Днес, 21.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – От пролетта на 1993 г. радио „Вис виталис“, чрез Мая Стоянова – репортер на радиото, насочи вниманието си към съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците на кооперативния пазар и със съдействието на ХЕИ – Казанлък започна излъчването на репортажи по темата.

1997 –За директор на българо-немското дружество „Нелсен-Еко“ бе назначен Петър Пъдарски.

1997 – Новият стопанин на Детското автоградче край Казанлък стана Съюзът на българските автомобилисти.

1997 – В библиотека „Искра“ бе открита Великденска изложба „Най-любопитното от фондовете на библиотеката“.

1999 – Петър Рахманлиев – зам.-областен управител на област Стара Загора, бе избран за председател на Регионалния съвет по заетостта, състоящ се от 25 членове, в т. ч. и казанлъшкият кмет Иван Гороломов.

1999 – Казанлък бе единственият град в областта, който не участва в изложбата „Производството в Старозагорска област“.

1999 – Заради неиздължени 310 млн. /стари/ лева на Електроснабдяването уличното осветление в Казанлък бе спряно.

1999 – Сдружението на психолозите „Локус,97“ организира дискусионна среща на тема „Проблеми на девиантното поведение /отклонения в поведението/ на децата и юношите“.

2000 –Три конкурса организираха в парк „Розариум“ Съюзът за екология и прогрес и Детският комплекс в Казанлък по случай Деня на Земята: за рисунка на асфалт, парад на хвърчилата и за разпознаване на различни дървесни видове.

2000 – Клубът по спортни танци „Роза“ отпразнува 10-ата си годишнина с концерт-спектакъл „Талант и красота“.

2001 –С изключение на бл.14 в кв. „Изток“, гражданите не се включиха в инициативата, обявена от Община Казанлък и фирма „Нелсен Еко, „За чисти и приветливи селища“.

2001 – Две първи, три втори, четири трети и едно четвърто място завоюваха състезателите на казанлъшкия клуб по бойни изкуства „Севт I“ от първенството по карате-до в Сливен. Клуб „Тигър“, също от Казанлък, спечели две първи, едно второ и две трети места.

2002 – НСБОП разкри при масирана акция най-голямата афера на печатния бизнес у нас: 3 нелегални печатници в Пловдив и 1 в Казанлък – за печатане на фалшива валута и лични документи, принадлежаща на Стоян П. на 31 г.

2002 – Най-дългото си турне – с 40 спектакъла за 5 дни, осъществи Театър „Л. Кабакчиев“ в Смолян и Смолянска област.

2002 – Стефан Кушлев от клуб „Рози“ – Казанлък завоюва първо място, а Георги Петров – второ, в триетапното състезание по колоездене „Обиколката на Солун“.

2002 – Трима волейболисти гостуваха на живо в спортното предаване „Стадион“ с водещ Красимир Ганев по повод 65 години волейбол в Казанлък. В Паметната книга на радиото те написаха: Д. Косева – „На добър час желая на младия и ентусиазиран колектив на радио „Вис виталис!“; Ст. Тенев – „Дано винаги да бъдете с лице към спорта и в частност към волейбола. Благодарим за положителното отношение. Желая ви успех!“; Д. Димитров – „Бъдете безкомпромисни воѝни! Успех!“.

2003 – Татяна Дончева, народен представител от Коалиция „За България“, проведе среща с членовете на казанлъшкото дружество на Съюза на юристите. Темата бе съдебната реформа.

2003 – С разговор за поезията, за днешния и утрешния ден, в студиото на „Вис виталис“ гостува  поетът Румен Денев от Казанлък. „Нищо ново! И войната в Ирак не ме впечатли“, – каза той. На въпроса „Има ли война в литературата?“, Денев отговори: „Да. Богомил Райнов срещу Любомир Левчев“.

2003 – След гостуването си в студиото на „Вис виталис“ членовете на Младежкия общински съвет-Казанлък написаха в Паметната книга на радиото: „Хубаво е, когато някой говори по-високо от другите – като вас! Младите хора са движеща сила. Да им дадем път и шанс в живота!“.

2004 – Ротариански организации дариха 7500 щатски долара на децата от Специализираното логопедично училище в с. Виден, община Павел баня.

2004 – Павелбанският фолклорен ансамбъл „Детелини“ с ръководител Недка Кавръкова взе участие в Международния фолклорен фестивал в гр. Айдън, Турция.

2005  –Проектът на Община Казанлък “Реконструкция на храм “Свети пророк Илия” бе сред 214-те одобрени от Националния управителен съвет на проекта “Красива България”. Стойността на реконструкцията бе 150 хиляди лева, осигурена на 50% от “Красива България” и 50% от бюджета на Община Казанлък. През 2005 г. се навършиха 140 г. от основаването на храма. Църквата и камбанарията ѝ са включени в Списъка на архитектурните паметници на културата в Казанлък, утвърден от Министерството на културата.

2005 –Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Кирил Гегов подписа споразумението за газифицирането на Казанлък. С това стартираха действията по ангажиментите на 4-те страни в него – Община Казанлък, “Ситигаз България” ЕАД – носител на лиценза за газифицирането на Регион Тракия, “Булгаргаз” ЕАД и Областният управител на област Стара Загора. 

2006 – Представители на Младежкия парламент в Казанлък представиха на председателя на Общинския съвет Васил Самарски и кмета Стефан Дамянов резултатите от направената от тях анкета „Познавате ли местната власт“. В проучването се включиха 200 ученици на възраст 16-17 години от 4 казанлъшки учебни заведения. Повечето от тях не бяха запознати със структурата и състава на местната власт. 76,4 % от анкетираните посочиха, че в Казанлък няма достатъчно перспектива за младите хора.

2006 – В напреднала фаза към тази дата бяха разговорите на кмета Стефан Дамянов и Министерството на науката и образованието за създаване на филиал в Казанлък на Стопанската академия в Свищов.

2006 – Информационен център към НЧ „Искра“ бе открит по проект на читалището, насочен към завършващите средно образование ученици от Казанлък и региона, които искаха да продължат образованието си в чужбина. В центъра заработи доброволката от Корпуса на мира Дженифър Оуенс.

2007 – 4 представления изнесе за три дни казанлъшкият театър на софийски сцени: две на „Принцесата и свинарят“ от Панчо Панчев, „Сирена и Виктория“ от Александър Галин и „Амеде“ от Йожен Йонеско. Представленията бяха част от националното турне на театъра в над 10 града в страната.

2008 – На среща с журналисти народният представител  Иван Гороломов съобщи, че е получил отговор от земеделския министър Нихат Кабил на питането си за национални доплащания на розопроизводителите. «Да, ще има, на етап уточняване са», бе отговорът. Задвижена бе отстрана на Националната асоциация за производство на етерично-маслени култури и процедурата за регистрация и защита на марката българско розово масло, с гарантирано качество. 

2008 – Седмица на здравето се проведе в Казанлък по инициатива на Общинския съвет по наркотиците към Общинския съвет. Реализирани бяха телевизионна и радио дискусии на тема „Живеем ли здравословно“. 

2008 – Владимиро-Суздалският музей-резерват огласи резултатите от интелектуалния турнир, посветен на 130-ата годишнина от освободителната за България Руско-турска война. Победител в конкурса бе ученически екип от руския град Владимир. Сред призьорите бе и екип от ученици на ПГ „Иван Хаджиенов“ в град Казанлък с преподавател Марияна Йорданова.

2008 – Пенка Турданова, преподавател по биология в ПМГ “Никола Обрешков“, бе отличена от Международната фондация “Св. Св. Кирил и Методий“ с приз за изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти . 

2008 – Юношата на “Лястовица” – Казанлък Александър Алексиев завърши с второ място и сребърен медал в ДЛШ по колоездене за  момчета и юноши младша и старша възраст в Свиленград.  

2009 – Отборите на ОУ „Мати Болгария” – момичета и момчета 5-7 клас, и юноши и девойки на ПМГ „Н. Обрешков” станаха областни първенци в Ученическите игри по лека атлетика, проведени в Стара Загора. 

2010 – След като в началото на месеца на пристанището в Бургас пристигнаха първите два кораба от Дания и Германия, вече и в Казанлък бяха доставени първите елементи за изграждането на  ветрогенераторния парк край Бузлуджа. На площ от близо 10 декара се сглобяваха роторните кули и елементи от високите над 80 метра постаменти, единият от които тежи 60 тона. Предвидено бе ветропаркът да се състои от 20 генератора с обща мощност 50 мегавата. 

2011  – „Да погалим природата, да опазим Земята” – под този надслов в парк „Розариум“ се състоя  детски  празник, тематично свързан с Деня на Земята, организиран от Сдружение „С грижа за децата до седем” и Общинския офис на „Европа – директно” в Казанлък.

2011 – Казанлъшкият клуб по таекуондо „Кентавър” с треньор Николай Богданов завоюва 10 медала от Държавно първенство в столицата. Шампиони в групата до 27-килограмовите бяха Любомир Богданов и Цветелина Николова, а с вицешампионски титли бяха Мартина Узунова /до 25 кг./ и Ивайло Бонев /до 23 кг./.  

2012 – За пръв път в Стара Загора се проведе благотворително масово бягане „Стара Загора, най-спортният град в България”. 

2012 – Възобновена бе в Казанлък забравената през последните години традиция за провеждане на подборни кръгове преди избора на Царица Роза.

2012 – 3 тона и 200 кг. боклук събраха над 300 екоентусиасти по време на проведената екоакция за почистването на язовир „Копринка“, организирана от Младежки център „Взаимопомощ“. През 2011 г. от района на язовира бяха изхвърлени над 5 тона отпадъци.

2014 – Отборът на ОУ „Георги Кирков“ – Казанлък спечели областното първенство от ученическите игри по волейбол за момчета 5-7 клас.

2015 – Момичетата до 13 години на ВК „Казанлък” спечелиха всичките си мачове от турнира в Казанлък и се класираха за финалите на Държавното първенство в тази възрастова група. 

2015 – Правителството предостави безвъзмездно на Община Казанлък за срок от 10 години управлението върху шест имота – публична държавна собственост. Това бяха 6 тракийски гробници, сред които и „Голяма косматка”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram