Днес, 10.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В читалище „Светлина“ в гр. Шипка бе представено творчеството на Лиляна Гунчева.

1999 – Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък се сдоби с нов офис – в кв. „Изток“.

2000 – С 5 ст. поскъпна хлябът в Казанлък заради завишените цени на брашното.

2000 – От началото на годината до тази дата в Спешния център в Казанлък бяха регистрирани 240 души с остри респираторни заболявания – по 24 души на ден. Грипна епидемия все още не беше обявена.

2001 – На специално тържество в родилното отделение на болницата в Казанлък сем. Атанасови –родители на първото бебе за хилядолетието, получиха подарък от Община Казанлък – луксозна детска количка.

2001 – 180 души – бедни пенсионери и социално слаби граждани, се хранеха безплатно през 2000 г. в социалната кухня, организирана от фондация „Оазис“. Към тази дата на 2001 г. броят им бе намалял на 150. 30 души се бяха отказали, настоявайки, вместо храна, да получат парите на ръка.

2001 – В гр. Шипка се състоя тематична вечер в памет на видния учител и общественик Захари Милев. Събитието бе част от програмата за честванията на 140 г. на читалище „Светлина“ в града.

2002 – Ниското ниво на изворите и старата водопроводна мрежа оставиха без вода близо 100 къщи в гр. Шипка. Дебитът на водата беше 6 литра в секунда, а за да има вода по високите части на града, бяха нужни поне 9 литра в секунда.

2002 – Близо два пъти в сравнение с предходната зима бе намаляло потреблението на парно отопление в Казанлък. Абонатите плащаха след месечна справка отстрана на ТЕЦ.

2002 – Кметът Стефан Дервишев поиска ефир от „Вис виталис“,„най-слушаната медия“ според него, за да алармира и призове гражданите и фирмите да почистят натрупания обилен сняг пред домовете и фирмите си, тъй като се създават огромни проблеми.

2003 – Близо 40 тютюнопроизводители протестираха предупредително пред сушилните в Казанлък с настояване за обективно определяне на качеството на тютюна от представителите на БТ „Слънце“.

2003 – На основание Закона за социално подпомагане домовете за възрастни хора в Казанлък станаха третостепенни разпоредители с бюджетни средства, а домашният социален патронаж премина към отдел „Социална политика и здравеопазване“.

2005 – В този ден в Казанлък министърът на труда и социалната политика Христина Христова подписа договорите за община Казанлък по програмата „От социална помощ към заетост“. На 473 лица бе осигурена временно работа в различни сфери в Общината, фирмите и НПО, като на 314 душа бе осигурена работа по проекти. През предходната година лицата, на които бе осигурена заетост в община Казанлък, наброяваха 508. В интервю за радиото Христова уточни, че в резултат на програмата в Казанлък има по-ниска средна безработица в сравнение с други градове на страната – заради включването на безработни граждани в изграждането на градския площад, в проекта „Долината на тракийските царе“, в старческите домове и др.

2006 – В интервю за радио „Вис Виталис“ социологът Михаил Мирчев направи тревожния извод, че „българската нация се топи“ и че до няколко години структурата на населението коренно ще се измени. „Налице е сериозна демографска криза с тежки икономически последици“, предупреди социологът. Положителен факт, според него, бе лекото увеличение на раждаемостта при

средната класа и при жените над 30 години, които се решават да имат второ дете.

2006 – В Дома на техниката в Казанлък бе учреден Клуб на изобретателя. Един от учредителите – Стоян Тодоров, обясни, че целта е да се обединят възможностите на специалистите и хората с нестандартно творческо мислене, които да превърнат клуба в един от центровете за технологични нововъведения в града.

2007 – 126 тежки пътнотранспортни злополуки на територията на Община Казанлък бяха отчетени за изминалата 2006 година.16 бяха убитите при произшествия на пътя, а ранените – 157.

2008 – Ретроспективна изложба на Мара Чорбаджийска, съпругата на Чудомир, бе открита в Стара Загора. Три години по-рано изложбата «Цвете до дъба» бе показана в Казанлък. Пеньо Терзиев, изпълнителен директор на Фондация „Чудомир“, съобщи за «Вис виталис», че се подготвя издаването и популяризирането на литературното творчество на Мара Чорбаджийска, включващо личен дневник, пътеписи, стихове, проза и др.

2010 – Над 200 състезатели от цялата страна, както и гости от Белгия, Румъния и Австрия, взеха участие в Петата национална бридж ваканция в Павел баня. Най-големият успех за казанлъшките бриджьори бе първото място на Здравко Славов.2011 – На първата си за годината среща с журналисти народният представител от ГЕРБ – Казанлък Емил Караниколов пожела ”добри новини и най-вече да чуваме как нещата ще се случват, а не оправдания защо не са се случили”. „За изминалата 2010 г. в НС са приети общо 167 закона“, отчете той. Караниколов бе съвносител на два закона –  за клеветата и за чистотата на българския език.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram