Днес, 19.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден се състоя среща между кмета Иван Гороломов и ген. Вакавлиев – началник на отдел „Предказармена подготовка“ към Министерството на отбраната. Те обсъдиха въпроси, свързани с имуществото на Организацията за съдействие на отбраната.

1996 – Към тази дата рязко скочиха цените на брашното, свинското месо и млечните продукти.

1997 – От германския град Касел в Казанлък пристигна хуманитарна помощ на стойност 500 хиляди германски марки. Тя бе предназначена за социалните и здравните заведения в региона.

1997 – Млади социалисти от Казанлък участваха в младежки семинар, организиран от Висшия съвет на БСП в гр. Хисар, на тема „Европейските структури. Евроинтеграцията на България“.

1997 – В специална касичка в Детския комплекс в Казанлък за талантливите деца до този ден бяха събрани 60 хиляди стари лева. Основните дарители бяха фирма „Гено Генов“ и главният архитект на Община Казанлък Руслан Стоянов.

1998 – С решение на Регионалния съвет на БСП Румяна Друмева, председател на Общинския съвет в Казанлък, стана зам.-председател на Регионалния съвет, а Иван Колев стана председател на Общинския съвет в Раднево.

1998 – Цената на хляб „Стара Загора“, производство на казанлъшката фирма „Хляб и хлебни изделия“, падна от 480 на 450 стари лева.

1998 – На основание чл. 333 ал.2 т.5 от Кодекса на труда кметът Иван Гороломов освободи Руслан Стоянов от длъжността „Главен архитект“ на община Казанлък. И двамата отказаха коментар пред микрофона на „Вис виталис“.

1998 – В чест на големия християнски празник „Преподобни Иван Рилски Чудотворец“ в едноименния катедрален храм в Къренския квартал на Казанлък бе отслужена тържествена литургия. Притежание на храма е икона на светеца от 1846 г. Северният престол в храма също е посветен на Св. Иван Рилски.

1999 – По данни на Бюрото по труда в Казанлък, безработицата в 5-те общини, обслужвана от него, бе нараснала от 13,6 на 14%.

2000 – Кооперациите в Черганово и Голямо Дряново първи в община Казанлък приключиха с есенната сеитба. От предвидените на територията на общината общо 34 хиляди декара, към момента с пшеница бяха засети 12 хиляди. 11800 дка бяха засети с ечемик, а 4900 – с ръж.

2000 – Неизвестният „ценител“ на картината „Светицата“ на младата художничка Мария Петрова, който бе отнесъл творбата от подредената във фоайето на НЧ „Искра“ изложба, през нощта я бе оставил на мястото ѝ. Художничката благодари на ръководството на читалището за съдействието.

2001 – Света литургия в чест на Преподобни Иван Рилски – закрилник на българския народ, бе отслужена във всички казанлъшки храмове. Паметта на най-великия български светец се почита на 19 октомври.

2001 – В интервю д-р Али – афганистанец, от 17 години в България, сподели, че за последен път е бил в родината си през 1991 г. Според него, американците в момента правят в Афганистан каквото си искат, защото „няма кого да питат, няма държава“. Тя може да се възроди, ако и талибаните, и обикновените хора си поставят такава цел. Д-р Али работеше като лекар в с. Търничене. Смяташе себе си за „зает човек, който помага на хората“.

2001 – Казанлък бе домакин на Национална конференция по гастроентерология, в която взеха участие 150 специалисти от цялата страна.

2002 – С грамота за отлично представяне се завърна от Прегледа на художествената самодейност в Ямбол дамската вокална група „Росна детелина“ – с. Черганово. В прегледа участваха 35 групи от цялата страна.

2004 – Клетва като общински съветник, на мястото на починалия внезапно Тошко Барабонков – председател на ПК по сигурност и обществен ред, положи Цветана Бонева, председател на Партията на българските жени в Казанлък, която се присъедини към групата на НДСВ. Поради намалелия си състав ДПС престана да бъде група в ОбС. Групите в Общинския съвет останаха 5.

2004 – Общинските съветници гласуваха решение да се слеят общинските търговски дружества „Казанлък 2000“ ЕООД и „Хигиенно-битови услуги“ ЕООД, а Медико-техническата лаборатория и Стоматологичният център да се влеят в „Диагностично-консултативен център“ ЕООД.

2004 – По повод „Принцесата и свинарят“ – спектакъл на театър „Л. Кабакчиев“, в Казанлък гостува неговият автор Панчо Панчев – Дядо Пънч. В интервю за „Вис виталис“ за доброто и злото в приказките драматургът каза: „На приказките това им е работата – доброто да побеждава, за разлика от живота, където по-често побеждава злото. С приказките човек се поочовечава. Те са интересни, защото с тях можем да кажем каквото си искаме, което да ни накара да се замислим. Направих „Принцесата и свинарят“ весела, за да може публиката да се забавлява“.

2005 – Председателят на казанлъшкия Общински съвет Васил Самарски и кметът Стефан Дамянов бяха на посещение в побратимения на Казанлък руски град Толияти. С кмета на Толияти Николай Уткин Дамянов обсъди проект за български ресторант “Казанлък” в руския град, който да предлага изцяло българско национално меню. С вицепрезидента на „Автоваз“ Владимир Кучай бяха обсъдени възможностите за сборка на автомобили в България. Самарски участва с изказване в заседанието на Градската Дума на Толияти, което бе пряко предавано по интернет портала на толиятския парламент. С представителите на Департамент “Култура” в  кметството бе обсъден  съвместен проект между Театър “Колесо” и Театър “Любомир Кабакчиев”.

2005 – На частно посещение в Казанлък бяха дъщерята на Джон Атанасов – Джоан Гедърс и нейният съпруг Чарлз. Заместник-кметът Иван Кирев и заместник-председателят на Общинския съвет Цветанка Пискова запознаха гостите с проектите за възстановяването на древния град Севтополис и им показаха част от гробниците в Долината на тракийските царе, както и Завода за пружини в с. Крън. От името на Община Казанлък семейство Гедърс получиха подарък – розово масло.

2006 – С празник под мотото „С нас е интересно“ Общинският детски комплекс официално откри новата творческа година за своите 1000 възпитаници, обучаващи се в 26 извънучебни форми.

2006 – „Надявам се, че до Нова година цената на килограм хляб няма да достигне  психологическата граница от един лев за килограм“, каза в интервю за радио „Вис Виталис“ Николина Дончева, управител на фирма „Хляб и хлебни изделия“ в Казанлък. От няколко дни белият и типовият хляб бяха с увеличени цени заради нарастващата цена на зърното.

2007 – Общинските съветници приеха решение звеното „Сметосъбиране и сметоизвозване на твърди битови отпадъци “ към Община Казанлък да осъществява дейностите по стопанисване и експлоатация на депото “Каракос” чрез самостоятелно направление “Депониране”. С 10 души бе увеличена числеността на общинското звено, а за издръжката на новосъздаденото направление до края на 2007-ма година бяха гласувани средства в размер на 49 хиляди и 29 лева.

2007 – Партия на българските жени за православие бе новата група в Общинския съвет. Неин председател стана Цветанка Пискова. В новата група влизаха още общинските съветници Валя Димова, Цветана Бонева и отец Цанко Бошнаков.

2007 – Снимки на българката Светлана Бахчеванова, бивш фотограф на БТА, бяха изложени в Джейкъб Джавис Конвеншънъл Център в Ню Йорк в рамките на изданието на PhotoPlusExpo. Фотосите бяха от розобера в Казанлък през лятото на 2007 г. Те бяха част от общо фото-пано с размери 50х1,5 метра, съдържащо 27 290 снимки на участници в конкурса на „Нешънъл джиографик“ – „Светът във фокус“.

2008 – Над 500 изпълнители от България и Гърция се включиха във фолклорния фестивал на каракачаните „Фламбура“,2008, който се проведе в Казанлък. Сцената на Дома на културата „Арсенал“ бе изпълнена с танцьори на възраст от 3 до 50 години, които представиха различни фолклорни изпълнения. Специален гост бе ансамбълът от Иперос – Гърция. Гости бяха и Никос Пиперигос – генерален консул на Гърция в Пловдив, и Костас Ливадитис, председател на каракачанската федерация в Гърция.

2009 – 17-годишната Антоанета Костова от Школата по изобразително изкуство «Живопис» в Казанлък получи първа награда за рисунка във възрастовата категория 13-17 години от националния конкурс „Ваканция“, проведен за 14-и път от „Кока кола“. Участие взеха 424 деца от 26 населени места от цялата страна.

2009 – След 6 години прекъсване известният режисьор Съби Събев отново бе в казанлъшкият театър. Той режисира постановката „Приказки от минали времена”. Събев е първият щатен режисьор на театър „Любомир Кабакчиев”. Той е режисьор на 8 спектакъла в Казанлък, сред които „Морска сол”, „Секс ,моля, ние сме италианци”, „Джуджето дългоноско“, „Приказка за шапчица, но не червена“. Поставял бе пиеси в цяла България, в Сърбия, Кипър, Полша.

2010 – Ученици от клуб „Съхрани българското” в ПГ по лека промишленост и туризъм , водени от ръководителката си Петранка Ризова, взеха участие в Първия национален събор на жените – ветерани от войната в България. „Бъдеще, възкръснало от миналото”, това бе презентацията, с която казанлъшката група, най-младите участници в събора, се представи пред жените-ветеранки. Събитието бе посветено на 65-ата годишнина от победата над хитлерофашизма.

2010 – Младата казанлъшка фотографка Десислава Рашева показа втората си изложба „Приликата в Разликите“, чиято подготовка бе продължила 3 години. Снимките бяха направени в театъра в Казанлък, в София и Варна.

2010 – По повод Деня на българския лекар Регионалната колегия на БЛС връчи почетни плакети и грамоти на заслужили медици в целия Старозагорски регион. Отличени бяха трима души: посмъртно д-р Керанов, ръководител на АГ отделението в Радневската болница, общопрактикуващият лекар Слави Славов и ръководителят на кардиологичното отделение в казанлъшката МБАЛ д-р Бойчо Бойчев.

В националните номинации за „Лекар на годината” бе  номинирана д-р Кети Маналова-Владкова, директор на МБАЛ – Казанлък.

2010 – „България от птичи поглед“ в 222 уникални фотоса представи в пилотния брой от втория си уникален албум фотограф-художникът от Казанлък Александър Иванов. Фотосите бяха направени от мотоделта- и пара-планер. Албумът бе плод на 8-месечна неуморна работа на Иванов.

2011 – Още две деца бяха настанени в приемни семейства в областта. Така децата, настанени в приемни семейства в областта, станаха 32.  Едното от семействата живееше в Казанлък, то бе първото приемно семейство в града. Родителите поеха грижи за момиченце от ромски произход на почти шест години.

2012 – Японският художник Кихачиро Нишиура откри в Казанлък в залата на „Искра” 4 изложбата „Силата на молитвата – нова калиграфия”. Изложбата бе част от поредицата културни събития, включени в програмата на 23-тите Дни на японската култура в България. Преди откриването на изложбата Кихачиро Нишиура направи демонстрация на калиграфска техника пред ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”.

2012 – В зала „Багира Арсенал” при откриването на сезона бе представен новият женски тим на Казанлък.

2013 – Цветелина Николова – европейска шампионка на Казанлък по таекуондо за кадети, състезател на местния клуб „Кентавър“, спечели поредния си златен медал от участието си в международно състезание в Солун, Гърция – открит турнир.

2013 – В откритото Първенството по ориентиране на Македония «Струмица оупън’2013» Клубът по ориентиране към Туристическо дружество «Орлово гнездо» – Казанлък отново бе с награди: Павел Михалев бе със сребърен медал, а Тончо Нейчев – с бронзов.

2013 – Сребърен медал завоюва танцовата двойка на Клуб „Киара-Н“ Христиан Въгляров и Мария Рахими с треньори Николай Тенев и Антония Каярова в Шумен, където се проведе Откритият турнир за  купа „Шумен“.

2014 – В музей-галерия „Искра” любителите на хоровата музика се срещнаха с гостуващия на Смесен хор „Петко Стайнов” мъжки хор „Хармония” от гр. Трелебори, Швеция. В ролята на водещ на английски влезе проф. Теодора Павлович, консултант на казанлъшкия хор. Хоровият концерт-матине завърши с общо изпълнение на двата хора на „Родна песен нас навек ни свързва”.

2014 – Болен от марсилска треска откриха в с. Енина. За новия случай на разболял се жител на селото след ухапване от кърлеж съобщиха от РЗИ, Стара Загора. За пет нови болни от варицела в Казанлък и павелбанското село Тъжа потвърди инспекцията, както и за един заболял от салмонелоза в село Розово. Вирусен хепатит бе открит у живеещи в селата Александрово и Тъжа в община Павел баня.

2015 – „Розова долина“ затвърди второто си място в Югоизточната В аматьорска футболна група, след като в среща от 11-ия кръг се наложи с 4:0 над отбора нa ПСФК “Черноморец“, Бургас.

2015 – Поетична вечер организира НЧ „Светлина-1861“ гр. Шипка.  Наградени бяха отличените автори от Първия национален конкурс за книга с епична поезия „Шипка 2015″. Наградите бяха присъдени на Ваня Ангелова за книгата „Градът на Севт III“, Павлина Павлова – за „Вечна жажда“ и на Николина Никова, автор на „България в сърцето ми“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram