Днес, 17.04.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Пред много гости от страната бе представена и приета от Приемателна комисия новата машина ПКМ-63, разработка на КЕТ „Шипка“ – гр. Казанлък.

1997 – Дарения – хранителни продукти, направи Евролевицата на училището за глухи деца в Мъглиж, за учениците в с. Ветрен и детските градини в община Казанлък.

1997 – Пролетно детско шоу, посветено на Лазаровден и Цветница, организира за децата от Казанлък Домът на културата „Арсенал“.

1998 –Организирана бе официална промоция на рокерския клуб „Черните рози“ – Казанлък.

1999 – За първи път в сутрешната литургия в храм „Св. Троица“ участие взеха децата от неделното училище при храма, отворило врати през декември 1998 г.

2000 – Направена бе в Казанлък първата копка за жп-надлеза до „Кремона“. Планирано беше обектът да бъде завършен след 18 месеца. Изпълнител на проекта бе фирма „Ситиком“.

2000 – В Етнографския комплекс в Казанлък бе открита изложба „Великден“.

2000 – В Павел баня бяха проведени конкурси за детска рисунка на асфалт под мотото „Щастливо детство“.

2001 – „Далекосъобщения“ – клон Казанлък подари по случай Великден по един телефонен указател на всеки от своите абонати, заплатил за последния месец телефонни услуги над 20 лв.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ една от колоритните и обществено ангажирани гражданки на Казанлък – Анна Андреева направи сравнение между някогашните добри традиции и лошото поддържане към момента на чистотата в Казанлък.

2002 – 12 рисунки от Школата по живопис с ръководител Галя Иванова към Детския комплекс заминаха за участие в Първия международен детски фестивал „Тиендзин“ в Китай.

2003 – От 20 до 60% бяха измръзванията на есенниците в община Казанлък. Най-много поразени площи имаше в с. Хаджи Димитрово.

2003 – Театър „Л. Кабакчиев“ бе единственият театър от България, селекциониран за участие в Петия Международен фестивал на камерните театри „Славянски венец“ в Москва. На 9 юни театърът представи там премиерния си спектакъл „Тероризъм“ и завоюва Специалната награда на фестивала.

2004 –В Павел баня, по време на организирания Празник на минералната вода, бе отбелязан 70-годишния юбилей на ст. н. с. д-р Георги Гечев.

2005  – Димитър Чимширов получи първа награда в първа възрастова група на състоялия се конкурс за детска песен „Вашият шанс е песента“, организиран от Община Казанлък и НЧ „Искра“. Втора награда в същата група спечели Нелина Георгиева, третото място си поделиха Християн Димитров и Веселина Тенева. Наградата за сценично поведение на детското жури получи Мирела Атанасова. Първата награда за изпълнението на песента „За кой ли път“ при дуетите бе за Яна Радомирова и Пламен Василев.

2005  – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък представи два спектакъла от своя репертоар в София – „Тероризъм“ и „С любовта шега не бива“.

2006 – С изложба под надслов „Какво са чели казанлъчани в миналото“ от фондовете на Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък стартира програмата на Националната кампания „Четяща България“.

2007 – За председател на организацията на  КНСБ в „М+С Хидравлик“ – Казанлък бе избран Стоян Ламбев.

2007 – В инфоцентъра бе проведена конференция „Младите и местната власт“. Председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски запозна участниците във форума с инициативата “Зелена карта – Казанлък” и се ангажира с мащабно представително социологическо проучване сред младите хора, за да бъдат изследвани техните интереси, предпочитания и предложения за съвместна работа с местната власт. Няколко месеца по-късно проучването бе готово.

2008 – ФК “Розова долина” заемаше 78-мо  място в ранглистата на българската Асоциация по футболна история и статистика за периода от 24 февруари  до 26 март 2008 вкл. “Розите” се изкачиха с 14 места по-високо в последната класация на БАФИС. 

2009 – Клубът “Съхрани българското“ в ПГ по лека промишленост и туризъм бе безспорният фаворит сред 500 училища в страната в Националния конкурс “Куба – далечна и близка”, организиран от посолството на Куба в България.  Наградата бе посещение в Куба.

2012 – Казанлъшкият екснационал Владимир Коев – Пиранята спечели  четириетапно международно състезание по колоездене в Южна Америка. В Карибския регион, на територията на френската  колония Гваделупа, от 126 състезатели Коев бе с купата за победител в генералното класиране след 233,4 км. изминати за 2 дни. Казанлъчанинът, с общо време 5 часа 49 минути и 16 секунди, остави зад себе си 125 колоспринтьори.

2013 – Община Казанлък стартира инициативата „Великден в моя град”. Тя бе с конкурсен характер, идеята бе казанлъчани да облагородят пространствата, около които живеят или работят. 

2013 – Волейболистките на ОУ „Никола Вапцаров” се класираха първи в Областното първенство по волейбол за момичета 5-7 клас. Домакин на спортната проява бе Казанлък

2013 – Със своя инициатива се включиха ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” в навечерието на Деня на Земята в националната кампания „Да изчистим България за един ден”. Идеята бе на учениците от клуб „Млад еколог”, който работеше в училището по проект „Успех”. „12 са извънкласните форми, в които е ангажирано извънучебното време на учениците от гимназията. „Успех” е един изключително резултатен проект, който се реализира успешно в казанлъшката хуманитарна гимназия“, каза за „Вис виталис“ директорът Слави Радев.

2013 – Избраната през 2012 г. Царица Роза Нели Славова сподели на първата си пресконференция след коронясването й, че мечтата й е да учи моден дизайн. Към тази дата на 2013 г. това вече бе факт. Нели учеше моден дизайн във Варна и взе в свои ръце отговорната задача да изготви визията на кандидатките за короната през 2013 г. Царица Роза 2012 направи дизайна на спортно-елегантните костюми, с които претендентките за титлата изпълняваха задълженията си в програмата „Стъпка по стъпка към Короната“. Нели смело бе избрала ярко розов акцент, декориран върху класическото бяло и универсалното гарвановочерно.

2013 – В интервю за „Вис виталис“ Анна Великова, възпитаничка на ПГТТМ в Казанлък, представи своята идея „Хотел – Дворец на траките”, с която участва в Националното състезание „Най-добра бизнес идея”. Проектът на Анна бе класиран на първо място на училищния кръг, а след оценяване на разработката и от Националната комисия по предварителната квалификация, тя бе на осмо място по брой точки.

2014 – Започна изпълнението на първия обект по проект „Енергийно ефективна образователна инфраструктура в община Павел баня“ – ремонт на детската ясла в града. Общата стойност на всички обекти бе над 900 хиляди лева.

2015 – По повод Деня на политзатворника и концлагериста и в навечерието на 70-ата годишнина от победата над фашизма БСП-Казанлък връчи грамоти на участниците в антифашистката съпротива. Общо 1076 души бяха известните към момента участници в съпротивата в община Казанлък. 11 бяха останалите живи, сред тях бе и столетникът Пеньо Ганарев.

2015 – В Читалище „Искра” Среща на поколенията си дадоха бивши и настоящи акордеонисти от класовете на преподавателите Неделчо Димитров и Михаил Христов. В концертната програма се представиха бивши и настоящи възпитаници на Школата по изкуствата „Емануил Манолов” – Никола Иванов, Васил Иванов, Цветелин Димитров и Стефан Делиганев. И четиримата – носители на много призови награди от международни и национални музикални фестивали.

2016 – В потайна доба Николай Терзиев избран начело на БСП, Казанлък. Хардлайнери гласуват цели 7 часа – На безпрецедентна по няколко причини конференция на БСП в Казанлък в среднощните часове на 16-ти срещу 17-ти април Николай Терзиев бе избран за председател на партията. Гласуването започна около 17:00 ч. вчера и не е ясно защо процесът се е проточил до посред нощ, тъй като още в 14:00 ч. журналистите бяха изведени от заседанието, а втората му част бе проведена при закрити врата. До залата не бяха допуснати 47 социалисти с право на делегатско присъствие, а за тяхното стопиране още на входа се погрижи частна охранителна фирма от Стара Загора, специално наета срещу заплащане от временния председател Терзиев.

2016 – В.Самарски: БСП в Казанлък иска от мен да наложа цензура върху свободното слово? Връщат ли се в БСП тоталитарните навици, пита областният лидер на столетницата Васил Самарски по повод наложеното му наказание от казанлъшките съпартийци за това, че в медиите му пишело против някои социалисти

2017 – „Казанлък Волей“ е най-добре представилият се български отбор в 35-та CORNACCHIA WORLD CUP в Италия. Съставът ни е шести, а в челните редици при жените са три италиански отбора, националният тим на Хърватия и състезателки от билгийски тим. Нашите момичета имаха за конкуренция националните селекции на Хърватия, Словения, Австралия и Израел.„Мемориал Корнакия“ се проведе в градчето Порденоне от 14 до 17 април.

2019 – Преди няколко седмици в Казанлък е спасен питбул с наранявания, вероятно,   от нелегални боеве с кучета. Това заяви Ивелина Недкова от сдружението Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. Няколкократно в района са спасявани питбули с наранявания, сочещи, че са участвали в нелегални битки. Има сигнали за провеждане на такива боеве в гр. Крън и в махалата в Казанлък.

2021 – Спортна площадка в Казанлък изглеждаше така: на нея има паркирани коли, каравани. Сложени са метални гаражи и дори и общински контейнери за смет. Деца не играят по нея, няма и как. Това е причина за възмущение и болка, която споделиха с нас хора от района. Площадката се намира между блокове и улиците „Гладстон“, „Вожели“ и „Възраждане“ в западното. Преди години, асфалтовата площадка е събирала десетки малчугани. Липсата на поддръжка от няколко общински ръководства е причина първо да изчезнат спортни съоръжения за футбол, волейбол и други. Асфалтът на площадката не е подменян откакто е положен преди повече от 30 години. Определено сегашното състояние на площадката не е пример за насърчаване на спорта при младите, нито пример за дългосрочна политика в тази насока!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *