Днес, 19.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По повод 120 години от обесването на Васил Левски радио „Вис виталис“ направи анкета: „Нужен ли ни е днес Апостолът?“. Продавач на книги: „Левски е първият човек на България“; Васил Стойков: „Той е велик и недостижим“; Суна Моллова: „Олигавиха идеите му!“ – тя каза това по повод оплюването на правителството по време на поклонението пред Васил Левски.

1996 –Към този момент Община Казанлък разполагаше с 442 общински жилища – 308 апартамента и 144 къщи.

1997 – В Казанлък се състоя среща-разговор с проф. Вера Динова-Русева, автор на книгата „Петрана Клисурова – живот и дейност“. 

1997 – Фирма „Мила“ откри в бившия стол на кметството в Казанлък първата трапезария за социално слаби граждани.

1998 – Георги Чаушев бе назначен за директор на НИРЕЛК  – Институт по розата, в Казанлък. 

2000 – 270 делегати – членове на Комунистическата партия, проведоха в този ден общинска конференция. На нея бе подкрепена социалистическата идея против мизерията, безработицата и глада, но бяха откроени и различията от БСП, отнасящи се до приватизацията и членството на България в НАТО.

2000 – „Хората, които се борят за освобождение, не могат да бъдат управляващи, защото са идеалисти“ – тази теза разви в ефир историкът от Казанлък Иван Тишев, гост в студиото по повод годишнината от гибелта на Васил Левски.

2001 – Казанлъшкият свещеник отец Петко Мотев разясни за слушателите на „Вис виталис“ на достъпен език какво е Юлиански и какво Григориански календар.

2001 – 3000 лв. дари „Мобилтел“ за реставрацията и консервацията на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка. От националната кампания бяха събрани 700 лв. от необходимите общо 22 хиляди лева.

2002 – Читалище „Възродена искра“ промени в този ден предварително обявената абсурдна тема за дискусия с ученици „Васил Левски и глобалното село“.   

2002 – 190 нарушения на Закона за движение по пътищата констатираха само за два дни служителите на КАТ в областта при извършена специализирана полицейска проверка.

2002 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази проведения в СОУ „Екзарх Антим Първи“ дискусионен час с ръководител Ганка Койчева на тема „Да бъдем достойни за другите европейски държави“. 

2004 – В рамките на отбелязването в Казанлък на 131 години от обесването на Васил Левски Веселина Антонова от къща-музей „Баба Тонка“ в Русе представи историческото проучване „Родът Обретенови и връзката му с видни казанлъчани“. С исторически доклад бе почетена и 70-ата годишнина от смъртта на Тодора Бакърджиева – куриер на БРЦК от Казанлък.

2007 – Елена Христова бе преизбрана за председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък.

2008 – Биографиите и спортните постижения на казанлъшки шахматисти от втората половина на 20-ти и началото на 21-ви век бяха включени в книгата на Българската федерация по шахмат „Личностите в българския шахмат“. Сред тях бяха: Красимир Русев, Петър Дренчев, Иван Чапразов, Ради Стоянов, Иван Иванов, Иво Жеков, Петранка Драганова, Бончо Бончев, Александър Гавазов.

2009 – 10 години от основаването си отбеляза в този ден Алпийски клуб „Триглав” към ТД „Орлово гнездо” в Казанлък. Идеята за учредяването на клуба е на алпинистите Иван Нейков и Янко Христов. Юбилеят бе отпразнуван с тържество на открито, на алпийския заслон Снежното, при сурово време и дебела снежна покривка.

2009 – В интервю за радиото директорът на ИМ „Искра“ д-р Косьо Зарев съобщи, че посещенията на Васил Левски в Казанлък са били 5 и уточни, че в записките си Чудомир сочи, че при всичките си посещения Дяконът е отсядал в хана на Баба Гана. 

2011 – В деня, в който цяла България засвидетелства почитта си към Апостола на свободата, в павелбанското село Габарево бяха поругани националният флаг и знамето на ЕС. Полицията установи, че при вандалската проява в сградата на училището са изпочупени пластмасови решетки на отдушници и са отворени два прозореца, а в един от кабинетите откри парче от флага на Европейския съюз, потопен в машинно масло. От пилона пред кметството липсваше националният флаг.

2013 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази отбелязването на 140-ата годишнина от обесването на Васил Левски, пред когото се поклониха много казанлъчани. Деца от ОУ „Н. Вапцаров” се включиха в някои от обиколките на  ултрамаратонеца Ради Милев, който  пробяга 140 км в парк „Васил Левски”, развявайки българския трибагреник. Ради Милев направи 280 обиколки на парка. Една обиколка на парка е 519 м, бе изчислил Милев.

2014 – Ради Милев направи скоростно клякане за 1, 2, 3, 4 и 5 минути със скорост до 85 клека в минута. На 19 февруари под надслова „13 000 поклона пред Апостола” ветеранът направи пред Паметника на Васил Левски в Казанлък 13 000 клека (поклона) като признателност към един от най-великите синове на България.

2016 – Майор е разследван за измама на 7 редници и офицери от казанлъшката казарма.

Досъдебното производство се води във военноокръжната прокуратура в Пловдив, пише 24chasa.bg. Събрани са доказателства, че Стойчо Дойчев е вземал пари от военни, за да им свърши услуги. От ефрейтор прибрал 1400 лева, като обещал да му уреди 6-месечен неплатен отпуск, за да отиде при гаджето си в Швейцария. Друг броил 1000 лв. за мисия в Кандахар, но така и не заминал, разказва още електронното издание.

2018 – Казанлъшки  хореограф бе удостоен с   японския държавен Орден на изгряващото слънце- Сребърни лъчи. Христо Стоянов е художествен ръководител на ансамбъл “Арсенал”. По време на церемонията по връчване на ордена в резиденцията на японския посланик у нас бе изпълнена за първи път в България “Песен за човека”, по текст на Стоянов и изпята на японски език.

2019 – В музея към Мъглижкия Манастир „Св. Никола“ е сложена снимка на Архимандрит Кирил. На нея пише, че той е бил игумен на манастира от 1900 до 1921-ва година. Кирил Христов е родом от казанлъшкото село Енина. Според други сведения той е бил игумен на манастира от 1882 до 1922 г. Така или иначе, той е най-дълго управлявалият мъглижкия манастир, който от 1922 г.  става женски. Последната игумения на манастира бе майка Рахила, която почина през 2014-та година. Малкият музей в Мъглижкия манастир е изграден благодарение, труда и помоща на сдружение „ТворецЪ“. Пак благодарение на тяхната помощ е възстановена килията на Васил Левски в Манастира, така и малкият параклис. Там са издирени и сложени уникални икони на Богородица, част от които на повече от 150 години. Предполага се, че част от иконите са от прословутата Тревненска Школа.

2020 – Учител, общественик, достоен за пример със своята инициативност и креативност, отиде си преподавателят по английски език Цветнин Станчев. Всички, които го познават, знаят, че той „изгаряше“ в работата си. Не само, за да обучава, но и да възпитава. Организатор бе и на поредица от празници и състезания за децата от квартал „Изток“. Обичан от ученици и колеги.

2020 -Телата на изчезнали преди няколко дена баща и син от Стара Загора бяха открити в малко деренце над Паниците в Калофер от Тодор Мечкарев. „Те са били живи. Спасителите са били над тях, а бащата и сина в деренцето. Аз видях светлина, която казах къде може да са, но не ме послушаха да слезнат по-долу и да проверят. Спасителите са минали на метри от тях“, коментира дългогодишният калоферски спасител.

2020 – Катастрофа на централен булевард прати двама в болница след удар на кръстовището до ромската махала на Казанлък. Инцидентът стана  на бул.“Александър Батенберг“, където „Фолксваген Поло“ е пътувал в посока изток, а „Тойота“, идваща от юг, е опитала да завие наляво. Последвал удар, при който са ранени двама от пътниците в автомобилите.

2022 – Четиричленно семейство от Казанлък е сред спасените и евакуирани пасажери на фаталния ферибот, който се запали край остров Корфу в Йонийско море преди ден. Евгения и Стоян Турлакови заедно с двамата им синове на 15 и 17 години пътували на ферибота в  деня на трагедията от Гърция към Италия, където семейството от години живее. Те са сред късметлиите, оцелели след огнения инцидент, и в момента се намират на остров Корфу, където са евакуирани с останалите, избавени от адската драма.

2023 – Преоблечени като кукери жители на Долината на розите са сред протестиращите срещу инвестиционното намерение на фирмата “Кастамону България” за изграждане на инсталация за производство на формалин и произвеждане на смоли, необходими при дървообработването за изработката на плоскости.

Точно в 12:00 ч. хората блокираха входа към фирмата в павелбанското село Долно Сахране, двигател на брожението, което вече повече от месец провежда протестни акции, е Инициативният комитет „България за чиста Розова долина“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram