Днес, 16.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Три събития от Бузовград с тази дата е съхранил архивът на „Вис виталис“: приключи раздаването на общински земи под наем; започна залесяване в селото с осигурени 100 дръвчета от собствения разсадник; приключи ремонтът на местната църква, направен с волните дарения на местните християни. 

1999 – В Казанлък бе учредено Българо-китайско дружество с председател Димитър Гавраилов.,

1999 – В Художествената галерия бе открита изложба на българския сценограф Антон Гюков.

 2000 – Излезе от печат третата книга на Веселин Стоянов „Белите полета на спомена“, съдържаща 34 есета.

2000 – 12 ученици от Художествената гимназия в Казанлък започнаха да рисуват картини, изобразяващи обекти от с. Кънчево – църквата, джамията, училището и др., които впоследствие подариха на местното училище. 

2001 –Великденски концерт в Етнографския комплекс „Кулата“ изнесе Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“. 

2002 –Казанлъшки свещеници отслужиха тържествен водосвет в сградата на съда и благословиха правистите по случай Деня на Конституцията и юриста.

2002 – 7 нотариуса обслужваха към момента община Казанлък. Съгласно законодателството, 10 хиляди души трябваше да се обслужват от 12 нотариуса. 

2002 –На посещение в Казанлък бе Долорес Арсенова – еко-министър. Общото състояние на околната среда в община Казанлък тя оцени като задоволително.

2002 – В този ден бе открита изложба на кошчета за смет с най-добрите рисунки от конкурса „Как да решим проблема с отпадъците“. 

2002 – На тази дата бе представена книгата на Ценка Стойчева – Цветелина – „Логос“.

2002 – За председател на учреденото в този ден в Казанлък Дружество на зайцевъдите бе избран Асен Табаков. 

2003 – Средно около 8 престъпления ставаха всеки ден в петте общини, обслужвани от РПУ – Казанлък. От 702 криминални престъпления за първото тримесечие разкрити бяха 277. 

2003 – 78-годишният юрист Иван Карастоянов бе обявен за най-добрия юрист за 2002 г. от казанлъшкото дружество на Съюза на юристите и от Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“. 

2003 – Близо 100 деца от петите класове на ОУ „Н. Вапцаров“ почистиха парк „Розариум“ в Казанлък по повод Деня на Земята – 22 април. 

2003 – По повод 160 г. от рождението на д-р Христо Стамболски бе представена книгата на д-р Денчо Бойчев „По стъпките на здравеопазването, Казанлък 1857-1980“.

2004 –В Деня на юриста и на българската КонституцияЕлена Сярова получи наградата на Съюза на юристите в България за най-добър юрист на Казанлък за 2003 г.

2004 – 35 деца от ДСБ „Мария Луиза“ в Бузовград бяха кръстени в този ден от архиерейския наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници. Кръстници станаха инициаторите от в. „Искра“, бизнесмени и служители в детското заведение.

2004 – В интервю за радио „Вис виталис“ проф. Иван Маразов заяви: „След като Казанлък престана да бъде град на високите технологии, неговият шанс за развитие е да се превърне в град на културния туризъм“.

2005  – Седми  празник на туристическата песен “Прекрасна си, мила Родино” се проведе в Казанлък с участието на 21 хорови състава от цялата страна.

2005  – В Казанлък гостува  група от 6-ма младежи и 4-ма техни ръководители от побратимения  френски град Сент Ерблен, за да се включат в проекта по международно сътрудничество с хуманитарна и социално-възпитателна насоченост. Френските ученици се срещнаха с ученици от помощното училище “Димитър Андреев“.

2007 – «В Райония съд на Казанлък работят 49 души, от които 10 магистрати, 2-ма съдии по вписванията, 3-ма съдия-изпълнители, останалите са съдебни служители», съобщи в интервю за «Вис виталис» Надежда Димитрова, председател на Казанлъшкия съд. По случай Деня на българската Конституция и Деня на юристите – 16-ти април, Сдружението на юристите в Казанлък награди съдийския колектив в Районния съд. «Подобна колективна награда бе връчена за първи път в нашия град», уточни Димитрова. 

2007 – Соломон Паси, председател на Комисията по външна политика на 40-тото НС, разясни в интервю за „Вис виталис“ ролята на евродепутата. „За да разберем каква е неговата роля, трябва да разберем каква е ролята на Европарламента в ЕС – тя е жизнено важна за всяка страна-членка, вкл. и за България. Защита правата на страната ни – това е основната роля на евродепутата“. 

2008 – „Община Казанлък започва преговори за побратимяване с египетския град Луксор“, обяви по време на пресконференция кметът Стефан Дамянов.

2008 – 575 бяха обявените работни места на 11-ата поредна трудова борса, която се проведе в Мъглиж. Специализираната борса бе свързана основно с предстоящия розобер.

2008 – „Конституцията като основен закон би трябвало да се променя, когато в обществото има нови потребности, които към настоящия момент не са налице. Онова, което Конституцията дава, изобщо не е консумирано, тъкмо обратното – това, което става в обществото, е тайна подмяна на изискванията на Конституцията“, – каза Иван Дочев, подписал в качеството си на народен представител приетата от 7-то Велико Народно събрание през 1991-ва година българска конституция. Той бе гост в студиото на „Вис виталис“ в Деня на българската Конституция.

2009 – Първите 4 тона асфалт от предвидените общо 8 тона пристигнаха в Шейново, за да бъдат запълнени най-големите дупки по улиците на селото. „Събитие, очаквано с години“, – така окачестви акцията  по ремонта на пътни участъци в Шейново кметът Николай Терзиев. За Шейново в общинския бюджет за 2009 г. бяха заложени 55 110 лв.

2009 – На Велики четвъртък с Великденски концерт ЦДГ “Звънче” отбеляза своя 40-годишен юбилей. 

2013 – Обществено обсъждане на разработени туристически маршрути в рамките на  проекта „Долината на розите и тракийските царе” се проведе в Казанлък. Проф. Мария Воденска – ръководител на проекта, представи целите и основните дейности на проекта, като подчерта, че в рамките на една от дейностите е предвидено разработването на 5 комплексни и 35 тематични туристически маршрута по 7-те теми: Тракийско наследство – Долината на тракийските царе,  Маслодайната роза и фестивал на розата, Люлка на възрожденската култура и борбата за национално освобождение, Най-доброто място за въздушни спортове и приключения, Лековити минерални води – спа и уелнес през цялата година, Съхранена природна среда и биоразнообразие за екотуризъм, Туризъм в автентична селска среда и съхранени традиции и фолклор. 

2013 – Златото при културистите в категорията за младежи до 21 години завоюва казанлъчанинът Красен Караджов от клуб „Леон“ – Казанлък в дебютния за годината турнир за трофея на Бургас „Малката Мечка”.

2013 – Премиера на книгата на Петър Марчев „Цепелин за Седмото небе“ се състоя в този ден. Романът в две части бе десетата книга на Марчев. 

2015 – За временно изпълняващ длъжността директор на Националния-парк музей „Шипка-Бузлуджа“ бе назначен Чавдар Ангелов – историк, екскурзовод в музей „Искра“, докторант на ВТУ „Кирил и Методий“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram