Днес, 08.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Излъчен бе първият репортаж на „Вис виталис“ от Детската специализирана болница в с. Бузовград – Ваня Попова разговаря с децата и с персонала – за бъдещето на тези деца, както и с д-р Христов, който постави най-важния проблем: няма пари за издръжката на заведението.

1993 – В този ден бе излъчено първото предаване на „Вис виталис“, с водеща Мария Рашкова, посветено на делтапланеризма в Казанлък – с участието на Румен Иванов и Радослав Герганов.

1996 – Статистиката към този момент сочеше, че за 5 години, от 1991 г., ромското население в кв. „Кармен“ в Казанлък е нараснало със 168 души. Раждаемостта се бе увеличила със средно 23 новородени, смъртността бе останала същата.

1996 – Женското дружество „Ахинора“ в Казанлък избра свое ново ръководство.

1997 – По време на пресконференция в София на Асоциацията за селски и екологичен туризъм „Басет“ представители на гр. Шипка и с. Енина предложиха на дипломатите и посолствата да организират почивките си в Павел баня – по време на кукерските празници, като осъществят и разходки из гр. Шипка и посещения на Тракийската гробница в Казанлък.

1997 – Благородна инициатива подеха от този ден ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък – за парично и материално подпомагане на децата от Дома за сираци и глухонеми в гр. Мъглиж.

1998 – Общинската болница в Казанлък отчете, че през 1997 г. в нея са лекувани 12 547 души, извършени са 513 352 прегледа, реализирани са 123 000 леглодни със среден престой на един болен 9,8 дни.

1998 – На Републиканското първенство по лека атлетика казанлъшката атлетка Светла Миткова спечели първото място в тласкане на гюле с постижение 18 м. 10 см.

1998 – Първото място на Регионалния театрален конкурс спечели трупата на ХГ „Кирил и Методий“ с ръководител Тотка Гечева.

1999 – Във фоайето на ДК „Арсенал“ бе открит автосалон на Деу-мотор.

1999 – 34-годишната безработна гражданка от Казанлък Евелина Крачолова обяви гладна стачка. Мотивите й бяха: „Заради немотията и безработицата“.

1999 – По повод 10 години от учредяването на КТ „Подкрепа“ репортерите на „Вис виталис“ направиха поредица от интервюта. В тях позициите си заявиха: Цветанка Пискова – председател на РС на КТ „Подкрепа“ – „Ние сме коректив в пазарните условия“; Боян Белчев – председател на синдиката в „Арсенал“ – „Трудно беше вчера, трудно е и днес в България. Научихме и себе си, и другите на стачки и протести“; Евтим Буюклиев – експерт на синдиката в София – „Работодателите трудно се учат на нещо ново“; д-р Константин Тренчев – председател на КТ „Подкрепа“ в България – „Вчера беше трудно по едни причини, днес по други“.

2000 – Рок-музикантите от група „Роузес“ представиха в специален концерт авторските си песни, предстоеше издаването на албум на групата.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Георги Калоянчев отговори на въпроси, свързани с големия интерес към него. За непримиримостта му към лентяйството той каза: „На един идиот му се прощава всичко“, а за мнението му за младите актьори: „Времето ражда своите таланти“.

2002 – Над 200 казанлъчани се включиха само за ден в националната подписка срещу закриването на АЕЦ-Козлодуй и в подкрепа на искането за референдум. Подписката бе организирана от Ненко Георгиев. До 13 февруари с. г. в Казанлък бяха събрани над 8000 подписа.

2002 – От жилище на ул. „Пушкин“ бяха откраднати 3 златни монети, 3 златни гривни и телевизор „Самсунг“.

2006 – Близо 200 хил. лв. бяха средствата, осигурени от японската агенция „Джайка“, за работа по петте стратегии по проекта „Възраждане на община Казанлък” с ръководител Кен Кавасаки.

2011 – Един от легендарните футболисти на „Розова долина” – Камен Петков-Кембо, стана новият старши треньор на казанлъшкия представителен тим.

2013 – Затова, че е прехвърлил без решение на Общинския съвет в Павел баня 5 урегулирани имота, съставляващи увеселителен комплекс – плувен басейн с прилежащите му сгради и съоръжения, кметът на община Павел баня, трети мандат, Станимир Радевски бе задържан. Заедно с него бе арестуван и Теньо Паунов, концесионер на минералния плаж в града. Администрацията и хората в курортното градче коментираха, че поредният удар срещу Радевски, един от най-обичаните от павелбанци кметове – заради мащабните му ремонтни дейности, се е готвел от началото на годината – политическите му опоненти  търсели варианти да го отстранят, тъй като бил неудобен за бизнес-интересите им.

2013 – Общинските съветници приеха окончателно бюджета на Община Казанлък за 2013 г. и Инвестиционна програма на община Казанлък. Бюджетът бе в размер на 36 172 327 лв. Макрорамката спрямо 2012 г. бе завишена с 2 524 583 лв. в резултат на по-високите единни разходни стандарти в делегираните държавни дейности и по-големия преходен остатък в размер на 2 227 125 лв. Инвестиционната програма за 2013 г. бе в размер на 5 349 527 лв.  

2015 – 5  години от убийството на 38-годишния казанлъшки полицай Бончо Чернев отбелязаха негови близки, приятели и колеги. На 8-ми февруари 2010 г. Бончо Чернев бе убит при изпълнение на служебни задължения, а неговият колега бе ранен. Инцидентът стана в село Енина след семеен скандал. Пияният Неделчо В., на 57 г., извадил нож, убил единия полицай и ранил другия. Съдът му постанови 19 години затвор при тежки условия.

2016 – След девет дълги години на работа, труд и напрегнато очакване,  редица перипетии и разочарования, екипът на Спасителния център на Зелени Балкани може да се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години. Още от създаването на Центъра през 1996 година една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатия лешояд.

2016 – След назначаването на съветника от БДЦ Михаил Михайлов за зам.-кмет по финансите в Общинския съвет на негово място трябва да влезе Джамал Папарланов. Той вероятно ще заеме отново мястото си на банката за пореден мандат като старейшина, тъй като в листата на БДЦ по префернциални гласове на последните местни избори, е наред.

2022 – Лек автомобил аварира извън пътя в участъка Дунавци-Шипка. Колата падна в канавката пометена от бурния вятър, който духа от сутринта там. Има навявания, допълнително усложняващи пътната обстановка, предаде репортер на Пресс ТВ от мястото. Припомняме, че както първа съобщи Пресс ТВ, пътната отсечка от Подбалканския път през Дунавци-Шейново-Шипка бе затворена за движение. Обходният маршрут е през Казанлък-Крън Шипка.

2022 – В Община Казанлък бе получено уведомление от фирма “Кумакс Инвест” ЕООД за спиране на междуселищния транспорт на територията на общината. Това изненадващо действие от страна на превозвача е грубо нарушение на договора между него и Община Казанлък. Буди недоумение намерението на фирма “Кумакс Инвест” ЕООД да остави без връзка с общинския център хиляди жители на населените места и то в условия на пандемия. Оказва се, че според фирма “Кумакс Инвест” ЕООД Община Казанлък трябва да дофинансира със средства от общинския бюджет частното дружество. След полученото уведомление, Община Казанлък незабавно предприе всички необходими и възможни мерки и действия за осигуряването на междуселищния транспорт за живеещите в казанлъшко.

2022 – От автопревозвача „Кумакс инвест“ заявиха: Причината да разтрогнем договорът с Община Казанлък е нежеланието за диалог от тяхна страна. Неприведени са 192 хиляди лева от ковид мерките за 2021-ва година и още 86 хиляди изравнителни такси. От предоставена справка става ясно, че „Кумакс“ извършва 75% от транспортния пробег в общината и получава 46% от средствата, отпуснати от държавния бюджет и 0% от общинските средства. Като цена на километър само от средствата, приведени от държавния и общинския бюджет за чисто новите електробуси, нисък разход на ел. енергия, без разходи за части и гуми и.т.н е 3,52 лв. за пробег. В сравнение с това, частния превозвач получава 0,69лв. на километър. Още от края на миналата година от фирмата търсят решение на проблема, с който са запознали и Общината и Общинския съвет. Няма как фирмата да продължава месеци наред да трупа огромни загуби. Имаме 50 автобуса, работят 80 човека, които осигуряват междуградския транспорт в общината. Разходите за последните повече от 6 месеца са изцяло за фирмата и няма от къде да бъдат покрити, ако  Община Казанлък не изпълни ангажиментите си към превозвача. Няма как да поддържат и 50%-то намаление за ученици и пенсионери. „В случая не говорим за печалба. Става дума за физическо оцеляване при предоставянето на автотранспортна услуга за хората в региона, но няма как тя да бъде на гърба на работещите и собственика“ заявиха от Кумакс инвест.

2022 – Четиригодишната Габриела се включи в кампанията „Надеждата е красива“, която бе инициирана от казанлъшкия коафьор Стенли Нанчев. Кампанията е изключително успешна и има за цел да помага на жени с борещи се с онкологични заболявания, като част от нея е изработката на перуки и обучение на жените как да ги поддържат и носят.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram