Днес, 10.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – Радио „Вис виталис“ излъчи поредица от разяснителни материали за дейността на общинската фирма „Еко 93“  и за откриването на Икономическия колеж в Казанлък.

1996 – Окръжният съвет на ДПС организира събиране на помощи на партиен принцип за възстановяването на взривената тогава Коджа джамия в Казанлък.

1997 – Подадените в РПУ-Казанлък молби за задгранични паспорти към тази дата бяха 7206 – с 1000 повече от предходната 1996 г.

1998 – По повод Дните на Беларус – 10-ти и 11-ти декември, в НЧ „Искра“ бе открита изложба „Беларус – едно ново приятелство“. Състоя се и концерт, почетен от посланика на Беларус у нас Н. Пр. Александър Герасименко и Дружеството за приятелство между България и Беларус.

1998 – Във Военния клуб в Казанлък бе представена книгата на Атанас Гърков „Жертвени клади“.

1999 – „Доброто ражда добро“ – под този надслов талантливи ученици от ОУ „Чудомир“ организираха благотворителен концерт в помощ на социално слаби възпитаници на училището.

2000 – Съвместно с Поземлената комисия в Казанлък софийската фирма „Булет“ започна трасирането на горските имоти в селата Бузовград, Средногорово и Горно Черковище. В Община Казанлък бяха изготвени 5400 преписки за обезщетяване на собственици на земя.

2001 – В този ден бе представена книгата на разузнавача о.з. полк. Димо Станков „Разкъсано мълчание“.

2001 – След оттеглянето на Стефан Дойнов като председател на Клуба по борба „Казанлък“, на негово място бе избран Христомир Бояджиев.

2002 – Общинският комитет на ВМРО организира панихида в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък по повод 96-ата годишнина от гибелта на Даме Груев.

2002 – Тридневно коледно турне организира Театър „Л. Кабакчиев“ със спектакъла „Коледна история“ в Панагюрище, Клисура, Копривщица и на други места.

2002 – В Детския комплекс в Казанлък бе организирана видео-лектория за флората и фауната на национален парк „Централен Балкан“.

2004 – По повод 18-я рожден ден на своя съученик Диян Костов, приятелите му от СОУ „Екзарх Антим Първи“ организираха благотворителен концерт. След проведено лечение Диян трябваше ежедневно да приема растежен хормон, за набавянето на който бяха необходими по 100 лв. на ден.

2005 – Състоя се премиерата на спектакъла „Луд Коледен карнавал“ на Театър „Любомир Кабакчиев“, с който за най-малките бяха организирани детски утра.

2007 – „Другият поглед“ се наричаше фотоизложбата, която бе открита в този ден във фоайето на НГ „Акад. Д. Узунов“. Изложбата отразяваше живота на ромите в област Стара Загора. Тя бе осъществена по проект на Фондация „Пламък“ и бе под патронажа на министър Емилия Масларова. Снимките бяха дело на фоторепортера от БТА Светлозар Недев и операторите от Нова телевизия Росен Илиев и Райчо Чапразов.

2008 – В Казанлък се проведе двудневна Национална конференция на обществените посредници от Южен и Централен район. Срещата бе организирана от националния обществен посредник Гиньо Ганев.

2009 – Фондация „Български спорт“ за 18-ти пореден път връчи своите награди „Спортен Икар“ в софийската градска художествена галерия на „Гурко“ 1. На събитието присъстваха министърът на спорта Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БОК Стефка Костадинова, именитите  борци Боян Радев и Александър Томов и много други спортни деятели. Специалната  награда на фондацията получи световната шампионка – парасъстезателка от Казанлък Даниела Тодорова. Дечко Овчаров – двойният световен и европейски шампион, получи специален плакет за представянето му на Първенството на планетата в Бангалор, Индия. „Остава горчилката и обидата за тази дискриминация, при която отделят с пари и награди болните от здравите спортисти. На бала на спортиста в София дори не сме номинирани, за което информирахме и министър Свилен Нейков. Нашите медали и титли не са по-малко световни или европейски постижения, за което признанието е само отвън”, коментира за „Вис виталис“ след награждаването Даниела Тодорова.

2010 – Общо 41 888 нарушения на Закона за движение по пътищата бяха констатирани в областта през изминалите 11 месеца на 2010 г. Най-многобройни бяха нарушенията за движение с превишена скорост и неспазване на предимство, знаци и сигнали, нередовни пътни документи, употреба на алкохол, неползване на предпазен колан, управление на технически неизправно МПС, неправилно движение по платното и др. Съставени бяха 15 719 акта, от които 1835 – за допуснати пътнотранспортни произшествия. 22 692 нарушители бяха глобени с фиш. Издадени бяха 894 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, от които 572 – временно отнемане на свидетелство за управление на МПС.

2010 – След близо 5 години постоянни аварии от ВиК – Стара Загора подмениха близо 200 метра водопровод в кв. „В. Левски”. Положени бяха най-модерните полиетиленови тръби.

2010 – Изцяло подменени бяха над 700 кв. м. стъклопакети на детската градина в Крън. Подменена бе дограмата на 5-те занимални и 5-те спални помещения за децата, както и дограмата на яслените групи в детското заведение. Ежедневният контрол по изпълнение на проекта се осъществяваше от директора на детската градина Мирослав Чочев. Детската градина в Крън бе една от най-големите в общината, в нея към момента се обучаваха 120 деца.

2011 – Национална здравословна и вегетарианска среща-симпозиум се проведе в Казанлък. В рамките на два дни видни специалисти запознаха участниците с възможностите за здравословен начин на живот. Сред лекторите бяха Валя Лунгарова, Георги Изворски, д-р Емилова, академик Христо Маджаров и др. лекари-хомеопати.

2012 – В този ден почина един от най-известните агрономи в казанлъшкия регион и почитан специалист в цяла България  Райчо Цветков Раев – от 1963 г. научен сътрудник в Института по розата, където защитава кандидатска степен и академичната длъжност старши научен сътрудник втора степен. От края на 1983 г. той бе завеждащ секция „Селекция” в Института по розата. Изследователската работа на Райчо Цветков е свързана с мутационната селекция и размножаването на етеричномаслените култури.

2012 – Обществена трапезария за 50 нуждаещи се казанлъчани отвори врати в този ден в сградата на Домашния социален патронаж и Дневен център за стари хора. „Социалната услуга се реализира в Казанлък за осма година от Евангелската баптистка църква, в партньорство с германската църква Петри, като се работи и съвместно с Общината“, посочи пастор Георги Гърдев от Евангелската баптистка църква. 2.50 лв. бе стойността на един храноден на човек. В менюто всеки ден присъстваше месо. 

2013 – Изграждането на 3,5-километровия тунел под Шипка бе част от приоритетния индикативен списък, заедно с автомагистралите „Струма“ и „Хемус“ и пътищата Видин-Монтана и Калотина-София. Това потвърди в Стара Загора регионалният министър Десислава Терзиева. Тя подчерта, че политиката на държавата по този важен за региона въпрос не е сменена. 

2013 – Десетки приятели се събраха в „Къщата на розата” в Казанлък за премиерата на книгата „Плач”,  написана от известния казанлъшки стоматолог д-р Вилиана Баклова. Книгата не се продаваше, а се подаряваше. Поводът за написването й бе дадено обещание от авторката на нейния баща, което тя сбъдна 25 години след смъртта му. Баклова представи и свои художествени платна.

2013 – „Пуснете ми тока, варвари!” – това гласеше надпис, който от два дни посрещаше влизащите в казанлъшката централа на EVN. Написа го 35-годишният бивш военен, казанлъчанинът Петър Спасов. Причината бе, че, след като бе платил неплатения си ток в размер на малко над 20 лева, от енергото поискали още 20 лева за включване. Спирането на тока станало, когато Петър бил на работа извън града. Много хора изразиха желание да се включат в подписка за подкрепа, ако той я инициира.

2014 – Дига на река Тунджа се скъса в местността „Синият вир“ между селата Елхово и Нова махала в община Николаево. Пепа Кехайова, секретар в кметството на Нова махала, каза за „Вис виталис: „През нивите водата се стича направо в селото, повече от метър е нивото й по улиците. Засегнати са десетки къщи, няма посгтрадали хора, но щетите по домовете на хората са огромни. Бедствието е невиждано от най-възрастните жители на селото“. 

2014 – На тази дата към 16.00 часа притокът в яз. „Копринка“ бе 96 куб. м/сек, а изпускането на вода бе 120 куб. м/секунда. Язовирът бе запълнен със 138 млн. и 700 хил. кубични метра вода при капацитет на съоръжението от 142 млн. куб. метра. Не съществуваше опасност от преливане на язовира.

2014 – Община Николаево бе четвъртата в Старозагорска област, в която в този ден бе обявено бедствено положение заради наводнение. Евакуирани бяха 56 жители от наводнените 43 къщи. Те бяха настанени в сградата на местното училище. Остана бедствено положението в общините Мъглиж, Раднево и Гълъбово.

2014 – Традиционната годишна церемония по награждаване на Българската Федерация по автомобилен спорт – БФАС, събра на едно място всички 250 състезатели от 13 дисциплини. Събитието мина под надслов „Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето“. АСК „Ефко Рейсинг“ бе отличен за отборната титла на състезателите в планинския шампионат за 2014 година. Това бе шестата шампионска титла за клуба от 21 отбора, които участваха в планинските състезания.

2015 – Майки от Казанлък излязоха на протестна акция срещу ниското заплащане на майчинството у нас и липсата на грижа към българското семейство с непълнолетни деца. Събитието бе част от националния протест и се проведе в парк „Розариум“. Исканията им бяха: да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първата и втора година на детето.

2015 – Министърът на младежта и спорта Красен Кралев бе официален гост на откриването на спортна площадка до Младежкия дом в Казанлък. Спортното съоръжение включваше стена за катерене и място за пързаляне с ролери и скейтборд, стойността му бе 365 671,99 лв.

2015 – Творчески юбилей – 40 години в света на приказките, отбеляза в музей „Чудомир“ писателят Димитър Никленов. Той е роден на 03.10.1949 г. в с. Црънча, Пазарджишко. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, радиопиеси. Негови приказки и пиеси са превеждани на персийски, английски, френски, испански, турски, руски и в Македония.

2016 – Ежегодният Национален преглед на туристическите умения и сръчности „Кристален еделвайс“ край яз. „Копринка“ донесе награда на кмета на Казанлък Галина Стоянова. Палатковият лагер за деца, фестивал на туристическите дейности, демонстрирани от българчета от цялата страна се организира от ТД „Орлово гнездо“, със съдействието на Община Казанлък. Наградата се връчва от Българския туристически съюз.

2018 – На 10.12.2018 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение от 49-годишен мъж от с. Енина, общ. Казанлък, че за времето от 16.00 ч. на 09.12.2018 г. до 14.30 ч. на 10.12.2018 г., от негов имот са отнети 181 бр. овощни дръвчета – череши.

2019 – Народно читалище „Искра-1860“  ще зарадва казанлъчани със своята „Коледна приказка“. В концерт-спектакъла участие ще вземат Вокална студия „Искрица“, Смесен хор „Петко Стайнов“,  Детска театрална школа,  Школа по спортни танци и Студио за съвременни танци „Екарте“. Сумата, събрана от продажбата на билетите ще бъде предоставена за Коледно- дарителската кампания в подкрепа на АГО на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“, организиранаот Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“.

2019 – След проведена процедура по екстрадиция спрямо 47-годишен мъж, Районна прокуратура – Казанлък приведе в изпълнение присъда от седем години и шест месеца лишаване от свобода за държане и преработване на оръжие

2019 – „Ангелска надежда“ е надсловът на благотворителния коледен базар, иницииран от Animal Hope Bulgaria-Kazanlak, който ще се проведе в края на седмицата. Събраните средства да бъдат предназначени за сакати животни, отглеждани във фондацията.

2019 – 80% от казанлъчани смятат за скандално увеличението на такса смет – Това показват резултатите от последната анкета на Пресс ТВ. На въпроса „Как ви се струва намерението за повече от двойно увеличение на такса смет в Казанлък?“ са отговорили 655 човека, от тях 80% са признали, че това е скандално.

2020 – Пореден инцидент с пешеходец в западната част на Казанлък на бул. 23 ПШП, близо до бенззиностанцията и разклонението за Софарма. Отново пешеходка е била блъсната. Пресичала на място, където няма пешеходна пътека. Мястото не е добре осветено. Този път, очевидно сблъсъкът е бил доста по сериозен, тъй като по лекият автомобил има сериозни щети. Цялото предно стъкло е счупено. Ала, блъснатата пешеходка избягала от мястото на инцидента. Сигнал за него подал шофьорът на автомобила, който я е ударил. Според разказът му, жената станала и тръгнала. Възрастният човек, който управлявал автомобила бил силно изплашен, но не могъл да даде данни за жената. Полицията  издирва жената, била около 40-сет годишна.

2020 – Мъж за малко не изгоря при пожар в апартамента си намиращ се на улица „Вожели“ №8 в Казанлък. Пламъците са избухнали малко преди 19ч. Съседи са подали сигнал на спешния телефон 112 за огнената стихия, а минути по-късно на място се отзовава и екип на пожарната. Огънят бушувал в апартамент на 3 етаж и се наложило огнеборци да спасяват мъжът от огнения капан. Той живеел сам. Възрастния мъж е откаран в спешния център на казанлъшката болница с обгазяване.

2021 – Проходът на Републиката бе временно затворен за движение на автомобили. На територията на село Пчелиново, област Стара Загора бе станала катастрофа между два автомобила. Екипи на полицията пренасочваха леките автомобили, пътуващи по това направление през прохода „Шипка“, а товарните изчакваха на място. Около 11.50 ч. по път II-55 на км.45 в с.Пчелиново, общ. Гурково бе настъпил този пътен инцидент между л.а.“Рено“, управляван от 20-годишна жена и л.а.“Киа“, управляван от 37-годишен мъж. Водачът на Киата бе получил наранявания, настанен бе за лечение в болнично заведение, с опасност за живота. Пътувала с него 37-годишна жена бе прегледана, без наранявания бе. Водачката на другата кола бе получила наранявания, настанена бе за лечение, без опасност за живота. В Реното са пътували две жени на по 20 години, едната бе прегледана, без наранявания. Другата бе обслужена амбулаторно и бе освободена без опасност за живота. Водачите са тествани за употреба на алкохол, резултатът за мъжа бе отрицателен, за жената тестът с дрегер показал под 0.1 промила.

2021 – Пенсионерите от павелбанското село Търничени днес имаха повод да празнуват – 20-годишнината на техния клуб. Специална покана да бъде част от празника им те отправиха към кмета Иса Бесоолу, който с удоволствие бе техен гост.

2021 – На десетки места в Казанлък бяха разлепени плакати, на които се съдържаха снимки на трима мъже, монтирани върху разкъсано от спринцовки сърце и пачки пари, както и надпис-предупреждение: „Тези хора тровят и убиват децата ни!!!“. Вероятно ставаше въпрос за намек за наркоразпространение според използваната визуална символика. Двама от мъжете на снимките бяха познати на казанлъчани като хора с поведение, разминаващо се с обществените норми, а третият бе полицай  на висока позиция в казанлъшкото управление. Макар със средствата на плакатното изкуство видимо постерите сочеха за връзки между тримата. Не бе ясно кой е авторът на акцията. Плакатите бяха разлепени по входове на блокове, търговски обекти, официални места за афиши и огради.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram