Днес, 08.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – За председател на КНСБ в „Арсенал“ бе преизбран Атанас Бозов. „Не търсим конфронтация с ръководството, а взаимовръзка. В момента договаряме заплати, приемат се работници. Кодексът на труда е първата конституция на България, вътрешната конституция в „Арсенал“ е Колективно-трудовият договор“, каза Бозов след преизбирането му. Изпълнителен директор, на мястото на Петър Демирев, чрез конкурс бе инж. Крум Христов.

1996 –В Община Казанлък бе разкрит специален телефонен пост с номер 170 – за сигнали на гражданите за всякакви нарушения.

1997 – На посещение в Община Казанлък бяха представители на общинската администрация в гр. Кърджали. Те изразиха учудването си, че обслужването на гражданите в Казанлък се извършва с много по-малко хора, отколкото в Кърджали, независимо, че двата града са с приблизително еднакъв брой население.

1997 – В Казанлък, със съдействието на Гьоте-институт, на български и немски език бе представена книгата на Торстен Бекер „Хубава Германия“.

1997 – Тъй като трябваше да произведе 10 пъти повече продукция, фирмата за консерви от плодове и зеленчуци „Конпло“ – Казанлък премина на двудневен режим на работа.

1998 – Казанлъчанин спечели 5 млн. /стари/ лева от 52-я Спортен тотализатор.

2000 – В Стара Загора бе структуриран Областен съвет на БСП с председател Трифон Митев и зам.-председател Иван Гороломов.

2000 – Две момчета от с. Крън се удавиха в този ден в микроязовира край селото. Броят на удавените в областта за лятото станаха 7. Една от първите жертви бе 12-годишно момче от с. Шейново.

2001 – След проявената в продължение на година незаинтересованост отстрана на ръководството на Община Казанлък, д-р Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия, и Асоциацията АВО, която тя представляваше в България, се отказаха от реализацията на научния проект за квалификация на гериатрични специалисти – гледачи, придружители и наблюдатели на възрастни хора в Казанлък. Към проекта интерес проявиха други български градове. АВО реализира проекта си в Университетската клиника в Стара Загора.

2002 – Ректорът на Академията на МВР ген. Калчо Таушанов връчи знаме на Центъра за специализация и квалификация в Казанлък, в който със заповед на ген. Бойко Борисов, се обучаваха 120 полицаи.

2002 – Излезе от печат третата книга на д-р Денчо Бойчев „По стъпките на здравеопазването – Казанлък 1857-1980 г.“, писана в продължение на 35 години.

2004 – На КНСБ в „Арсенал“ гостува синдикална делегация от Сърбия – по покана на НФ „Метал-електро“.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ Стойно Димов – старши експерт „Жилищно настаняване“ в Община Казанлък, съобщи, че 350 лица и техните семейства ползват общински жилища. Постъпилите молби за настаняване бяха 650.

2005 – Около 70 къщи в село Ягода, община Мъглиж, бяха наводнени от силните дъждове. Екипите на казанлъшката противопожарна служба веднага започнаха отводняване на къщите.    

2005 – Поради опасност от преливане от язовир „Копринка“ в река Тунджа се източваха по 45 кубически метра вода в секунда. 

2005 – Състезателят по параспорт от Казанлък Дечко Стефанов бе един от шестимата български лекоатлети, представили България на състезанието по лека атлетика за хора с физически увреждания в Чехия. Стефанов спечели три златни медала в дисциплините хвърляне на диск, копие и гюле и така записа най-добри резултати в българския тим.

2007 – «През 2009-та година в Казанлък има вероятност да бъде открит филиал на Волжкия университет “Василий Татищев”, обявиха на съвместна пресконференция Васил Самарски – председател на Общинския съвет и кметът Стефан Дамянов след завръщането си от побратимения руски град Толияти. Намеренията за разкриване на ВУЗ в Казанлък бяха скрепени с договор. Предвиждаше се учебното заведение да има 4 факултета – по икономика, право, информатика и хуманитарни специалности.

2008 – Да подкрепи възстановяването на местната структура на Българска национално-радикална партия в Казанлък бе депутатът от Коалиция «Български народен съюз» и бивш заместник-председател на парламентарната група на “Атака“ Павел Чернев. След близо 3-годишно затишие, предимно по финансови причини, национал-радикалната партия в Казанлък възнамеряваше да заздрави своите позиции и да участва в предстоящите парламентарни избори.

2009 – 30 бяха загиналите и 277 ранените при 1070-те катастрофи през първото полугодие на годината в област Стара Загора. По-малко от една трета от катастрофите бяха станали на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък, където до края на юни имаше 7 загинали и 73 ранени при ПТП. 

2010 – Официална церемония по приключване на проекта „Иновации в диагностицирането на гастроентерологичните заболявания” се състоя в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. На нея присъства  Н. Пр. Цунехару Такеда, посланик на Япония в България. Проектът бе осъществен със съдействието на японското посолство у нас.

2011 – Казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” бе сред наградените в шестите годишни награди за благотворителност „Заедно”, учредени от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Казанлъшкото сдружение получи награда в раздел „Най-добра кампания на НПО“ за кампанията си за набиране на средства за летни терапевтични занимания за деца и младежи с увреждания от община Казанлък.

2014 – В Лапидариума на Историческия музей в Стара Загора актьорите от Драматичен театър „Гео Милев” играха  Чудомир в рамките на  инициативата „Театър под звездите”. Бяха показани персонажи от творчеството на Димитър Чорбаджийски в пиесата „Без докачение, моля”. Автор на сценичния вариант на пиесата бе казанлъшкият писател Веселин Стоянов, това бе последното му драматургично произведение, а режисьор бе Ивалин Димитров. Пиесата бе играна през предходната година над 40 пъти в страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram