Днес, 21.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Специално предаване – „Акордеонът“, посвети Милена Симеонова на един от най-популярните музикални инструменти. Гости в студиото на „Вис виталис“ бяха диригентката Евелина Райнова и Надежда Ничева, преподавателка по акордеон в ШИ „Емануил Манолов“.

1997 –В този ден от живота завинаги си тръгна изпълнителният директор на „Арсенал“ Крум Христов. Хиляди благодарни арсеналци и казанлъчани се стекоха да му се поклонят в ДК „Арсенал“ и го изпратиха на следващия ден до гробищния парк в последния му път. Работници на „Арсенал“ го носеха на ръце. В дружеството бе обявен тридневен траур. Тридневен траур обяви и радио „Вис виталис“, излъчвайки в ефир траурна музика в памет на Крум Христов.  

1998 – На гроба на Крум Христов бе поставен паметник, изработен в „Арсенал“, средствата бяха от доброволни дарители. В деня на първата година от смъртта му се състоя възпоминание.

1998 – На язовир „Копринка“ бе открит тридневен рокерски събор.

1999 – На връх Шипка тържествено бяха отбелязани 122 години от Шипченските боеве и 65 години от откриването на Паметника на Свободата. Честването почетоха посланиците на Русия, Беларус, Румъния, Молдова, Украйна и Финландия.

1999 – По време на събора на тракийци на Петрова нива, в който участие взе и Тракийското дружество в Казанлък, бе открита паметна плоча на Михаил Герджиков – със средства, събрани от бежанци от Тракия, вкл. и казанлъчани. За пръв бяха развети новите знамена на тракийци – в бяло и зелено.

2000 – С поклонение на гроба на Крум Христов, организирано от „Арсенал“, бе почетена 3-ата годишнина от смъртта му.

2001 – 1001 проверки за 30 дни извърши ДВСК – Казанлък. Бракувани бяха 645 кг. пастьоризирано мляко, 156 кг. кисело мляко, 127 кг. свинско месо. 2000 кг. субпродукти бяха спрени от производствените предприятия.

2001 – Работници, служители и ръководители от „Арсенал“, приятели, колеги и близки се поклониха пред гроба на своя бивш изпълнителен директор, който почина на тази дата преди 4 години – Крум Христов.

2002 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба, посветена на 125-ата годишнина на Шипченската епопея.

2002 – На подготовка за участието си в Световното първенство в Москва в Казанлък бе националният отбор по пожароприложен спорт, основното ядро от който бяха казанлъшките огнеборци.

2002 – Арсеналци, колеги и приятели се събраха на гроба на Крум Христов, за да почетат 5-ата годишнина от смъртта му.

2003 – Фотоизложба, посветена на реставрацията на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Неин автор бе Петър Бакалов.

2005 – Вокалната група за туристически песни „Ехо“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ – Казанлък взе участие във фестивала „Самоков – бялата порта на Рила“.

2008 – Международна научна конференция “Проблеми и развитие на тракийската култура” се проведе за втора поредна година в Дните на тракийската култура в Казанлък. Конференцията бе посветена на 100-годишнината от рождението на проф. Димитър Димитров. Сред участниците в научния форум бяха проф. Людмил Гетов, д-р Георги Китов, доц. Лещаков, ст.н.с. Мария Чичикова, проф Иван Маразов, проф. Николай Овчаров.

2012 – Десетки постройки изгоряха в лозята над 48-ми блок в кв. “Изток“ и границите на военния полигон в Казанлък. Пожарът само за минути обхвана десетки декари от имотите.

2013 – Автентични оръжия, използвани по време на Руско-турската Освободителна война и униформи на опълченци бяха представени в изложението „Оръжието на Българската Свобода“ на ул. „Искра“ 4 в Казанлък.

2014 – Казанлъшките спортисти Даниела Тодорова и Дечко Овчаров спечелиха по два медала от Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонси, Англия, организирано от Международния параолимпийски комитет. Даниела Тодорова завоюва сребърен медал на диск в клас F55 с лично постижение от 16.43 метра. Втора бе в Европа и на копие в група F56 с резултат от 17.82 метра. Дечко Овчаров бе бронзов медалист на копие в клас F42 с постижение от 43.44 метра. Втори бронзов медал 34-годишният спортист спечели на диск в клас Ф42 с постижение от 38.22 метра.

2014 – Вокалната група за туристически песни „Ехо”  участва в песенния празник „Самоков – бялата порта на Рила”, заедно с  хор „Средногорски звуци”. В концертната програма участваха девет състава от София, Асеновград, Перник и др. градове.

2014 – Жителите на павелбанското село Габарево си спомниха за поета Стефан Фурнаджиев. В Джанановата къща се проведе паметна вечер, посветена на неговото творчество.

2015 – Излезе от печат стихосбирка на покойната Сунна Моллова, преподавател по химия, общественик, преводач. Стихотворенията бяха предоставени от нейната сестра – Йълдъз, редактор и автор на предговора бе Стефан Бакърджиев, илюстрациите – на Румен Петков.

2015 – Юношите на ФК “Розова долина“, родени през 1999 г., с треньор Антим Паральов, станаха втори в своята възрастова група в международния турнир по футбол за Купа „Южно Черно море“,2015, който се проведе с  участието на 35 тима от България, както и на молдовския “Дачия“ и косовския “Призрен“.

2015 – ГМ Петър Дренчев от Казанлък приключи с трето място участието си в 30-я открит шахматен турнир „Тетевен 2015“. В юбилейната проява участваха 130 състезатели от 6 държави. Шахматното събитие се проведе в спортната зала до стадион „Георги Бенковски“ в град Тетевен.

2016 – След кратко боледуване, почина зам. областният управител на Стара Загора Мариана Кръстева.

2019 – Самоинициатива на деца от град Шипка получи десетки поздравления и хвалби в социалните мрежи. Местни малчугани са решили да преобразят квартала си и изрисуват с цветни бои сивите контейнери за смет. Боядисани са и детските съоръжения на една от площадките, разположена в източния край на градчето. Майсторите на четката са получили помощ в лицето на Любомир Синев, буден гражданин и потомък на известен шипченски род, който пък подменя пейките и седалките на детските люлки. За добрата си постъпка децата получиха похвала от кметството на градчето.

2019 – На 20.08.2019 г., в 18:00 ч., на тел.112 е получен сигнал от 42-годишен мъж от гр. Стара Загора за открит труп на лице на черен път в гориста местност „Табашка река“, находяща се в землището на с. Змейово, общ. Стара Загора, като непосредствено до лицето е било забелязано обърнато с гумите нагоре четириколесно МПС – тип „АТВ“. При извършеният оглед на място е установена самоличността на загиналия – 16-годишно момче от с. Ягода, общ. Мъглиж. Същият, управлявайки намереното на място АТВ, нерегистрирано по надлежния ред, е изгубил контрол над превозното средство, в резултат на което превозното средство се е преобърнало и затиснало водача, като му е причинило тежка черепно – мозъчна травма, в резултат на която е настъпила смъртта.

2019 – Множество сигнали за колони с каруци в Казанлъшко по главни пътища. Полиция е спряла част от каруците на източния вход на Казанлък. Сигнали за каруци получихме и по главния път до Дунавци. Там са забелязани пет каруци в едната лента. Движението на каруците по главни пътища е строго забранено.

2019 – Преди изборите уволниха заместник-кмета на Павел баня – Със заповед на кмета на Община Павел баня Станимир Радевски е уволнена от работа зам. кметът Милена Паунова. Решението е взето към днешна дата със заповед №7/20.08.2019 на основание чл.39, ал.5 от ЗМСМА

2020 – Трибагреник, един от най-големите в България, бе издигнат до Паметника на свободата на Шипка. Той е с размери 10 на 6 метра и е зашит в ателие в град Щипка. Поне два пъти в годината знамето до Паметника на Свободата се подменя, тъй като, заради суровите метеорологични условия платът не издържа дълго време. Издигането на знамето отне около половин час заради силен вятър. Само платът, от който е ушито знамето тежи над 20 килограма. На празничния 22-ри август, когато отбелязваме 143 години от Шипченската Епопея ще бъде запален и огъня в памет на бранителите на Шипка.

2020 – 3,8 по Рихте бе регистрирано земетресение в Зтарозагорско. Казанлъчани бяха усетили земния трус. Епицентърът му бе в Опан. Потвърждение за него има на европейския сеизмичен сайт.

2020 – За първи път от години насам в река Мъглижка нямаше вода. Дори и при сушави години по коритото на реката е имало малка вада, докато сега са останали само голи речни камъни. Според статистическите данни за региона има сериозно засушаване. От средната норма на валежите за региона от 1100 литра на квадратен метър, през тази година спадът е на около 550 литра на квадратен метър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram