Днес, 20.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По „Вис виталис“ бяха излъчени за първи път интервюта с поета Недялко Йорданов и композитора и певец Хайгашот Агасян – темите бяха за поведението на мъжете, за щастието и приятелството.

1993 – „Квадратурата на демократурата обезсмисли смисъла на културата – това е състоянието днес в България“, – каза в интервю актьорът Иво Стайков Русев, племенник на Чудомир, който му „отворил очите като художник и актьор“. Стайков гостува в Казанлък със спектакъла на Пазарджишкия театър „Одисей пътува за Итака“. „Седем небета над нас и седем ада под нас“, – допълни актьорът, като заключи, че в момента сме „една тълпа, която иска да влезе в Европа, но без култура няма да влезем“.

1993 – Мариана Вълкова разговаря в студиото с тийнейджърите-хипита Жоро и Емо Пъна, които бяха категорични: „Външният ни вид не ни прави черните овце. Не ни приемат, не ни пускат никъде. Ние сме част от обществото, само че сме различни. Мислим като Васко Кръпката, но нас не ни приемат“. Младежите отправиха апел: „Опитайте се да ни разберете и ще ви помогнем. Ние сме по градинките“.

1997 – Читалищните работници в община Казанлък участваха в семинар-обучение, организиран от Съюза на народните читалища – „Новият закон за читалищата и синдикалната организация от нов тип“.

1999 – Георги Тошев, журналист и актьор, бе гост в предаването „АртРадио“ на радио „Вис виталис“ – по повод участието си в спектакъла „Отвъд греха“ на Театър „Любомир Кабакчиев“ с режисьор Десислава Шпатова. В отговор на въпроса „Какво има отвъд греха?“, Тошев отговори: „Театърът излиза от времето и мястото, от „тук“ и „сега“ и навлиза в сетивното“.

2000 – От този ден в общинската поликлиника в Казанлък заработи филиал на Регионалната здравно-осигурителна каса.

2000 – 2/3 от необходимите лекарства за болните от диабет липсваха в 5-те наблюдавани общини в региона, в т. ч. Казанлък. Ежедневно от инсулин се нуждаеха 780 души, болните от диабет наброяваха 2100 души, 18 от тях – деца.

2000 – 8 социални работнички от община Казанлък започнаха обучение в гр. Касел, Германия, по немско-българския проект AWO – със съдействието на д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Касел.

2001 – Стефка Мицова от Казанлък и Сияна Александрова от Варна представиха България на Десетия международен фестивал и в конкурсите за песен и изпълнител „Откритие 2002“.

2001 – Ганчо Нанчев бе към момента собственикът на единствената в Казанлък антикварна многопрофилна книжарница, в която се предлагаха книги и учебници.

2002 – С цел – анализ на ситуацията, в която се намираха предприятията от Военно-промишления комплекс, на посещение в Казанлък бе секретарят по националната сигурност в президентската администрация Николай Слатински.

2002 – Над 100 безработни лица бяха включени в проекта за мотивация при търсене на работа на частната трудова борса „Папукчиеви“. С цел проучване профила на региона по този повод тук бе консултантът от Британската дипломатическа мисия Дейвид Блекбърн.

2002 – Над 110 изпълнители – българи, турци и каракачани, от 7 формации, взеха участие в голям фолклорен концерт в НЧ „Искра“ под надслов „Фолклорна пролет,2002“.

2002 – Близо 400 ученици се включиха в благотворителния пролетен бал, организиран от Българския женски съюз – Казанлък в подкрепа на 9 младежи и девойки абитуриенти-сираци.

2002 – 50-ти рожден ден, 30 години художествено-творческа дейност, 15 години религиозно-творческа дейност и 1 година клуб „Азтиния“ отбеляза в този ден с празничен концерт Мария Паташева.

2002 – В Алианс Франсез в Казанлък, послучай Деня на франкофонията, бе организиран празник за децата от ДГ „Мечо Пух“, изучаващи френски език.

2002 – Тема на младежкото предаване на „Вис виталис“ „Каквото такова“ бе „Нашествието на рапа унищожава ли културата на младите?“. Водещи бяха средношколците Мартин Наков и Венцислав Караиванов.

2006 – В Международния ден на франкофонията – 20 март, Станислава Балканска, директор на Алианс Франсез – Казанлък, запозна слушателите с франкофонската идея, която обединява над 500 млн. души от 56-те държави – членки на Международната организация на франкофонията, сред които от 1993 г. е и България. Тя съобщи, че по време на Празника на розата ще бъдат отбелязани 20 години от подписването на споразумение за партньорство между Казанлък и френския град Сент Ерблен.

2006 – „Какво от астрономическа гледна точка представлява Вратата на Богинята край Бузовград?“ – на този въпрос на „Вис виталис“ отговори астрономът Алексей Стоев: „Започнахме изследванията си преди 10 г., определихме астрономическия азимут на светилището и разбрахме, че в епохата ок. II-то хилядолетие пр.н.е. и след това съоръжението е било използвано, за да се наблюдава залезът на слънцето през лятното слънцестоене, което е началото в календара на траките. Проф. Фол ми обясни защо съоръжението е обърнато на запад – защото това е свързано със смъртта. „Посветените в култа на Богинята Майка все един ден минават през тази врата“, – ми каза той“.

2007 – Във връзка с предстоящото въвеждане на система за електронно гласуване и за провеждане на безхартиени заседания на Общински съвет – Казанлък председателят на ОбС Васил Самарски и заместник-председателят на съвета Цветанка Пискова домакинстваха работна среща с участието на представители на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Общинският съвет в Казанлък бе един от пилотните общински съвети в България, на които министерството осигури изцяло за своя сметка разработката на модела и техническото му оборудване.

2007 – На 170-тата годишнина на СОУ „Екзарх Антим І“ бе посветен организираният от училището музикален конкурс за инструментално и вокално изкуство.

2007 – Апостол Тодоров  – главен експерт в областната служба „Гражданска защита“, предупреди по «Вис виталис» гражданите, че през настъпващата нощ се очаква скоростта на вятъра да достигне 70 км. в час. Той препоръча на слушателите да ограничат излизанията си на открито.

2009 – В Казанлък бе учреден Обществен съвет по местно самоуправление с председател кметът Стефан Дамянов. Той бе създаден като помощен консултативен орган при управлението на общината. Според структурата, градът бе разделен на 6 района – с отговорник за всеки. Идеята бе: след сформиране на квартални съвети, отговорниците да внасят от името на живеещите предложения до кмета и Общинския съвет за решаването на проблемите в съответните райони.

2009 – Комисията „Каличков” към Общинския съвет в Казанлък инспектира обекти в няколко села. В Крън съветниците констатираха некачествен ремонт на покрива на детската градина и некачествено положен асфалт в с. Енина и селата Долно Изворово и Горно Изворово.

2009 – В с. Ръжена отбелязаха Деня на толерантността – по повод 40-годишния юбилей на детска градина „Ален мак”, една от първите градини в община Казанлък, в която от години заедно се възпитават деца от българския, турския, каракачанския и ромския етнос.

2011 – С 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала се завърнаха състезателите на Таекуондо клуб „Кентавър” – Казанлък с ръководител Николай Богданов от Открит турнир за деца и кадети. Златни медали завоюваха Любомир Богданов, Цветелин Николов, Росен Златанов и Теодор Златанов. Със сребърни медали бяха Калоян Бялков, Златкомир Спасов, Антонио Михайлов, Мартин Узунов, Ивайло Бонев. Мирослав Неделчев и Васил Енев бяха отличени с бронзови отличия.

2012 – Христо Христов, възпитаник на ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък, спечели първо място в категория „Най-добър млад сервитьор – сомелиер” на Регионалното състезание в  Поморие.

2012 – В този ден завърши подмяната на един от най-проблемните асансьори в казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ – с гаранция 3 години. Подемникът бе за смяна отпреди повече от 5 години, но за целта липсваха необходимите 40 хиляди лева.

2013 – Международния ден на франкофонията отбеляза казанлъшкият Алианс Франсез, открит официално през 1998 година. От тогава множество културни и образователни дейности събират в сдружението над 100 франкофони и любители на френския език и култура от Казанлък. Първият Алианс Франсез е създаден в Казанлък през 1901 г. Помещавал се е в магазинчето за розово масло на един от търговците от града. На учредителното събрание се събират повече от 40 души, всички те френско говорящи. Алианс Франсез – Париж подарява на Алианса в Казанлък френски книги и списания.

2014 – „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора предупреди, че измамници се представят за инкасатори и обикалят по домовете на гражданите. От водното дружество напомниха, че нито една тяхна услуга не се заплаща на ръка.

2016 – На изборна конференция снощи в Копривщица казанлъчанката Снежина Манчорова застана начело на българския Инер Уил.

2019 – Известни български творци подкрепиха общонационална инициатива, която популяризира и насърчава дарителството. Сред тях и популярен актьор, който застана зад кауза на Фондация „Сийдър“. Той е сред най-талантливите и преуспяващи млади актьори на България – Александър Алексиев, познат от сериала „Откраднат живот“ и филма „Възвишение“, с ролите си в театъра, киното и телевизията.

2019 – За пореден път, край детско заведение се изхвърлят битови отпадъци. За това алармира казанлъчанин, като снимките и пост се появиха в една от казанлъшките групи във Фейсбук. Мястото е между блоковете 7, 8 и 9, квартал „Васил Левски“. На терена, където днес се изхвърлят безнаказано и периодично отпадъците, бе обособено импровизирано волейболно игрище. От месеци обаче, вместо място за спорт, то се използва за изхвърляне на боклук.

2019 – Два сигнала за фалшиви трудови книжки, разпространявани у нас, се проверяват от Министерството на труда и социалната политика, заяви министър Бисер Петков в началото на седмицата. И двата сочат към печатница в Казанлък. Собственикът й Иван Лапчев не отрече, че тиражира книжки. Софийската фирма, носител на разрешителното за издаване на този документ, ще търси справедливост за нарушените й права.

2019 – Кола на БГ ТОЛ спря общински камион за събиране на смет близо до разклона за Крън. По наша информация се оказа, че камионът за събиране на боклуци, нямал необходимата винетка за този вид специализирани превозни средства. Очаквали представители на община Казанлък, които да обяснят причината за нередностите в документите на камиона. Справка в системата БТТол показва, че камионът има месечна винетка за камион, по-голям от 3,3 тона и по малък от 12 тона.

2020 – Бетонирани бяха всички процепи в стената, която опасва ромската махала на Казанлък. Отворите, които служеха за вход и изход към гетото от север, вече са в историята. Бетоновата изолация започна вчера, а днес подходи към вътрешността от бул. „Ал. Батенберг“ няма. Мерките бяха наложени от община Казанлък заради епидемията от коронавирус и сигнали, че в региона се прибират сериозни групи от чужбина и има възможност част от тях да влязат и в ромската махала на Казанлък. Пропускателен режим е въведен в квартала откъм западната му страна. Полицейски патрул с постоянно присъствие проверява личните документи на влизащите и излизащи.

2022 – Договорът между единствения кандидат за обслужване на „паяка“ НИТРО ЕООД и община Казанлък е сключен на 14 март, а крайният срок на изпълнение е 14 ноември 2023 г. Договорът бе публикуван на сайта на администрацията едва миналия петък и от него става ясно, че е сключен за максималната по закон сума от 300 000 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram