Днес, 17.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – За директор на местния клон на БТК в Казанлък бе назначен Динко Первазов.

1998 – Осветена бе новооткритата читалня към Храм „Успение Богородично“ в Казанлък, снабдена с ок. 600 ценни стари и нови книги. Най-старите книги датират от 1850-60 г.

1999 – В предизборно интервю кандидатът за кмет от „Зелената партия“ Карагенски заяви, че с кандидатирането си иска да помогне на града. По темата „Арсенал“ той каза: „Грабежът започна“ и уточни: „Арсенал“ се приватизира по същата схема, по която се приватизира едно ТПК“.

1999 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе д-р Жельо Желев, президент на РБ 1990-1997 г.– по повод книгата му „Митове и легенди за българския преход“, в която той пише за морала в политиката, за необходимостта от нов модел на управление, за грешките през последните 10 години. „Съсипахме ресурсите на България – и материалните, и духовните“, – каза Желев и допълни, че „на такава база реформи се правят по-трудно“. Той поздрави екипа на радиото с думите: „След като „Вис виталис“ съществува от 7 години, значи е сериозно радио. Поздрави и за вашите слушатели!“.

1999 – В този ден бе осветен първият в града ни семеен параклис, изграден в дома на Гергана Гечева и Лилия Димитрова.

1999 – В кафе-сладкарница „Кулата“ бе проведена  първата сбирка на казанлъшката секция на писателската федерация в България. Представена бе книгата на Лъчезар Лозанов „Звярът“.

2001 – Най-старото печатно издание в Казанлък – в. „Искра“, излезе в този ден на пазара с по-ниска цена – 40 ст. вместо 50. Аргументите за намалението бяха свързани с нелекото финансово състояние на казанлъчани в момента.

2002 – 1260 ловци от община Казанлък и запалени рибари, обединени в 17 ловни дружинки, откриха ловния сезон с курбан за здраве и наслука.

2004 – В с. Голямо Дряново местното дружество „Русофили“ организира среща с руския професор д-р Евгений Поленов – по повод 127 години от боевете на Шипка.

2005 – Сребърен и бронзов медал спечели Филип Димитров от шах-клуб „Казанлък“ на Държавното първенство по ускорен шах и блиц за юноши и девойки до 14 г. Сребърен медал завоюва и Живко Драганов от клуб „Алехин“ – Казанлък.

2005 – При специализирана акция на РДВР – Стара Загора и НСБОП в къщи, в гаражи и в гората край с. Дунавци беше разбит канал за оръжие от България към Испания и Италия. Намерени бяха 5 автомата „Калашников“ с пълнители и боеприпаси, 2 карабини, 10 пистолета „Байкал“, 4 автомата „Калашников“ на части, оръжия тип „Оса“, пробиващи и бронежилетки, 14 бр. заглушители и огромен брой патрони.

2006 – С отслужване на водосвет в църквата „Успение Богородично“ в с. Овощник започнаха тържествата по повод празника на селото, за които в интервю за „Вис виталис“ подробно информира кметът Иван Колев. Народни борби и концерт с участието на народните певци Тодор Кожухаров и Динка Русева бяха част от празника.

2007 – 40 хил. лв. бяха вложени за ремонта и вътрешното преустройство на Паметника на свободата на връх Шипка. С финансовата помощ на ТЕЦ „Марица Изток“ 2″ ЕАД бе цялостно възстановено парковото, алейното и художественото изпълнение на връх Шипка, съобщи директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ Данчо Данчев на среща с медиите по повод предстоящото честване на 130 години от Шипченската епопея. Парковото осветление включваше 116 осветителни тела, а други 20 бяха разположени по алеите. 16 прожектора осветяваха паметника. Щедра финансова подкрепа за извършването на ремонтните и възстановителните дейности оказа и старозагорецът Димо Узунов.

2008 – Казанлъчанката Теодора Иванова спечели бронзов медал от Европейското първенство по карате в Италия. Състезателката на клуб „ Севт І” спечели медала в дисциплината ката. Каратеки от 17 европейски държави участваха в първенството на Европа в италианското градче Лигнано Сабиадоро.

2011 – Мартин Грашев от Казанлък измина най-бързо 7 км. от Хармашкерещ до Харгита – за 12 минути и 42 секунди. Грашев, който се състезаваше за „Несебър”, зае 3-то място в крайното класиране в Петата Международна колоездачна обиколка на Секлерланд” в  Румъния /от категория  2.2/, на 24 секунди от победителя Флориан Бисингер – ARBО.

2012 – Казанлъчанинът Данаил Петров стана първият български колоездач, който се състезава в една трите гранд обиколки в света – Обиколката на Испания. Името му вече бе в списъка  на неговия испанския тим “Caja Rural” – ”Каха Рурал” за „Вуелтата“. Според Европейската ранглиста към момента Петров бе 159-ти с 63 точки, колкото имаше и 158-ят на Стария континент. Класирането бе сред 1051 колоездачи.

2012 – Изложба под надслов „Руско-турската война в творчеството на руските и българските художници” бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Поводът бе 135-годишнината от Шипченската епопея. Изложбата включваше произведения на Антон Митов, Атанас Вълчев, Константин Щъркелов, Янаки Кавръков, Иван Попчев, Иван Радев и др.

2013 – Казанлъчанката Боряна Назърова бе сред 10-те момичета, които стигнаха до финала на „Мис България 2013″. Конкурсът се провеждаше под формата на риалити-шоу.

2013 – Заловиха в този ден сериен крадец в Казанлък – А.А. на 35 години от Казанлък. Той бе извършил серия от домови кражби: преносим компютър, мобилен телефон, лична карта, пари, хранителни продукти, велосипед, златно синджирче, медальон, пръстен и 3 верижки от бял метал.

2014 – Малкият казанлъшки тенисист Даниел Борисов спечели поредна купа от участието си в турнир на Българската федерация по тенис в Ямбол за деца до 10 години.

2015 – Впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ бе обявена от специалисти в Европа за една от най-хубавите експозиции на 2015 година. Оценката бе в авторитетната класация на френското специализирано списание „Connaissance des Arts“ – „Проблеми на изкуството“, съобщи пресцентърът на Министерството на културата. Лично президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез бе главен куратор на изложбата, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея.

2015 –  Буря в Казанлък вилня в този ден вечерта. Силата на вятъра бе 54 км/ч, уточниха от казанлъшката метеорология. Стихията започна две минути преди 21 часа и приключи 50 минути по-късно.17,4 литра на квадратен метър бе количеството на дъжда, паднало в Казанлък.

2016 – Община Казанлък първа кандидатства и първа получава одобрение по „Бюджетна линия“. Едва 39, от общо 265 общини в цялата страна, имат право да кандидатстват по Процедура BG16RFOP001-8.001 „Бюджетна линия за 39 общини – бенефициенти по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

2019 – Стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2019 г. Тя се провежда във връзка с изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.“ и ще обхване цялата страна.

2019 – Катастрофа стана рано тази сутрин. Челно са се сблъскали бус със софийска регистрация и Фиат. За да избегне още един сблъсък водач на джип е направил рязка маневра и излиза в канавката. Пострадал при катастрофата е 42 годишният шофьор на Фиат-а. Вероятна причина за катастрофата е слънцето което блестяло в очите на водача на буса. Движението на подбалканския път в участъка на катастрофата се регулираше от полиция близо два часа.

2019 – Блок „Кармен“ в ромската махала на Казанлък, който бе саниран преди месеци, започва да се разпада.

2022 – Опасно надвиснал клон на ул. „Генерал Радецки“ в Казанлък бе съборен от военен камион, преминаващ оттам. Дървото се намира в двора на детска градина „Мечо Пух“, а клоните му са надвиснали през оградата върху улицата, като единият от тях бил закачен от кабината на камиона и отнесен няколко метра по-нататък. Военнослужещите сами отстраниха клона, разказват очевидци, но короната на дървото си остава непочистена, създавайки предпоставки за следващи подобни ситуации.

2022 – Разгорелият се пожар в сухи треви на полигон „Тюлбето“, северно от Казанлък, се разраства, съобщава екип на Пресс ТВ от мястото на огъня. Пламъците избухнаха преди час, без да е ясна, към момента, причината за запалването. Стихията бушува южно от село Долно Изворово и вече превзема площи от землището му. Стълбовете дим се издигат на повече от 10 метра. Лекият вятър мени посоката на огъня, както и неговата сила, уточнява екипът ни. Десетки са вилите и стопанските постройки на казанлъчани край полигона, но засега не се съобщава за опасност пожарът да се насочи към тях. Голяма част от вилите са обитаеми постоянно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram