Днес, 10.10.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В интервю за радио „Вис виталис“ актьорът-комик Никола Анастасов обобщи: „Обичам шопите: кое си требе, оно си сака….“.

1997 – В ДК „Арсенал“ бе открит българо-италианският фестивал „Дуе Монди“ – Два свята, второ издание. Творчески формации от Казанлък изнесоха концерт под надслов „Изкуството ражда приятели“.

1998 – „Арсенал“ ЕАД отпразнува 120-годишнината от основаването му през 1878 г. в гр. Русе.

1999 – Само за месец септември с. г. в Старозагорска област бяха възникнали 36 пожара – три пъти повече в сравнение със същия месец на предходната година.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ Емил Димитров, Ревизор №1 в България от движение „Гергьовден, сподели, че не го искат на работа никъде, тъй като е неудобен за правителството. „Поголовно хората са притеснени от корупцията, – каза той. – Ситуацията е тежка, но те ще бъдат наказани с вота – политиците се притесняват само от избори“.

2000 – Общинската служба за социално подпомагане облекчи гражданите на населените места извън Казанлък – за подаване на молби за различни видове социални помощи бе въведен график в кметствата на селата.

2001 – В този ден се състоя премиера на Театър „Л. Кабакчиев“ – на спектакъла „Да умреш от смях или…“ от Яцек Анчарски, постановка Юлия Дживджорска. В главните роли бяха актрисите Стефка Едрева и Ирена Дунавска.

2001 – Общинските съветници от БСП в Казанлък се срещнаха с директорите на учебни заведения в общината, за да изслушат проблемите им и да ги поставят на вниманието на Общинския съвет.

2001 – Медицинско оборудване на стойност 81 хил. лева, предназначено за първична медицинска помощ, пристигна в община Казанлък по проект за преструктуриране на здравния сектор. То бе разпределено за гр. Шипка и селата Хаджи Димитрово, Енина, Ясеново, Крън, Овощник, Черганово, Дунавци, Бузовград, Копринка и Розово.

2002 – На посещение в Казанлък бе генералният представител на Алианс Франсез Бернар Руо. По време на срещите си той заяви, че програмата на Алианс Франсез ще бъде насочена предимно към интеркултурно сътрудничество.

2002 – Гост на фирмения празник на „Арсенал“ АД, състоял се в този ден, бе народният певец Володя Стоянов.

2002 – По повод 95-ата годишнина от рождението на големия художник от Казанлък Ненко Балкански в Художествената галерия бе открита изложба от над 80 непоказвани или малко известни творби на майстора. На събитието присъства синът на художника – Боян Балкански.

2005 – Над 1000 са почиващите в балнеокомплексите на Павел баня, каза за новините на „Вис виталис“ Йорданка Енева, зам.-кмет на Общината. За първа година бе отчетено неколкократно повишена събираемост на курортни такси. Предстоеше откриването на информационен център, който да обслужва туристите и почиващите. По информация на Енева, 60 души по програмата от социални помощи към заетост участваха в реализирането на инфраструктурната програма на Община Павел баня.

2005 – Френската противогрипна ваксина „Инфлувак“ бе с най-голямо търсене в местната аптечна мрежа, показа репортерска проверка на радио „Вис виталис“. Цената й, както и на другата популярна ваксина „Ваксигрип“, варираше от 12 до 15 лв. Фармацевтите препоръчваха на гражданите да съхраняват ваксините в хладилник при температура от 2 до 8 градуса и да се ваксинират най-късно до края на октомври.

2006 – Изложба на творбите на участниците в проекта „Европейски измерения на творческия процес в дизайна“, създадени по време на практиката на възпитаниците на ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ в германския град Карлсруе, бе открита в галерията на училището.

2006 – „Неправителствените организации, бизнесът, медиите и общинските организации трябва да работят активно в борбата срещу онкологичните заболявания и тяхната ранна диагностика“, каза при гостуването си в студиото на „Вис виталис“ Цвета Райнова, председател на Сдружението на онкоболните в Казанлък, след завръщането си от национална среща, посветена на борбата с рака на гърдата, която се проведе в София.  Като една от най-близките инициативи за реализиране в Казанлък Райнова посочи изграждането клуб на онкоболните.

2006 – Казанлъшкият хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“, състоящ се от 40 хористи, замина на турне в Италия. В град Чекано, на 100 км. от Рим, хористите изнесоха няколко концерта – църковно песнопение, класически композиции и разработки от българския фоклор на Петко Стайнов и Добри Христов.

2007 – С шествие-митинг от площад „Виден Даскалов” до Дома на културата „Арсенал“ продължиха протестните действия на учителите в общината. Протестният митинг завърши със „стачно хоро“. На следващия ден 150 преподаватели от община Казанлък се включиха в Националния протестен митинг в столицата.

2008 – Средномесечно по 30 души от община Казанлък постъпваха на лечение в психиатричното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък. Широка бе палитрата от психични заболявания, с които влизаха в отделението пациентите – шизофрения, депресия, зависимост от алкохол и тютюнопушене, интелектуална ретардация и деменция.

2010 – За деветте месеца на 2010 г. в Старозагорска област бяха регистрирани 1506 ПТП – 1209 леки и 297 тежки, при които загинаха 31 и пострадаха 440 души. Една трета от катастрофите – 34%, бяха станали в Казанлъшко, като загиналите лица бяха повече от половината за областта – 16 граждани, пострадалите бяха 139. Над 30 000 бяха констатираните през периода нарушения от стационарните видеокамери в областта.

2011 – Изложба живопис на Владимир Кондарев – уредник в Общинската художествена галерия в Чирпан, бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Кондарев е роден през 1959 г. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък. Специализира живопис в София, твори и скулптура. Негови произведения са притежание на частни колекционери от България, Германия, Франция, Австрия, САЩ, Южна Корея и др.

2012 – След като подмениха дървените масивни скамейки над съблекалните на централната трибуна на стадион ”Севтополис”, ФК ”Розова долина” си набави от Стара Загора 2500 пластмасови седалки с клубните цветове.

2012 – Литературната награда „Стефан Фурнаджиев” за 2012 г. бе присъдена на казанлъчанина Румен Денев за стихосбирката му „Люлка на вселената”. Победител в съпътстващия литературен конкурс за 2012 г. бе Румен Илков Скрински от гр. Павел баня.

2014 – ЦИК обяви официално имената на новоизбраните 240 народни представители в 43-ото Народно събрание. Депутатите от област от Стара Загора бяха:  ГЕРБ – Лиляна Павлова, Димитър Желев, Пламен Йорданов, Нено Влайков, БСП – Драгомир Стойнев, Георги Гьоков, ДПС – Делян Пеевски, РБ – Димитър Танев, ПФ – Димитър Байрактаров, ББЦ – Кънчо Филипов и „Атака“ – Десислав Чуколов.

2014 – С 5 257 работещи „Арсенал“ АД отпразнува 90 години от установяването на фирмата в Казанлък и 136 години от началото на българската отбранителна промишленост. 45 хиляди кебапчета, кюфтета и наденички бяха приготвени за арсеналци, които празнуваха на стадион „Арсенал“. Те се радваха и на специални юбилейни бисквитки, изработени в арсеналската столова. В оръжейницата предстоеше да бъдат разкрити 1000 нови работни места. Закупени бяха за фирмата 20 супермодерни японски металообратващи машини с ЦПУ.

2015 – С тържествена  програма бе открит паметникът на Енинския апостол в навечерието на празника на село Енина. Енинският апостол е най-старият пергаментен ръкопис в света, написан на кирилица. Скулпторите, изработили паметника, са Иван Колев и Стефан Кавалов. Инициативата бе финансирана от бизнесмена Добромир Гущеров. На празника на село Енина бе открита и мраморна скулптура на Алековия герой Бай Ганьо.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram