Днес, 06.09.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На яз. „Копринка“ акад. Благовест Сендов – председател на Народното събрание, откри 44-я конгрес на Българския туристически съюз с участието на 330 делегати от цялата страна.

1997 –Програмата на радио „Вис виталис“ бе структурирана в 4 блока:„Стрелки до 9“ – сутрешен блок; „С лице към деня“ – предиобеден блок; „Кръговрат“ – следобеден блок; „От ден в ден“ – вечерен блок. Блоковата структура на програмата и имената на блоковете са запазени до момента.

Мотото на програмата „Да настигнеш и изпревариш времето!“ също е запазено. Слоганът на радио „Вис виталис“ е: „Животът, както звучи.“.

1999 – С панихида, тържествено слово и концерт на ансамбъл „Тракия“ – Казанлък бе отбелязан в парк „Розариум“ Денят на Съединението.

2001 – Близо 9 хиляди зрители събра на стадион „Севтополис“ в Казанлък концертът на Слави Трифонов и Куку-бенд „Новите варвари“. Кметът Стефан Дервишев подари на екипа кошница с цветя. В интервю за „Вис виталис“ Слави Трифонов каза: „Ние сме много диви. Аз лично имам няколко лица, на друго ниво съм, играя друг спорт“.

2002 – В Книгата за гости на радиото музикантите от група „Епизод“ написаха: „Пожелаваме на „Вис виталис“ дълголетие и български дух!“.

2003 – С богата програма Павел баня отбеляза 125 години от основаването на града. По време на празника бе открит модерен медицински център, оборудван със съвременна апаратура.

2003 – На трета родова среща се събраха в Павел баня внуците на Чудомировия род. На реверите си те носеха баджове „Нашенци“.

2007 – 13-ата поред фотоваканция събра професионалисти от цялата страна в Приморско под мотото “2007 фотоапарата на море”. 13 фотоизложби бяха открити по време на “Фотоваканция“, 2007. В специална киновечер бяха представени три филма за известни фотографи. Сценарист, оператор и режисьор на филма “Артин и Бедрос” е Валентин Гоневски. Филмът е посветен на живота и творчеството на двамата казанлъшки творци – фотографът Артин Азинян и неговият син – фотограф-художникът Бедрос Азинян.

2007 – Четирима представители на казанлъшкото Сдружение на майсторите на художествени занаяти и приложни изкуства участваха в Петия международен панаир на народните занаяти «Етър»,2007. Ваня Запрянова се представи с авторска керамика и стъклопластика, Любомир Дудев демонстрира ръчна изработка на сребърни бижута, Добрина и Гъдьо Гъдеви показаха уникални дървопластики.

2008 – За трети пореден път казанлъшкото  дружество „Орлово гнездо“ бе домакин на Националния преглед на туристическите умения и сръчности за VІІІ приз „Кристален еделвайс”. Над 500 души от цяла България се включиха в прегледа.

2008 – Казанлък бе едно от местата в България, където се състоя уникалното по рода си Турне на толерантността. Инициативата бе реализирана на пл. „Севтополис“. Тя бе на Фондация “С.Е.Г.А.“ – Старт за ефективни граждански алтернативи и се реализира по повод Европейската година на междукултурния диалог 2008-ма.

2008 – В този ден от Казанлък бе даден стартът на Петия туристически триатлон „Бодлите на розата Екстрем BG“, 2008. Дължината на трасето бе 200 км – 135 км. бягане, 55 км. колоездене и 10 км. гребане във водите на яз. „Копринка“.

2010 – С тържествен молебен и слово за Деня на Съединението в църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък беше отбелязана 125-ата годишнина от Съединението на България.

2011 – Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе отбелязано в Казанлък в двора на църковния храм „Св. Йоан Предтеча”. Близо 30-на казанлъчани присъстваха при отслужването на молебен от казанлъшки свещеници.

2014 – Село Горно Сахране събра в този ден етноси на културен фест на открита сцена. Организатори на етно фестивала „Културата на моя етнос” бяха НЧ „Светлина-1905” и кметство на с. Горно Сахране, с финансовата подкрепа на Община Павел баня. Участие взеха певчески групи, танцови състави и индивидуални изпълнители, както и групи за автентичен и обработен фолклор.

2015 – Бившият национален селекционер на женския отбор по волейбол на България и световен шампион на Русия Владимир Кузюткин консултира женския отбор на Казанлък за новия сезон 2015/2016. Тимът бе на подготовка на високопланинската база Белмекен.

2015 – Васил Цветков бе единственият участник от Казанлък на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Арко, Италия. Той бе с най-добро представяне в дисциплината скорост, където бе 34-ти. В състезанието участваха над 600 млади катерачи от 51 страни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram