Днес, 19.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Незрящата поетеса Веселина Михайлова бе слушателката, която спечели наградата – икона, обявена в авторското предаване за Великден на Васил Самарски „Вашата молитва за Казанлък“, в което се включиха много слушатели. Молитвата на Михайлова за Казанлък бе в стихове. Два дни по-късно авторката представи в ефир книгата си „Ирония на съдбата“ с редактор Стефка Дянкова, чиято премиера се състоя на 20 май с. г.

1996 – Втора самостоятелна изложба – живопис, акварел, пастел и керамика, откри преподавателката по изобразително изкуство от Казанлък Стела Николова.

1997 – След приключилите парламентарни избори местата в 38-то НС от 27-ми Старозагорски МИР бяха: 5 за ОДС, 4 за Демократичната левица, 1 за Евролевицата и 1 за Българския бизнес-блок.

1997 – Хорхе Фуика – представител на благотворителна организация в Норвегия, дари 400 кг. консумативи на болницата в Казанлък, дрехи и храни на болницата в с. Бузовград и на помощното училище в с. Ветрен.

1997 – За един месец органите на ДВСК преокачествиха 1 тон мляко и 2 тона и 205 кг други млечни продукти. Бракуваха 60 кг млечни произведения и 430 кг субпродукти с констатирани патологични изменения.

1998 – Голямо Великденско увеселение бе организирано в с. Крън – с хорá, богата концертна програма и състезание за най-здраво и най-шарено яйце.

1999 – В Казанлък бе учредена структура на Обединение „Промяна“ в сферата на образованието. Гост бе председателят на обединението в София Димитър Диманов.

1999 – Подписка за свалянето на политическото доверие от депутата от СДС д-р Ваньо Цонов подеха казанлъчани. Мотивите бяха: „С бездействието си в парламента той е един от главните виновници за бедственото състояние на общината. Неизпълнени са дадените от него обещания за съживяване на селското стопанство в района и за подобряване на условията за лечение в общинската болница“. За няколко дни бяха събрани 3000 подписа.

1999 – Младият кавалджия Генчо Стайнов, носител на голямата награда „Златният кавал“, взе участие във фестивала на наградените кавалджии „Абланово“ в Сливен.

1999 – Певецът Веселин Маринов в интервю за радио „Вис виталис“ каза по повод войната в Косово: „Всичко в нашата история се повтаря, вкл. и грешките на политиците. Американците ще дойдат и ще си отидат, а ние ще си останем с нашите съседи. Потиснат съм, искам час по-скоро това да спре. Да бъдем балканска общност и да пеем на един език“.

1999 – Композиторът Тончо Русев отпразнува рождения си ден в Казанлък – по време на концерти на Веселин Маринов.

2000 – По повод 35-тата си годишнина Техникумът по лека промишленост – Казанлък организира Пролетен турнир по футбол за ученици.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ богословът Ваклуш Толев обясни, че Пътят на мъдростта, Третото хилядолетие – това е една нова доктрина – екзистенциалното разбиране да бъдеш, а не да имаш. Чрез ООН той бе излязъл със специално Обръщение към света. „Поисках едно нещо, – каза богословът, – да се защити правото на душата“.

2001 – Според резултатите от преброяването общият брой на жителите на община Павел баня бе 16206. В града живееха 3997 души, най-многолюдното село в общината бе Александрово – с 1875 жители.

2002 – Над 4000 ученици от 14-те казанлъшки училища почистваха в този ден училищните си дворове. Инициативата бе под мотото „Това е моята природа“.

2002 – Николай Чалъков бе назначен за управител на смесеното българо-немско дружество „Нелсен Еко“.

2002 – Оценка 5 звезди за 3 години даде на казанлъшката болница временната експертна комисия в доклад, внесен в Министерството на здравеопазването. Болницата бе кандидатствала за 4 звезди за 4 години.

2002 – Мобилтел стана генерален спонсор на Празника на розата,2002 в Казанлък.

2003 – Малцина се отзоваха на призива на Община Казанлък да се включат в Националния ден на почистването – 19 април. Фирма „Нелсен Еко“ извози около 12 тона смет.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ депутатът д-р Атанас Щерев изрази мнение, че МБАЛ – Казанлък работи много добре в сравнение с други болници в страната. Той не скри, че в законодателството по отношение на здравеопазването има неуредени въпроси.

2004 – В интервю за радиото проф. Иван Маразов отговори на няколко въпроса: за участието на български контингенти в Ирак – „Там са страните САЩ, Великобритания, Италия, Полша и България, която е с най-малко участие. Крилов има една басня за слона и пудела… А ние се гордеем…“. За това, дали България е четяща нация: „Българите умееха да четат и между редовете във времето, когато имаше информационно затъмнение. Загубихме това си качество“. За паметта за миналото и тракийската култура: „Малко е опасно, ако забравяме миналото си. Тракийската култура е една от най-великите в Европа. След като престана да бъде град на високите технологии, Казанлък може да бъде град на високия туризъм“.

2004 – По идея на общинското ръководство се състоя първата приемна на тема „Може ли Казанлък да се превърне в екологичен град“. Намеренията на кмета Стефан Дамянов бе такива приемни да се провеждат веднъж месечно, но скоро инициативата бе прекъсната.

2006 – Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров постави началото на първия газопровод в Казанлък, който предстоеше да бъде положен на ул. “Цар Борис“, до МБАЛ – Казанлък. Според него: „У нас има само около 16 хиляди семейства, който ползват природен газ за битови нужди, за сравнение в Румъния те са над 2 милиона, а газта е един от най-евтините и екологично чисти енергийни ресурси“.

2006 – Занятия по тае-бо организира с благотворителна цел фитнес-инструкторът към Общинския младежки център Серж Стефанов. „Средствата са за Дома за медико-социални грижи „Мария Луиза“ в Бузовград“, съобщи за новините на „Вис виталис“ Стефанов.  

2006 – Ден на отворените врати бе организиран в Общинска библиотека „Искра“ по програмата на Националната кампания „Четяща България“ в Казанлък.

2007  – В ефир стартира младежкото предаване „Байпас“ на радио „Вис Виталис“. Негови инициатори, автори и водещи бяха 18-годишните Радослав Миланов и Михаил Братоев. Предаването да дава гласност на идеите на младите хора в Казанлък, си поставиха за цел двамата ученици и представиха идеята си на слушателите.

2010 – Зачестило бе умишленото обгазяване на Казанлък по няколко пъти на ден – над града се издигаше огромен черен и лютив дим, предизвикан от горенето на автомобилни гуми в близост до ромската махала „Кармен” и квартал „Казмера”. „Реагирането на такива сигнали, които са почти ежедневни, коства изключително много средства на данъкоплатеца“, каза в интервю за “Вис виталис“ началникът на казанлъшката служба за пожарна и аварийна безопасност гл. инсп. Анчо Шишков. Той уточни, че пушекът е силно канцерогенен и изрази мнение, че е необходимо да бъде изработен специален регламент за изхвърляне на излезлите от употреба стари гуми, които ромите горят. Проблемът бе решен, след като Общината, Пожарната и Полицията обединиха усилията си.

2011 – За председател на регионалната синдикална организация на КТ „Подкрепа” бе преизбрана Цветанка Пискова.

2011 – В рамките на Националния маратон на четенето в библиотеката на читалище „Братство” в с. Енина бе открит и Детски отдел. “Над 21 хиляди наброяват книгите в енинската библиотека. Освен като заемна за книги и детска читалня, отделът ще бъде използван и като място, на което ще бъдат представяни детски спектакли, срещи с писатели, а и за лятна работа с децата“, поясни за „Вис виталис“ Аня Дерменджиева от читалището в Енина.

2012 – В Казанлък, както и в цялата страна, стартира процедура за премахване на прекарани незаконно кабели. Въпреки издадените 3 заповеди за премахване, към момента кабелите, особено в централната градска част, не бяха отстранени.

2012 – По повод 136-ата годишнина от Априлското въстание автентични снимки на участници в  епопеята, документи и снимки на оригинално оръжие от фондовете на Исторически музей „Искра” бяха експонирани на витрините на КИЦ на ул. „Искра“ 4. Приносът на Казанлъшко към Априлското въстание се изразява в активната подготовка, която се извършва в района, въпреки присъствието на наказателен отряд след Старозагорското въстание. Казанлъчани участват в бойните действия на въстаналите райони и в Ботевата чета. 

2013 – Възпитаничката на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт Анна Великова се завърна с бронзов медал от Петата панорама на професионалното образование, провела се в Пловдив. Тя се състезава в категорията „Най-добра бизнес идея“.

2014 – В този ден започна контролираното изпускане на водите на язовир „Копринка“. Заради  продължилите няколко дни валежи нивото на язовира рязко се повиши и стигна до по-малко от 5 сантиметра от преливниците.

2014 – На тази дата се навършиха 70 години от откриването на Казанлъшката тракийска гробница, намираща се в парк „Тюлбето“. По случай годишнината Исторически музей „Искра“ обяви вход свободен в копието на гробницата, намиращо се до оригинала. 

2015 – В този ден се състоя премиерата на книгата на Петър Марчев „Ванга и други капани“ – според автора книгата е един „Пътеводител на галактическия стопаджия“, но „без грам фантастика“. 

2016 – Казанлъшкото НЧ „Искра 1860″ отново качва на сцената спектакъла „Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков с режисьор Мая Стоянова, ръководител на Младежката театрална студия. В петия сезон на спектакъла участва изцяло нова младежка трупа. Драматизацията е дело на Веска Кирилова.

2016 – Училището за родители в Казанлък вече е факт. Форматът, подходящ за всички бъдещи майки и татковци, е безплатен и се  организира от Центъра за обществена подкрепа при сдружение „Бъдеще за децата”.  В първата среща, която се е провела на 13 април, са взели участие три двойки бъдещи родители.  Като всяко начало, училището е започнало с опознаване и  представяне на съставената програма.

2017 – Тракийска ладия ще бъде изградена и ще плава във водите на казанлъшкия язовир Копринка. Това бе обявено по време на съвместна пресконференция на Община Казанлък и  автора на проекта Александър Димитров. Идеята е да се докаже една стара теория, че през древността река „Тунджа“ е била плавателна, каквито данни има. За мостра при изграждането на тази слънчева ладия ще бъдат използвани египетски модели на птицеглави кораби.

Общината бе партньор по проекта със сумата от 36 хиляди лева. Корабът беше построен, но така и не заплава.

2017 – Внезапно от света се оттегли един от най-дългогодишните музейни работници на Казанлък и зам.-директор на Исторически музей „Искра“ археологът Красимира Стефанова. Принос на Стефанова са нейните разработки за материалната и духовна култура от българското средновековие в района и откритията от археологически разкопки на средновековни обекти, датирани от XI-XIV век. Под ръководство на Стефанова или с нейно участие в експедиции са намерени уникални предмети в селището и средновековния некропол при Крън, изложени в постоянната експозиция на музея.

Красимира Стефанова си отиде тихо на 61 години.

2019 – Ученици от 5-и „б“ клас от казанлъшката математическа гимназия направиха дарение за акушеро-гинекологичното отделение в на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.  Те са събрали 700 лева по време на благотворителна кампания. Със средствата са закупени две хладилни камери, за съхранение на кърма.  Придобивките са изключително ценни и нужни за работата на отделението, сподели ръководителят му д-р Тодор Гаргов. Той и директорът на болницата д-р Кети Маналова – Владкова, благодариха на инициативните ученици с класен ръководител Янка Найденова.

2021 – В 20:18 ч., в РУ – Казанлък бе получено съобщение, че 26-годишен мъж е бил наръган с нож в с. Ръжена, общ. Казанлък. Пострадалият е транспортиран в МБАЛ -Казанлък, където бе установено, че е получил порезна рана в областта на корема и фрактура на ребро. Настанен бе за наблюдение, без опасност за живота. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия бе установен извършителят на деянието – 49-годишен мъж от с. Ръжена. Същият бе задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *