Днес, 05.12.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Единствено учителите от община Казанлък от цялата Хасковска област получиха 35-процентно увеличение на заплатите си.

1997 – „НИТИ“ ЕАД – Казанлък тържествено отбеляза 35 години от създаването си.

1997 – До тази дата бяха продадени всичките 1500 картички, получени от БЧК – Казанлък, за подпомагане на децата-сираци. Последва нова заявка за картички.

1998 – На 5 декември – Световен ден на благотворителността, приключи поредицата от благотворителни инициативи на Дружеството за защита правата на детето – Казанлък. Организирани бяха 4 благотворителни концерта, няколко акции за събиране на дрехи, обувки, ученически пособия, книжки и играчки за децата, нуждаещи се от помощ, изработени бяха коледни подаръци.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ се отправи на турне в няколко града в Южна България с постановките „Пипи сама вкъщи“ и „Таралеж“.

2000 – Поетът Стефан Фурнаджиев представи в ефир за слушателите на радиото книгата си „Скок от високо“. Редакционната политика на „Вис виталис“ бе да представя чрез гостувания, репортажи и интервюта местни творци – поети, писатели, художници, музиканти и др.

2000 – Общинските съветници коригираха Бюджет,2000 на Община Казанлък от 13 млн. 700 хил. на 15 млн. 940 хил., имайки предвид постъпилите в Общината допълнителни средства.

2000 – ДАМС премахна една несправедливост при връчването на премии на спортистите: след 9 месеца ръководството  реши европейската вицешампионка на 60 метра в зала Гент,2000 Петя Пендарева да получи полагащата й се парична награда от 1000 лв., а треньорът й Детелин Маслов – 70% от тази сума.

2000 – Казанлък бе домакин на двудневен семинар „Системи за сухо строителство Кнауф и нормативна уредба в областта на сухото строителство“.

2000 – Казанлъшката авторка Женя Димова представи новата си книга „Невидими намерения“. „Защо невидими?“ – „Защото ме вълнуват невидимите неща в човека и в душата му“, отговори авторката в интервю за „Вис виталис“.

2001 – На последното си за годината заседание Общинският съвет прие Стратегия за развитие на община Казанлък до 2006 г.

2001 – По повод Международния ден на доброволците – 5 декември, гост в студиото на радио „Вис виталис“ бе Даян Дот – доброволка от Корпуса на мира в екоотдела на Община Казанлък. Тя информира, че само през 2001 г. 8 хиляди доброволци са разпределени в различни точки на света и че над 200 хиляди са доброволците до момента в цялата история на Корпуса на мира.

2001 – Шахматен клуб „Алехин“ – Казанлък отпразнува 1 година от създаването си. Организиран бе дебютен турнир „Мама, татко и аз“.

2001 – В този ден се състоя премиера на поетичната книга на Венета Михайлова „Ненаситен дъжд“.

2001 – На въпроса на Петя Кефалова „Ще успеете ли да завършите планираните до края на 2001 г. обекти – инфекциозният павилион, транспортният възел и др.?“ Иван Курдов, зам.-кмет на Община Казанлък даде кратък отговор: „Не. Няма финансиране. Реални пари ще дойдат от обектите, които Общината ще приватизира“. Кога? „Когато бъде готова програмата, тогава ще видите“.

2002 – Обща трапеза с риба и вино устрои в чест Св. Николай Чудотворец храмът „Св. Петка“ в с. Енина.

2003 – Полицейските органи задържаха престъпна група, занимаваща се с производство и търговия с оръжие. Задържани бяха Айдън Ю. на 33 г. от с. Габарево, Ержан А. на 44 г. от с. Шейново и Иван С. на 37 г. от с. Турия.

2004 – За първи път бяха наградени доброволци от Казанлък. Сертификати за активна доброволческа дейност през 2004 г. от неправителствената организация ИМКА получиха Митко Шопов и Калин Дончев.

2005 – Северина Гьорова представи втората си книга-монография за Любомир Кабакчиев – „Любомир Кабакчиев. Театърът като нравствено страдание“. Първата ѝ книга е била по повод 50-ата годишнина на актьора, който е от Казанлък. „Защо за Л. Кабакчиев?“ – на този въпрос в интервю за „Вис виталис“ Гьорова отговори: „Любомир Кабакчиев отправяше от сцената послания, които са важни не само за съвременниците, но и за бъдещето. За нас той винаги ще бъде един висок морален пример“.

2005 – В Народния театър „Ив. Вазов“ бе чествана 80-годишнината от рождението на големия актьор и педагог Любомир Кабакчиев (1925-1986), дългогодишен председател на Съюза на артистите в България. Казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ представи премиерния си спектакъл „Турандот“.

2005 – Младите художнички на Школата по изобразително изкуство при Детския комплекс в Казанлък Антоанета Костова и Деница Аладжова получиха съответно златен и бронзов медал от участието си във Фестивала за детско творчество „Мир, дружба, бъдеще“ в град Тиендзин – Китай. Отличията им бяха  връчени от съветника по културните въпроси към китайското посолство У Гуан.

2005 – С първа и втора награда от конкурса „Как видях Полша“ се завърнаха възпитаничките на казанлъшката Художествена гимназия Милена Младенова и Велимира Илиева. С поощрителни отличия се завърнаха и другите три участнички от гимназията – Елена Синева, Мария Тикова и Елеонора Атанасова. Конкурсът бе организиран за училищата по изкуства в страната от Полския културен институт и Министерство на образованието и науката.

2006 – „Няма опасност за епидемия от менингит в региона“, увери в интервю за радио „Вис виталис“ ръководителят на инфекциозното отделение в казанлъшката МБАЛ д-р Людмил Тонев. „В повечето случаи менингитът се повлиява успешно от лечение с антибиотици. Белезите на това заболяване, което протича бързо и с висок процент на смъртност, са висока температура, повръщане и кожни проблеми“, допълни доктор Тонев. Ден по-рано в Центъра за спешна помощ в Казанлък от менингит бе починало 6-месечно бебе от Гурково.

2006 – „До момента са събрани 1000 подписа в Казанлък в подкрепа на националната подписка за въвеждане на фиксирани цени на лекарствените средства“, – съобщи в интервю магистър-фармацевтът  Иванка Велева.

2006 – В резултат на съвместната работа на Общинския младежки център и неправителствената организация ИМКА – Габрово в Казанлък бе отбелязана Националната седмица за младежка активност и базара на свободното време. „ИМКА – Габрово има за цел да осмисли свободното време на младите хора, предоставяйки им възможността да участват в различни творчески програми, както и да работят като доброволци в социални проекти“, – каза за новините на „Вис виталис“ Марияна Янкова, ръководител на Общинския младежки център в Казанлък. ИМКА награди трима доброволци на казанлъшкия Младежки парламент: Ивайло Гоцков, Деница Петкова и Виктор Господинов.  

2007 – Уникална изложба бе открита в този ден в Художествената галерия в Казанлък. Поводът бе 110-тата годишнина от рождението  на именитите казанлъшки художници  Иван Милев и Иван Пенков. Селекцията на техните картини бе съставена от фондовете на 3 галерии в страната – Казанлъшката, Сливенската и художествената галерия в Стара Загора.

2008 – За десета поредна година в ПГ по лека промишленост и туризъм бе организирана Коледна благотворителна акция „Деца помагат на деца”, предназначена за деца от социални домове и училища-интернати.

2008 – С водосвет в този ден бе открит компютърен кабинет в 18-а детска градина „Пчелица”. Този бе един от трите проекта, с които градината кандидатства към Програма „Детство” на фондация „Сийдър”.

 Стойността му бе 1000 лв., с които бе обзаведен кабинетът, а компютърното оборудване бе от дарители и родители.

2008 – Бронзовата параолимпийска шампионка на България Даниела Тодорова стана носител на „Спортен Икар за достойно представяне“. На параолимпийските игри в Пекин Даниела извоюва бронзов медал на копие с постижението си от 19 м. и 38 см., което бе личен резултат за състезателката ни. 

2008 – „Добри практики за ограмотяване и квалификация на млади и възрастни роми” бе

темата на кръгла маса, на която бе представена  Общинската стратегия за демографско развитие 2008-2013 г. В работата на кръглата маса участва Бекир Хюсеинов, заместник-министър на МТСП.

2010 – В международното състезание по спортно катерене за деца, юноши и девойки за Купа „НСА-Васил Левски“ катерачите на „Селт” и „Казанлък” за поредна година доказаха, че са лидери в екстремните спортове у нас. В спортното събитие участваха 120 деца от 12 клуба в страната. Йоанна Недялкова – най-малката дъщеря на треньора Никола Недялков, стана шампионка с две символични златни отличия. При по-големите Габриела Вълчева бе първа на трудност и втора на скорост. При 7-9-годишните вицешампион бе Стоян Петров. Кристиян Кацаров бе със сребро. Със злато и сребро бе Виктория Балчева при 14-16 годишните.

2011 – След тежко заболяване и скоротечен инсулт на 49-годишна възраст си отиде от този свят един от най-добрите български чукохвърлячи в края на 80-те години на миналия век и треньор в Казанлък – Виктор Апостолов, постигнал изключителни успехи, титли и медали в този спорт. Заедно с покойната Цветанка Христова той бе в клуб ”Олимп” – Казанлък и възпитаваше близо 5 години шампиони в леката атлетика.

2012 – 50 кг риба, конфискувана от фирма, извършваща нерегламентирана продажба в гр. Крън, бе предоставена за нуждите на Домашния социален патронаж и Дневния център за стари хора в Казанлък. Рибата – толстолоб, бе иззета при акция на инспектори от БАБХ и служители на РПУ-Казанлък.

2012 – В този ден на пл. „Севтополис“ в Казанлък бе запалена коледната елха – тя бе изкуствена, висока 11 м., украсена със 7200 разноцветни лампички. Поставени бяха 358 хил. лампички в целия град.

2012 – Над 500 бяха имениците на Савинден. Слави и Славка бяха най-разпространените имена сред празнуващите. 182-ма жители на Казанлъшко носеха името Слави, а Славка – 168 дами.

2013 – „Заедно да подарим по една вълшебна коледна приказка!” – под това мото Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” стартира благотворителна Коледна кампания в подкрепа на деца в неравностойно положение в община Казанлък.

2014 – Ново спортно игрище в с. Кънчево официално бе открито в навечерието на Никулден. То бе построено със средства от Община Казанлък и кметството на с. Кънчево и с доброволния труд на младите хора в селото.

2014 – „На предстоящото заседание на 9 декември на Комитета за наблюдение на ОПРР ще предложа преразпределение на спестените средства за най-подготвените общини – да им предоставим средства за допълнително финансиране по подготвени проекти по градска среда. Имаме две условия  – първото е общините да имат добра проектна готовност, а второто – да довършат проектите до октомври следващата година“, – това каза в Казанлък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя участва в заключителната пресконференция по повод изпълнението на проект „Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център“. Със средства от ОПРР бяха рехабилитирани и обновени зони за обществен отдих в парк „Розариум“ и лесопарк „Тюлбето“ в Казанлък. Изградена бе велоалея, свързваща двете места за отдих и развлечение. Възстановени и модернизирани бяха почти 25 хил. кв. м велоалеи и тротоари, 6 хил. кв. м. елементи на уличната мрежа. Осигурени бяха 50 нови паркоместа и 3 велопаркинга, над 200 пейки, 6 фитнес уреда. Монтирани бяха 41 детски съоръжения. Изградени и възстановени бяха 1 фонтан и 7 чешми, монтирани 2 системи за видеонаблюдение, 34 ел. табла, 2 500 м кабел, 67 осветителни тела. Засадени бяха 83 иглолистни дървета, 244 широколистни и близо 1600 храста. Изграден бе павилион от розови насаждения. В рамките на проекта бяха създадени 22 нови работни места – временни и постоянни.

2014 – Приключиха състезанията между училищата за годината. В ученическите игри по баскетбол за девойки и юноши 11-12 клас победител бе отборът на ПМГ „Н. Обрешков”.

2014 – В Международния ден на доброволеца в Казанлък стартира „Акция Дядо Коледа 2014”. Под мотото „Заедно да подарим по една вълшебна коледна приказка!” Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” организира за втора година благотворителна кампания и събра коледни подаръци за 70 деца.

2014 – В Арт-галерията към хотел „Веста“ бе открита изложба-живопис „Страдание и съзидание“ на Стефан Тенев по повод 60-годишнината на изкуствоведа.

2014 – Община Мъглиж получи приз за третото си място в Националния конкурс на тема „В подкрепа на детската безопасност“ за успешното осъществяване на проект за превенция на детската престъпност. Конкурсът бе организиран от Държавната агенция за закрила на детето.

2015 – Традиционният благотворителен коледен базар на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания бе насочен към една кауза – здравето на Диан Костов от Казанлък.

Всички събрани средства бяха предоставени за предстоящата му операция. Той имаше нужда от 24 хил. лева за подмяна на тазобедрените стави.

2016 – 3-килограмовият Ивайло се появи днес, за да материализира дългогодишната любов между Ивелина и Димитър Овчаров. Единият от бившите шефове на бар „Занзибар“ в Казанлък стана баща на 50-сантиметровия Овчаров-младши. Елегантната му половинка Ивка го дари с най-голямото щастие вчера в 9.00 часа в старозагорската болница „Тракия“ под вещото ръководство на д-р Цонева и екипа й.

2017 – -„Чудеса в музея на Чудомир“ – Така се нарича новият проект, който ще стартира Клуб „Отворено общество“. Проектът ще бъде представен на днес на 5-ти декември, в зала 415 на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.  Идеята на проекта е да продължи  дейностите по  проекта за Неформално Образование по Щастие /НОЩ/. Той има за цел –  да зареди с нова, положителна енергия стандартното българско училище. Детството е деликатен феномен и инвестицията в децата е най-смисленото инвестиране в бъдещето! В това се опита да убеди широкото обществено мнение информационната кампания по проекта.

2017 – Известният фотограф Темелко Темелков представя днес в Казанлък своя проект Анима – Анимус. Изложба, която търси ракурс към отношенията на мъжа и жената, нежността, сливането и дихотомията на половете, които пренасят в другия частица от себе си, танцувайки своя танц на любовта.

Черно-белите фотографии, подредени в Музея на фотографията, според автора са провокирани от играещите по стените сенки на хора, застанали около огъня.

2017 – Територия „Библиотека на бебетата“ – ново начинание на Общинска библиотека „Искра“ – Целенасочената работа на родители, учители и библиотекари с децата от най-ранна възраст за създаването и развиването на навици за четене, на любов към книгата, на любознателност и жажда за нови знания дава своите безценни плодове в изграждането на общество от знаещи и можещи хора. Именно в тази насока са и усилията на Общинска библиотека „Искра“ през последните години. Детският отдел посреща сред най-малките си читатели и прохождащите, бъдещи посетители на библиотеката. „Библиотека на бебетата“ е ново начинание на Общинска библиотека „Искра“.

2018 – Петима от общо седемте арестувани през  тази нощ при мащабната операция на ГДБОП бяха заловени в казанлъшко. Сред задържаните петима има иранци и българи, като един от арестуваните е бил „свързващо звено” с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Там пък са били открити неистински израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и т.н.

По време на акцията по противодействие на незаконната търговия с оръжие в бази край павелбанското село Габарево и казанлъшкото Хаджидимитрово бяха намерени 17 автомата „Калашников” и 15 пистолета. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че оръжията излизат от завод „Арсенал” в Казанлък.

2019 – Заедно с ученици от ПГ „Академик Петко Стайнов“ и благодарение на омбудсмана Гинка Щерева, и колегите му фризьори, казанлъчанинът Стенли Нанчев започва нова благотворителна кампания. Тя ще е насочена към хората от третата възраст. Стилистът прикани своите колеги да зарадват за празниците възрастни хора, като им подарят „подстригване, бръснене и боядисване“.

2019 – Навръх Международния ден на доброволеца започва Коледна дарителска кампания в подкрепа на АГО на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Под мотото „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и СНЦ „Бъдеще за децата“ заедно призоваха казанлъчани да се включат в инициативата, която ще помогне на отделението по акушерство и гинекология.

2019 – На 5 декември кметът на община Павел баня Иса Бесоолу проведе обща среща между началника на Полицейски участък Павел баня и кметовете на населени места. Обсъждани бяха общите мерки за ограничаване на движението на домашни животни по общинските и държавни пътища, както и засилване на санкциите. На стопаните на животни са връчени предупредителни протоколи. Община Павел баня от началото на новата година започва принудителното събиране на дължимите глоби от такива нарушители.

2021 – Едва на 41 години от ковид почина кметският наместник на казанлъшкото село Голямо Дряново Петьо Апостолов. Апостолов издъхна в болницата в Казанлък, след като само преди седмица самият той съобщи в социалните мрежи, че е дал положителна проба и се оттегля в карантина. Той бе трети мандат на длъжността в селото, обичан и почитан от всички голямодряновци, получи мощната им подкрепа и на последния вот през 2019 г.Апостолов остави съпруга и две малки деца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram