Днес, 12.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Боянка Радичева от Казанлък дари на казанлъшкото Дружество за приятелство с Русия и народите от ОНД 120 тома руска литература от личната си библиотека.

1995 – В интервю Петко Байков – Бакъра разказа за слушателите на „Вис виталис“ интересни моменти от своята работа. Той бе единственият майстор на кована мед в Казанлъшко. В страната майсторите бяха общо ок. 40.

1997 – Фолклорният танцов ансамбъл „Арсенал“ тържествено отбеляза своя 50-годишен юбилей. В празничния концерт участие взеха танцьори от различни поколения.

1997 – Театърът при НЧ „Искра“ представи премиерния си коледен спектакъл „Вълшебният чувал на Дядо Коледа“.

1999 – Между 5 и 6 хиляди коледни елхи бяха доставени на казанлъшкия пазар. Цената на едно коледно дърво с височина 2 метра бе 40,20 лв. с ДДС, а на жива елхичка в саксия 20 /стари/ лева без ДДС.

2000 – Самостоятелна изложба от 60 дигитални фотографии откри в Казанлък в този ден фотограф-художникът Желиан Николов. Николов бе фотограф №1 за България за 1986 г. Негова бе първата машина в страната, която можеше да копира върху фотохартия.

2000 – Всяко от децата в Помощното училище в с. Ветрен получи чифт зимни обувки и лакомства за Коледа, осигурени от Баптистката църква в Казанлък.

2001 – Актьорът Петър Янкулов презентира като гост в студиото на „Вис виталис“ спектакъла „Коледни истории“ на Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък.

2001 – Иван Славов бе преизбран за председател на организацията на СДС в Гурково.

2001 – В Казанлък бе открита изложбата „Сънища“ на художничката от Стара Загора Татяна Полихронова.

2002 – Учениците от ОУ „Кулата“ в Казанлък организираха благотворителен концерт за подпомагане на социално слаби деца от учебното заведение. Мотото на концерта бе „Живеем тук и сега в България“.

2002 – В галерия „Рувел“ бе открита изложба – живопис „Есенен салон“,2002 с участието на 20 художници от Казанлък и страната.

2002 – НЧ „Искра“ организира мултимедийно представяне на проекта, по който работеше – „Пробуждане на българското читалище за евроинтеграция“ с лектори от Европейския център за обучение „Лактеа“.

2003 – Пенка Русинова, председател на Демократичният съюз на жените в Казанлък, гостува в студиото на радио „Вис виталис“. Тя запозна слушателите с благотворителната коледна акция на съюза „Добро сърце“, по линия на която се приемаха дарения за социално слаби граждани, възрастни хора и деца-сираци.

2003 – 15 хиляди лева, първите от обещаните 50 хиляди, отпусна Министерството на образованието и науката на Община Казанлък за изграждането на Национален център по физика в град Казанлък.

2005 – От този ден в ЛХМ „Чудомир“ започна тридневен филмов маратон. Приятелите на планината и любителите на зимните спортове гледаха едни от най-добрите филми на планинарското кино: „Ангелите на земното притегляне“, „Сибир“, „Криле“, „Картини от една експедиция“, „Докосване до пустотата“ и др. Проведени бяха срещи с участниците в украинско-българската експедиция в най-дълбоката пропаст в света – пещерата Крубер в Кавказ, и с участниците в друга българска експедиция, прекарала нов маршрут на връх Кедар Доум в индийските Хималаи.

2006 – Всяка десета катастрофа от началото на 2006 г. в областта бе причинена от употребил алкохол  водач. През 11-те месеца пътните полицаи бяха заловили 1 115 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. Иззети бяха свидетелствата за управление на МПС на 790 от тях, а срещу 482-ма бе образувано досъдебно производство.

2006 – Регионалната туристическа асоциация „Стара планина“ удостои  Костадинка Василева – управител на пикник „Българан“, с наградата „Най-добър туристически предприемач“ за 2006 г. Казанлъшкото заведение получи отличието за принос в изграждането на атрактивен туристически имидж на регион Стара планина.

2007 – Във всички казанлъшки училища бяха разпространени плакати с правилата за транслитерация на българските собствени имена на латиница. Инициативата бе в рамките на информационна кампания на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Правилата за транслитерация бяха създадени по проекта „Разбираема България” на МДААР и Института за български език при БАН. Идеята бе да се премахне хаосът в изписването на латиница на българските населени места и други географски и културно-исторически обекти по карти, табели, сайтове и др. Проверка на радио «Вис виталис» показа, че Казанлък на латиница се изписва по четири начина, най-популярният сред тях бе Kazanlak.

2009 – Коледна акция за даряване на книги организира казанлъшката библиотека „Искра“. Заради тежкото финансово състояние на Общината през 2009-та година не бяха закупувани нови книги.

В специално обръщение към гражданите от библиотеката обявиха кампанията “Подари нова книга за Коледа“.

2010 – Кулинарно шоу с благотворителна цел бе проведено в ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Със събраните средства бяха подпомогнати социално слаби ученици в училището. Проведено бе и 6-тото издание на благотворителната акция под надслов “Деца помагат на деца” – за децата от Помощното училище-интернат в Мъглиж. Бяха събрани якета, дънки и панталони, блузи, ризи, поли, нощници, костюми и обувки. Към тях бяха добавени и облекла, изработени от учениците.

2010 – Към тази дата бе факт електронното издание за литература и изкуство на ХГ „Св.Св. Кирил и Методий” – „Изгряващи звезди”. Това, според създателите, бе първото по рода си такова ученическо издание в страната. Идеята на инициаторите бе, освен литературни произведения – поезия и проза на настоящи и бивши възпитаници на училището, в него да бъдат публикувани критика и научни изследвания на учениците.

2011 – Кметът Галина Стоянова информира, че е подала сигнал за повдигане на прокурорско разследване срещу бившия екип на общинската администрация, ръководена от Стефан Дамянов. Поводът бе изхарчената без решение на Общинския съвет сума от 2 млн. и 100 хилл лева, които бяха депозирани в Общината за правото на строеж за фотоволтаична централа. Успоредно с това, 12-ти декември 2011 г. бе последният срок за внасянето на близо 400 хиляди лева глоба по изпълнението на т. нар. воден проект, заради констатирани от проверяващия орган нередности. „След тази дата Общината ще дължи лихви по сумата“, уточни Стоянова.

2011 – 46-годишната Даниела Коева стана заместник-кмет на Община Казанлък по устройство на територията, екология и земеделие. Коева е строителен инжинер, завършила е счетоводство, майка на две деца.

2012 – Към тази дата общинското звено „Сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци“ в Казанлък разполагаше с 3 машини за почистване с гребла, 1 фадрома, 2 пясъкоразпръсквача, 1 машина за почистване на централната градска част, 1 камион за ръчно опесъчаване. Звеното разполагаше със 120 гребла за ръчно почистване. Имаше налични 130 тона пясък и 65 тона луга.

2012 – „В 14 часа на тази дата стана чудо в Казанлък – Богородица се яви в храма „Св. пророк Илия”. Това е голямо знамение за Казанлък и цяла България“, коментира Тинка Въглярова, която твърдеше, че е видяла Богородица. Според нея, тя се появява там, където трябва. С дарения на мястото на чудото бе поставен витраж на иконата „Атонска Богородица”. Преди Освобождението на България в църковния храм в Казанлък са били убити над 200 души, които са погребани в градинката пред храма. В тяхна памет казанлъчани посаждат чимшир във формата на кръст, който се поддържа до днес. „Нека Богородица помага на всички, които вярват в нея!“, така казанлъчани коментираха чудото на Богородица в града.

2013 – Коледен поздрав отправиха към казанлъчани шестима от популярните български бардове. В залата на инфоцертъра на ул. „Искра” 4 концерт изнесоха Светослав Георгиев, Красимир Йорданов, Жоро Матев, Бойко Георгиев, Митко Динев и Иво Георгиев.

2013 – На първо място в Общинския кръг на първенствата по баскетбол за юноши 11-12 клас се класира баскетболният тим на СОУ „Екзарх Антим Първи”. Треньори на победителите бяха техните преподаватели по физическо възпитание Светлана Кръстева и Теодора Петкова.

2014 – Само с 5 сантиметра бе спаднало нивото на водата, потопила николаевското село Нова махала. Все още селото бе недостъпно. Там влизаха само високопроходими автомобили и техника. Четири къщи се бяха срутили след наводнението, десетки бяха с пропукани стени. Шест семейства отказаха евакуация.

2014 – На десетки оцелели животни след наводнението в Нова махала помогнаха природозащитниците от казанлъшката организация „Анимал хоуп“. На място в селото добороволците отвързаха завързаните животни, свалиха от дърветата покачилите се там кучета и котки, свалиха от покривите други животинки, успели да се самосъхранят. Природозащитниците, начело с Ивелина Недкова, нахраниха животните и оказаха помощ на пострадалите, най-пострадалите прибраха в Казанлък.

2014 – Казанлъшката фирма „М+С Хидравлик“ получи Годишната награда „Работодател на годината“ за 2014 г. в категорията „Най-голям принос за създаването на работна среда“, която стимулира и подпомага професионалното развитие на заетите в предприятието лица, посредством прилагането на финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси“ мерки.

2014 – „С 490 хил. лева, които приведе МС, ще се разшири източното крило на Математическата гимназия. Средствата са само за ремонтни и строителни дейности. След приключването им гимназията ще има нови кабинети по физика, химия и биология. За оборудването на кабинетите от училището ще  кандидатстваме за пари от еврофондовете“, каза за радио „Вис виталис“ директорът на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов.

2015 – В този ден се състоя предпримиера на детския спектакъл „Коледни неразбории“ на театър „Любомир Кабакчиев“ в галерията на ул. „Искра“ 4. В ЛХМ „Чудомир“ се състоя коледната продукция на школата по пиано при НЧ „Възродена искра 2000“.

2015 – Църквата почита в този ден Св. Спиридон Чудотворец, покровител на занаятчиите. Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария. Празнуваха 78 Дарини в Казанлък и 103 дами с това име в населените места в общината. 61 именички бяха с името Дария. Само един гражданин на Казанлък бе с името Спиро. В Казанлъшко той имаше 4-ма съименици. В градските регистри нямаши нито един Спиридон, означаващо „дарено зърно“.

2016 – Градът, какъвто го знаем от спомените на стари казанлъчани, от стари илюстрирани пътеписи, от картички и календари.  Казанлък в картини – това е поредна осъществена идея на Художествена галерия – Казанлък, предоставена като коледен подарък на града и хората му.

2016 – Деца от казанлъшките градини, училища и читалища изработиха над 200 картички по време на творческите ателиета  „Вълшебна Коледа с приятелите на Общинска библиотека „Искра“. Те ще се предлагат на символична цена от 1 лев, а със събраните средства ще се закупят нови книжки за Детско-юношеския отдел на библиотеката. Най-красиво изработените картички ще бъдат сканирани и изпратени на сдружение „Heroes Wanted” България. Част от тях ще бъдат предложени за продажба на инициативата „Коледа у дома” , насочена към  деца от центрове за настаняване от семеен тип, за да могат те да прекарат празниците сред своето семейство.

2017 – За първи път по покана на Кмета Галина Стоянова близо 90 двойки на Казанлък празнуваха тази вечер заедно 50 години брачен юбилей в ресторант „Казанлък“.

2017 – Турнето на Виви – новият талисман на радио „Вис виталис“, премина и през ОУ „Чудомир“, като освен подаръците от екипа на МГ „Вис виталис“ – силиконови гривни,  децата получиха възможност да направят своите селфита с кокетната котарана, за да участват в надпреварата за най-добра снимка.

2017 – Талига, натоварена с въглища е била ударена от Джип Шевролет по пътя за село Овощник. Малко след 11ч. след разклона за село Розово джип, движещ се посока Овощник засича каруцата, която вследствие на удара е изхвърлена от пътното платно. Нанесени са материални щети и по двете превозни средства. Управлявалият талигата  е откаран в спешното отделение в Казанлък без опасност за живота.

2017 – Патрик от Казанлък с награда от Международна киноложка изложба – Шестмесечният пухкавелко успя да грабне приз от първото си голямо участие в състезание, в което мериха сили над 150 кучета от елитни породи. Домакин на Международната киноложка изложба бе зала „Олимпада“ в Пловдив.

2017 – Казанлъчанин събира автографи повече от 40 години. Първият автограф, който взема е от актьора Любомир Кабакчиев. Има уникални подписи от Видин Даскалов, Георги Калоянчев, Катя Паскалева и въобще от всички известни личности от миналия век. Пенсионираният учител Стефан Цокев продължава да събира автографи и до ден днешен. Има подписи и подаръци от музиканти, писатели и от политици. Отговорили са му почти всички настоящи партийни лидери в България. Стеван вече има събрани 327 автографа, като продължава да попълва колекцията си.

2017 – „Булсатком“ не зачита заповеди на общинския кмет. Продължава да пребивава в Шипка незаконно – „Булсатком“ замаза незаконните си шахти в Шипка, вместо да извади и премахне кабелите си оттам, както го задължи Община Казанлък преди два месеца.

2017 – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО*, на която радио „Вис виталис“ е член, избра да постави на титулната страница на сайта си Виви – новият талисман на медията ни. Розовото коте е в челото на сайта, като по този начин Асоциацията почете 25-тия рожден ден на единственото българско частно и местно радио, просъществувало четвърт век.

2019 – Крави „разцъкват“ по пътя – Наш зрител ни изпрати снимки на крави преминаващи през пътното платно. Нетипичната гледка е запаметена на пътя Казанлък – Овощник. Това е поредният случай, при който крави се озовават на пътното платно.

2019 – Предложение за брак в центъра на Казанлък. То бе направено на 12 декември точно в 17 часа. На видео екрана в центъра бе пуснат специален клип, който е бил изненада ма Елвира. Прозвучала е и специална, любима и за двамата песен. А след това неустоимо предложение, девойката е казала и очакваното „ДА“. Десетки казанлъчани станаха свидетели на предложението и аплодираха влюбените Кирил и Елмира.

2021 – Близо 10-минутна градушка падна над Казанлък малко след 17:00 часа. Ледените късчета с големина колкото ядка на лешник се изсипаха, придружени от силен вятър, а преди това и дъждовен порой. Рядкото природно явление за декември учуди казанлъчани, които не помнят кога последно преди Коледа в града е имало подобен феномен. Паметливи коментираха, че последно в Карлово преди четири години през декември е падала градушка за почуда на местните хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram