Днес, 07.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Обилният сняг предизвика бедствено положение в с. Средногорово. Хората останаха без електричество и телефони, без хляб и транспортна връзка до други населени места. Пътната служба своевременно разреши проблема.

1999 – 9,4% бе безработицата в община Казанлък към тази дата. Този процент бе под средния за страната – 12,7%.

1999 – За първи път от 15 години в Казанлъшко бе регистриран случай на рядко срещаното заболяване листериоза, предавано обикновено от домашни животни.

1999 – От този ден в казанлъшките църковни храмове заработиха каси за доброволни дарения за построяването на параклиса „Св. Стефан“ в гробищния парк.

2000 – С идеята да намери там бизнес-партньори за някои от казанлъшките фирми, за област Измит – Турция, замина кметът Стефан Дервишев.

2000 – Изпълнителният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев излезе с обръщение по радио „Вис виталис“ към арсеналци и казанлъчани. В него той увери, че на фона на трудната обстановка в страната „Арсенал“, „ако не е добре, е най-малко зле“, че във фирмата се работи и се изплащат заплати. Ибушев обясни, че създаването на РМД – единственият купувач в приватизационната сделка, е единственият начин „Арсенал“ да оцелее, вместо да бъде в ликвидация като други фирми от отбранителната индустрия. „Сделката е абсолютно прозрачна, – категоричен бе Ибушев, – акциите са джиросани от премиера Иван Костов и са в Агенцията по приватизация“.

2000 – Казанлъшкият фотограф-художник Артин Азинян откри в този ден юбилейна фото-изложба „Ретро-2“ по случай своята 70-годишнина.

2000 – В този ден през 1900 г. във Варна е починал кап. Петко Войвода. По повод 100 години от смъртта му с подробен разказ за слушателите – за делото на Петко Войвода, за семейството му и за съпругата му – казанлъчанката Радка Кравкова, в студиото гостува Костадинка Димитрова – председател на дружество „Тракия“.

2001 – Във връзка с усложнената в Казанлък криминогенна обстановка РДВР – Стара Загора командирова на разположение на местното полицейско управление допълнителни полицейски сили, в т. ч. и конна полиция.

2002 – Без промени останаха таксите за търговците на открито в първа зона – 9 лв. на месец.  За търговия с тютюневи изделия предприемачите в Шипка плащаха за разрешения по 150 лв. годишно.

2002 – Дългогодишният преподавател по математика и член на Съюза на математиците Кольо Горчев от Казанлък бе поканен на 70-я рожден на акад. Благовест Сендов в София. Община Казанлък изпрати на юбиляра подарък – месингова роза.

2004 – Необичайно високи за февруари бяха температурите в Казанлък – плюс 21 градуса.

2002 – За тема на младежкото предаване на „Вис виталис“ – „Каквото такова“, реализирано от младежи за младежи, водещата в този ден София Иванова избра „Има ли идеален живот за тийнейджърите?“.

2003 – Радио „Вис виталис“ получи  Годишната награда на Промедия – АБРО – Асоциация на българските радиооператори – „За особени заслуги при решаване на проблемите в града и региона“.

2006 – На пресконференция собственикът на казанлъшката „Топлофикация“ Николай Банев заяви: „Категорично в Казанлък ще има парно до края на отоплителния сезон. Вече са договорени първите количества мазут от Румъния, водят се преговори и за деблокиране на част от държавния резерв, който да бъде използван от казанлъшкия ТЕЦ“. Банев обяви и, че се водят разговори с  италианския консорциум „Римини газ“ за закупуване на 50 % от дяловите акции на казанлъшката ТЕЦ.

2007 – Кампания за изграждането на параклис „Св. Никола“ на връх Шипка започна по инициатива на ВМРО, съобщи в интервю Чавдар Ангелов, член на организационния съвет на войводите. 

2008 – Поздравителна телеграма от министър-председателя Сергей Станишев получи Владимир Комсийски от Казанлък – най-младият участник в българския клон на МЕНСА. Комсийски, на 18 г., ученик в Природо-математическата гимназия, бе включен в националния отбор по физика. 

2012 – В репортаж на «Вис виталис» от пресконференция по повод 100 дни управление на новото общинско ръководство кметът Галина Стоянова обяви, че наследените от предишното ръководство задължения на Община Казанлък са 6 милиона лева. „4 243 000 лв. от тях са задължения по неизгодните договори за горива и храни, за домовете за възрастни хора, за детските градини“, уточни Стоянова и допълни: “Eдна от първите дейности на новото ръководство ще бъде оптимизация и въвеждане на изцяло нов начин на работа на общинската администрация като структура и дейности“.

2014 – На Община Казанлък бе отказано финансиране за 4 обекта по програмата на правителството за 500 мн. лв. общо за страната: за парк „Розариум“, за Дома за връзрастни хора с деменция, за Музея на розата и за пътя Казанлък-Енина. Проектите, оценявани по 11 критерия, не бяха одобрени и на областно, и на правителствено ниво. Общинският съвет реши да отправи официално питане по този повод. На сесия кметът Галина Стоянова заяви: „Ще намерим финансиране. Явно, на Казанлък такава му е съдбата – да му е трудно“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram