Днес, 07.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Обилният сняг предизвика бедствено положение в с. Средногорово. Хората останаха без електричество и телефони, без хляб и транспортна връзка до други населени места. Пътната служба своевременно разреши проблема.

1999 – 9,4% бе безработицата в община Казанлък към тази дата. Този процент бе под средния за страната – 12,7%.

1999 – За първи път от 15 години в Казанлъшко бе регистриран случай на рядко срещаното заболяване листериоза, предавано обикновено от домашни животни.

1999 – От този ден в казанлъшките църковни храмове заработиха каси за доброволни дарения за построяването на параклиса „Св. Стефан“ в гробищния парк.

2000 – С идеята да намери там бизнес-партньори за някои от казанлъшките фирми, за област Измит – Турция, замина кметът Стефан Дервишев.

2000 – Изпълнителният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев излезе с обръщение по радио „Вис виталис“ към арсеналци и казанлъчани. В него той увери, че на фона на трудната обстановка в страната „Арсенал“, „ако не е добре, е най-малко зле“, че във фирмата се работи и се изплащат заплати. Ибушев обясни, че създаването на РМД – единственият купувач в приватизационната сделка, е единственият начин „Арсенал“ да оцелее, вместо да бъде в ликвидация като други фирми от отбранителната индустрия. „Сделката е абсолютно прозрачна, – категоричен бе Ибушев, – акциите са джиросани от премиера Иван Костов и са в Агенцията по приватизация“.

2000 – Казанлъшкият фотограф-художник Артин Азинян откри в този ден юбилейна фото-изложба „Ретро-2“ по случай своята 70-годишнина.

2000 – В този ден през 1900 г. във Варна е починал кап. Петко Войвода. По повод 100 години от смъртта му с подробен разказ за слушателите – за делото на Петко Войвода, за семейството му и за съпругата му – казанлъчанката Радка Кравкова, в студиото гостува Костадинка Димитрова – председател на дружество „Тракия“.

2001 – Във връзка с усложнената в Казанлък криминогенна обстановка РДВР – Стара Загора командирова на разположение на местното полицейско управление допълнителни полицейски сили, в т. ч. и конна полиция.

2002 – Без промени останаха таксите за търговците на открито в първа зона – 9 лв. на месец.  За търговия с тютюневи изделия предприемачите в Шипка плащаха за разрешения по 150 лв. годишно.

2002 – Дългогодишният преподавател по математика и член на Съюза на математиците Кольо Горчев от Казанлък бе поканен на 70-я рожден на акад. Благовест Сендов в София. Община Казанлък изпрати на юбиляра подарък – месингова роза.

2004 – Необичайно високи за февруари бяха температурите в Казанлък – плюс 21 градуса.

2002 – За тема на младежкото предаване на „Вис виталис“ – „Каквото такова“, реализирано от младежи за младежи, водещата в този ден София Иванова избра „Има ли идеален живот за тийнейджърите?“.

2003 – Радио „Вис виталис“ получи  Годишната награда на Промедия – АБРО – Асоциация на българските радиооператори – „За особени заслуги при решаване на проблемите в града и региона“.

2006 – На пресконференция собственикът на казанлъшката „Топлофикация“ Николай Банев заяви: „Категорично в Казанлък ще има парно до края на отоплителния сезон. Вече са договорени първите количества мазут от Румъния, водят се преговори и за деблокиране на част от държавния резерв, който да бъде използван от казанлъшкия ТЕЦ“. Банев обяви и, че се водят разговори с  италианския консорциум „Римини газ“ за закупуване на 50 % от дяловите акции на казанлъшката ТЕЦ.

2007 – Кампания за изграждането на параклис „Св. Никола“ на връх Шипка започна по инициатива на ВМРО, съобщи в интервю Чавдар Ангелов, член на организационния съвет на войводите. 

2008 – Поздравителна телеграма от министър-председателя Сергей Станишев получи Владимир Комсийски от Казанлък – най-младият участник в българския клон на МЕНСА. Комсийски, на 18 г., ученик в Природо-математическата гимназия, бе включен в националния отбор по физика. 

2012 – В репортаж на «Вис виталис» от пресконференция по повод 100 дни управление на новото общинско ръководство кметът Галина Стоянова обяви, че наследените от предишното ръководство задължения на Община Казанлък са 6 милиона лева. „4 243 000 лв. от тях са задължения по неизгодните договори за горива и храни, за домовете за възрастни хора, за детските градини“, уточни Стоянова и допълни: “Eдна от първите дейности на новото ръководство ще бъде оптимизация и въвеждане на изцяло нов начин на работа на общинската администрация като структура и дейности“.

2014 – На Община Казанлък бе отказано финансиране за 4 обекта по програмата на правителството за 500 мн. лв. общо за страната: за парк „Розариум“, за Дома за връзрастни хора с деменция, за Музея на розата и за пътя Казанлък-Енина. Проектите, оценявани по 11 критерия, не бяха одобрени и на областно, и на правителствено ниво. Общинският съвет реши да отправи официално питане по този повод. На сесия кметът Галина Стоянова заяви: „Ще намерим финансиране. Явно, на Казанлък такава му е съдбата – да му е трудно“.

2016 – Ружди Ружди и неговият казанлъшки треньор от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“ Радостин Тодоров получиха поредното си признание за постижения.

В категорията „Спортист с увреждания на България“ за 2015 г. Ружди получи премия от 10 000 лв., а неговият личен треньор – чек за 5 000 лв. Награждаването бе по време на официалната церемония „Спортист на България за 2015“ на Министерството на младежта и спорта, под надслов „Нощта на шампионите”, когато бяха отличени най-добрите български спортисти и треньори за изминалата година. На победителите бяха раздадени премии на стойност 200 000 лв., осигурени от Българския спортен тотализатор (БСТ).

2019 – Данни на Програма „Достъп до информация“ за периода 2013-2015г., които са публични, разкриват, че 114 392 лева е платила кметът на Казанлък Галина Стоянова, за медийни услуги Така община Казанлък попада в десятката на местните администрации, плащали пари на медиите, за да лъскат имиджа си в този конкретен период. Парите са от бюджета и респективно от данъкоплатците.

2019 – Декларация е била гласувана от състава на медицинските сестри в общинската болница в Казанлък на събрание днес. Документът е бил представен от Ваня Георгиева, председател на Регионалната колегия за област Стара Загора към асоциацията на БАСЗГ /Българска асоциация на специалистите по здравни грижи/ и разпространена до институциите, визирани в декларацията. Медицинските специалисти готвят и протест. „Искаме обществото да разбере, че медицинските специалисти в общинската болница от 1 януари 2019г са с възнаграждение под минималната работна заплата. Исканията ни са конкретизирани подробно в декларацията. На събранието беше взето решение да бъде изчакан отговор от съответните институции до 10 работни дни, след което ще предприемем съответните действия“.

2020 – Малко след 6:00 ч. сутринта е получен сигнал, по линия на оперативните дежурни към бригадата от Център за бедствия към област Стара Загора, за закъсали автомобили на пътя село Копринка – град Казанлък. Военнослужещи от 61 механизирана бригада – район Казанлък са извлекли от преспите два леки автомобила и един специализиран автомобил, като освобождават движението на снегорините пристигнали на мястото за почистване на пътя. Заради усложнената зимна обстановка, от областната управа в Стара Загора поискаха помощ от армията за справяне с бедстващото положение. В снежен капан са редица населени места в община Казанлък. Затворени са пътищата между  населените места Дунавци – Казанлък, Крън – Шипка, с.Дунавци – гр.Шипка, селата Ясеново – Шейново – Хаджидимитрово до кръстовището на град Крън с Хаджидимитрово. От там до Казанлък пътят е опесъчен, но е проходим при много тежки условия, остава с много силни виелици и лоша видимост. Тежка остава ситуацията и по пътя Казанлък – с.Енина. Непроходим е пътят между селата Енина – Долно Изворово – Горно Изворово. Без ток са населените места Копринка, Ясеново, Шейново, Хаджидимитрово, град Шипка, Голямо Дряново и Долно Изворово.

2020 – Задръстване и огромна опашка от МПТ-а се образува на западния вход на Казанлък, откъдето Пресс ТВ предаде на живо картина. Движението бе преустановено за часове от снега, който образува сериозни навявания край казанлъшкото село Дунавци. Блокажът бе заради аварирали автомобили на главния път София-Бургас. Наложи се военна техника да се намеси, за да бъде преодоляна кризисната ситуация.

2020 – Снегорин в опит да спаси линейка, останала в преспите на пътя Дунавци-Шипка, аварира на 10 км от прохода.

2020 – Стадо крави в галоп край пътя Енина – Казанлък, забеляза екип на Пресс Тв.  Животните свободно галопират по заснежената площ, без да са придружавани от пастир в опасна близост с пътното платно, проходимо при зимни условия. Пресс ТВ припомни, че по този път имаше няколко  няколко инцидента в тъмната част на  денонощието именно с крави.

2022 – „Олтар“ на Иван Пенков е първата българска концептуална творба, твърди изкуствоведът Красимир Илиев от СГХГ. Според специалиста по изкуствознание произведението е създадено специално с концепцията иконата да се вижда за сметка на свещеника. Гост-лекторът Илиев показа творбата в Художествена галерия, Казанлък по време на беседата си „125 години от рождението на Иван Пенков“. Срещата с казанлъшката публика бе част от Лекционния цикъл „История на изкуството за всички“ от Платформата „Събота в Галерията“, стартирала наскоро по инициатива на новия директор на културния институт д-р Пламен Петров.

2023 – „Домашен социален патронаж” – Павел баня е на път да се сдобие с нов лекотоварен автомобил за разнос на храна до потребителите на услугата в общината. Това стана възможно, след като Общината кандидатства пред Министерството на труда и социалната политика и бе одобрена за финансиране сред 88 общини.

2023 – Повече от 4,5 тона са събраните в Казанлък пластмасови капачки и бутилки от началото на кампанията „Капачки за бъдеще“ през 2018 г.

Кампанията е отчетена като успешно провеждаща се в Общински план за младежта за 2023 г., приет в края на януари от общинските съветници.

Двигател на акцията е „Младежки център за развитие – Взаимопомощ“.

Припомняме, че през 2021 г. 51 бебенца в Казанлък са получили шанс за живот благодарение на кувьозите, дарени от „Капачки за бъдеще“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram