Днес, 12.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Регистрирана бе в този ден българо-немската фирма „Нелсен Еко“ – Казанлък. Очакваше се доставката на първите машини за улично почистване.

1998 – В този ден приключи жътвата на ечемик в община Мъглиж. Средният добив от ожънатите 1500 дка бе 220 кг. от декар. Близо 100 от общо 5300 декара с пшеница бяха увредени от падналата градушка.

1998 – В Казанлък на тази дата бе учредено Сдружение на строителите. За председател бе избран Кънчо Запрянов.

1999 – Своеобразен рекорд постигна в жътвената кампания на ечемика кооперацията в с. Енина – средният добив бе 500 кг. от декар.

2000 – Съюзът  на глухите хора в Казанлък отбеляза 66 години от основаването на организацията. Местната структура обединяваше 126 души.

2000 – В ромската махала в Казанлък бе закрит незаконно появилият се битак.

2001 – Общинските съветници гласуваха като приоритетни целевите разходите за пожарообезопасяване на сградите на НЧ „Искра“ и библиотека „Искра“. Залата и сцената на читалището бяха запечатани от противопожарните служби.

2002 – „От стабилизирана мизерия към абсолютна бедност“. Така на пресконференция в Казанлък депутатката от Коалиция „За България“ Емилия Масларова определи управлението на НДСВ.

2002 – Лидерът на БДС „Радикали“ Евгени Бакърджиев откри в този ден офис на партията в Казанлък.

2002 – Екип от 8 души, бивши работници на НИТИ – Казанлък, разработи метод за унищожаването на ракетите СС-23 чрез т. нар. утилизация – унищожение чрез оползотворяване.

2002 – В „Брикел“ ЕАД – Гълъбово бе пусната в действие машина за пакетиране на въглища: 8 чувала по 25 кг. – за 1 минута. Испанската машина бе изработена по задание на  казанлъшката фирма „Вилинвест“.

2002 – „Истината за СПИН – предайте я“. Под това мото на стадион „Севтополис“ в Казанлък се състоя благотворителен концерт, организиран от Фондация „Социална защита на ромите“.

2003 – Казанлъшката лекоатлетка Румяна Карапетрова стана балканска шампионка на копие на първенството в Тива, Гърция, с постижение 53,30 м.

2004 – Виктория Стоянова от Клуба по шахмат „Казанлък“ завоюва сребърен медал в Държавния турнир по шахмат, провел се в Русе.

2005 – В този ден започна демонтирането на Изложбената зала в Казанлък. На нейно място се предвиждаше да бъде построен няколкоетажен търговски и офис-център. Собственик на бившата Изложбена зала и бъдещия модерен комплекс бе Денислав Сербезов.

2006 – Работата в развитието на селския туризъм, инфраструктура, на човешките ресурси в туризма, засаждане на рози, създаване на събития, на специални продукти и др. бяха част от дейностите, по които продължи проектът  за възраждане на Казанлък. Той се реализира за период от три години съвместно с японската агенция за международно сътрудничество JICA.

2007 – Невена Цонева благодари в ефира на „Вис виталис“ на всички казанлъчани, които я бяха подкрепили в „Мюзик айдъл“. Специално тя благодари на Ивелина Карамомчева – тоноператор в радиото, и на Боряна Кожухарова, собственичка на р-т „Лъки“. На въпроса: „Кои са табутата на Невена?“ младата певица отговори: „Не пуша, не пия. Не пия газирано, не ям ядки – заради гласа. Ааааа – и малко съм непохватна!“.

2011 – Местният парламент прие отчета за 2010 г. на „ДКЦ Поликлиника – Казанлък”. Приходите на дружеството бяха в размер на 771 хиляди лева. Направени бяха с 9% по-малко разходи от предходната година, те бяха в размер на 717 хиляди лева. Над 49 хиляди лева бе печалбата. Задълженията в края на 2010 г. бяха в размер на 128 хиляди лева. В поликлиниката в Казанлък към момента работеха 26 лекари, 13 медицински сестри и поддържащ персонал от 10 души. Основен акцент в работата на  директора д-р Петър Лучев бе закупуването на нова медицинска апаратура и извършване на ремонти на сградата.

2012 – Към тази дата за населените места Бузовград, Кънчево, Овощник, Розово, Ръжена, Шейново и Черганово, където живееха общо 12 000 души, цената на питейната вода бе паднала от 1,71 лв. на куб. м на 0.95 лв. на куб. м без ДДС. Тези села ползват вода, подавана основно по гравитачен път, а помпажната вода съставлява малък процент от общото водоподаване към тях.  „ВиК” ЕООД – Стара Загора пое този процент помпажна вода за своя сметка, което доведе до облекчение в сметките на хората.
2012 – Със златен медал, диплом за европейски шампион и номинация за голямата награда на Световния шампионат по фолклор бе удостоен ФА „Гъдулица” с ръководител Димитър Гайдаров към СОУ „Екзарх Антим Първи” в Европейския шампионат по фолклор „Еврофолк 2012”, който се проведе в Несебър. Ансамбълът получи и най-високото отличие на „Еврофолк 2012” – Гран при „Златен Орфей”. Оркестърът на „Гъдулица” получи специалната награда за „Най-добър оркестър” на фестивала.

2013 – Престъпна схема за изготвяне и ползване на неистинска медицинска документация с цел снабдяване на лица с експертни решения на ТЕЛК разкриха служители на РУП-Казанлък. Полицаите претърсиха домовете на 38-годишна жена от Казанлък и 53-годишна жена от с. Долно Изворово. Иззети бяха преносим компютър, здравни книжки, медицински направления, епикризи, амбулаторни листове.

2013 – Картина на казанлъшката художничка и поетеса Боряна Коскина от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ бе откупена и стана част от фонда на къща-музей „Георги Бенковски“ в Копривщица. Боряна участва в традиционния летен пленер на Школата за изобразително изкуство „Ренина“ при НЧ „Възродена искра – 2000″ под патронажа на кмета на гр. Копривщица.

2014 – Казанлъчани се жалваха, че в града постоянно се появяват драсканици и неприлични надписи по обществените сгради и частните домове. Поредният такъв надпис се появи в подлеза на жп гарата, където само преди няколко месеца бе почистено от надрасканите свастики. Глобата, според Наредба №2 на ОбС, бе до 1000 лева. Нулев бе броят на заловените да рисуват и изписват какво ли не по стени и огради.

2015 – Весела Паунова и нейната преподавателка Мариана Мъгева се завърнаха от Римини – Италия със златен медал и Диплом Grande maestro за вокален педагог. В конкурса взеха участие над 200 млади таланти от Полша, Германия, Латвия, Казахстан, Румъния, България и Италия.

2016 – Сигнал за намерена сухоземна костенурка в град Павел баня е получен на „зеления телефон“ в РИОСВ-Стара Загора. Екземплярът е взет и пуснат на свобода в естествена среда на територията на НП „Централен Балкан”. Общо 7 са сигналите, постъпили през месец юни на „зеления телефон“ и електронната поща в инспекцията през изминалия месец юни.  Сред тях граждани са сигнализирали още  за изхвърляне на храстовидна растителност в язовир „Розов кладенец” при „топлия канал“, както и за умряла риба на моста за село Даскал Атанасово.

2016 – От печат излезе най-новото издание със събрани произведения на известния български творец Димитър Чорбаджийски – Чудомир. На 526 страници са публикувани стихотворения, разкази и фейлетони на казанлъшкия писател. Новата книга е с меки корици и е преработено издание на първия от шестте тома на Чудомир, издадени през 2013-та година.

2016 – За читалище „Светлина-1861“, гр.Шипка, което продължава да „живее“ в сградата на старото училище, където се е изиграла първата театрална постановка, очевидно има светлина в тунела. 155 години след основаването му отново се виждат проблясъци на възрожденския ктиторски почин-с благотворителност и воля то да се върне в оригиналната си сграда.

2018 – Бившият треньор на ФК „Розова Долина“ Даниел Христов каза пред камерата на PressTV, че е обиден от отношението на ръководството спрямо него. Според Христов никой него е уведомил, че няма да води футболният отбор през настоящият сезон. Самият той недоумява каква всъщност е причината за неговото отстраняване, предвид доброто представяне на отбора през миналия сезон. Даниел Христов пое отбора в трудна ситуация и успя да го изкачи до четвъртата позиция на две точки от третия в крайното класиране на Югоизточната „В“ група.

2019 – Паднали две дървета затвориха пътя между Дунавци и с. Долно Съхране. Дърветата са паднали около 6:30 часа сутринта, като се е стоварило на асфалта. За щастие не е паднало върху преминаващ автомобил през натоварения участък. Шофьори са преместили дървото, за да освободят за движение пътя.  Около 7 часа с общи усилия падналите дървета са били изцяло  премахнати от пътя.

2019 – Три автомобила се блъснаха на околовръстното до гр. Шипка. Сред тримата пострадали има три деца. По предварителна информация няма опасност за живота на пострадалите. Лек автомобил „Рено“ идвал от Шейново и искал да се включи в движението. Водачът, твърдял, че спрял на знака „Стоп“. В момента, когато излязъл обаче, попречил на движението на автомобил „Опел“, водачът и пътниците, на който се прибирали от море. Опитали се да избегнат катастрофата, но не успели. В същото време се удря и друга кола, която също опитала да избегне удара.

2020 – Шестима души загинаха в тежка катастрофа, станала на километър 160-ти на автомагистрала „Тракия“, в посока София край Чирпан, информира областният управител Гергана Микова.

2020 – Увеличаваше се броят на казанлъчани, присъединили се към ежедневния протест с искането за оставката на правителството. В третия ден от началото на брожението в Казанлък, на централния площад се събраха близо 100 човека с български трикольори и стикери с текст: „Мафия!“, „Оставка!“, „Мутри, вън!“. Шествието протестиращи отново тръгна и се установи за кратко пред сградата на община Казанлък, където хората скандираха: „Оставка!“ и залепиха на вратата на администрацията стикерите.

2021 – При 100 % обработени протоколи на СИК в РИК – Стара Загора партията на Слави Трифонов печели извънредните парламентарни избори на 11 юли в областта с 27.03% пред ГЕРБ-СДС, които получават 22.77% . БСП е трета политическа сила с 15.51%, а на четвърто място по резултат е Демократична България, които получават 8.93% от гласовете на населението на област Стара Загора. Следва ПП ДПС с 7.57%. 1 378 са предпочели да останат пас, като не са дали гласа си за нито един от участниците в предсрочния парламентарен вот.

2022 – Министерство на образованието и науката (МОН) обяви конкурси в цялата страна за заемане на длъжността „Директор“ на държавни и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование . За община Казанлък това се отнася за 7 държавни и общински училища както следва:

1. Професионална гимназия„Иван Хаджиенов“ Казанлък;

2. Основно училище „Кулата“ Казанлък;

3. Основно училище „Васил Левски“ с. Бузовград, Казанлък;

4. Основно училище „Св. Климент Охридски“ с. Горно Черковище, Казанлък;

5. Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ръжена, Казанлък;

6. Основно училище „Св. Паисий Хилендарски“с. Хаджидимитрово, Казанлък;

7. Основно училище „Д-р Петър Берон“ с. Шейново, Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram