Днес, 06.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бяха отбелязани 145 г. от рождението на Христо Ботев. Радио „Вис виталис“ участваше във фондация „Хр. Ботев“. Гост в студиото бе Атанаска Петкова, историк в музей „Хр. Ботев“ в Калофер“. Тя представи по радиото книгата си „Салиф ага“, разказваща за Али Рафик – турчин в българското опълчение. На въпроса: “Достатъчни ли са определенията за Ботев и нужни ли са?“, Петкова отговори: „Гениален е достатъчно. Всяка негова фраза днес е актуална“.

1997 – В София, в Министерството на културата, бе открита изложбата на казанлъшкия художник Борислав Прангов „Африка – черна магия“.

1999 – Богоявленския кръст извади от Старата река 16-годишният Георги Жеков Кемалов от Казанлък.

1999 – С тото-милионер започна 1999-та година за Спортния тотализатор в Казанлък.

2000 – Богоявленския кръст извадиха от Старата река в Казанлък 17-годишните Генади Кондарев и Георги Кемалов. Богоявленския ритуал отслужи отец Георги Янчев от Куленската църква.

2000 – На казанлъчани бе представена в този ден книгата на Дянко Марков „Легионерът“.

2000 – От работа в общинската администрация бяха освободени Ваня Златанова – началник на отдел „Култура“ и Мария Симеонова – началник на отдел „Комплексно административно обслужване“.

2001 – Богоявленски водосвет извърши на моста на Старата река в Казанлък отец Георги Янчев от храм „Св. Пророк Илия“. За трета поредна година кръста улови Георги Кемалов.

2002 – 18-годишният ученик от математическата гимназия в Казанлък Йордан Йорданов извади от студените води на Старата река хвърления от отец Георги Янев Богоявленски кръст. Спазвайки българската традиция, казанлъшкият бизнесмен Жеко Кемалов почерпи с по чаша червено вино казанлъчани, събрани на хоро пред църквата „Св. пророк Илия“.

2003 – Валентин Стойчев, на 31 г., извади Богоявленския кръст от Старата река. С празничен водосвет отец Георги Янев благослови присъстващите на ритуала казанлъчани. Имените си дни на Йордановден отпразнуваха 1073 жители на община Казанлък.

2003 – Терапевтичен пазарен апарат на стойност 3 хиляди щатски долара дари Фондация „Българска роза“ на МБАЛ – Казанлък. Над 150 хиляди лева бе стойността на даренията, направени на болницата през предходната година.

2003 – „На екипите на „Вис виталис“ – здраве, професионални успехи и нека микрофоните на радиото да бъдат все така на горещите точки!“. Това написа в Книгата за автографи един от гостите в студиото на радиото в този ден, който се бе подписал, но не бе посочил името си.

2004 – Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб на БА ген. Никола Колев се срещнаха в Казанлък с бойците от състава на втория български батальон, заминаващ на мисия в Ирак. Към момента бяха подадени 47 рапорта за отказ в мисията. Министърът и генералът се ангажираха с увеличение на парите за командировъчните и застраховките на българските войници, както и с разкриването на нови телефонни и интернет постове за връзка с близките им.

2004 – 20-годишният именик  от Казанлък Йордан Йорданов – студент в Технически университет в София, успя да хване Богоявленския кръст в Старата река. В Павел баня кръста от река Тунджа извади Георги Бойков – ученик в ПГ по ресторантьорство и хотелиерство.

2006 – Офицерът от Районната служба „Пожарна и аварийна безопасност“ при ТЕЦ 3 лейтенант Божидар Илиев извади  кръста от Старата река. Над 1 100 бяха имениците в Казанлък, а с  името Йордан – 328 души.

2007 – 35-годишният военнослужещ в казанлъшката Пета Шипченска механизирана бригада Валентин Стойчев достигна пръв до кръста, който по традиция бе хвърлен от моста на Старата река в Казанлък.

2009 – 31-годишният пожарникар Божидар Димитров извади кръста от водите на Старата река. Той подари Богоявленския кръст на Христо Тенев, станал наскоро татко, който също скочи за кръста. От ледените води на Тунджа в гр. Павел баня кръста извади 27-годишният Стефан Николаев Попов. Още мокър, смелчагата пожела на своите съграждани здраве и бързо излизане от кризата.

2011 – 39-годишният военнослужащ  Валентин Стойчев бе отново победител в борбата за Богоявленския кръст.

2012 – В ледените води на Стара река се хвърлиха 16 смели мъже и момчета от Казанлък, а късметът се усмихна на 25-годишния Костадин Димитров, който извади кръста.

2012 – В деня на рождението на Христо Ботев председателят на ПП „Атака“ в Казанлък Драгомил Иванов, подкрепен и от граждани, внесе  в Общинския съвет предложение в парк „Розариум“ в Казанлък да бъде издигнат паметник поета-революционер, като средствата бъдат събрани от всички родолюбиви казанлъчани.

2013 – След като два дни по-рано коритото на Старата река в района към Тюлбето бе почистено  от огромните натрупали се боклуци, 19 смелчаци се хвърлиха във водата, за да хванат Богоявленския кръст. Късметът този път бе за 32-годишния Христо Тенев, който хвана кръста за втори път.

2014 – 43-годишният Христо  Христов – Горилата, основател на казанлъшкия рокерски клуб „Черните рози“, хвана Богоявленския кръст, хвърлен в Стара река. Рекорден брой – 28, бяха участниците в мъжката надпревара. Своеобразен рекорд постави Йордан Йорданов – на 30 години, който се хвърли за кръста за 15-и път.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram