Днес, 14.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –До тази дата общинският отдел „Архитектура и градоустройство“ бе издал 109 разрешения за строителство – срещу 140 за същия период на 1996 г.

1997 – Към тази дата 40% от абонатите на Топлофикация – Казанлък бяха подали молби за частично или пълно изключване на парното отопление.

1998 – Жест на признателност направи в този ден общинското ръководство към голямата казанлъшка спринтьорка Петя Пендарева преди участието ѝ в Европейското първенство по лека атлетика в Будапеща. Кметът Иван Гороломов ѝ подари картина от Стария Казанлък, а ЗПК „България“ ѝ направи застраховка от 1 млн. /стари/ лева.

2000 – Въпреки наличието на горска охрана, в землището на с. Горно Черковище изгоряха 25 декара борова гора.

2000 – В този ден внезапно почина инж. Кънчо Философов, един от най-добрите специалисти в „Арсенал“, бивш директор на завод 4 в Мъглиж.

2000 – В с. Осетеново бе осветен православен храм, построен по инициатива на Баба Минка, смятана за пророчица. Тя разговаряла в съня си с Баба Ванга в нощта срещу освещаването. Първата копка на храма бе направена на Лазаровден през 1995 г.

2001 – Тревожно писмо изпрати кметът на Казанлък Стефан Дервишев до министъра на финансите Милен Велчев по повод недоброто финансово състояние на Общината и настъпилото напрежение в бюджетната сфера. Към тази дата задълженията на Община Казанлък бяха 4,5 млн. лева.

2002 – Най-високата заболеваемост от чревни инфекции към тази дата бе регистрирана в Казанлъшко – 100 на 100 хиляди души. За област Стара Загора показателите бяха 86,27 на 100 хиляди души.

2006 – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион участва в религиозните тържества за празника на храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Казанлък. Той отслужи бдение с опело на Пресвета Богородица, в съслужие с казанлъшки свещеници. На самия 15 август в храма бе отслужена празнична света литургия.

2008 – Близо 5 000 бяха металните гаражи в Казанлък. Част от тях не се използваха по предназначение – превърнати бяха в домашни складове, автосервизи, а някои по-находчиви казанлъчани станаха собственици дори на по два и три такива гаража и ги отдаваха под наем, това установи проверка на Община Казанлък. Официално по документи металните гаражи в Казанлък бяха 4 000, но служители на общинска администрация твърдяха, че те са с близо 1000 повече. Месечната такса за един гараж в първа зона бе 6 лева, във втора 4, 50 лв., в трета – 3 лева.

2009 – Програмата за празника на град Шипка, който се отбелязва на 15 август, започна в този ден с представянето в НЧ „Светлина“ на най-новата поетична книга на Христо Карачанов, живеещ в Стара Загора, но роден в Шипка. Стиховете, насочени към човека, природата и любовта между хората, са посветени на съпругата му. Музикалният съпровод бе на Мария Паташева.

2011 – Тара Рийд, холивудската звезда от „Големия Лебовски“ и „Американски пай“, стана българска снаха. Рийд написа в интернет профила си: „Съпругът ми се казва Зак Кехайов“ и „Обичам България!“. Захари е завършил университета Меримаунт и бе консултант в „Делойт кънсълтинг“. Нашенският красавец е от заможно семейство, което няколко години по-рано се преместило да живее в страната на неограничените възможности. Мнозина си спомняха Захари като един от видните казанлъшки ергени, както и номера с 4-ри деветки на неговия автомобил, който често бил паркиран в района на кооперативния пазар.

2012 – 890-те стъпала до Паметника на Свободата пробягаха в лекоатлетическо съревнование над 50 младежи от Казанлък, Габрово и Севлиево. Сред финалистите бе казанлъчанинът Станимир Георгиев от СОУ „Екзарх Антим І”. Той взе разстоянието за 4 минути и 23 секунди. На първо място бе представител на Севлиево. Всички те бяха наградени от президента Росен Плевнелиев, който заедно с младежите участва и в уникална лекция „Урок по история“ на стълбите на Паметника на свободата, която бе изнесена от историка и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Събитието бе посветено на 135-ата годишнина от Шипченската епопея.

2012 – След 35 години отново запалиха вечния огън до Паметника на свободата. По време на тържествена церемония бе издигнат и българският трибагреник на 22-метров пилон. Събитието бе част от честванията на 135 години Шипченска епопея под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Радио „Вис виталис“ излъчи директен репортаж от събитието.

2014 – На 14 август 1931 г. в село Горно Черковище е роден Стойко Овчаров.  Той умира през 2000 г. в Казанлък, където остава в хрониката на майсторите на длетото. Четвърт век от живота на Стойко Овчаров минава в казанлъшката Художествена гимназия. Преподавателят по скулптура е един от първите в новооткритото училище през 1968 г. Пет поколения бъдещи художници минават през неговото ателие и напътствия. Автор е на няколко бюста и барелефа на исторически личности, някои от тях в съавторство с Леонид Мицев.

2014 – Арт галерия „Папийон“ във Варна представи трета поред изложба на казанлъшкия художник Веско Радулов, включваща 24 платна, по случай 60-ата му годишнина. Веско Радулов завършва през 1973 г. казанлъшката Художествена гимназия, а през 1980 г. Великотърновския университет със специалност „Живопис“. Негови картини са притежание на колекционери и галерии в България, САЩ, Франция, Австрия, Холандия, Канарските острови и други. Радулов живее и твори в родния Казанлък.

2014 – Мощна озвучителна апаратура дари и монтира до Паметника на свободата на връх Шипка Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово. Дарението бе по повод честването на 137 години от боевете на връх Шипка. През апаратурата на определен период от време през деня вече звучеше поемата на Вазов „Опълченците на Шипка“ в невероятното изпълнение на Константин Кисимов.

2014 – Близо  90 туристи от Казанлък, Стара Загора, Враца и София се отправиха на 14-та годишна експедиция „Средна България”. По време на четиридневния поход, с финал връх Мусала в Рила, те посетиха културно-исторически обекти и природни забележителности. Туристите, основно ветерани от Казанлък, изминаха почти 1000 км.

2015 – Рано сутринта неизвестни подпалиха колата „Фолксваген шаран“ на казанлъчанина Румен Сомов. Той чул трясък и видял, че гори автомобилът му, паркиран пред дома му до централния пазар. Сома се опитал да загаси пламъците с вода, но вече било късно. Пожарната пристигнала много бързо, твърди той, но „Шаран“-ът бил фатално обгорял. Румен Сомов има студио за татуси, ръководител е на театрална студия, има издадени книги и се занимава с писане на сценарии и режисиране на филми. На въпрос, какви биха могли да са причините, Сомов отговори, че очевидно в нашата държава не е нужно да си „направил нещо“, за да ти запалят автомобила. „Гледам напред, една кола няма да ме събори!“, сподели Румен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram