Днес, 19.06.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за радиото Тотьо Чакъров, който стопанисваше под аренда плажа в с. Овощник, информира слушателите за възможностите им за краткотраен отдих, за качествата на водата и услугите, които обектът предлага.

1996 – Броят на безработните лица в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 6336 – 10,8%.

1996 – От 1-ви декември 1996 г. в Казанлък да се провеждат Музикални празници „Петко Стайнов“ – това реши на свое заседание в този ден Българският хоров съюз – в чест на 100-годишнината от рождението на композитора.

1997 – За първи път в Математическата гимназия в Казанлък бе обявен прием на 26-ма шестокласници с изявени наклонности в математиката и информатиката.

1997 – „СДС в Казанлък няма, има Крум Владев“, – казаха в интервю Димо Димов и Христо Генчев, които не бяха съгласни с действията на председателя на СДС Крум Владев и думите му: „Който иска, да си създаде Еднолично дружество „СДС“.

1997 – В интервю Никола Илчев, председател на ВМРО-Казанлък, заяви: „Ние няма да работим със СДС, докато председател е Крум Владев. ОДС няма“. За политическите чистки Илчев каза: „Няма чистка, има нагласяне на свои хора“.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ Бончо Сарафов, бивш кмет на  Казанлък, заяви: „В Казанлък няма алтернативна организация на СДС. Организационният живот тук е замрял. Опасна е казанлъшката политическа олигархия, не само в СДС. Искаме да изградим кадрова система, за да не се сменят ръководители“.

1998 – В този ден бе представена книгата на Иван Нанев „Ехото ме вика“.

1999 – ТЕЦ – Казанлък имаше несъбрани от абонати над 660 млн. /стари/ лева, 500 млн. от тях бяха дължими от Община Казанлък.

2000 – Ученическият лагер в м. „Паниците“ имаше готовност да приеме през лятото 10 лагерни смени с продължителност 7 дни на една смяна.

2000 – На празника Св. Дух, който тогава беше на 19 юни, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ръкоположи за свещеник посветилия се два месеца по-рано в дяконска длъжност Калин Киров от Казанлък, който прие свещеническото име отец Константин.

2001 – Общинският съвет в Казанлък утвърди договор за ползването за 10 години на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води от ВиК – Стара Загора. Ползвателят се задължи да стопанисва, поддържа и експлоатира имота, като заплаща всички данъчни задължения.

2002 – При квота за 2002 г. в община Казанлък от 560 дка за ориенталски тютюн бяха засадени 850 дка. Тютюн тип „Вирджиния“ се отглеждаше в частни стопанства върху 580 дка площ. В общината тютюни се отглеждаха в 280 стопанства.

2002 – Опасявайки се, че това ще стане в близост до с. Средногорово, СДС – Казанлък излезе с призив против унищожаването на ракетите СС-23, изразявайки мнение, че това е още едно потвърждение за политиката „на тъмно“ отстрана на правителството на НДСВ, подкрепено от БСП и ДПС. „Това е игра на опозиция“, – коментира областният лидер на ДПС Мехмед Осман, припомняйки, че тяхната позиция е ракетите да бъдат унищожени според изискванията на НАТО.

2006 – 19-годишните Ина Чокова, Зорница Халачева и Христина Чанева – абитуриентки в ПГ по приложни изкуства „Акад. Дечко Узунов“, откриха своята първа съвместна изложба –  живопис, скулптури и графика, в залата на Инфоцентъра в Казанлък.

2006 – Маратонецът от Казанлък Ради Милев стана отново първи в шестото издание на Националния нощен поход по билото на Стара планина. Милев и още 33-ма участници от 11 български града пробягаха над 50 км. от Прохода на републиката до прохода Шипка. Инж. Ради Милев преодоля маршрута за  7 часа и 15 мин.

2007 – След спечелен конкурс Галина Стоянова бе назначена за секретар на Община Казанлък. В структурите на общинската администрация Стоянова работи от 2004-та година. Завършила е висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Педагогика“. 10 години е била директор на детската градина в „Арсенал“.

2008 – За първи път казанлъшката оръжейница “Арсенал” отвори в този ден врати за посетители. Поводът за Деня на отворените врати бе началото на поредица чествания, посветени на 130-годишнината на дружеството и създаването на военната индустрия в България.

2008 – Кметът на община Павел баня Станимир Радевски откри официално кампанията за приемни родители под надслов „Приеми ме”. От началото на кампанията, официално открита в Стара Загора на 7 февруари 2007 г., до момента интерес към инициативата бяха проявили 99 семейства.

2009 – 32-ма възпитаници на казанлъшкото художествено училище и млади художници от Анкарската гимназия за изящни изкуства участваха в изработката на най-дългото руло-картичка с размери 1,5х40 метра, съдържащо послания за мир. Рисунката-папирус бе по проект на бившите възпитаници на казанлъшката НГПИД  Дарина и Андрей Яневи.

2011 – За поредна година невероятен успех постигнаха учениците на клавирния педагог Елена Юлиянова при участието си на 12-я международен детски фестивал-конкурс „Слънце радост, красота“ 5-мата участници от Казанлък спечелиха 5 награди – Виктор Владков, Александра Симеонова, Никола Георгиев, Сибел Зейнелова и Александра Бошнакова. С Диплом за педагогически успехи бе отличена и самата Юлиянова.

2012 – Шестгодишната Стефани Дундова, възпитаничка на Аня Дерменджиева от театрална формация „Талантчета – калпазанчета” към НЧ „Братство” с. Енина, бе отличена с втора награда  в 13-ото издание на Международния театрален фестивал „Приказка за теб” във Варна.

2014 – 1000 дка – ок. една четвърт от посевите с ечемик и пшеница на енинската земеделска кооперация ”Съгласие”, бяха унищожени от дъждовете, сподели за „Вис виталис“ председателят й Сава Койчев. 7000 декара с есенници бяха засели от кооперацията. По-малко бяха пораженията от дъждовете в казанлъшката кооперация „Искра”, според председателката й Дочка Богданова. „Няма официално постъпили протоколи  за 100% унищожена продукция“, заяви Катя Стойкова от казанлъшката общинска служба земеделие и гори. „Посевите от ечемик и пшеница в Казанлъшкия район са сред най-пострадалите от наводненията в страната“, потвърди земеделският министър Димитър Греков. Въпреки валежите, от кооперациите очакваха добра реколта.

2014 – На 15-ото издание на Международния детски фестивал „Слънце, радост, красота“ в Несебър 7 ученици-пианисти от СОУ „Екзарх Антим І“ спечелиха 8 награди, от които пет първи, както и две стипендии на Министерството на образованието. Първи награди спечелиха 8-годишната Ани Тенева и 10-годишният Виктор Владков.

2014 – Екипът на „Вис виталис“ издири и откри уникалната дамска носия на фамилия Шипкови и тя отново бе в Казанлък – като част от новоразкритата обществена експозиция във възстановената Шипкова къща. Носията е принадлежала на красавицата Слава Шипкова, снахата на основателя на рода Шипкови – дядо Кънчо.

2014 – В подписка, депозирана и в радио „Вис виталис“, освен до кмета, началника на РПУ и Регионалната здравна инспекция, граждани се жалваха от безчинствата на роми, самонастанили се в необитаем имот на казанлъшката ул. “Олимпиада“. „От година ромите поголовно изсичат овощни дървета, разбиват и ограбват стопански постройки и къщи. Жилището е без санитарен възел, а навсякъде е осеяно с отпадъци, които са предпоставка за епидемии и зарази“, тревожеха се хората, сигнализиращи и за това, че преминаващите по ул. „Олимпиада“ са подложени на побои и грабежи.

2014 – Росен Дончев откри в Габрово своята пета поред самостоятелна изложба, наречена „Предколумбов свят”.

2015 – Вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика Сергей Бубка и Себастиян Коу присъстваха на Европейското отборно първенство по лека атлетика – втора лига. Шампионатът се проведе на градския стадион в Стара Загора.

2017 – Казанлъчанката Радина Димитрова стана балкански шампион по катерене.

Титлата си състезателката на клуб „Селт“ спечели в родния Казанлък, домакин на балканското първенство по спортно катерене, дисциплина „скорост“ при момичетата 10-11-годишни. Втори медал, бронз, борбената Радина взе в третия кръг за Купа България.

2018 – Обидно е, че всички ние сме допуснали това“, коментира при пристигането си в град Шипка, министърът на културата Боил Банов, който влезе в емблематичната за града и България сграда на читалище „Светлина“.Той я е посещавал преди повече от 10 години.Министърът на културата Боил Банов пристигна в гр. Шипка, за да се намери решение за спасяване на уникалната читалищна сграда, която е в окаяно състояние. Той се срещна с кметовете на Казанлък, Галина Стоянова  и гр. Шипка Веси Панайотова, така и с главния архитект на Казанлък и председателят на общинския съвет.Постигнато бе решение на сградата да бъде присъден статут на паметник на културата.

2019 – Малко след полунощ пороен дъжд наводни основните пътни артерии в Казанлък. Буквално за няколко минути улиците в града се превърнаха в реки. Обилният дъжд пък превърна добре познатите на казанлъчани невралгични точки в града, в езера. Булевард „Батенберг“ до Шел, кръстовището до магазин „Изток“, части от улица „Москва“ и улицата под ОУ „Никола Вапцаров“ бяха заляти от дъждовната вода.

2019 – Сеч на липи по ул. „Стара планина“. Полагат нови настилки на тротоарите, но за сметка на дърветата.

2019 – Екипи на Пожарната се отзоваха на сигнал за горящ камион. Инцидентът е станал в района на с. Тулово. В резултат на изчакването, десетки коли и тежкотоварни автомобили останаха за кратко блокирани на пътя. Движението не бе спряно, а се осъществяваше в едното от пътните платна. Огънят вече е потушен, съобщи репортерът ни от мястото.

2019 – Камери от магазин в село Горно Черковище запечатват в съботната вечер брутален побой от двама мъже над друг. Драмата се разиграва на опашката в търговският обект на казанлъшкото село, след като единият от нападателите се опитал да пререди жертвата си, който пък му направил забележка. Кадрите са предоставени от наши зрители в редакцията на presstv.bg.

2020 – Камион изтърва товара си и предизвика леко ПТП, заради което пътят между Стара Загора и Мъглиж бе затворен.Стотици метри от пътната настилка са посипани с пясък, превозван от камион, чиято каросерия аварирала и товарът се озовал на асфалта. Друг камион, движещ се след първия, се подхлъзнал на пясъка, шофьорът изгубил управление и едното колело попаднало в канавката. Така пътят се оказал затапен от ТИР-а, към момента там е невъзможно движението. Трафикът е пренасочен и се регулира от Пътна полиция до изтеглянето на тежкотоварния автомобил.

2020 – От 500 декара насаждения от маслодайна роза, през 2015 г. има само 24 дка обработваеми площи към този момент, според доц.Чаушев, чиито кментари взривиха националните медии. Останалите са „бракувани“, пак според него.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram