Днес, 19.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Незрящата поетеса Веселина Михайлова бе слушателката, която спечели наградата – икона, обявена в авторското предаване за Великден на Васил Самарски „Вашата молитва за Казанлък“, в което се включиха много слушатели. Молитвата на Михайлова за Казанлък бе в стихове. Два дни по-късно авторката представи в ефир книгата си „Ирония на съдбата“ с редактор Стефка Дянкова, чиято премиера се състоя на 20 май с. г.

1996 – Втора самостоятелна изложба – живопис, акварел, пастел и керамика, откри преподавателката по изобразително изкуство от Казанлък Стела Николова.

1997 – След приключилите парламентарни избори местата в 38-то НС от 27-ми Старозагорски МИР бяха: 5 за ОДС, 4 за Демократичната левица, 1 за Евролевицата и 1 за Българския бизнес-блок.

1997 – Хорхе Фуика – представител на благотворителна организация в Норвегия, дари 400 кг. консумативи на болницата в Казанлък, дрехи и храни на болницата в с. Бузовград и на помощното училище в с. Ветрен.

1997 – За един месец органите на ДВСК преокачествиха 1 тон мляко и 2 тона и 205 кг други млечни продукти. Бракуваха 60 кг млечни произведения и 430 кг субпродукти с констатирани патологични изменения.

1998 – Голямо Великденско увеселение бе организирано в с. Крън – с хорá, богата концертна програма и състезание за най-здраво и най-шарено яйце.

1999 – В Казанлък бе учредена структура на Обединение „Промяна“ в сферата на образованието. Гост бе председателят на обединението в София Димитър Диманов.

1999 – Подписка за свалянето на политическото доверие от депутата от СДС д-р Ваньо Цонов подеха казанлъчани. Мотивите бяха: „С бездействието си в парламента той е един от главните виновници за бедственото състояние на общината. Неизпълнени са дадените от него обещания за съживяване на селското стопанство в района и за подобряване на условията за лечение в общинската болница“. За няколко дни бяха събрани 3000 подписа.

1999 – Младият кавалджия Генчо Стайнов, носител на голямата награда „Златният кавал“, взе участие във фестивала на наградените кавалджии „Абланово“ в Сливен.

1999 – Певецът Веселин Маринов в интервю за радио „Вис виталис“ каза по повод войната в Косово: „Всичко в нашата история се повтаря, вкл. и грешките на политиците. Американците ще дойдат и ще си отидат, а ние ще си останем с нашите съседи. Потиснат съм, искам час по-скоро това да спре. Да бъдем балканска общност и да пеем на един език“.

1999 – Композиторът Тончо Русев отпразнува рождения си ден в Казанлък – по време на концерти на Веселин Маринов.

2000 – По повод 35-тата си годишнина Техникумът по лека промишленост – Казанлък организира Пролетен турнир по футбол за ученици.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ богословът Ваклуш Толев обясни, че Пътят на мъдростта, Третото хилядолетие – това е една нова доктрина – екзистенциалното разбиране да бъдеш, а не да имаш. Чрез ООН той бе излязъл със специално Обръщение към света. „Поисках едно нещо, – каза богословът, – да се защити правото на душата“.

2001 – Според резултатите от преброяването общият брой на жителите на община Павел баня бе 16206. В града живееха 3997 души, най-многолюдното село в общината бе Александрово – с 1875 жители.

2002 – Над 4000 ученици от 14-те казанлъшки училища почистваха в този ден училищните си дворове. Инициативата бе под мотото „Това е моята природа“.

2002 – Николай Чалъков бе назначен за управител на смесеното българо-немско дружество „Нелсен Еко“.

2002 – Оценка 5 звезди за 3 години даде на казанлъшката болница временната експертна комисия в доклад, внесен в Министерството на здравеопазването. Болницата бе кандидатствала за 4 звезди за 4 години.

2002 – Мобилтел стана генерален спонсор на Празника на розата,2002 в Казанлък.

2003 – Малцина се отзоваха на призива на Община Казанлък да се включат в Националния ден на почистването – 19 април. Фирма „Нелсен Еко“ извози около 12 тона смет.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ депутатът д-р Атанас Щерев изрази мнение, че МБАЛ – Казанлък работи много добре в сравнение с други болници в страната. Той не скри, че в законодателството по отношение на здравеопазването има неуредени въпроси.

2004 – В интервю за радиото проф. Иван Маразов отговори на няколко въпроса: за участието на български контингенти в Ирак – „Там са страните САЩ, Великобритания, Италия, Полша и България, която е с най-малко участие. Крилов има една басня за слона и пудела… А ние се гордеем…“. За това, дали България е четяща нация: „Българите умееха да четат и между редовете във времето, когато имаше информационно затъмнение. Загубихме това си качество“. За паметта за миналото и тракийската култура: „Малко е опасно, ако забравяме миналото си. Тракийската култура е една от най-великите в Европа. След като престана да бъде град на високите технологии, Казанлък може да бъде град на високия туризъм“.

2004 – По идея на общинското ръководство се състоя първата приемна на тема „Може ли Казанлък да се превърне в екологичен град“. Намеренията на кмета Стефан Дамянов бе такива приемни да се провеждат веднъж месечно, но скоро инициативата бе прекъсната.

2006 – Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров постави началото на първия газопровод в Казанлък, който предстоеше да бъде положен на ул. “Цар Борис“, до МБАЛ – Казанлък. Според него: „У нас има само около 16 хиляди семейства, който ползват природен газ за битови нужди, за сравнение в Румъния те са над 2 милиона, а газта е един от най-евтините и екологично чисти енергийни ресурси“.

2006 – Занятия по тае-бо организира с благотворителна цел фитнес-инструкторът към Общинския младежки център Серж Стефанов. „Средствата са за Дома за медико-социални грижи „Мария Луиза“ в Бузовград“, съобщи за новините на „Вис виталис“ Стефанов.  

2006 – Ден на отворените врати бе организиран в Общинска библиотека „Искра“ по програмата на Националната кампания „Четяща България“ в Казанлък.

2007  – В ефир стартира младежкото предаване „Байпас“ на радио „Вис Виталис“. Негови инициатори, автори и водещи бяха 18-годишните Радослав Миланов и Михаил Братоев. Предаването да дава гласност на идеите на младите хора в Казанлък, си поставиха за цел двамата ученици и представиха идеята си на слушателите.

2010 – Зачестило бе умишленото обгазяване на Казанлък по няколко пъти на ден – над града се издигаше огромен черен и лютив дим, предизвикан от горенето на автомобилни гуми в близост до ромската махала „Кармен” и квартал „Казмера”. „Реагирането на такива сигнали, които са почти ежедневни, коства изключително много средства на данъкоплатеца“, каза в интервю за “Вис виталис“ началникът на казанлъшката служба за пожарна и аварийна безопасност гл. инсп. Анчо Шишков. Той уточни, че пушекът е силно канцерогенен и изрази мнение, че е необходимо да бъде изработен специален регламент за изхвърляне на излезлите от употреба стари гуми, които ромите горят. Проблемът бе решен, след като Общината, Пожарната и Полицията обединиха усилията си.

2011 – За председател на регионалната синдикална организация на КТ „Подкрепа” бе преизбрана Цветанка Пискова.

2011 – В рамките на Националния маратон на четенето в библиотеката на читалище „Братство” в с. Енина бе открит и Детски отдел. “Над 21 хиляди наброяват книгите в енинската библиотека. Освен като заемна за книги и детска читалня, отделът ще бъде използван и като място, на което ще бъдат представяни детски спектакли, срещи с писатели, а и за лятна работа с децата“, поясни за „Вис виталис“ Аня Дерменджиева от читалището в Енина.

2012 – В Казанлък, както и в цялата страна, стартира процедура за премахване на прекарани незаконно кабели. Въпреки издадените 3 заповеди за премахване, към момента кабелите, особено в централната градска част, не бяха отстранени.

2012 – По повод 136-ата годишнина от Априлското въстание автентични снимки на участници в  епопеята, документи и снимки на оригинално оръжие от фондовете на Исторически музей „Искра” бяха експонирани на витрините на КИЦ на ул. „Искра“ 4. Приносът на Казанлъшко към Априлското въстание се изразява в активната подготовка, която се извършва в района, въпреки присъствието на наказателен отряд след Старозагорското въстание. Казанлъчани участват в бойните действия на въстаналите райони и в Ботевата чета. 

2013 – Възпитаничката на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт Анна Великова се завърна с бронзов медал от Петата панорама на професионалното образование, провела се в Пловдив. Тя се състезава в категорията „Най-добра бизнес идея“.

2014 – В този ден започна контролираното изпускане на водите на язовир „Копринка“. Заради  продължилите няколко дни валежи нивото на язовира рязко се повиши и стигна до по-малко от 5 сантиметра от преливниците.

2014 – На тази дата се навършиха 70 години от откриването на Казанлъшката тракийска гробница, намираща се в парк „Тюлбето“. По случай годишнината Исторически музей „Искра“ обяви вход свободен в копието на гробницата, намиращо се до оригинала. 

2015 – В този ден се състоя премиерата на книгата на Петър Марчев „Ванга и други капани“ – според автора книгата е един „Пътеводител на галактическия стопаджия“, но „без грам фантастика“. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram