Днес, 18.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – По решение на Санаторно-курортното управление – София в гр. Шипка бе закрит санаториумът за силикозно болни.

1998 – С постижение 11 сек. и 24 стотни на 100 метра гладко бягане, с лично постижение от 10 стотни, Петя Пендарева се класира на второ място на Европейското първенство по лека атлетика в Будапеща.

2001 – Около 25 души до 35-годишна възраст наброяваха членовете на казанлъшката структура на скаутите към момента.

2001 – Тежка катастрофа беляза този ден. Ок.14,30 ч. на пътя между селата Бузовград и Розово Ахмед Б. на 25 години удари 3-ма велосипедисти. Айхан Ю., на 21 г., загина на място. Шевкед С., на 17 г., почина на път за болницата. З.Б. на 13 г. бе настанен в казанлъшката болница с опасност за живота. Шофьорът на лекия автомобил имаше леки наранявания.

2005 – „Копието е 1:1. Като формат е идентично с оригинала“, – каза в интервю за радиото Спас Мавров, който участва в екипа за изработване на копие на Златната маска на Терес. Процесът бе сложен, в него участваха скулптори, пластици и реставратори.

2006 – Юбилейна изложба от 60 експоната – акварел и рисувана коприна, подреди в Изложбената зала в Инфоцентъра на „Искра“ 4 Катя Зографова. Пъстрата феерия от цветове бе създавана в продължение на 24 години.

2007 – Около 300 са свободните работни места в община Казанлък, съобщи в този ден в интервю за «Вис виталис» Пенка Пъдарска от Бюрото по труда. Най-много бяха обявените места за хора със средно и висше образование.

2008 – Върху съвместен проект за Руско-турската Освободителна война работи в продължение на една седмица руската телекомпания РИО от град Самара с „Вис виталис“. 4-членен екип снима историческите забележителности в района на Казанлък. Двусерийният документален филм бе предназначен за излъчване в предаването „Самарски съдби” на телевизията в руския град Самара, с аудитория 3 млн. зрители.

2008 – Представителният състав на АНПТ „Искра“ при НЧ“Искра“ замина за участие в международен фeстивал в Измир, Турция. Представители на България, Беларус, Кипър, Хърватия, Чехия, Румъния, Словения, Испания, Пуерто Рико и Китай бяха включени в програмата на фестивала.

2009 – При акция на казанлъшките криминалисти бе задържан 38-годишният казанлъчанин Стоян Пашов. От дома и офиса му в града и от ползвано от съпругата му гаражно помещение в с. Черганово бяха иззети голямо количество образци и заготовки за изготвяне на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование; образци на свидетелства за регистрация на МПС; матрици за изготвяне на винетни стикери; две шапки с надпис “Полиция”, стикери за полицейски стоп-палки, стикери със знака на полицията, емблеми на специализирания отряд за борба с тероризма, различни документи.

2009 – В този ден бе направена първата копка на втория етап от реализацията на проекта „Дом за възрастни  с деменция „Димитър Папазов”. Открити бяха реконструирани и обновени обекти в квартал „Изток” – клуб „Петко войвода”, детска площадка на ул. „Илинден”, парково пространство и възстановено осветление южно от бл. 111 на кв. „Изток” и др.

2009 – На рожденния си ден художничката и ръководител на школа „Пъстросцвет“ при НЧ „Жар“ Катя Зографова откри в галерията на ул. „Искра“ 4 своя изложба, озаглавена „Врати“. Със свои творби се включиха и нейни възпитаници и приятели.

2011 – Най-модерните кувьози и реанимационна маса за новородени получи казанлъшката МБАЛ ”Д-р Христо Стамболски” по линия на инициативата на президента „Българската Коледа“. Отделението разполагаше с 3 кувьоза по на близо 30 години. Приблизително 800 бяха ражданията годишно в казанлъшкото АГО и подобна скъпа апаратура бе жизнено необходима, по мнението на директора на болницата д-р Кети Маналова и началника на отделението д-р Тодор Гаргов.

2011 – „Градът” – това бе обединяващата тема на лятната изложба, показана на открито, която казанлъшката художничка Катя Зографова подари на своите приятели, почитатели и ученици за рождения си ден – 18 август.

2012 – Три овце, подарени от граждани, бяха пожертвани за празничния курбан на с. Овощник, чиито жители отбелязаха Голяма Богородица. За празника на селото кметът Иван Колев бе осигурил и богата програма от спортни и развлекателни прояви.

2014 – 42-те основни партийни организации на БСП излъчиха общо шестима кандидати за депутати за листата на БСП в област Стара Загора: Николай Терзиев, Александър Минчев, Моника Динева, Спас Момов, Донка Симеонова и Пламен Караджов. 

2014 – Състезателката на ВК „Казанлък“ Ася Динова и партньорката й в плажния волейбол Светла Ангелова спечелиха бронзовите медали на Балканското първенство в румънския град Тимишоара. Динова и Ангелова победиха в мача за третото място сръбкините Александра Фрайтович и Нина Шкарич с 2:1.

2014 – Областният управител Живка Аладжова върна решение на Общински съвет-Казанлък, касаещо изменение на Наредба № 26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък. Предложението за промяна размера на местните такси и цените на услугите и/или предложение за нови местни такси и цени на услуги трябваше да бъде придружено с икономическа обосновка, която в случая не бе налице. Не бе посочено и кое налага въвеждането на присъствена месечна такса, за какви услуги е определена тя и по какъв начин е формиран ценовият й размер.

2014 – Почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев дари на Исторически музей „Искра“ речта на Цар Борис III, която той е държал при откриването на Паметника на свободата на връх Шипка преди 80 години. Речта професорът открил в стара книга, съхранила автентични спомени и разкази за патриотични събития. Книгата бе собственост на Красимир Узунов, президент на Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“. Кардиохирургът е внук на адютанта на 4-та дружина в легендарния 23-ти пехотен Шипченски полк Генчо Хаджигенчев.

2015 – Общият финансов дефицит на Община Казанлък за мандата от четири години бе в размер на 11 473 075 лв. Този факт бе посочен в отчета на общинските съветници от БСП. През 2013 г. бюджетният дефицит е бил в размер на 2 525 220 лв., година по-късно, през 2014 г., нараснал до 3 808 949 лв. За 2015 г. бе планиран дефицит в размер на 3 138 906 лв. Общият очакван размер на собствените приходи на Община Казанлък за 2015 г. бе в размер на 11 848 784 лв. Дългът на Общината бе достигнал 100 % годишните местни приходи в бюджета на общината. „За икономистите този извод бе повече от тревожен! Галина Стоянова и нейното мнозинство в Общинския съвет оставят на следващия мандат възможността само да връщат похарченото от тях в този мандат“, бе изводът на групата съветници на левицата.

2015 – В Стара Загора Цветан Цветанов, председател на Предизборния щаб на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията, обяви номинациите за кметове на общини в областта. Това бяха досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров, досегашният кмет на община Казанлък – Галина Стоянова. За община Мъглиж бе издигната кандидатурата на Господин Господинов.

2015 – Повишена, с 10 случая повече, бе заболеваемостта от ентероколит – 18 случая установи РЗИ – Стара Загора за една седмица. Сред тях имаше регистрирани от Шипка, Николаево, Хаджи Димитрово и Мъглиж.

2015 – 74-годишният бай Иван от павелбанското село Тъжа скочи под влак на гарата сутринта, но оцеля, разказаха в този ден свидетели. Не бе ясна по каква причина дядото се е хвърлил в последния момент под отпътуващия от гарата на родното му село влак. Цялата композиция минала над него, от релсите го извадил стрелочникът. Бай Иван бе откаран в Спешния център на Казанлък със счупвания, но без опасност за живота.

2020 – Протестиращи блокираха подстъпите към магистрала „Тракия” край Стара Загора за около час. Над 50 автомобила от Стара Загора и региона се събраха на езерото „Загорка“ и с клаксони се отправиха към аутобана.

2016 – 13-14 годишни младежи издигнали барикада на ул. „Петьо Ганин“ в Казанлък.  Около 22:30 снощи, те избутали два контейнера метален контейнер за смет и за разделно сметосъбиране и ги сложили по средата на пътното платно, точно срещу ЦДР „Здравец“.  До инцидент с автомобил, който да връхлети върху контейнерите на пътя не се стигнало, тъй като гражданин веднага подал сигнал за инцидента и позвънил на ръководителя на общинското комунално предприятие, след което контейнерите били върнати на местата им

2016 – Танцьорите от ДЮФТС „АРСЕНАЛ“ се завърнаха от Румъния, където участваха в Международния фолклорен фестивал, който се проведе в побратимения на Казанлък гр. Търговище. Във фестивала на 14 и 15 август участваха 12 български състава, както и трупи от Молдова, Черна гора, Македония и Румъния. Арсеналските танцьори се представиха отлично и грабнаха сърцата на публиката, написа във Фейсбук хореографът и ръководител на школата от Казанлък Ваня Минчева. Програмите, с които се представиха младежите, съдържаха танци от всички етнографски области на България.

2020 – В 18,35 ч., в РУ – Казанлък, бе получено съобщение за възникнал пожар в завод 4 – площадка Мъглиж при „Арсенал“ АД – гр. Казанлък, находящ се в землището на гр. Мъглиж, обл. Стара Загора. На място е установено, че в цех на завода е възникнало запалване и локален взрив, вследствие, на който са нанесени материални щети на обекта. Няма пострадали лица.

2022 – Жена се е блъснала челно в полицейски автомобил. Пострадал е полицаят в колата. Инцидентът е станал на затвореният участък от Мъглиж до Черганово. Пътят там е затворен за движение заради задимяването и разположените пожарни автомобили, които следят огъня да не прехвърли южно от пътя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram