Днес, 13.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – По информация на отдел „Агроиндустрия“ – Казанлък към тази дата на територията на община Казанлък функционираха: 1 мандра, 2 цеха за кисело мляко, 3 цеха за колбаси, 1 кланица и 2 птицекланици, комбинат за месопреработване и 4 тренажорни.

1995 – С трето място се завърнаха от Световния шампионат в Чехия Николай Иванов и Радостина Радева, най-изявената по това време казанлъшка двойка по спортни танци.

1997 – За председател на Регионалния съвет на СДС – Стара Загора бе избран д-р Ваньо Цонов.

1997 – С участието на 2300 ученици от най-големите градове в България в Казанлък бе проведено Коледно математическо състезание. То бе организирано от Детския комплекс в града и казанлъшката секция на Съюза на математиците у нас.

1999 – На 5-ото общо събрание на общинската организация на СДС бе избрано ново ръководство с председател Николай Александров.

1999 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Стефан Калчев, собственик на ефирна телевизия „Казанлък“. Теми бяха: лошата новина, която в журналистиката е най-добрата; осмиването на институциите;  журналистическата етика.

2000 – В студиото на „Вис виталис“ Николай Александров направи в ефир равносметка за изминалата 1 година, откакто е лидер на СДС в Казанлък.

2000 – 2000 бяха правоимащите граждани от община Казанлък на целеви помощи за отопление. Максималният размер на сумата за едно лице бе 32 лв.

2001 – Първия си самостоятелен албум издаде мъжката фолклорна група „Нашенци“ от с. Крън с ръководител Теменужка Люцканова. Той съдържа 15 песни, 5 от които – коледни.

2001 – Актрисата Олена Шидерова презентира в ефира на „Вис виталис“ спектакъла на „Театър „Л. Кабакчиев“ „Приказка в есенната гора“, поставен по проект на театъра, и даде подробности за предстоящото му турне.

2001 – Стоян Велчев, председател на ПКПРОС в Общински съвет-Казанлък, бе гост студиото във връзка със съвместния проект на радио „Вис виталис“ и ОбС „Изборът – управление на отворените врати“. В Книгата за гости той написа: „За всички работещи в радио „Вис виталис“ – най-добри пожелания за настъпващите празници и с готовност за помощ да си „приватизират“ достойно място в националния ефир!“.

2002 – Коледен подарък получи от ръководството на фирмата всеки от работниците в „Арсенал“ – торбичка, съдържаща луканка, суджук, луканков колбас, кашкавал, бутилка вино и шоколади.

2002 – Казанлъшкият художник и педагог Иван Радев откри изложба от 70 свои картини „Човекът и природата“.

2003 – Председателката на Културно-просветното дружество на каракачаните – Казанлък Гинка Щерева бе отличена с диплом за популяризирането на фолклора и етноса на каракачаните от Националното етно-педагогическо сдружение „Проф. Иван Шишманов“. Танцовият ансамбъл на местното дружество взе участие в юбилеен концерт в София, организиран от Сдружението.

2004 – Коледна елха и празнично новогодишно осветление от над 25 хиляди цветни лампички грейнаха на пл. „Севтополис“, където заработиха и коледен базар и увеселителни съоръжения.

2005 – Средно с 10 стотинки бе намалена цената на основните видове хляб в резултат на няколкомесечното стабилизиране на цените на брашното, както и на преразглеждането на ресурсите на фирмата, съобщи за новините Николина Дончева – управител на „Хляб и хлебни изделия“- Казанлък.

2005 – Изложба от 22 картини подредиха в Професионалната гимназия по пластични изкуства „Акад.  Дечко Узунов“ възпитаниците на учебното заведение. Тема на творбите им бе „Чехия“. Гости при откриването бяха посланикът на Чешката република у нас Н. Пр. Петър Докладал и военният аташе на Чешката република в България, полковник Лубомир Шарох.

2006 – Членовете на Българо-турското сдружение “Тракия” дариха топли дрехи на старческите домове в Казанлък, както и играчки и лакомства за деца-сираци. Над 100 представители на бизнеса от Република Турция и България, работещи на територията на Розовата долина, представители на местната власт и организации от региона, събра на коктейл ръководството на сдружение “Тракия”.

2006 – Всяко четвърто пътнотранспортно произшествие в областта от началото на годината бе с участие на пешеходец. 111 бяха произшествията с пострадали 106 пешеходци. Само в 7 от случаите вина за инцидента носеха пешеходците.

2007 – Около 500 медицински сестри и здравни работници от община Казанлък се включиха в протестните действия за по-добро заплащане под мотото „Да спасим сестринството и да осигурим

качествени здравни грижи в  България“, – съобщи за новините „Вис виталис“ Мария Ибришимова – главна сестра в казанлъшката многопрофилна болница. Началната заплата на новопостъпила медицинска сестра в болница е 187 лева, съобщи още Ибришимова. 29 000 бяха медицинските сестри в България към момента.

2007 – 30% намаление в сравнение с редовните цени по вътрешноградския и общинския междуселищен транспорт от тази дата започнаха да заплащат гражданите над 62 г. за мъжете и над 57 г. за жените, получаващи пенсия за осигурителен стаж и възраст. Дотогава пенсионерите ползваха 20% намаление. Разходите от 10%  поеха превозвачите от Консорциума „Обединение на автобусните превозвачи в община Казанлък“.

2010 – Според височината – и цената. Това правило важеше за коледните елхи. По-големите елхи достигаха и до 100 лв. По-малко по размер изкуствено дръвче струваше 7.50 лв. В разсадниците малките струваха около 10-15  лв.. 

2010 – Барелеф на Капитан Петко Войвода и съпругата му Радка Кравкова бе открит срещу Пощата на бул. „Ал. Батенберг” по идея на  Тракийското дружество в Казанлък. Така бе отбелязана 166-та годишнина  от рождението на Петко Киряков – роден на 6 декември 1844 г. в село Доган Хисар. На това място е била бащината къща на Радка Кравкова – жената, която в продължение на 20 години е била  най-близкият човек до легендарния войвода. Барелефът е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, който е и автор на паметната плоча на Войводата, поставена в Гърция. За тези проекти Дечков бе награден с орден „Капитан Петко Войвода” от Съюза на тракийските дружества в България.

2010 – „Библиотеката, хората, книгите” – с това заглавие в библиотека „Искра” бе открита изложба, показваща историята на библиотеката чрез личните архиви на хората, работили през годините в нея, и чрез събитията на самата библиотека, намерили място на страниците на вестниците.

2010 – Луксозни издания на Библията получиха представители на общинската администрация и Общинския съвет в Казанлък. „Кампанията, която провежда Фондация “Приятели на България”, е част от проект, наречен „Библии за българските политици и интелектуалци“, обясни проф. д-р Дечко Свиленов – богослов и учен-медик с 36-годишен стаж в БАН. Той връчи лично луксозните издания. Проф. Свиленов бе дългогодишен сътрудник и представител за България в Световната организация на християните-бизнесмени и съосновател на Движението на християните в България.

2011 – При спецакция бе заловен обявения за издирване рецидивист О. К., по прякор Македонеца, на 41 години, многократно осъждан за престъпления от общ характер. Задържаният мъж живееше в с. Копринка, Казанлъшко. Демонстрирайки чувството си за безнаказаност, той системно заплашвал хората, живеещи в община Казанлък и съседните общини. В края на октомври с.г. той без причина бе нанесъл тежък побой с брадва над 37-годишен мъж, който дни по-късно почина в болница в Стара Загора. Към момента 41-годишният мъж бе с присъда „лишаване от свобода“ за 11 години, която поради обжалване не бе влязла в сила. По същото дело му бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, на базата на която О.К. бе обявен за общодържавно издирване.

2011 – „За Коледа децата от ЦДГ „Славейче” украсиха двора на детското заведение със саморъчно изработени гирлянди и коледни играчки от отпадъчна хартия, която може да се рециклира и да не замърсява природата“, съобщи директорът на детскатаградина Елена Тонева.

2012 – В Казанлък бе измерена температурата от минус 14.8 градуса. Това бе най-ниската измерена темпуратура за деня от десетилетия насам. Предишният рекорд от минус 14.3 градуса е бил отчетен през 1945 година.

2013 – „Песенен стон” – това бе мотото на новата, девета поред, творческа изповед на Янка Ташева – майката, учителката, българката. Книгата е посветена нейния син Иван Ташев. Съдържа 19 стихотворения. Девятките имат особено значение в живота на авторката и нейния син.

2013 – Като изключително ползотворно определи посещението на делегация от Казанлък в побратимения с Казанлък руски град Толиати зам.-кметът Петър Косев. Той и кметът Сергей Андреев са подписали двустранен протокол за 2014 година с набелязани редица инициативи за сътрудничество с акцент развитието на бизнес-отношенията между двата града.

2014 – Спрямо октомври 2014 година равнището на безработицата в Старозагорска област бе намаляла с 0,01 процента, а регистрираните безработни с 92-ма души. С най-ниско равнище на безработицата бяха общините Казанлък – 5.82 %, Стара Загора – 5.97; а с най-високо – община Николаево – 68, следвана от Братя Даскалови – 44.89 и Мъглиж – 38,04.

2014 – В Казанлък бе открит първият в България Медицински център за кардиологичен онлайн телемониторинг „Чек пойнт кардио“. Центърът се намира на ул. „Христо Ботев“ № 35.

2015 – Поредни медали спечелиха в Марибор, Словения, Христиан Въгляров и Ксандриния Капелова, смесената двойка на казанлъшкия клуб „Киара-Н“ и великотърновския „Ксани Денс“, от силния международен турнир, който събра най-силните танцови дуети на Европа. Те спечелиха златен медал на „Латина“ и сребърен на „Стандарт“. Равносметката за „Киара-Н“ от състезанието за годината бяха три златни медала и един сребърен.

2015 – С пет бронзови медала от последните два турнира на БФСТ – Открит турнир и финален кръг на Купа „България“, се завърнаха танцьорите на Клуб по спортни танци „Роза“ Казанлък.

2015 – Казанлъшкият клуб „Таекуондо Екстрийм“, с треньор Тихомир Владов, спечели 8 медала в зала „Универсиада“ в София, където се проведе 6-ят турнир „Херея Оупън“ по олимпийско таекуондо за деца, юноши, кадети и мъже, с над 1000 участници от 100 клуба от 10 държави. Състезателите от клуб „Кентавър“ с треньор Николай Богданов се завърнаха от столицата с 9 медала от участието си в силния международен турнир „Херея Оупън“.

2017 – Казанлък бе отличен в категорията „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм“. Министерството на туризма връчи вторите Годишни награди в туризма тази вечер по време на официална церемония в София. На събитието в Централния военен клуб от името на Кмета Галина Стоянова Почетната грамота получи  представител от Казанлък .

2017 – В Община Казанлък днес се проведе начална пресконференция, а след това се състояха и три официални церемонии „Първа копка“ по случай началото на строително-монтажните дейности в три детски градини по Проект: „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ на Община Казанлък.

2017 – Набиращият популярност в града на розите розов талисман на радио „Вис виталис“ – котето Виви приключва своя гастрол в училищата от Казанлък. На 13 декември Виви гостува на децата от ОУ „Мати Болгария“, а дни по-рано пребивава и в сградите на ОУ „Г. Кирков“ и ОУ „Чудомир. Освен подаръците от екипа на МГ „Вис виталис“ – силиконови гривни, децата получиха възможност да направят своите селфита с талисмана, за да участват в надпреварата за най-харесвана снимка.

2017 – Близо 100 перуки, предназначени за жени с онкологични заболявания, дари стилистът добротворец Станимир Нанчев-Стенли в поредна инициатива от националната кампания „Надеждата е красива”. В навечерието на Коледа, при посещението си в Онкодиспансера в Стара Загора, казанлъшкият стилист предостави перуки на жени, преминали химиотерапия и нуждаещи се от подкрепа в борбата с болестта.

2017 – След успешното представяне на казанлъчанката Юлия Забунова, собственик на Клуб Хармония СПА, като Бизнес Дама на 2016 година в категория „СПА“, поредната й победа дойде под формата на първия по рода си Beauty Oskar National Award Bulgaria. Престижното отличие е лицензирано от Лондонската Академия за красота и се представлява в България от Lidera Group и г-жа Цветелина Маймарова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram