Днес, 11.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –Казанлък бе домакин на заседанията на Контролния съвет и на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

1997 – Уличното осветление в община Казанлък струваше 12 млн. /стари/ лева на месец. Задълженията на Общината към  Електроснабдяване бяха 30 млн. лв. Кметът Иван Гороломов издаде заповед през летния сезон уличните лампи да светят от 21 до 24 ч. Кметът ограничи със заповед и телефонните разговори в общинската администрация. Повечето апарати бяха пригодени само за избиране от външни абонати. Водата, която ежедневно изтичаше от Лъвовата чешма в центъра на Казанлък, струваше на Общината 300 хиляди /стари/ лева месечно.

1999 – По повод 1 година от кончината на Негово Високопреосвещенство – Старозагорският митрополит Панкратий, отец Петър и йеромонах Киприан отслужиха панихида в казанлъшкия храм „Св. Троица“.

1999 – За трети мандат Мехмед Осман бе избран за председател на областното ръководство на ДПС в Стара Загора.

2000 – Гост в „Арсенал“ по случай 10-ата годишнина на КТ „Подкрепа“ в дружеството бе лидерът на синдиката д-р Константин Тренчев.

2000 – Фондация „Бъдеще за България“ с председател Елена Костова, съпругата на Иван Костов,  осигури лятна почивка на многодетно казанлъшко семейство – с 8 деца.

2001 –Равнището на безработицата в регион Казанлък към тази дата бе 20,1 % – 11780 души, при 18,2% за същия период на предходната година. 45,3 % от безработните имаха право на парични обезщетения.

2002 – Председателят на Общински съвет-Казанлък Теодор Митев получи благодарствено писмо от министъра на отбраната Николай Свинаров, в което бе високо оценена гражданската позиция на общинските съветници в Казанлък относно унищожаването на ракетите СС-23.

2003 – Учреден бе Тракийски съюз на зърнопроизводителите. „Средният добив на пшеницата е почти наполовина в сравнение с м. г., когато той беше по 400-500 кг. от декар“, – каза за „Вис виталис“ Иван Генчев от новоучредения Тракийски съюз на зърнопроизводителите.

2003 – Чартиран бе РотарАкт клуб – Казанлък. Официалните документи бяха подписани в Цюрих.

2004 – Истинско природно бедствие връхлетя вечерта Казанлък и региона. Вятър със скорост 72 км/час, дъжд – 31 л./кв. м. и градушка с диаметър на ледените топчета 10-15 мм потрошиха дървета, счупиха прозорци, надупчиха ролетни щори.

2005 –Иван Нанев, актьор, роден в с. Розово, Казанлъшко,представи в ефира на „Вис виталис“ новата си книга „Предчувствие за розобер“. „Тази книга е един лиричен дневник на актьора, свързан с родния му край. Силно съм свързан с Розовата долина, независимо че работех във Варна, – каза Нанев, – Чудомир ни е организирал много срещи с известни поети и писатели. Писането ме вълнува още от младостта ми“.

2005 – Международен обмен с участници от градовете Казанлък, Сент Ерблен – Франция и Вилядеканс – Испания, се проведе на хижа “Тонзос” на Бузлуджа. Представителите от Казанлък, 8 младежи на възраст от 15 до 17 години, бяха избрани от специална комисия с председател кметът Стефан Дамянов.

2006 – Казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов бе в журито на 4-ото издание на Националния фотографски салон – Варна. Рекорден брой фотографии – 1027 на 142-ма автори си оспорваха селекцията.

2006 – В десетдневен пътуващ семинар-обучение участва председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски. Семинарът бе организиран от Националната асоциация на действащите председатели на Общински съвети в Република България. Акценти в програмата на обучението бяха  посещения на Европейския парламент в Страсбург и Комитета на регионите в Брюксел.

2007 – 128 катастрофи с 3-ма убити и 11 ранени бяха станали в Казанлък през първите шест месеца на 2007 година, информираха от полицията. Най-опасните улици в Казанлък с най-много катастрофи бяха бул.“Княз Ал.Батенберг”, където бяха станали 22 пътно-транспортни произшестия, и бул. “23 пехотен Шипченски полк” – с  16 катастрофи.

2011 – Икономическата полиция в Стара Загора разкри престъпна група от 5-ма души, произвеждала и пласирала фалшиви пощенски марки по Черноморието. Марките бяха копие на оригинали с номинал от 1 лев и с изображението на стилизирана богиня от Панагюрското съкровище. Иззети бяха 400 фалшификата от отпечатаните общо 3000. Групата се готвела да изпълни нова поръчка от 30 000 марки. Печалбата за производителите от всяка марка била 60 стотинки. Това бе първият случай на фалшифициране на пощенски марки, разкрит в Старозагорско до момента.

2011 – От изпратените близо 30 проекта за туристическо лого на Казанлък, в рамките на Младежко ателие, организирано от групата общински съветници „Експерти за Казанлък“ и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, 5-членно  жури с председател Стефан Божков, член на УС на СБХ и президент на Международно триенале на графичните изкуства, избра проекта на Захарина Петрова-Проданова от София. Логото и слоганът на авторката станаха собственост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък, за да го използват за изработка на атрактивни сувенири на града.

2011 – Финансовия отчет за дейността на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски” в Казанлък за 2009-а и 2010-а година приеха на заседание общинските съветници. Ръководството на болницата с управител д-р Кети Маналова-Владкова бе успяло за 2010 година да намали със 109 хиляди лева задълженията към доставчици, натрупани преди тя да поеме управлението на болницата. Според финансовите резултати дружеството бе на печалба през 2010 година с 624 хил. лева. През с. г. бе придобита нова апаратура за 263 хиляди лева. Въпреки всичко на дружеството продължаваха да тежат дългове от 2,5 милиона, които се погасяваха по утвърдени погасителни планове. В казанлъшката МБАЛ към момента работеха 430 души, от тях 82 лекари, 200 медицински сестри и акушерки и 148 души друг персонал.

2012 – Нисък добив от ечемик заради падналите градушки в някои райони на община Казанлък отчетоха от общинска служба ”Земеделие”. Към момента ожънати бяха 4 940 дка от общо засетите с ечемик 5 840 дка площи.   

2012 – Температурен рекорд бе регистриран в Казанлък към 15.00 часа. Термометрите в града показваха 34,6 градуса. Последната рекордна температура на тази дата е била регистрирана през 1980 г. – 34,2 градуса.

2012  – 100 000 броя личинки шаран бяха пуснати в язовир „Копринка“. Наред с това популацията на балканската пъстърва, която е най-красивата ни речна риба, бе подсилена с нови 5 000 малки рибки. Балканките бяха пуснати в реките Голяма Варовита, Дере азлъ и Стара река.

2012 – Седемнайсетгодишният Крейг Хамилтън от Швейцария в продължение на две седмици бе в помощ на персонала на Дневния център за деца с увреждания в Казанлък. Крейг пребиваваше в града ни на собствени разноски, по линия на Фондация „Сийдър”.

2012 – След няколко месеца протести, митинги и изразяване на недоволство от страна на работещи в Общинския театър „Любомир Кабакчиев”, местният парламент в Казанлък, на извънредно заседание, за по-малко от час взе общо 7 решения за бъдещето на културния институт. Кметът на Казанлък Галина Стоянова обяви, че легитимният директор на театъра е Диана Рамналиева; че издръжката на театъра е в рамките на 424 789 лева, което бе 74% от бюджета за направление „Култура“ в общината. Числеността на персонала на театъра трябваше да е в рамките от 15 до не повече от 35 души.

2014 – Най-голямата земеделска кооперация в региона, Eнинската, с председател Сава Койчев, приключи прибирането на ечемика с добиви от декар 500 кг. и започна жътвата на пшеницата.

2014 – 11 художници от Англия, Русия, Македония, Турция и България за трета поредна година се събраха в Мъглиж за участие в арт-пленер на тема „Съвременното изкуство в 21-ви век”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram