Днес, 12.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997  – Красимир Премянов – член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП, и проф. Чавдар Добрев бяха на среща в Казанлък, организирана от Дискусионен клуб „Дружба“. Разисквани бяха алтернативите пред партията и слабите страни на държавното управление.

1997 – В този ден пред представители на 42 фирми от Южна България бе представена най-новата продукция на израелската фирма „Искар“, която държеше 10% от световния пазар за металорежещи инструменти. 75% от нейната продукция бе за износ.

1997 – Младежи от Скаутската организация в Казанлък започнаха периодични посещения в детските градини с демонстрации и игри, представляващи начални знания за движението на скаутите.

1998 – В музей „Чудомир“ бе открита изложба с рисунки на 46 японски деца от гр. Фукуяма.

1998 – Във Военния клуб в Казанлък бе представена книгата на Димо Шарланов „Тиранията“.

2000 – Разходите на Районната здравно-осигурителна каса – Стара Загора до тази дата бяха 800 хил. лева. Тя имаше 721 партньори. В касата работеха 58 служители.

2000 – Министерството на финансите предостави допълнителни средства на Община Казанлък: 860 хил. лева в първия транш и 950 хиляди – във втория. Те бяха предназначени основно за социални помощи, медикаменти и изплащане на енергийните задължения.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ Петър Байков, известен в Казанлък като Петьо Бакъра, на 51 г., сподели, че е занаятчия от 23 години и че иска хората да го запомнят със съдовете му и традициите, които поддържа в бакърджийството. „Моят занаят е моята любов“, – каза той и добави: „Занаятът е: или ти ще го работиш, или той тебе. Ако работиш, печелиш… Нищо не може да ме откаже от занаята, ако не е той, не мога да живея“.

2001 – Дни преди балотажа за избор на президент на РБ радио „Вис виталис“ взе прогнозите на няколко местни политически лидери, които заявиха: Николай Александров, СДС – „Резултатът ще бъде в полза на Петър Стоянов!“; Мехмед Осман, ДПС – „Изненадан съм, че Първанов води. Най-вероятно няма да подкрепим Петър Стоянов“; Иван Гороломов, БСП – „Оттук нататък ще се затвърди победата на Георги Първанов!“.

2001 – „Танатос“ ООД спечели и второто дело с Община Казанлък, която бе поискала договорът между двете страни да бъде прекратен. Съдът осъди Общината да заплати на „Танатос“ 33 384 лв. – неизплатени задължения за извършени услуги, лихви и арбитражна такса.

2001 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи в театър „София“ и в театър „Зад канала“ спектаклите си „Сол“ и „Да умреш от смях“.

2002 – Електроразпределение – Казанлък постави до тази дата 40 нови стълба, подменяйки старите бетонни електрически стълбове.

2003 – В интервю новоизбраният кмет на с. Шейново – Николай Терзиев, най-младият кмет в община Казанлък, заяви: „Ще насоча усилията си към решаването на два основни проблема – безработицата и престъпността. Имаме право на собствен полицай – това ще направя“. На въпроса: „Какво ще кажете след 4 години?“, Терзиев отговори: „Дойдох, видях и помогнах“.

2004 – 37 американци от Корпуса на мира завършиха в този ден едноседмичния си семинар в Казанлък, по време на който бяха обучавани и по български език. Те бяха запознати и с историята и културата на България.

2005 – Журналистите от радио „Вис виталис“ Цветан Георгиев и Георги Манев взеха участие в работата на Общото събрание на българската журналистическа колегия в електронните медии, която избра част от състава на Комисията за етика в електронните медии към фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

2005 – Народният представител от Коалиция „За България“ Иван Гороломов бе преизбран за председател на общинската организация на БСП. На отчетно-изборната конференция социалистите утвърдиха и 32-членен Общински партиен съвет, Общинска контролна комисия  и делегати за предстоящия конгрес на БСП.

2005 – Хироу Чикарайши бе основният лектор на семинара „Обслужване и гостоприемство“, проведен в Казанлък. Чикарайши е автор на учебник-бестселър в Страната на изгряващото слънце, който е задължително четиво в сферата на услугите. Той гостува в България по покана на Японската асоциация за международно сътрудничество „Джайка“.

2006 – Отборът на ШК „Казанлък“ с треньор Петранка Драганова се завърна с бронзови медали от участието си в Държавното отборно първенство за юноши старша възраст до 18 г. в Разград.

2006 – Клубът по тенис на маса „Розова долина“ – Казанлък завоюва  първото място на Зоналното първенство в Пловдив. Казанлъшкият тим в състав Георги Георгиев, Николай Джонджаров и Димитър Дончев не допусна загуба в срещите с участието на 13 отбора  в Южната Б-група.

2007 – Иван Кьосев от ГЕРБ бе избран за председател на Общинския съвет в Казанлък. В този ден бе проведено първото заседание на Съвета след местните избори. В 37-местния казанлъшкия Общински съвет влязоха представители на 10 партии и предизборни коалиции. По традиция заседанието бе водено от най-възрастния общински съветник. Това бе Крум Владев от коалиция „За чиста Розова долина“. Най-младият общински съветник бе Халил Летифов от ДПС. Най-младият кмет в общината бе кметът на Бузовград Михаил Янушев.

2007 – Независимият общински съветник Христина Петрова бе избрана за председател на Общинския съвет в Павел Баня, в който влизаха 17 съветници. Тържественото заседание  бе водено от Христо Рахманлиев, най-възрастният общински съветник в Павел баня. В същия ден официално стартира интернет порталът на Павел баня, създаден от 21-годишния Недялко Несторов.

2008 – ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт бе домакин на ученическа научна конференция, посветена на 100 години от обявяването на Независимостта на България. Ученици на гимназията представиха свои мултимедийни разработки във връзка с годишнината.

2008 – От този ден казанлъчани можеха да си осиновят куче от приюта за бездомни четириноги. Приютът бе подготвил и специални осиновителни писма, които получаваше всеки, осигурил нов дом за животно. Близо 60 бяха към момента обитателите на приюта. Над 700 бяха кастрираните за 3 години бездомни кучета, броят на котките бе около 100. Казанлъшкият приют бе единственият в региона със специален фризер за съхранение на трупни находки.

2009 – 68 бяха към тази дата свободните работни места за региона, обявени на трудовата борса в Казанлък. 6 от тях бяха за висшисти – с техническа и икономическа специалност. Останалите места бяха за кандидати със средно и основно образование. Най-много се търсеха  работници за текстилната промишленост – предачи и машинни оператори за навиване на конци и прежди.

2010 – Краеведските четения през 2010 г. преминаха под знака на три бележити за Казанлък  годишнини – 150 години от създаването на библиотека „Искра”, 110 години ИМ „Искра” и 15 години Краеведско дружество „Иван Енчев-Видю”. Акцентът на четенията бе темата за дарителството през годините тук.

2012 – Казанлъчанинът Тодор Ангелов бе с 11 първи  и 7 втори места от стартовете през годината в Сърбия, Турция, Гърция и България и за поредна година бе най-силният ни колоездач в планинското колоездене. Той получи признание за най-успешен състезател на варненския клуб „Алекси Николов”, за който се състезаваше в последните години.

2012 – Футболният отбор на СОУ „Екзарх Антим І” спечели 1-во място в ученическото общинско първенство. Отборът бе воден и трениран от Светла Кръстева.

2012 – 38 хиляди лева бяха отделени в общинския бюджет за зимното почистване на пътната мрежа на община Мъглиж. Средствата бяха с 6 хиляди повече от предходната година, а фирмата за почистването бе местна.

2013 – Американски хирургичен екип пристигна в Казанлък. В продължение на седмица хирурзи от Форт Уейн, Индиана, предаваха своя опит в извършването на сложни гинекологични безкръвни операции на своите колеги от казанлъшката болница. В интервю за „Вис виталис“ д-р Уйлям Понд, с 31-годишен стаж като анестезиолог, преподавател в университет и участвал в множество операции, свързани с трансплантации, заяви: „Медицината и пациентите не са толкова различни по света. Понякога разликата е в съвременните технологии и умението те да бъдат използвани, което е и моята мисия – да предам своя опит при различни индивидуални техники. Но малко са местата, където сме посрещнати толкова приятелски и с такова голямо очакване, както в България“.

2013 – Духовият оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с диригент капитан Юлиян Атанасов, изнесе специален концерт на централния площад „Севтополис”. Изявата бе посветена на Деня на сухопътните войски у нас.

2013 – Казанлъшкият шахматен талант фм Цветан Стоянов, състезател на ШК „Бургас 64“, постигна поредния си успех у дома, като спечели първо място в категорията до 10 г. от Петия детски шахматен турнир „Купа Тримонциум“,2013 – Пловдив.

2013 – “Есен в Казанлък“ – под това мото в парк „Розариум” бе проведен традиционният пленер на школа „Арт линия“. 

2014 – „Да бъдем окепазени аз и Петър Косев – сегашният зам.-кмет, е целта на пресконференцията, дадена миналата седмица от председателя на Общинския съвет Николай Златанов и председателя на УС на фондация „Чудомир“ Симеон Георгиев“, – така бившият изпълнителен директор на фондацията Пеньо Терзиев коментира дадения брифинг, на който стана ясно, че общинската НПО дължи 45 000 лева данъци. Според Терзиев, Симеон Георгиев бе присвоил 20 000 лева от парите, реализирани от продажбата на Чудомировия шесттомник, издаден през 2013 г., а поведението на Николай Златанов изумявало с действието и бездействието си. „Срещу мен се води очевидна вендета“, каза още Терзиев пред журналисти, като уточни, че акцията срещу него е започнала, след като позволил на писателя Светлозар Стоянов да представи новата си книга в музей „Чудомир“. Младият писател бе известен с критиките си в социалната мрежа срещу кмета Галина Стоянова и нейния екип. Четири месеца след това музеят на Чудомир бил оставен от Общината без субсидия. През 2012 г. Контролният съвет на фондацията бе направил одит и установил нарушения в работата на Терзиев и Косев в периода 2008-2009 г., две години по-късно потвърдени и от данъчните.

2015 – На нарочен брифинг, пет месеца след рухването на част от сградата на Математическата гимназия в Казанлък, зам.-кметът Даниела Коева цитира заключенията от окончателния документ относно виновните. Това са проектантът, независимият надзорник и строителят, бе написано в протокола на техническата комисия, направила анализа на инцидента. „Най-вероятният начален срок за подновяване на строежа ще е идното лято“, прогнозира Коева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram