Днес, 12.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –Научна конференция на тема „Приноси за генезиса на комитското дело и Васил Левски“ бе проведена в Казанлък по повод 160-ата годишнина от рождението на Апостола.

1997 – Самостоятелна изложба – живопис и дървопластика, откри казанлъшкият художник Христо Генев.

1997 – „Много тичах след чужди идеи, време е да тичам след своите“, каза в интервю за „Вис виталис“ Коцето-Калки по повод създадената от него фондация.

1997 – „На сцената и в живота съм една и съща. Обичам децата“, – каза в интервю певицата Роси Рос. На въпрос за отношението й към попфолка тя отговори: „Не слушам тази музика, но след като има почитатели… Положението е трудно – и за новите певци, и за по-възрастните, но аз ще пея тук и за България“.

1998 – Министърът на държавната администрация Марио Тагарински прие поканата да стане патрон на честването на 130-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.

1999 – Увеличен бе броят на безработните лица на възраст между 40 и 49 г. Броят на безработните  до 19 г. бе намален. Общо безработицата в региона бе намаляла с 0,03 %.

2000 – БНТ засне документален филм за Дечко Узунов по повод 100 години от рождението му.

2001 –„Чувство за ужасна безизходица и безперспективност“, – така депутатката Татяна Дончева, която бе на посещение в Казанлък, характеризира периода на провеждането на парламентарните избори,2001. Тя прогнозира, че след 17 юни с. г. Симеон Втори ще има много по-голямо влияние от Иван Костов.

2001 – На 83 г. почина Макс Дързев, направил много дарения на Казанлък в сферата на здравеопазването, образованието и социалните грижи.

2002 – Деня на леката промишленост отпразнува в този ден фирма „Катекс“ в Казанлък, която изнасяше 95% от продукцията си в САЩ, Канада и в някои европейски страни. Във фирмата тогава работеха 1740 текстилци.

2002 – Оценявайки като незадоволителна работата на Теодор Митев – председател на Общински съвет-Казанлък, Общобългарският комитет „Ген. Ив. Вълков“ поиска смяната му чрез предложение до всички местни политически сили. Лидерите им оставиха предложението без последствия.

2006 – Изложба на изделия от металопластика, рисунки, проекти и дизайнерски решения на учениците от 1-ви до 4-ти курс от специалност „Художествена обработка на метала“ в ПГ „Иван Хаджиенов“ бе открита  в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Експозицията бе организирана за трети пореден път.

2006 – С две първи места от Републиканския индивидуален шампионат за мъже и жени в София се завърнаха лекоатлетите Цветанка Христова и Енчо Щерев. Във хвърлянето на диск треньорът и състезател на клуб „Олимп“ Цветанка Христова бе с първо постижение при жените и резултат 50 м. и 25 см. Енчо Щерев бе също първи на диск с 53 м. и 57 см.

2006 – Автопилотът Стефан Панчугов стана втори в Група Хобикар в третия кръг на пистовия шампионат на България в Кюстендил. 

2007 – Сдружение “За чиста Розова долина”, съставено от Граждански комитети за спасяване на горите в населените места от община Казанлък и община Павел Баня, с председател Крум Владев, поиска оставките на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров заради масовото и безконтролно изсичане на горите и замърсяването на въздуха, водата и почвите в Розовата долина.

2007 – Проверка на комисия в 20 помощни училища в страната установи, че в казанлъшкото помощно училище „Димитър Андреев“ няма данни за дискриминация на обучаващите се. Това потвърди в интервю за „Вис виталис“ Лало Каменов – зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация.

2009 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски посрещна участниците в световния симпозиум за географските означения, организиран от Световната организация за интелектуална собственост и Патентното ведомство в България. Гостите, водени от председателя на Патентното ведомство Костадин Манев, наблюдаваха ритуала „Розобер”, процеса на розоварене в Института по розата и етеричномаслените култури, посетиха експозициите в музей-галерията и Казанлъшката тракийска гробница.

2009 – 18-ото изложение „Хоби Радио Експо“ се проведе във фоайето на Дома на културата „Арсенал“. На 25 щанда водещи организации, фирми и търговци демонстрираха последните новости и открития в областта на радиотехниката. Включиха се представители на балканските държави и гости от Норвегия. 4 000 души наброяваха към момента българските радиолюбители.

2009 – Радиана Манева от Алпийски клуб „Казанлък” стана първа при жените на скорост в Държавното първенство по състезателно катерене във Велико Търново, следвана от съотборничката си Виктория Балчева.

2011 – След дълго боледуване почина един от най-изявените общественици през последните 20 години – проф. Петър Константинов – писател и основател на сдружение „Мати Болгария“, автор на над 30 книги, обявен през 2009 г. за Почетен гражданин на Казанлък.

2013 – Новата книга на д-р Косьо Зарев „Българското розопроизводство и традиционната култура” бе представена в Художествената галерия в Казанлък. „Основната ми цел бе да покажа, че розопроизводството в България не е само поминък, но и култура”, сподели авторът. 

2013 – Заведенията за болнична помощ в областта бяха 16 с 2 458 болнични легла. Заведенията за извънболнична помощ – 91 с 34 легла, а другите лечебни и здравни заведения бяха 7 с 365 легла, сочеха данните от статистиката за предходната 2012  година. В сравнение с 2011 година легловият фонд на болниците бе намалял с 5.9%, което се дължеше на съкращаването на болничните заведения. Многопрофилните болници бяха 7 с 1 345 легла. Те представляваха 53.8% от болниците и в тях бе съсредоточен 60.1% от легловия фонд на всички болници в областта. Осигуреността на населението с болнични легла в областта в края на 2012 г. бе 75 на 10 000 души.  

2013 – Кметът на Павел баня Станимир Радевски заяви, че според него комисар Алекси Алексиев, директор на ОД на МВР – Стара Загора, е политизирал ведомството. Арестът срещу Радевски бе поръчан от Цветан Цветанов и изпълнен от Алексиев. Радевски, заедно с починалия вече Теньо Паунов, бяха задържани при показна акция в началото на годината. По-късно той бе отстранен от длъжност, макар за хората от региона да бе ясно, че кметът е абсолютно невинен по обвинението за продажба на общински земи, решението за което се взема от Общинския съвет в курортния град. „ГЕРБ осъществяваха репресия върху хората, които не са членове на партията“, коментира още Радевски.

2013 – 40 деца от Казанлък, Стара Загора, Габрово и Павел баня се включиха във второто риболовно състезание, организирано основно от казанлъшкото сдружение „Златна рибка”. Само за два часа малчуганите успяха да уловят 80 кг. риба на рибарника в с. Габарево. Участници в състезанието бяха деца от 2-годишна възраст до 16-годишни. Най-голямата уловена риба бе шаран, тежащ 2 кг. и 650 гр. Най-малката участничка бе Ива Иванова, а носители на награди станаха Михаил Христов, Виктория Георгиева, която улови и най-голямата риба, Камелия Колева и Даниел Кирицев. 

2014 – В читалище „Искра“ концерт изнесе украинската певица Ружена Рубльова – артист-вокалист в Музикалния театър “Микола Кулеша” в град Херсон, лауреат на много премии и награди.

2014 – Казанлъчанката Надежда Сивриева представи поетичната си книга „Красота е нашата следа“ и изложба от свои картини. 

2014 – Казанлъшка пианистка Сибел Зейнелова, на 19 г., носител на десетки награди от международни и национални конкурси, изнесе концерт в залата на музей „Искра“. Сибел е възпитаничка на клавирния педагог Елена Юлиянова от ШИ „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“.

2014 – Навършиха се 3 г. от смъртта на Петър Константинов – възстановителят на празнуването на Деня на народните будители, създателят на Общонародно движение “Мати Болгария” и кръстник на едноименното казанлъшко училище, известният наш лекар и писател. Проф.Константинов е роден в Казанлък на 1 август 1928 г.

2015 – Петима казанлъчани бяха приети в Спешния център с множество ужилвания от пчели. Те  пострадаха от пчелна атака в района на парк „Розариум”. Роякът бе излетял  от кошери, поставени върху гараж в имот на ул. „Освобождение” 27. Ветеринарният лекар д-р Генко Мирев успя да затвори кошерите, но вече десетки пешеходци бяха нападнати. Според общинската наредба глобата за развъждане на пчелни семейства в близост до представителни обществени места в града бе до 150 000 лева.

2015 – На 12 юни – Световен ден за борба с детския труд, Сдружение „Бъдеще за децата” стартира кампания за борба с детската просия „Вашата помощ не ми помага!”. „Ние се обявяваме против това, децата да просят, заедно ще се опитаме да ограничим и/или премахнем явлението „деца на улицата”, заявиха от Сдружението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram