Днес, 08.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Излъчен бе първият репортаж на „Вис виталис“ от Детската специализирана болница в с. Бузовград – Ваня Попова разговаря с децата и с персонала – за бъдещето на тези деца, както и с д-р Христов, който постави най-важния проблем: няма пари за издръжката на заведението.

1993 – В този ден бе излъчено първото предаване на „Вис виталис“, с водеща Мария Рашкова, посветено на делтапланеризма в Казанлък – с участието на Румен Иванов и Радослав Герганов.

1996 – Статистиката към този момент сочеше, че за 5 години, от 1991 г., ромското население в кв. „Кармен“ в Казанлък е нараснало със 168 души. Раждаемостта се бе увеличила със средно 23 новородени, смъртността бе останала същата.

1996 – Женското дружество „Ахинора“ в Казанлък избра свое ново ръководство.

1997 – По време на пресконференция в София на Асоциацията за селски и екологичен туризъм „Басет“ представители на гр. Шипка и с. Енина предложиха на дипломатите и посолствата да организират почивките си в Павел баня – по време на кукерските празници, като осъществят и разходки из гр. Шипка и посещения на Тракийската гробница в Казанлък.

1997 – Благородна инициатива подеха от този ден ученици от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък – за парично и материално подпомагане на децата от Дома за сираци и глухонеми в гр. Мъглиж.

1998 – Общинската болница в Казанлък отчете, че през 1997 г. в нея са лекувани 12 547 души, извършени са 513 352 прегледа, реализирани са 123 000 леглодни със среден престой на един болен 9,8 дни.

1998 – На Републиканското първенство по лека атлетика казанлъшката атлетка Светла Миткова спечели първото място в тласкане на гюле с постижение 18 м. 10 см.

1998 – Първото място на Регионалния театрален конкурс спечели трупата на ХГ „Кирил и Методий“ с ръководител Тотка Гечева.

1999 – Във фоайето на ДК „Арсенал“ бе открит автосалон на Деу-мотор.

1999 – 34-годишната безработна гражданка от Казанлък Евелина Крачолова обяви гладна стачка. Мотивите й бяха: „Заради немотията и безработицата“.

1999 – По повод 10 години от учредяването на КТ „Подкрепа“ репортерите на „Вис виталис“ направиха поредица от интервюта. В тях позициите си заявиха: Цветанка Пискова – председател на РС на КТ „Подкрепа“ – „Ние сме коректив в пазарните условия“; Боян Белчев – председател на синдиката в „Арсенал“ – „Трудно беше вчера, трудно е и днес в България. Научихме и себе си, и другите на стачки и протести“; Евтим Буюклиев – експерт на синдиката в София – „Работодателите трудно се учат на нещо ново“; д-р Константин Тренчев – председател на КТ „Подкрепа“ в България – „Вчера беше трудно по едни причини, днес по други“.

2000 – Рок-музикантите от група „Роузес“ представиха в специален концерт авторските си песни, предстоеше издаването на албум на групата.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Георги Калоянчев отговори на въпроси, свързани с големия интерес към него. За непримиримостта му към лентяйството той каза: „На един идиот му се прощава всичко“, а за мнението му за младите актьори: „Времето ражда своите таланти“.

2002 – Над 200 казанлъчани се включиха само за ден в националната подписка срещу закриването на АЕЦ-Козлодуй и в подкрепа на искането за референдум. Подписката бе организирана от Ненко Георгиев. До 13 февруари с. г. в Казанлък бяха събрани над 8000 подписа.

2002 – От жилище на ул. „Пушкин“ бяха откраднати 3 златни монети, 3 златни гривни и телевизор „Самсунг“.

2006 – Близо 200 хил. лв. бяха средствата, осигурени от японската агенция „Джайка“, за работа по петте стратегии по проекта „Възраждане на община Казанлък” с ръководител Кен Кавасаки.

2011 – Един от легендарните футболисти на „Розова долина” – Камен Петков-Кембо, стана новият старши треньор на казанлъшкия представителен тим.

2013 – Затова, че е прехвърлил без решение на Общинския съвет в Павел баня 5 урегулирани имота, съставляващи увеселителен комплекс – плувен басейн с прилежащите му сгради и съоръжения, кметът на община Павел баня, трети мандат, Станимир Радевски бе задържан. Заедно с него бе арестуван и Теньо Паунов, концесионер на минералния плаж в града. Администрацията и хората в курортното градче коментираха, че поредният удар срещу Радевски, един от най-обичаните от павелбанци кметове – заради мащабните му ремонтни дейности, се е готвел от началото на годината – политическите му опоненти  търсели варианти да го отстранят, тъй като бил неудобен за бизнес-интересите им.

2013 – Общинските съветници приеха окончателно бюджета на Община Казанлък за 2013 г. и Инвестиционна програма на община Казанлък. Бюджетът бе в размер на 36 172 327 лв. Макрорамката спрямо 2012 г. бе завишена с 2 524 583 лв. в резултат на по-високите единни разходни стандарти в делегираните държавни дейности и по-големия преходен остатък в размер на 2 227 125 лв. Инвестиционната програма за 2013 г. бе в размер на 5 349 527 лв.  

2015 – 5  години от убийството на 38-годишния казанлъшки полицай Бончо Чернев отбелязаха негови близки, приятели и колеги. На 8-ми февруари 2010 г. Бончо Чернев бе убит при изпълнение на служебни задължения, а неговият колега бе ранен. Инцидентът стана в село Енина след семеен скандал. Пияният Неделчо В., на 57 г., извадил нож, убил единия полицай и ранил другия. Съдът му постанови 19 години затвор при тежки условия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram