Днес, 10.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Специализираната паралелка по физика от школата на Теодосий Теодосиев към ПМГ „Н. Обрешков“ продължи да функционира без свежи попълнения и през новата учебна 1996/97 година. В края на учебната 1995/96 г. Министерството на образованието не бе разрешило прием.

2000 – От турне в гр. Измир, Турция, се завърна АНПТ „Искра“ към НЧ „Искра“. Там ансамбълът взе участие в Шестия международен фолклорен фестивал и в 33-я международен фестивал в гр. Селчук.

2002 – Гражданското опълчение в Казанлък излезе с Възвание за отлагането на експеримента за унищожаването на бойните глави на ракетите СС 23. Социалистите също отказаха участие в „спектакъла“ по експеримента. Малко след 11 ч. в този ден военните взривиха 700-килограмовата първа бойна глава с помощта на 64 кг. взривно вещество, уверявайки, че това е напълно безопасно.

2003 – В интервю за „Вис виталис“ певецът от „Латино-партизани“ Искрен Пецов заяви: „Не се ангажирам с политически партии“. На въпроса „Как изглежда България?“, той отговори: „Минорно“.

2004 – С писмо до съответните институции общинските съветници в община Казанлък настояха откритите тракийски находки да останат в Казанлък.

2004 – Общинският съвет в Казанлък утвърди 46 маломерни паралелки за община Казанлък.

2006 – Автопилотът Стефан Панчугов стана вицешампион на България на планинско в група Хобикар клас до 1600 куб. см. Панчугов завоюва призовото място по време на деветия, предпоследен кръг, провел се на трасето край Търговище. В състезанието участваха 36 пилоти от 12 клуба в България.

2006 – Казанлъшкият колоездач Данаил Петров бе втори, на 33 сек. след водача Ивайло Габровски, в общото подреждане от 56-ата  международна колоездачна обиколка на България.

2007 – На свое извънредно заседание общинският стачен комитет прие план за протестите и стачните действия на работещите в системата на просветата – членове на Синдиката на българските учители, на Синдикат „Образование“ към КТ “ Подкрепа“ и на Независимия учителски синдикат в община Казанлък. Учителите предвидиха да има молебен за спасяване на българското образование, мълчаливо бдение, автошествие, ден на мълчанието в класната стая. За 24 септември бе насрочена еднодневна ефективна стачка. От синдикатите настояваха в бюджета за 2008 г. процентът от БВП за образование да бъде 5%, те поискаха 100-процентно увеличение на заплатите в системата.

2007 – 7 деца със специфични възможности, въпреки лошото време, изкачиха 1524-метровия Староплинински връх Исполин. Екстремният поход, за който режисьорът от Казанлък Николай Василев създаде по-късно документалния филм «Исполин», беше организиран от Сдружение  «Бъдеще за децата с увреждания» в Казанлък.

2007 – В интервю на Цветан Георгиев актьорът Илия Цоцин отговори на въпроси, свързани с изграждането на един комик и със съвременния хумор у нас: «С Петър Добрев имаме 40 години на сцената. Няма формула за изграждането на един комик, всичко е заряд. И импровизация. С привнесения отвън хумор у нас – английски, американски, нещата не се получават добре, българинът си има свой вкус».

2009 – Нетрадиционна акция за продажба на вестници започна регионалният седмичник „Долина”, който бе с нова визия. Момичета, облечени в рекламни тениски на в. „Долина” и агенция „Фактор”, четири поредни четвъртъка предлагаха на казанлъчани новия брой на вестника в централната градска част и в района около „Абаята”. Седмичникът бе на книжния пазар от седем години.

2010 – 24-годишен мъж от с. Шейново бе задържан за лихварство. Той бе извършвал банкова дейност без съответното разрешение. На казанлъшките криминалисти лихварят доброволно предаде четири банкови карти и документ за самоличност. Те били взети в залог срещу заеми. Мъжът бе предал и 11 фиша за изтеглени от него суми от банкови устройства.

2012 – Над 12 хиляди души от цялата страна се събраха за 9-ото издание на Националния събор на русофилите край язовир „Копринка“, посветен на 135-ата годишнина от началото на Руско-турската Освободителна война. Специален гост бе певецът Бисер Киров. От българското посолство на Русия определиха събора като най-важното събитие за приятелството на двата народа. Председателят на НС на БСП Сергей Станишев поздрави лично присъстващите. Президентът Росен Плевнелиев изпрати специално приветствие. Според проучванията на националното сдружение, близо 80 % от българското население се определя като русофили. Националното сдружение имаше към момента 22 хиляди организирани членове в 152 общини, сред които и казанлъшката.

2012 – Казанлъшките полицаи предотвратиха кражба на 98 чувала с орехи с общо тегло над 3000 кг. в землището на павелбанското село Долно Сахране.

2012 – След като бе най-бърз близо с 40 минути на 40 км. трасе край Белоградчик, казанлъчанинът в планинското колоездене Тодор Ангелов завоюва поредния си трофей край Хисаря. Състезанието „24 часов маратон по планинско колоездене“ събра над 100 участници. В Белоградчик Иван Мухтаров от Казанлък завърши първи при юношите на първото състезание по планинско колоездене.

2013 – Дни на отворени врати в Пожарната в Казанлък се състояха по повод професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември.

2014 – Eпидемичeн взрив на марсилска треска в областта регистрира Регионалната здравна инспекция. Шест бяха случаите на заболелите, два от тях – в Казанлък и Николаево. Ръст бележеше и заболеваемостта от ентероколит, 13 бяха заразените, сред тях по един в Тъжа и в Гурково.

2014 – Първата подгласничка на Царица Роза,2014 – Ренета Колева, бе домакин на Световния фестивал на България в японския град Мунаката. Организатори на фестивала в Страната на изгряващото слънце бяха „Арсенал“ АД и едноименният му фолклорен ансамбъл.

2014 – Нулеви бяха приходите на Община Казанлък от приватизационни сделки през първото полугодие, показа отчетът за касовото изпълнение на бюджета за първите шест месеца на 2014 г. Планът за постъпления от приватизация на общински имоти за цялата година бе 148 хиляди. Нула лева бяха приходите и от сепариращата инсталация, която отвори врати през март, а през юни внезапно ги затвори. Сепараторът трябваше да внася в общинската хазна по 50 лева на ден.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram