Днес, 07.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В Казанлък бе проведена творческа среща с автора на книгата „Чешит-парад от стария град Казанлък“ Иван Събчев.

1995 – По повод 6-я рожден ден на СДС радио „Вис виталис“ излъчи колаж с подбрани от Деляна Бобева фрази от изказвания на личности-символи СДС. Жельо Желев: „Да не се делим!“; Стоян Ганев: „Не се занимавам сега с политика. Не е онова СДС“; Филип Димитров: „Не берете грижа за синевината на Казанлък“; Сашо Стоянов: „СДС означава демокрация, независимо, че има отлюспени“; Антон Табанджов: „Кой съм аз, че да дописвам Хартата за правата на човека?“; Дончо Дончев за Бончо Сарафов: „Какво значи изкупителна жертва? Ще кретаме така“. Финал на колажа бе песента „Вдигни очи“.

1997 – На официално посещение в Казанлък бе Н. Пр. посланикът на Белгия у нас Гион Спелтинкс. Той бе посрещнат от кмета Иван Гороломов. Гостът посети Тракийската гробница и храм-паметник в гр. Шипка.

1998 – Съвместна проверка на Данъчна служба и отдел „Жилищно настаняване“ – Казанлък установи, че 32 лица незаконно живеят под наем в общински жилища. Предприето бе прекратяване на договорите с наемателите им.

1998 – Служителите от бюджетната сфера в Община Мъглиж получиха 14-та заплата. Средствата бяха изцяло от местни приходи.

2000 – В този ден, който е патронен празник на училището и рождена дата на Никола Вапцаров, приключи празничната поредица от културни и спортни прояви в ОУ „Н. Вапцаров“ – Казанлък, посветени на 25-годишния юбилей на училището.

2001 – Екипи на РПУ започнаха проверки на търговските обекти, за които имаше съмнения, че продават пиротехнически устройства и взривни вещества. В Казанлък само 4 фирми притежаваха за целта разрешителни удостоверения.

2001 – Баптистката църква в Казанлък организира празничен обяд за хората с физически увреждания.

2001 – Самостоятелна изложба, включваща 41 фотографии, със заглавие „Пречистване“, откри в този ден фотограф-художникът Бедрос Азинян.

2002 – Състезателката от Алпийски клуб „Казанлък“ Тихомира Недялкова запази първото си място в Европа при девойките в дисциплината скорост.

2002 – Двойката Станислав Савов и Ина Чокова от КСТ „Роза“ оглавиха ранглистата при юношите старша възраст в „Стандартни танци“.

2004 – 53-ма асистенти от община Казанлък официално получиха удостоверения за завършено тримесечно обучение за социални асистенти по проекта „Социални услуги в замяна на нови работни места за безработни – Сейн“. Удостоверенията връчи Въльо Христов – председател на българската Асоциация на социалните работници.

2004 – Почетни знаци по повод 75-тата годишнина на Българската асоциация на алпийските клубове получиха Тихомира и Спасина Недялкови от клуб „Селт“ и Пламена Бакалова от клуб „Казанлък“.

2005 – Третата политическа сила в Община Казанлък, според резултатите от последните парламентарни избори, учреди  в този ден своя структура в Казанлък. 20 активисти на „Атака“ станаха учредители  и първи членове на общинската структура на партията. За председател бе избран Ненко Георгиев.

2005 – Общинският съвет в Казанлък взе решение Домът за стари хора №1, създаден през 1968 г., да  приеме името „Маргарита Асебо“. Ден по-рано доня Маргарита Гомес Асебо, със съдействието на фондация „Културен диалог-21” с председател Анна Сендова, направи дарение на стойност 11046 лв., включващо медицинска апаратура, кухненско оборудване и консумативи за социалния дом. Маргарита Сакскобургготска подари на дома и специално изработена икона на Св. Николай Чудотворец. На Дома за стари хора №3 в Казанлък тя направи дарение на стойност 12 758 лв. 

2006 – Само за седмица 14 случая на хепатит бяха регистрирани в региона на Казанлък. От менингит почина 6-месечно бебе от Гурково. „Няма опасност за епидемия от менингит в региона“, бе уверил два дни по-рано в интервю началникът на инфекциозното отделение в казанлъшката МБАЛ д-р Людмил Тонев.

2006 – 12-метрова елха бе поставена на площад „Севтополис“. 85 хиляди светлинки ще грейнат в Казанлък по повод коледно-новогодишните празници, съобщи  пресцентърът на Община Казанлък. Започнаха и културните прояви за Коледа и Нова година.

2007 – Електронно гише на предприемача бе открито в този ден в информационния център на Община Казанлък. Целта бе на предприемачите да се дава бърза информация и да се извършват всички необходими процедури в тяхна помощ.

2007 – Като „изключително кощунство“ директорът на ОУ „Никола Вапцаров“ определи преасфалтирането на училищния двор по програма на Министерството на образованието. То бе извършено от фирма „Алфатекст Л“. Само седмица след полагане на покритието, асфалтът бе започнал да се рони, а неравностите станаха причина 1/4 от двора да е осеян с локви. От фирмата бяха съборили и баскетболен кош, който е бил дарение. Подобно бе състоянието на ремонтираните училищни дворове и в другите казанлъшки училища.

2008 – С камбана се сдоби параклисът “Свети Георги” в затворническото общежитие в Стара Загора. 53-килограмовата камбана бе дар за лишените от свобода от Министерството на правосъдието, тя бе на стойност 2 600 лева. Затворът бе единственият от 12-те в страната, в който имаше изградени храм и параклис. Близо 800 бяха лишените от свобода в Старозагорския затвор.

2008 – Завърши общинското ученическо първенство по баскетбол за 8-10 клас. Това бяха и последните ученически игри за 2008 г. При юношите 8-10 клас победител в игрите бе отборът на ПГ „Иван Хаджиенов”, а втори бяха младежите на ПМГ „Н. Обрешков“. На третото място бе отборът на СОУ „Екзарх АнтимІ”. При девойките Купата на Общината спечели казанлъшката ПМГ, а втори бе отборът на ПГ по лека промишленост и туризъм.

2009 – Навършиха се 100 години от рождението на Никола Вапцаров. Близо месец с амбициозна програма ученици и учители от ОУ “Н. Вапцаров” отбелязаха тази годишнина. Твърде противоречиви се оказаха времената и помислите на поколенията относно личността и творчеството на Вапцаров. Може би средоточие на всички мнения за поезията на Вапцров са думите на майката на поета: „Нека цел свет да ме чуе: Родината на Вапцаров е България, в която той работи и умря… в почуда бех как такъв поет да е писал своите стихове на чужд език и после чуждите хора да ги превеждат на родния му език. Това пиша аз, майката на поета с немощната си ръка.“

2009 – Учениците от ОУ “П. Хилендарски” вече бяха с униформи. През февруари с. г. за първи път Цветолина Цветкова, директор на училището, постави въпроса за униформите на общо събрание на училищното настоятелство и пред педагогическия съвет. Идеята за изготвения лично от нея дизайн на униформите бе възприет. Стойността на една униформа бе 60 лв., половина от тях заплати Образователното министерство, другата половина родителите.

2010 – Областният управител на област Стара Загора Йордан Николов представи в Брюксел Долината на тракийските царе край Казанлък и Неолитните жилища в Стара Загора. Той участва в конференция на тема „Бъдеще за кохезионна политика”, която се проведе  в рамките на Среща на регионите в Брюксел.

2010 – 30 нови членове на ПП „Атака” в Казанлък получиха своите партийни карти. „Важно е младите хора да бъдат активни и да имат отношение към управлението и случващото се в града“, каза за „Вис виталис“ лидерът на общинската структура на партията в Казанлък Драгомил Иванов.

2011 – Българските състезатели спечелиха още четири медала в последния ден на Световните игри за спортисти с увреждания в ОАЕ. Казанлъчанката Даниела Тодорова бе вицешампионка в тласкане на гюле с резултат 6,72 метра. Освен среброто, Даниела на копие –  с резултат 18.09 метра, бе с шампионската титла. Казанлъшкият параспортист Дечко Овчаров на диск, с  резултат 39.63 метра, бе с  3-то място от престижния форум. Руджи Руджи заслужи сребро на диск. В Световните игри за спортисти с увреждания” в Шаря, ОАЕ, участваха над 1000 състезатели от 49 страни.

2011 – Близо 50 учредители поставиха началото на Клуб на доброволеца в Казанлък. Инициативата бе на Младежки център „Взаимопомощ”. Проектът се реализира по призива на Националния център Младежки европейски програми и инициативи „Предай нататък”.

2012 – Общинското ръководство на Движение „България на гражданите“ бе представено на пресконференция в Казанлък. На срещата с медиите присъстваха Христо Ангеличин от Националния съвет и областният координатор на партията за Стара Загора Калоян Дамянов. Начело на местното ръководство застана 28-годишният Симеон Георгиев.

2012 – Четирима членове на Младежкия общински съвет – Казанлък взеха участие в 14-ата есенна сесия на Асоциация „Български детски и младежки парламент“, проведена в София под надслов „Гласът на младите – ключ към демокрацията“.

2012 – С тържествен водосвет на Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион в Стара Загора официално беше открит Районният административен съд, намиращ се в бившия партиен дом. Полезната площ в сградата, в която работеха 39 съдии и служители, бе 1 482 кв.м. Ремонтът бе за 2 млн. 235 хил. лева.

2012 – По-голямата част от гражданите на Стара Загора поставиха слаба оценка на 5-годишното управление на ГЕРБ в общината. Това показаха резултатите от инициативата на работна група по младежка политика и спорт на Движение „България на гражданите“ – Стара Загора в навечерието на студентския празник. Гражданите на Стара Загора поставяха оценки в подготвени от младежите студентски книжки.

2013 – Седмица на патрона, посветена на 104-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров, под надслов „Силни сме! Знаещи сме! Можем!” бе проведена традиционно в ОУ „Н. Вапцаров” в Казанлък.

2014 – Двойката на казанлъшкия клуб „Киара-Н“ Персиян Господинов и Доменика Мирчева стана носител на златни медали в международния турнир „Maribor Open 2014″, който се проведе в Словения с участието на над 1000 танцови дуета. Възпитаниците на Николай Тенев и Антония Каярова стигнаха до първото място в дисциплината „Стандартни танци бейсик“.

2014 – Казанлъшкият ансамбъл, деца родени 2008 г., спечели златни медали от провелия се в Бургас турнир по художествена гимнастика „Никулден 2014“. В турнира СК „Розова долина“ с треньор Мариана Ламбова участва с четири свои състава и в индивидуалните съчетания, печелейки медали от всичките си появи пред бургаската публика.

2015 – СДС отбеляза 26 години от основаването си. В Казанлък, преди създаването на СДС, сред първите ръководители на клубовете за гласност и демокрация бе Теодосий Теодосиев. След него председателския пост пое Антон Табанджов. Първият легитимен председател бе Ненко Георгиев. През август 1990 г. за три месеца председател на СДС бе Христо Генев. Последваха три месеца, през които ръководството бе поемано от няколко души. Георги Андонов оглави сините от 1991-1993-та година. Следващият председател бе Дончо Дончев от „Екогласност“. От 1994 до 1999 г. за председател на СДС бе избран Крум Владев, който ръководи общинската партия 5 години. От 13 декември 1999 г. до този момент председател на общинската структура на СДС бе Николай Александров, който бе и най-дългогодишният политически лидер в региона – цели 16 години.

2015 – Екип на сдружение „Майки срещу дрогата“ проведе две срещи в Младежкия дом в Казанлък в рамките на проекта „Наркотиците: преживяно и осмислено“. Срещите бяха с родители, учители, педагогически съветници, инспектори от Детска педагогическа стая, лични лекари и ученици.

2016 – На единствената щангистка от Казанлък безплатен шофьорски курс осигуриха омбудсманът Гинка Щерева и инструкторът Живко Желев. Златея ще бъде и единственият шофьор в семейството, за да му помага.

2016 – Пред погледа на стотици ученици, родители и учители, бяха запалени коледните светлини на елхата в казанлъшкото ОУ „Г. Кирков“. Церемонията бе последвана от близо десет минутна заря. Ученици представиха Коледната история на добрината, а всички гости бяха поздравени от директора инж. Любомира Абдишева.

2017 – Отново стартира Коледната кампания “Подари консерва, нахрани куче от Общинския приют!“.

2019 – Близо 1300 лева бяха събрани в третата поред благотворителна кампания в помощ на наш сънародник от спортистите с големи сърца Дориан Дерменджиев и Тенчо Караенев. Средствата са предоставени на семейството на болния от детска церебрална парализа и епилепсия Стефан Димитров, на 21 години от гр. Казанлък. Събраната сума е 1268, 20лв., отчетоха от Brothers GYM.

2021 – Панорамният път Шипка-Бузлуджа бе затворен. Трасето традиционно за затваря за движение през зимния сезон, тъй като не се почиства. Предупреждението към водачите бе да не навлизат в пътя през зимата, тъй като там се натрупва дебела снежна покривка и немалко са случаите на аварирали автомобили. Много търсачи на силни усещания нарочно влизат в пътя през зимата, но повечето такива завършват със спасителни акции за автомобилите и хората.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram