Днес, 21.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В интервю за „Вис виталис“ Никола Илчев, лидер на ВМРО в Казанлък, поясни за организацията: „От 1934 г. тя е в нелегалност, възстановена е от 4 години. Това е организация за българи, обичащи България. Имаме много симпатизанти, ок. 300 души, но нямаме база. Имаме организации в Тъжа, Осетеново, Александрово и на други места. Нашият празник е Св. Дух“.

1997 – Певицата Мими Иванова сподели в интервю: „Здравословно е отвреме-навреме да се разделяме с Развигор, защото по-силно се обичаме. Работата ни тук и в чужбина се допълва. На младите изпълнители пожелавам да са земни“.

2003 – Александър Колаков, възпитаник на ШИ „Ем. Манолов“ при НЧ „Искра“, спечели първо и второ място на международен акордеонен конкурс в Италия.

2005 – „Вис виталис“ излъчи репортаж за току-що направените сензационни археологически разкрития край гр. Шипка. За тях и за легендите, разказвани в региона, говори откривателят Георги Китов – Почетен гражданин на град Казанлък.

2005 – „Фирма „Арсенал“ има възможност да назначи на постоянен трудов договор над 2000 работници“, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на казанлъшката оръжейница инж. Николай Ибушев. Средната брутна работна заплата в дружеството бе 290 лв., в момента работеха почти 6 хиляди души. Към момента „Арсенал“ нямаше финансови задължения към Община Казанлък и към държавните данъчни и осигурителни служби. Фирмата бе сключила изгодни дългосрочни договори, гарантиращи продължителна заетост на работещите.

2005 – 130 колоездачи от всички възрасти от 7 балкански държави взеха участие в Балканското първенство по колоездене за юноши, младежи до 23 години и мъже-елит, в Казанлък. „Състезателите са от Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Македония  и България“, уточни за новините на „Вис виталис“ експертът „Младежки дейности и спорт“ при Община Казанлък Ангел Радевски.

2007 – Сребърен медал от 38-та Международна олимпиада по физика в Исфахан, Иран, спечели Свилен Кънев от ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.

2007 – На международната олимпиада по биология в Канада възпитаничката на ПМГ „Н. Обрешков“ Камена Костова стана носител на сребърен медал. През 2006 г. Камена Костова и Свилен Кънев завоюваха бронзови отличия от международни олимпиади, съответно в Аржентина и Сингапур.

2007 – В този ден бе открита фирмената резиденция „Кълвача инвестмънт“ в Овощник. Имението бе на площ от 65 декара и включваше спа-център, тенискортове, басейни, футболно игрище и малка зоологичска градина. Проектанти на резиденцията бяха Иво Недялков и Георги Чернев.

2008 – 50 младежи от Българския християнски студентски съюз, които бяха на лагер на Бузлуджа, в продължение на 3 часа положиха общественополезен труд в Казанлък заедно с 25 български  студенти, работещи по Програма за културен обмен със свои  колеги от Англия и САЩ. Те почистиха парк „Тюлбето“ и засадиха в него рози, участваха в почистването на домовете за стари хора в града и в Девическия манастир. „Наред с вечерите, в които опознаваме взаимно културата, нравите, обичаите на народите ни – за първи път в Казанлък, решихме да помогнем с нещо на общината”, заяви за „Вис виталис“ ръководителката на групата Татяна Владимирова Уайрънс.

2008 – Областният управител Мария Нейкова, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и кметът на община Мъглиж  Стойчо Цанев откриха Дневен център за възрастни хора в град Мъглиж.

2009 –Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе включен със своя фотография в 28-то издание на годишния луксозен каталог „Най-доброто от фотографията за 2008 г.”, издаден в САЩ. За първи път през 2008-ма година бе дадена възможност за онлайн-участие в конкурса, в който участваха над 3000 фотографи от целия свят.

2010 – Министерският съвет прие постановление за осигуряване на охраната на обекти от национално значение. Сред тях бе Националният музей  „Шипка-Бузлуджа“.

2011 – Танцьорите на клуб ”Роза”, водени от Петър и Ваня Радеви, отново се поздравиха с успех. Със сребро се окичи най-титулуваната двойка през годината – Атанас Русев и Симона Янева, на Държавното първенство в София-първи ранг.

2011 – Областният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси бе преобразуван в Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в област Стара Загора.

2012 – В този ден бе организирано тържествено отдаване на почит към паметта на Хаджи Димитър и неговата чета по повод 144-ата годишнина от гибелта на героите. Поднесени бяха цветя пред паметника на обесените през 1868 г. Хаджи-Димитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков. На връх Хаджи Димитър пред паметника на войводата Хаджи Димитър бе отслужена панихида в памет на зигиналите четници. За първи път бе направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г., от регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк” – Казанлък.

2013 – Казанлъчани-зевзеци предложиха в Казанлък да се развива „социален“ туризъм. Поводът бе най-големият хит в града – баничките от по 30 стотинки на пазара. Според тях евтините баници ще привлекат туристи в Казанлък, които впоследствие ще разгледат и тракийските забележителности. Те бяха пресметнали, че входът за гробниците, който бе 3 лева, е равен на 10 баници.

2013 – Представителите на клуб „Севт І“ завоюваха престижни отличия от Световното първенство по шотокан: 17-годишният казанлъчанин Николай Щерев бе 2-ри на ката, а 9-годишният Гавраил Иванов бе 3-ти.

2014 – Документално-художественият роман, посветен на Руско-турската Освободителна война, „Балканът” от авторката на 33 книги, Светлана Савицкая, бе представен в залата на ул. „Искра“ 4. Романът излезе първо на руски език в Харков през 2013 г., а през 2014-та и на български език.

2014 – Старозагорската фирма „Тракия трейд“ спечели делото срещу Община Казанлък за възстановяване на сумата от над 3 милиона и 500 хил. лв. за терена на бившата инфекциозна болница. Общината загуби делото преди това на 3 други инстанции, решението на Арбитражния съд в полза на „Тракия трейд“ бе окончателно и Общината трябваше да връща парите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram