Днес, 16.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – След едногодишно прекъсване отново излезе печатният орган на СДС в Казанлък – вестник „Казанлък“. Тема на подновения първи брой бяха предстоящите президентски избори. Скоро след това изданието отново спря да излиза.

1996 – В интервю на Камен Коларов Ваня Костова от фамилия „Тоника“ сподели за слушателите на радио „Вис виталис“: „На сцената по-малко греша, в живота – повече. Публиката ме възстановява. Не съм тъжен човек, съжалявам, че правя такова впечатление“. На въпроса: „Комерсиалната музика криза в изкуството ли е?“, категоричният отговор на певицата бе: „Не“.

1997 – Заради повишените изкупни цени на суровините се повишиха цените на олиото и киселото мляко. Поевтиняха яйцата, малотрайните колбаси и кашкавалът. Очакваше се повишение на цените на останалите млечни продукти.

1997 – Заради двойно поскъпналата услуга две трети от абонатите на Топлофикация – Казанлък напълно или частично се отказаха от парно отопление през отоплителния сезон 1997-98 г.

1997 – Започна освобождаването на преминаването на водния приток през язовир „Копринка“. Причината бе основен ремонт на съоръженията на Водно-електрическата централа на язовира.

1997 – В този ден стана ясно, че шофьорските книжки ще важат до 2000-та година. Книжките се издават според изискванията на Женевската конвенция, подписана от България през 1968 г., и важат за целия свят.

1998 – По повод предстоящата 27-ма Национална конференция за обучението по физика с домакинството на Казанлък на посещение в града бе ректорът на СУ „Климент Охридски“ и председател на Съюза на физиците в България проф. д-р ф.н. Иван Лалов.

1999 – След поредица от предизборни студия на живо в предходните дни, в този ден, в предизборната нощ, бе излъчено най-дългото предаване „От ден в ден“ на радио „Вис виталис – от 19:30 до 06:45 ч. Дежурният екип следеше резулатите от приключилите Местни избори, 99. За кандидатите за кмет на община Казанлък – Стефан Дервишев и Даниил Азманов, те завършиха с балотаж. Балотаж имаше и в Мъглиж. 

2000 – Никола Заров, художник-тубист, разказа за слушателите на радиото историята на каракачаните и за техния бит, отразяван в картините му. В ДК „Арсенал“ той откри уникална изложба „Каракачаните“. Преди това изложбата гостува в Салона на изкуствата в НДК-София и в родния град на художника – Карлово.

2000 – По решение на настоятелството на НЧ „Искра“ към читалището бе разкрита нова художествено-творческа формация – турски фолклорен ансамбъл, приел по-късно името „Ъшък-Светлина“. Негови ръководители станаха Гюлезар Яшар и Хилмие Ибиш.

2001 – Международния ден на слепите хора отбеляза Съюзът на незрящите хора в Казанлък, в който членуваха ок. 200 души. Гостуваха им поети от литературния кръг „7 плюс“, посветили свои творби на незрящите хора от Казанлък.

2001 – Тотка Байчева бе преизбрана за председател на Дружество „Военноинвалид“ – Казанлък, наброяващо 261 членове. Гост на отчетно-изборното събрание бе Иван Наджаков от централното ръководство на военноинвалидите в България. След гостуването си в студиото, Байчева написа в Паметната книга: „Благодарим за вниманието, което радио „Вис виталис“ проявява към нашите проблеми. Нека само успехи съпровождат и неговата работа. Това е нашето, на казанлъчани, радио и ние живеем с неговите трудности и успехи“.

2001 – „В момента няма действащ летец от ВВС в Казанлък“ – това констатира проучване на радио „Вис виталис“, направено по повод 16-и октомври – Денят на военно-въздушните сили. Петима офицери бяха вече в запаса: полк. Стефан Райков, полк. Димитър Колев, майор Иван Андреев, майор Миладин Калчев. Подп. Иван Терзиев бе бивш военнослужещ от вертолетен полк в армията.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ режисьорът от Казанлък Илко Дундаков разказа за създаването на филма си “Радой Ралин и времето“, както и за човека Радой Ралин, който е „винаги наопаки с времето“.

2002 – С повече от 10 дни закъсня есенната сеитба в община Казанлък заради лошото време и дъждовете. Бе прибрана слънчогледовата реколта, засята върху 12270 дка – с маслодаен слънчоглед, и 1550 дка – с шарен слънчоглед. С най-високи добиви бе казанлъшката кооперация „Искра 1“ – 197 кг. от декар.

2002 – Оставката на председателя на Общинския съвет в Казанлък Теодор Митев поиска БДС „Радикали“ – Казанлък. Мотивите бяха: не се упражнява контрол върху взетите от съветниците решения, по време на сесии цари хаос, председателят не подпомага дейностите на постоянните комисии. Идеята на радикалите, след консултации с останалите политически партии, бе до края на мандата председателското място да е на ротационен принцип. По-късно на пресконференция СДС – Казанлък обяви, че зад исканата оставка се крият лични бизнес-интереси на хора от лявото пространство.

2002 – По повод Деня на ВВС – 16-ти октомври, в студиото гостува Иван Андреев, председател на Клуба за въздушни спортове – Казанлък. В Паметната книга той написа: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ да бъде все така честно и искрено в своите предавания. Поздравявам целия ви екип от името на авиаторите в община Казанлък!“.

2004 – По повод празника-събор на с. Енина бяха проведени турнири по шахмат, празник на старата градска песен и сборен концерт с участието на Иван, Анелия, Николина Чакърдъкова, Силвия, Нончо Воденичаров.

2005 – 13 бяха загиналите при ПТП на територията, обслужвана от РПУ – Казанлък, за периода 1 януари – 30-и септември – с 5-ма по-малко в сравнение със същия период на 2004 г. Загиналите при катастрофи в област Стара Загора бяха 38, а ранените – 492-ма.

2005  – Два златни медала и в двете дисциплини – скорост и трудност, в своите възрастови групи спечелиха Тихомира и Спасина Недялкови, състезателки на казанлъшкия Клуб по екстремни спортове „Селт“, в последния кръг от Държавното първенство по спортно катерене за купа „България“ във Велико Търново.

2005 – Местни варианти за отпускане на кредит за бизнеса разработи ПроКредит Банк – Казанлък. В интервю за радио „Вис виталис“ управителят на банката Невена Сулева съобщи, че кредитите са в размер на 20 хиляди лева и се отпускат в рамките на един работен ден.

2005 – В състава на УС на фондация „Чудомир“ – Казанлък влезе Мария Банева, зам.-председател на Съвета на директорите на финансово-индустриален концерн „АКБ-Форес“, който неотдавна бе купил казанлъшката „Топлофикация“. Председател бе Максим Сираков, а изпълнителен директор на фондацията бе Пеньо Терзиев.

2005 – 37-годишния учител от Казанлък Даниел Цокев стана втори в своята възрастова група между 35 и 45 години в ежегодния маратон на София, в който участваха 1500 бегачи на дълги разстояния. Най-дългата отсечка, която преодоляваха част от участниците, бе с дължина 42 км. и 195 метра.

2006 – Община Казанлък спечели финансиране за реконструкцията на Социален дом №2 от Социално-инвестиционния фонд. Стойността на проекта бе в размер на 375 хиляди лева, като 20 % от средствата бяха от общинския бюджет.

2008 – Работещите в хирургично отделение на казанлъшката болница разпространиха декларация, в която настояваха за осигуряване на достатъчно квалифициран медицински персонал за покриване на 24-часов работен график, както и за нормално заплащане за медицинския персонал. В хирургичното отделение работеха 8 сестри, които покриваха 24-часов график. За болните на 51 легла се грижеха едва 2 сестри. Европейските норми бяха за поне 4 сестри на един лекар. Медицинска сестра с трудов стаж до 10 г. имаше основна заплата 232 лева, със стаж до 20 г. – 258 лева, над 20 години  – 262 лева.

2008 – Уъркшоп с режисьорката от Македония София Ристевска се проведе в читалище „Искра“. Срещата бе част от програмата на театралните празници, с които Театър „Любомир Кабакчиев“ отбеляза 10 години от основаването си. В следващите дни бяха проведени открити уроци с проф. Наталия Дроздова от руския град Толияти, представен бе майсторският клас на Маргарита Градечлиева.

2009 – На посещение в Казанлък, в Исторически музей „Искра”, бе Н. Пр. Джон Ордуей, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в Република България. Неговата визита бе във връзка с успешното приключване на проекта „Консервация и реставрация на тракийска гробница Крън ІІ”, който спечели  първо място на конкурса на Посланическия фонд за опазване на културното наследство,2008 на посолството на САЩ в България. Финансирането бе в размер на 33 359 $. В Казанлък пристигна и д-р Тодор Чобанов, зам.-министър на културата.

2010 – Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов представи на посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик някои от най-важните обекти в Долината на тракийските царе – Казанлъшката гробница, Голямата косматка, Оструша и др. Уорлик проведе и кратка среща с музейни работници, граждани и медии.

2012 – Казанлъшкият инженер-ултрамаратонец Ради Милев, на 64 години, за близо 100 дни, въпреки тежките атмосферни условия, отново пренаписа историята на казанлъшкия спорт. След три прояви на 24, 48 и 72-часово бягане в Чехия и Швейцария Милев постигна четири национални рекорда. Спечели първо и трето място в „абсолютната категория” и стана най-възрастният победител в ултрамаратона за всички времена. Ради Милев постигна нов национален рекорд в 48-часовото бягане в чешкия град Кладно в рамките на 35-ия международен Шри Чинмой маратон. Атлетът бе с трето място в общото класиране от общо 19 ултрамаратонци и първи в своята група, въпреки 40-те часа дъжд.

2012 – Казанлъшката надежда в колоспорта Александър Алексиев, на 19 г., от „Несебър Шокблейз“ спечели състезанието по крос кънтри в планинското колоездене, състояло се в местността „Кьошковете“ на Шуменското плато.

2012 – Най-новата придобивка за ОУ „Н. Вапцаров” в Казанлък бе обновената му сграда – бе направена топло- и хидроизолация на сградата, подменена бе дограмата, монтирани бяха нови енергоспестяващи осветителни тела, училището бе газифицирано. Със средства от бюджета на учебното заведение бе ремонтиран ученическият стол.

2013 – 23 периодични издания до тази дата бяха дигитализирани в библиотека „Искра“ по проекта „Писахме да се знае“. Още 32 бяха заглавията на вестници, които библиотека „Искра“ не притежаваше и издирваше.

2013 – 101 години от създаването на българската авиация бяха отбелязани в Казанлък с официално откриване на паметна плоча близо до летището край Овощник, действало до 1948 година. Ветерани разказаха и за последния трагичен полет тогава, когато самолет се разбива в сграда на ул. „Христо Ботев“.

2013 – Казанлък бе домакин на кръгла маса по проблемите за безопасността на труда. Темата бе „Взаимодействието между Комитетите по условията на труд и служба „Трудова медицина“.

2013 – По повод 100 години от разорението на тракийските българи дружество „Капитан Петко Войвода“ – Казанлък организира Тракийска задушница пред паметника на победата в с. Шейново.

2014 – Покойният поет, моряк и публицист Чони Чонев, роден в с. Осетеново и автор на няколко книги, бе удостоен посмъртно с литературната награда „Стефан Фурнаджиев”, присъждана от Община Павел баня – за стихосбирката му „Отплаване към Щастливия залив“.

2014 – 9746 лева отпусна Министерството на образованието и науката за ремонт на покрива на учебен корпус на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в град Казанлък. Община Мъглиж  получи 487 484 лева за ремонт и реконструкция на мост над река Тунджа при село Юлиево.

2015 – Председателят на Народно читалище „Бъдеще сега-2006“ в родопското село Гудевица – казанлъчанинът Теодор Василев, получи гражданската награда за 2015-та година на Европейския парламент. Теодор от години се занимаваше с неформално образование. В родопското село той създаде неконвенционална школа, през която бяха преминали над 600 младежи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram