Днес, 16.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С участието на Георги Пирински, кандидат за президент на Република България, в Казанлък бе учредено обединение „Заедно за България“.

1997 – В този ден бе открит ловно-рибарският сезон в Казанлъшко. ЛРС обяви възнаграждение от 25 000 /стари/ лева за убит вълк и 10 000 – за убит чакал.

1999 – В КДК бе открита първата по рода си изложба в Казанлък под надслов „Заедно срещу дрогата“. Показани бяха 37 платна, фотоси, плакати и документи.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ кандидатът за кмет на община Казанлък от „Съгласие за Казанлък“ Стоян Велчев заяви: „Казанлък страда от липса на световни капитали. Тук трябва да се осигурят 2500 работни места. Необходимо е да се подобрят финансовата и данъчната дисциплина, приоритетите да бъдат строго определени – трусовете ще дойдат от реформата в здравеопазването“.

2000 – На 100 години стана в този ден баба Неда Кръстева от с. Шейново, родена през 1900 г. Столетницата бе поздравена лично от зам.-кмета на община Казанлък Иван Курдов. Неда Кръстева имаше 2 дъщери, 4-ма внуци, 4-ма правнуци и 1 пра-правнук.

2002 – От Гражданското движение против унищожаването на ракетните комплекси в Змеево поискаха оставките на депутатите от НДСВ от Старозагорския регион, преди всичко – на Атанас Щерев.

2002 – БЗНС – Стара Загора настоя земеделският министър Мехмед Дикме да поеме цялата отговорност за състоянието на българското селско стопанство и поиска неговата оставка.

2003 – Откъсване на голям скален масив и късо въже за осигуряване бяха най-вероятните причини за смъртта на алпинистите Атанас Иванов и Ивелин Михалев от Алпийски клуб „Казанлък“. Те загинаха в м. „Алпийски заслон“ край Мъглиж.

2005 – В лицето на Иван Гороломов Казанлък имаше свой депутат в Народното  събрание. След избирането на Емилия Масларова за министър на труда и социалната политика намиращият се на следващата позиция в листата на Коалиция „За България“ в Старозагорски избирателен район Гороломов влезе в парламента.

2006 – От този ден ПФК „Арсенал“ бе новият член на Югоизточната В аматьорска лига, в която се състезаваха общо 16 отбора. Казанлъчани влязоха на мястото на „Верея“ – Стара Загора.

2006 – Казанлъшки полицаи откриха незаконна инсталация за производство на ловни патрони в обект “Спортно стрелбище” в района с. Копринка, община Казанлък.

2007 – 14-годишният Марин Бакърджиев от Казанлък бе сред тримата българи, завоювали 4-то място в Осмия шампионат по география на National Geographic, който се проведе в Сан Диего, в Калифорния, САЩ. В международното състезание се включиха 18 отбора от цял свят.

2007 – „Рекламна графика“ бе най-новата специалност, която бе разкрита от учебната 2007/2008 година в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.  В нея се обучаваха 8 ученици. 

2007  – Изложба на уникални пластики, предмети и бижута, изработени от стъкло, представи младата авторка от Казанлък Гергана Несторова. Това бе първа изложба за Несторова, завършила Художествената академия – порцелан и стъкло, в момента докторант, родственица на художниците Васил Бараков, Петрана Клисурова и проф. Добри Добрев.  «Стъклото е трудно за работа, – каза тя в интервю за радиото, – необходими са много и специални уреди».

2009 – 7,24% бе равнището на безработицата в региона на Казанлък през месец юли, отчетоха от Дирекция „Бюро по труда“. Регистрираните безработни лица в ДБТ – Казанлък бяха се увеличили със 176 души.  Броят на безработните в петте общини, обслужвани от БТ, бе 4131 души.

2010 – От град Казанлък тръгна първият вегетариански поход с велосипеди, организиран от  Българското вегетарианско общество – с идеята за еко-туризъм, приятни емоции, много здравословна храна, спорт за здраве. Велосипедната обиколка из региона продължи 10 дни. Единственото условие към консумиращите месо бе през тези 10 дни да го изключат от менюто си.

2011 – Приблизително 80-120 души преминават на ден през централната част на парк „Тюлбето“ в Казанлък, за да стигнат до копието на световноизвестната Тракийска гробница. Туристи от цял свят се отбиват и на китните сергии пред парка, за да закупят сувенири за спомен. Работещите в тези павилиони се жалваха на всички инстанции за абсурдите, с които се сблъскват туристите и които им правят такова „впечатление“, че си правят и снимки за спомен. Чужденците се впечатляваха най-много от мръсотията и преливащите от боклуци кошчета за смет и от постоянно преминаващите каруци с коне без чулове, като миризмата на конски фекалии около входа на „Тюлбето“ изместваше финия аромат на продуктите от розово масло, продавани в павилионите. Не бе решен проблемът и с паркирането на автобусите.

2012 – С табели за глоба до 500 лв. при влизане на зелената площ бяха предупреждавани гражданите, които тъпчат тревата на терена на стадион „Севтополис“. Така неговите стопани искаха да опазят имуществото от собственици на кучета, кози и крави. Подобни табели бяха поставени на стадиони из цялата страна, сподели президентът на футболния клуб от Казанлък Пенко Манев. „Ще сме доволни, ако казанлъчани занапред ни оказват съдействие, за да опазим терена годен за мачовете“, допълни той.

2013 – В гр. Павел баня се състоя поредното издание на националния рокерски събор, организиран от местния мотоклуб „Змейовете“.

2015 – Нова/стара Книга за похвали и предложения бе на разположение на посетителите на Художествената галерия в Казанлък. Започната през лятото на 1989 година, с прекъсване след 2010 година, Книгата на трудовата слава грейна насред залите. Със запазен ретро-соц дизайн на обложката, в отворените й страници историята продължаваше да тече, вече по нов начин.

2015 – Огромен домат, тежащ един килограм, отгледа в двора на къщата си 77-годишната жителка на с. Голямо Дряново, Казанлъшко, Радка Стефанова. Доматът бе биопроизводство, отглеждан в природосъобразни условия и без наторяване. Преди няколко дни от същата градина са били откъснати няколко домата от по 800 грама.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram