Днес, 11.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Броят на безработните лица в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 6880. Само за месец броят им се бе увеличил с 90.

1997 – С журналисти в Казанлък се срещна председателката на Българския женски съюз Юлия Берберян. В Съюза членуваха ок. 5000 жени. Същия ден в гр. Гурково бе учредена местна структура на женския съюз.

1997 – В седмицата на ЮАР в София Община Казанлък, представлявана от зам.-кмета Георги Минев, се представи с Празника на розата и възможностите за чуждестранен туризъм.

1997 – С решение на Общинския съвет в Казанлък заплатите на работещите в бюджетната сфера бяха увеличени с 11-15%.

1997 – Преподавателят в ТМЕТ „Иван Хаджиенов“ Марин Маринов представи в ЛХМ „Чудомир“ стихосбирката си „Закъсняла пролет“.

1998 – Със специално писмо на Министерството на здравеопазването до фирма „Ситиком“ бе съгласувано изграждането на инфекциозно отделение в двора на болницата в Казанлък.

1998 – „Истината за 10-и ноември“ – под този надслов премина срещата, организирана от Дискусионен клуб „Дружба“, с Минчо Йовчев от Казанлък  – министър на индустрията и зам.-председател на МС през 1989 г., лично участвал в събитията.

1998 – Ретроспективна изложба по повод 1 г. от смъртта на казанлъшкия художник Петко Петков бе открита в този ден.

1998 – Ефирна телевизия „Казанлък“ отбеляза 4 години от създаването си.

2000 – Кметът на община Казанлък Стефан Дервишев гостува на живо в радио „Вис виталис“ по повод 1 година от управлението си и отговаря на въпросите на гражданите.

2000 – Към този момент в дружество „Военноинвалид“ в Казанлък членуваха 250 души – от 5-те общини. За дейността на дружеството за цялата година бяха отпуснати 1500 лв. бюджетни и 1500 лв. извънбюджетни средства.

2000 – Фондация „Детство“ предостави на Община Казанлък 39 пакета с дрехи. Други 40 пакета получи помощното училище „Димитър Андреев“ в града.

2001 – 26867 души гласуваха в изборния ден – 11 ноември, в община Казанлък за президент и вицепрезидент на РБ. Избирателната активност бе 36,60%. В предишните президентски избори активността бе 68%.

2001 – Костадин Костадинов – Ракета №1 в тениса на маса – клуб „Розова долина“, бе гост в предаването „Стадион“. В Паметната книга за гости той написа: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ да им гостуват все по-елитни спортисти по тенис на маса от мен“. А Георги Стоянов, бивш радиоводещ във „Вис виталис“, редактор в ТВ „Емотон“, написа: „Пожелавам на „Вис виталис“ много здраве и удари в десетката на журналистическото поле!“.

2002 – Два златни медала, един сребърен и 8 други отличия спечелиха младите художници от Детския комплекс в Казанлък на Международния фестивал на изкуствата в Китай.

2003 – Общинските съветници в Казанлък избраха инж. Иван Гороломов за председател на Общинския съвет. В този ден бе проведена първата след местните избори сесия на ОбС. Тя бе ръководена от Васил Кърпачев, заместил поради отсъствието му най-възрастния общински съветник Иван Иванов.

2004 – „Една година управление“ – това бе темата на предаването, в което гост на живо бе кметът Стефан Дамянов. Той очерта приоритетите си за следващата 2005 г. Сред тях бяха: газификацията на Казанлък, подобряването на централната градска част и на услугите в Общината.

2004 – „Казанлъшката ТЕЦ има възможност да поеме услугата „топлинно счетоводство“. 7000 са топлофицираните в града жилища, като дружеството има амбициозната програма да прокара мощности в жк „Изток“, – каза в интервю за радиото Ивайло Маринов, изпълнителен директор на местната Топлофикация и зам.-директор на АКБ „Форес“. Той съобщи още, че в Казанлък ще бъде положен 25 км. оптичен кабел, позволяващ предлагането на кабелна телевизия и високоскоростен интернет.

2005 – „Не можем да променим миналото, но можем да се погрижим за бъдещето. За европейското си бъдеще“, – с тези думи председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски охарактеризира новата насока на работа на местния законодателен орган. По време на сесията, състояла се в този ден, Самарски представи отчет за работата на Общинския съвет през първата половина от мандата на съветниците. Към момента Общинският съвет бе провел 27 заседания, бе разгледал 967 докладни записки и предложения и приел 296 решения. Постоянните комисии бяха провели общо 258 заседания.

2005 – На тържествена церемония, за първи път в историята на местния Общински съвет, с Почетна значка на град Казанлък бяха удостоени 8 бивши председатели на Съвета и общински съветници: Кирил Якмаджиев, Румяна Друмева, Мария Шопова, Теодор Митев и Иван Гороломов и посмъртно – Иван Хлебаров, Минчо Лалев и Даниил Азманов – всички, работили всеотдайно за осъществяване на демократичните промени в местното самоуправление, отстоявайки законосъобразните позиции в дейността на Общинския съвет.

2005 – Кметът Стефан Дамянов и общинските съветници откриха 5 нови и реконструирани обекта в Казанлък: улица „Искра“, за чиято цялостна реконструкция бяха вложени 203 хил. лева – средства на Общината, улиците  „Любомир Кабакчиев“ и „Кирил и Методий“. Открита бе паметна плоча на големия актьор Стефан Гецов, на който е именуван и площадът пред Художествената галерия. Официално бе открит и Общинският пазар.

2006 – Председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски отчете дейността на местния законодателния орган през третата година от мандат 2003-2007 г. По време на 45-ото открито заседание той представи отчета си в екранизиран вариант, което се случи за първи път. Беше представен филмът “Силата на съгласието”, включващ документални кадри от работата на Общинския съвет за периода 11.11.2005 – 11.11.2006 г. Отчетът на Самарски в текстови вариант бе публикуван и в сайта на Общинския съвет.

2006 – Празник-събор бе проведен в с. Розово – с празнична литургия и спортни и игри. Специален гост бе певицата Славка Калчева.

2007 – Народните изпълнители Бинка Добрева и Александър Райчев и оркестър «Тракийски ритми» бяха гост-изпълнители на празника-събор в с. Крън.

2008 – Заместник-посланикът на Чешката република у нас Ярослав Камас даде старт на възобновяването на инициативата за засаждане на орехови дървета в община Казанлък. Той и заместник-кметицата на Казанлък Юлияна Палазова засадиха първите две дървета пред училището в село Хаджидимитрово, където през м. май с. г. посланикът на Чехия Мартин Клепетко откри паметник на загиналите за свободата, за изграждането на който чехите помогнаха. За първи път през 1928 г. чешката фирма, работеща на територията на Казанлък – “Аеро Прага”, отпуска средства на жителите на общината за засаждането на орехови дървета. Само в района на Хаджидимитрово са били засадени над 2800 ореха.

2008 – Поп певицата от Казанлък Светла Иванова роди първородния си син в болница „Света София“.

2009 – За 8-ми път представители на културните институти в Казанлък протестираха пред сградата на Община Казанлък. Причината бе неизплащането на 40% върху техните заплати. Увеличението бе гласувано от Общинския съвет, но кметът Стефан Дамянов не го бе изпълнил. Протестиращите бяха учудени, че гласуваното увеличение бе изплатено на общинските служители, но не и на работещите в сферата на културата. Те бяха изпратили Декларация до 17 държавни институции в страната.

2009 – След няколко съвместни срещи представители на Общинския съвет в Казанлък и на Община Казанлък постигнаха съгласие и подписаха договор относно параметрите на сътрудничество с швейцарската фирма „Алпик“, която бе представлявана в България от дъщерното си дружество „Ветроком“. Намеренията на фирмата, която притежаваше инвеститорски клас А, бяха да изградят ветрогенераторен парк в землището на с. Енина, в който да бъдат разположени 20 ветрогенератора.

2010 – Своя самостоятелна изложба – внушителни инсталации от дърво, бронз и камък и малка пластика, представи в Казанлък скулпторът Ваньо Колев, възпитаник и преподавател в казанлъшката Художествена гимназия.

2010 – На специално тържество в двора на градината 109-те деца от ОДЗ „Лилия” в Крън посрещнаха есента. Директорът на детското заведение Мирослав Чочев сподели за „Вис виталис“, че тежкият ремонт заради течовете е приключил и то е готово за зимата. В градината имаше обособени 1 яслена и 4-ри други групи.

2012 – Футболен турнир за „Купата на петела“ се проведе в този ден в двора на ПГСС ”Гео Милев” във връзка с една година управление на кмета на Община Мъглиж. В турнира взеха участие 10 отбора от населените места на общината. „Купата на петела” и самия голям гривест петел грабна отборът на Мъглиж-1 /Жельо Берберов/. Втори се класира отборът на Мъглиж-2 /Красимир-гетото/, а трети – отборът на с. Тулово. Четвърти завърши отборът на с. Дъбово. Гвоздеят на турнира бе срещата на ветераните между отбора на „Махалата” – Мъглиж и отбора на Община Мъглиж. На вратата на Общината бе самият кмет – Господин Господинов. Мачът завърши 3:3. Класираните на първите четири места и ветераните от „Махалата” получиха от кмета по 8 фланелки на отбор.

2012 – В Стара Загора бе квалификацията за Световното първенство по класически културизъм – мъже. Атрактивното шоу бе на сцената на Старозагорската опера. Росен Иванов бе първи в квалификацията, а Николай Стоянов бе подгласник със сребро. Иванов и Стоянов бяха възпитаници на д-р Генев и казанлъшкия фитнес център „Леон“.

2013 – След вандалските набези срещу паметника на Димитър Благоев в подножието на Бузлуджа, по инициатива на инж. Александър Минчев, председател на общинската организация на БСП, бяха предприети редица стъпки за възстановяването и стабилизирането на 5-тонната статуя, поставена през 1981 г. Бързи сметки показваха, че на черно за скрап цената на месинга, от който е направен паметникът, е близо 50 хиляди лева. Първата стъпка бе изливането на 40-сантиметров бетонов пласт в основата на паметника.

2013 – „И пак е ноември“ бе заглавието на книгата, която Рада Стойнова представи след завръщането си от чужбина, където бе живяла 10 години. Тя живееше в с. Бузовград. Рада бе написала книгата си на принципа „срещнати думи“ – търсела думи от вестниците, изрязвала ги и ги съчетавала с други изрязани думи. На въпрос на „Вис виталис“ – защо се върна, тя отговори: „Можем да направим нещо за страната си, когато сме тук, а не когато ни няма. Затова се върнах“.

2013 – Билборд на 500 м. от входа на града, по пътя Казанлък-Стара Загора, с реклама на „Алфа“ ТВ и лика на Волен Сидеров, бе умишлено срязан.

2014 – В заключителни събития от програмата на СНЦ МЦР „Взаимопомощ”, по повод 10-ата годишнина на организацията, участваха двете доброволки от Швеция и Германия, работещи по програма „Европейска доброволческа служба”. 22-годишната Аманда Одел от Швеция и 20-годишната германка Франциска Хохе представиха своята дейност, наблюдения и впечатления от 8-месечната си работа в България и пребиваването им в Казанлък пред възрастните хора от Дом №1 „Маргарита Асебо”. Аманда и Франциска работеха успешно и с децата от Дневния център за деца с увреждания в Казанлък.

2014 – Казанлъчанинът Владимир Тончев правеше по това време опити да намери загубения си портфейл. Почти отказал се, той получи позвъняване от директора на ОУ “Чудомир“ Донка Севданска, която го уведоми, че ученици от училището са намерили портмонето му. Тончев изказа огромни благодарности. „Имам вяра в бъдещето на България и младите“, – заяви той след случката. Намерилите портмонето 5-токласници бяха Паула Кънева, Надя Калайджиева и Христиан Георгиев.

2014 – „Мъглижани, Мъглиж отново е пръв“, заяви кметът на община Мъглиж Господин Господинов, който спечели отличието „Кмет на годината“ в категория „Кмет на гражданите в малка община“. Церемонията по награждаването в конкурса „Кмет на годината, 2014“ се състоя в НДК – София.

2014 – Броят на убитите при пътни инциденти от началото на годината до момента бе 26 души, а през 2013 година – 23. Това съобщи на брифинг Делян Славов – началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР-Стара Загора. От началото на 2014 г. на територията на областта бяха регистрирани общо 1376 ПТП, за 2013 година техният брой бе 1462. 

2015 – Световноизвестният руски специалист Владимир Кузюткин, бивш селекционер на женските волейболни националки на България, гостува на представителния женски тим на „Казанлък“. „Тук съм, за да помагам на моите приятели от Казанлък“, каза Кузюткин за „Вис виталис“. Още в първия ден селекционерът наблюдава тренировките на женския ни тим.

2015 – Благотворителна фото-сесия за набиране на средства за лечението на Диан Костов направи в Казанлък фотографът Иван Вандов. Иван живееше в столицата, притежаваше собствено фотостудио. Връзката му с Казанлък бяха неговите близки, както и приятелите от детските му години. Завършил бе СОУ „Екзарх Антим I“, където учеше и Диан Костов. Първи своите снимки в парк „Розариум“ направиха младото семейство Дана и Петко Стойнови и първородният им син Кристиян, които пожелаха да помогнат в набирането на средства за Диан.

2015 – Българският олимпийски комитет връчи почетни плакети на призьорите, спечелили медали и имащи престижни класирания от последните големи първенства при параолимпийците. Сред  отличените от Световнo първенствo по лека атлетика (IPC) – 2015 г., в Доха, Катар, бяха състезаващите се за Казанлък Ружди Ружди – злато на гюле, Мустафа Юсеинов – злато на копие, Даниела Тодорова – бронз на копие и бронз на гюле, Дечко Овчаров – бронз на диск и Георги Киряков – 7 място на копие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram