Днес, 21.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По радио „Вис виталис“ бе излъчен първият радионекролог – за Светла Христова Гуджева, млада адвокатка, регистрирала и дала името на радиото.

1997 – С цел привличане на почитатели на джаз-музиката в КДК концерт изнесоха джазменът Борисалв Ясенов и пианистът Пламен Карадонев.

1997 – На посещение в училище „Паисий Хилендарски“ в с. Ветрен бе вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, придружен от депутата Ваньо Цонов. Те дариха на децата храни, дрехи и медикаменти.

1998 – Излъчено бе интервю с Веселин Стоянов – журналист и писател: за любовта, която е сладка приказка, и за сина му, който в първи клас имал 12 любовници.

1999 – Националният съвет за професионална квалификация на безработните одобри за включване в курсове за квалификация и преквалификация 130 души, регистрирани в Бюрото по труда – Казанлък. Безработните към момента бяха 4120.

1999 – Казанлък стана един от 5-те града в България, заедно с Хасково, Стара Загора, Кърджали и Свиленград, включени в програмата Национална служба по заетостта за 99-та година „Започнете вашия бизнес“.

1999 – Детският лагер на Община Казанлък в с. Равда осъмна разбит. Насроченото за този ден дело, заведено от наследниците на земята, върху която е построен лагерът, срещу Община Казанлък бе отложено.

1999 – Близо 10 пъти бе завишено съдържанието на нитрати в картофите, показа в този ден проверка на казанлъшкия пазар.

2000 – Семинар на тема “Индустриалната политика, развитие на бизнеса и европейската интеграция“ бе проведен в Казанлък с участието на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев и бизнесмени от Северните общини. Данев разясни в интервю за „Вис виталис“ програмата „България 2001“. Според него, бизнес-среда означава: инвестиционен климат, балансирана данъчна политика, лицензионен режим, трудово-правни отношения. Коментирайки Кодекса на труда, той каза, че според КТ работодателите нямат права и че са необходими нови, европейски принципи.

2000 – Председателят на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев се ангажира пред кмета на Казанлък Стефан Дервишев да окаже помощ чрез синдикални експерти при разработването на общински и регионални програми.

2001 – Носител на литературната награда на в. „Стършел“, в рамките на Чудомирови празници,2001, стана Любомир Пеевски – за разказа му „Предложение за брак“.

2001 – Традиционен пролетен концерт-ревю „История на модата“ бе проведен в Техникума по лека промишленост в Казанлък.

2002 – В обръщение към гражданите лекоатлетката Петя Пендарева и нейният треньор Детелин Маслов поискаха оставката на кмета Стефан Дервишев – заради „липса на грижа към спорта“.

2002 – Пролетен концерт по музика и текстове на Петър Дънов организираха в този ден последователи на Учителя, които в Казанлък бяха около 40.

2003 – В репортаж радио „Вис виталис“ отрази организирания в с. Енина празник „Децата и сценичното изкуство“, посветен на видния читалищен деец и незабравим актьор Минчо Лалев. Внукът му заяви, че иска да наследи културните занимания на дядо си и да стане министър на културата.

2004 – Кукерски игри „Искри от миналото“ се проведоха в този ден в с. Турия с участието на състави от община Павел баня, Казанлък, Широка лъка, Сушица и Дунавци.

2006 – В интервю Васил Кърпачев – местен политик и общественик, председател на ПК по безопасност, ред и сигурност в Общинския съвет, изрази задоволстото си от състоялата се среща на общинските съветници от комисията с представители на РПУ-Казанлък. „Ще подготвим съвместна програма. Ние искаме в общината да се вижда присъствието на органите на реда, – каза Кърпачев, – ако трябва, ще приемем и нови наредби. Основно ще насочим усилията си към подобряване на организацията на движението, ще въведем и кратковрменно паркиране, при което гражданите да се самотаксуват“.

2007 – „Живот, отдаден на професията – учител по математика“ бе книгата на Кольо Горчев, която проф. Иван Ганчев от СУ „Климент Охридски“ представи пред казанлъчани.

2007 – В 4 казанлъшки училища бяха учредени секции на Българския младежки червен кръст – ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГ по лека промишленост и туризъм, СОУ „Екзарх Антим І“ и гимназия „Петко Стайнов“.

2007 – Ежегодни музикални награди учреди СОУ „Екзарх Антим Първи“. Конкурсът бе в две категории – за вокално и инструментално изпълнение.

2008 – Космонавтът Александър Александров, вторият българин, излетял в Космоса след Георги Иванов, бе специален гост на открития урок на децата от третите класове на ОУ „Мати Болгария“. Занятието бе озаглавено  „Човекът и Космосът“.

2008 – Журналистката и главен редактор на в. „Долина“ – Казанлък Радостина Байчева представи първата си стихосбирка „Дневник на един живот“. Премиерата на книгата бе част от Мартенския културен маратон, който традиционно се провеждаше в Енина.

2010 – Студенти на един от най-известните траколози в България – Валерия Фол, пресъздадоха тракийски ритуал за символично отваряне на Вратата на Богинята към пролетта. Тракийският ритуал бе адаптиран  и преведен от проф. Валерия Фол  от древен текст на анонимен автор. Церемонията се състоя на скалния мегалит край Бузовград

2012 – С пет награди се завърнаха възпитаниците на преподавателя Стефан Христов от 25-тото издание на Дните на класическата китара, провело се във Варна. Наградите, сред 85 участници, завоюваха Димитър Христов, Иван Келчев, Стоян Русев, Калоян Стефанов и Деян Тодоров.

2013 – Към тази дата в „Арсенал“ АД работеха 5010 души. При свити пазари и „жестока конкуренция“, по думите на изпълнителния директор Николай Ибушев, ръководството на дружеството правеше всичко възможно да не освобождава работници, с изключение на ок. 50 пенсионери.

2013 – Да бъде продаден лагерът в с. Равда реши Общинският съвет на Казанлък, по предложение на общинската администрация. Основната причина бе, че изключително дълго и твърде скъпо и сложно през годините се проточват съдебните дела за собствеността на имота.

2013 – Единодушно Общинският съвет на Казанлък преизбра за ръководител на МБАЛ за нов 3-годишен мандат д-р Кети Маналова-Владкова. Владкова пое болничното заведение в изключително труден момент – със задължения от над 7 млн. и 300 хил. лева. Само за 3 години тя успя да намали дълга почти наполовина.

2013 – С концерта „Пролетно вдъхновение” Народно читалище „Искра” отбеляза 45-ата годишнина от създаването на Детско-юношески хор „Искра”, основан през 1967 г. по идея на композитора академик Петко Стайнов, продължена от диригентката Петя Павлович. През 1970 г. е сформиран и хор на момчетата. Всички те поставят началото на уникалната за своето време и единствена в България Хорова школа. През 1976 г. Детският хор е именуван “Искра” и в него влизат най-добрите гласове на хоровата школа на възраст от 10 до 18 години.

2015 – По идея на Цвятко Цветков и инициативен комитет и след решение на Общински съвет-Казанлък пред НЧ „Искра“ бе поставен паметен знак – бронзов барелеф на видния казанлъшки музикален деец Иван Широв, по повод 95-ата годишнина от рождението му.

2016 – -„Арсенал“ АД влезе в списъка на стратегическите за националната сигурност обекти – Правителството одобри промени в ПМС 181/2009, с което е приет списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.

2016 – Възмутени граждани се оплакаха до Пресс тв, че паркоматът зад Пощата значително съкращава времето за престой на автомобилите им. Наша проверка показа, че в действителност с около десетина минути по-малко време, от предварително заплатеното, разполагат собствениците на автомобилите, ползващи въпросния паркинг.

2018 – Разследват областната Гергана Микова за незаконна покупка на общински имот

Въпреки че прокуратурата разследва общинския съветник от НФСБ Гергана Микова за документно престъпление, тя е назначена за областен управител

Докато държавното обвинение започва да проверява госпожата от средата на 2016г., именно държавата чрез правителството я поставя за губернатор на област Стара Загора през май 2017г. Микова е регионалният координатор на НФСБ и заема поста на областен управител като коалиционен партньор на ГЕРБ на местно ниво.

Проверката срещу нея е образувана след сигнал от февруари 2016г., когато тя е общински съветник втори мандат от партията на Валери Симеонов. В него се твърди, че Микова е купила през август 2006г. общинско жилище без да има право на това, като за целта е използвала документи, в които е декларирала неверни данни.

2019 – 31-годишна жена е загинала при тежкия пътен инцидент рано тази сутрин, когато два автомобила „Опел Корса“ и „Тойота“ с русенска регистрация се блъскат и забиват в стълбовете под надлеза до КАТ Казанлък, съобщава наш репортер. При включване от околовръстното към главен път в посока София двете коли се засичат. Автомобилът „Тойота“ удря „Опел“. Жената е загинала на място, а други двама са пострадали. В автомобила с русенска регистрация е имало трима мъже. Инцидентът е станал около 07:00 ч. Движението в района на катастрофата е затруднено.

2019 – Съветник в Министерството на благоустройството пуснал своя фирма да кандидатства за ремонта на надлеза в Казанлък. Фирмата „Дивелъпър“ ЕООД, единствен кандидат за ремонта на надлеза в Казанлък, е била отстранена от участие в обществената поръчка, обявена от община Казанлък. Причините са няколко, сред тях са несъответствие между техническото предложение и анализа на цените, също и превъзлагане на 80% от дейностите на друга фирма. „Дивелъпър“ ЕООД е декларирало в офертата си, че четирима работника за 15 дни ще разбият тротоар и ще фрезоват асфалт. Анализът на общинската администрация обаче показал, че за това са необходими 55,5 човекодни, което било четири пъти повече от заявеното, респективно и по-скъпо.

2019 – Близо 150 медицински сестри протестираха днес пред сградата на Община Казанлък. Към протеста се присъединиха лекари, както представители на поликлиниката, така и граждани.. Медицинските сестри от болницата заявиха, че обмислят подаването на колективни оставки. Протестиращите недоумяваха, защо за пореден път с тях не се срещнаха представители на общината. Те призоваха Община Казанлък да поеме своите ангажименти към сградите на болницата и поликлиниката. „Общината е мащеха за сградата на поликлиниката“, бе заявено в специално интервю.

2019 – По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А. А., на 40 г.,  привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 16 март 2019 г.,  в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, в условията на опасен рецидив, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – отправяне на ругатни и закани: „Какви сте вие?  Сега ще ви уволня“, по отношение на служители на РУ на МВР-Казанлък, посегнал да удари с юмрук полицейски служител, съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред и деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост– престъпление по чл. 325 ал.5 вр. с ал.2 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

2021 – На имейла на Пресс ТВ бе изпратено видео от казанлъчанин, станал свидетел на задържането тази сутрин на мъжа, навлязъл с колата си в насрещното движение по бул.“Никола Петков“, когото полицаи спряха със стрелба. За случая Пресс ТВ съобщи по-рано. Заснелият видеото твърди, че полицаите са употребили брутална сила, докато арестували нарушителя. Ето текстът към видеото: „Пресен случай от тази сутрин на бул. „Никола Петков“. По неизвестна причина гражданин е възпрепятствал проверка на служителите на кат и навлезнал в насрещно движение. След няколко минутно гонене, служителите на реда го задържаха. ПО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БРУТАЛЕН НАЧИН МУ НАНЕСОХА ТОЗИ ФИЗИЧЕСКИ ТОРМОЗ, ЧОВЕКА БЕШЕ БЕЗЗАЩИТЕН. Освен травмите, същият гологлав полицай нанесе и материални щети като преди това с ритник затвори вратата на автомобила. Моля това да стане публично достояние и този изрод в униформа да получи заслуженото си!!! Изглед от бул.“Александър Батенберг“ 6 към „Никола Петков“ 47. Действието се разигра в 9 без 10 днес. Предполагам, че и преди това го удряха в тунелчето под блока, защото се чуваха нехуманни писъци от същото лице. Това ме предизвика да изляза на тересата..родната полиция ни пази“.

2022 – Минусовите температури и силният вятър не успяха да спрат ножари от цялата страна, които вчера се събраха на традиционната си пролетна среща в град Шипка. Дворът на Чирпанлиевана къща отново е огласен от песента на чуковете и стърженето на шмиргела. Организатори на майсторската среща са  Народно читалище „Светлина -1861“, град Шипка, Стефан Чаков и приятели от ножарската задруга.

2022 – 100 лева ще струва заснемането с камера или дрон на туристите Фестивала на розата според ценоразписа на община Казанлък за тази година. 50 лева ще броят тези, които ще снимат розовата фиеста с фотоапарат, показва още ценовата листа. Седящото място на централната трибуна по време на Карнавалното ществие е 60 лева, а на розобера край Казанлък за присъствието на един човек ще се заплаща по 40 лева, на селските ритуали в гюловите масиви ще събират по 20 лева на калпак. За посещението на Конкурса-сректакъл за избор на Царица Роза ще се бръкнем между 30 и 20 лева за един билет.

2022 – Целият център на Казанлък остана без ток, след като група роми се опитаха да крадат кабел от трафопост.  Те насекли кабела в трафопост „Москва“, но единият пострадал и е откаран с линейка в Спешния център. Трафопостът, който ромите избрали, за замисъла си е отстрани на Централна поща. В момента се работи по възстановяване на щетите.

2022 – По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден на 3,6 години затвор К.К., на 36 г., за престъпление по чл.122, ал.2 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс. Той е признат за виновен за това, че на 27.10.2018 г. на първокласен път 1-5, км. 206, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, при управление на пътно превозно средство с животинска тяга – двуколка, теглена от кон, е нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, както и Наредба №1 на община Мъглиж за опазване на обществения ред, безопасността на движението, спокойствието и сигурността на гражданите. Той е управлявал нерегистрирано пътно превозно средство с животинска тяга през нощта, без светлоотразители и е причинил по непредпазливост смъртта на Вики и Цанко от гр. Казанлък.

2023 – Изложбата „Иван Милев. По пътя на страданието“ бе открита в навечерието на празника на старопрестолно Велико Търново. Гостуването на изложбата във Велико Търново се превърна в празник, който събра десетки почитатели на изкуство в прекрасното музейно пространство на хан „Хаджи Николи“. Това бе първото самостоятелно представяне на Иван Милев във Велико Търново. 97 години след първото пристъпване на Иван Милев по калдъръмените улички на Велико Търново той се завърна в този град.

2023 – Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, излезе с остра реакция относно кървавия бой в центъра на града между двата ромски рода, които не живеят и не са жители на нашата община. За пореден път тя ще настоява и за пеши полицейски патрули на ключови места в града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram