Днес, 05.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – 200 души от фирма „Капрони“ в Казанлък бяха съкратени от работа. Директорът на дружеството г-н Костов в интервю за радио „Вис виталис“ обясни, че това се налага основно заради дисбаланса между броя на основните работници и обслужващия персонал. Над 1000 работещи, според него, бяха получавали заплати, без да работят.

1996 –По време на масирана акция, която проведоха в този ден КАТ-Стара Загора и КАТ-Казанлък, от проверените 1181 МПС констатирани бяха 384 нарушения.

1997  – В този ден радио „Вис виталис“ излъчи специално предаване в памет на незабравимия актьор и читалищен деец Минчо Лалев.

1997 – В Казанлък бе създадена комисия за контрол при разпределянето на помощите от ЕС с председател кметът на общината Иван Гороломов.

1997 – Бюрото по труда в Казанлък започна да обслужва гражданите от всички населени места в общината.

1997 – Горското стопанство в Казанлък предостави на Общината 200 дръвчета, които бяха засадени в парковете и около училищата.

1997 – Два тона и половина хартия предадоха учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи“. С парите те подпомогнаха провеждането на Националната конференция по мениджмънт в Казанлък.

1997 –По повод наближаващитепарламентарни избори на 19 април председателят на Българския бизнес блок – БББ Жорж Ганчев излезе по „Вис виталис“ със специално обръщение към избирателите. Излъчено бе и интервю с Георги Агафонов, също от БББ, в което той заяви: „Аз много работя, за да имам пари“.

1997 – В изявление във връзка с предстоящите парламентарни избори председателят на СДС – Казанлък Крум Владев даде положителна оценка на правителството на ОДС. „Имаме самочувствие. Ние можем!“, заключи той.

1997 – Д-р Ваньо Цонов от СДС постави в интервю 4 основни въпроса за решаване в региона. Първият от тях бе „Арсенал“ – най-важният, според него, въпрос: „Ще нося отговорност за стабилизирането му“, обеща д-р Цонов. Вторият – възраждането на селското стопанство и приемането на Закона за розопроизводството. Третият въпрос, с който той се ангажира: „Ще работя за разрастването на туризма“. Четвъртият – тунелът под Шипка: „Сигурен съм, че до края на мандата ще се започне работа. България вече е обект на голямо международно внимание. Парите чакат навън“, заяви Цонов.

1998 – За почистването на ромската махала в Казанлък бяха отпуснати 4 щатни бройки по Програмата за временна заетост в Община Казанлък.

1998 – 2000 дка с рози бяха засадени в Казанлъшко, 500 дка от тях бяха на частната фирма „Доблен“. До 1989 г. в Розовата долина е имало 21 000 дка с розови насаждения. За 9 години те бяха намалели на 4140.

1999 – Регионалният съвет на КНСБ – Казанлък започна акция за събиране на дрехи, храни и помощи за косовските бежанци в Македония.

1999 – Илия Карабаджаков – ученикът, който се представи най-добре на Националния пролетен математически турнир в Казанлък, взе участие, заедно със зам.-директора на ПМГ „Н. Обрешков“ Христо Лесов, в Националната конференция на учителите по математика в Монтана.

2000 – 1100 дка нови лавандулови насаждения бяха направени към тази дата. Засадени бяха и 100 дка с рози – с тях розовите насаждения в Казанлъшко станаха 5100 дка. През 1989 г. бяха 21 000 дка.

2000 – Към Исторически музей „Искра“ бе разкрито реставраторско ателие.

2000 – За началник на Районната служба за пожарна и аварийна безопасност – Казанлък бе назначен Анчо Шишков.

2000 –Ураганен вятър със скорост 16 м. в секунда връхлетя в този ден Казанлък.

2001 – Собственикът на фирма „Аркомат“ Нуредин Йозхан бе номиниран от Министерството на труда и социалната политика. Номинацията бе за най-добра фирма в категорията за инвестиции със значителен социален ефект. Дни по-късно на специална церемония той получи отличието „Чуждестранен инвеститор на годината“. В интервю за „Вис виталис“ Йозхан разказа за създаването на фирмата в Казанлък и заключи: „Инвестираме в хората“.

2001 – В Казанлък бе учреден фенклуб на ПФК „Левски“  – „Сините рози“ с председател Георги Стоянов.

2002 – В този ден стартира мащабната благотворителна Великденска кампания „Оцвети в добро“ на радио „Вис виталис“, продължила до 5 май – Великден. Тя бе в полза на домовете за възрастни хора и домовете за деца, както и в полза на децата-сираци.

2002 – Два дни по повод Деня на здравния работник хирургичният приемно-консултативен кабинет на МБАЛ-Казанлък извършваше безплатни прегледи. Към инициативата се присъедини и проф. Александър Атанасов, консултант в болницата.

2002 – Три деца ромчета от с. Енина взеха участие в голям концерт на Софи Маринова в Стара Загора по случай Деня на ромите – 8 април.

2003 –Намаляване на дивеча заради тежката зима отчетоха от Ловното дружество в Казанлък – резултатите от пролетната таксация бяха: 172 чакала, 6 вълка, 156 лисици, 705 заека и 455 яребици.

2004 – Работен план за активизиране развитието на община Казанлък на база японския опит представиха на брифинг при кмета завърналите се от Япония арх. Стефка Духнева и директорът на Театър „Л. Кабакчиев“ Васил Самарски.

2004 – В ПГ по пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ бе открита компютърна зала – в присъствието на народните представители Петя Божикова и Христо Механдов, началника на РИО Любомир Любенов и кмета Стефан Дамянов.

2005  –8160 лева бяха постъпили в дарителската сметка на обществената кампания „Цветовете на Казанлък“. Още 7 хиляди лева се очакваше да постъпят в сметката на кампанията. Обществената инициатива „Цветовете на Казанлък“, подета от Община Казанлък и радио „Вис виталис“, имаше за цел пребоядисване в свежи цветове на сградите в централната градска част.

2005  –На посещение в Казанлък бе посланикът на република Корея  Н. Пр. Чонг Дже Сик. Той се срещна с кмета Стефан Дамянов, посети  Института по розата, гробницата на „Севт ІІІ“, Казанлъшката тракийска гробница, както и постоянната  експозиция в художествената галерия.

2006 – В Казанлък  бе проведено четириетапното колоездачно състезание „В Долината на розите“, което включваше два критериума – в град Шипка и в Мъглиж, и изкачване на връх Бузлуджа.    

2008 – Цветанка Пискова, лидер на синдиката “Подкрепа” в Казанлък, заедно с д-р Константин Тренчев, взе участие в Евро-демонстрация в Любляна, Словения, организирана по време на среща на финансовите министри на Европа. Синдикалистите изразиха неодобрението си на наложения нисък темп на нарастване на работните заплати.

2011 – Янита Прангова бе назначена след конкурс за директор на казанлъшката служба „Социално подпомагане“ на мястото на Мима Орачева.

2011 – От поста директор на Военния клуб в Казанлък бе освободен полковникът от резерва Гачев, на негово място бе назначен фотограф-художникът Бедрос Азинян.

2012 – Школа „Арт-линия” направи подарък на детското отделение в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” в Казанлък – копие на иконата „Богородица – разцъфнал цвят“. Копието бе нарисувано от 12-годишната Дея Колева.

2013 – Една от най-титулуваните възпитанички на казанлъшкия вокален педагог Стефка Денева към НЧ „Искра” – Надежда Димитрова, се отправи към финалния кръг на музикалното състезание „Гласът на България”. „Това е повод за обединение на казанлъчани, гласувайте“, призова Стефка Денева. „Разбира се, зад тези успехи стои много труд, но той е изключително благодатен“, каза тя.

2013 – Фотос на фотограф-художника Бедрос Азинян бе отличен с второ място в международен конкурс. Фотосът на Бедрос, който представи казанлъшкия Ротари клуб, бе публикуван в сп. „Ротарианец” с тираж 500 000 броя.

2013 – “Казанлък Волей“ спечели бронзовите медали при девойките старша възраст на приключилите в София държавни финали. Успехът на казанлъчанки бе срещу състава на „Левски Волей“ след „малък финал“ при резултат 3:0.

2013 – „Кула – културната история на Казанлък” – под това мото в библиотека „Искра” бе открита изложба, посветена на 90-годишнината на списание „Кула” .

2013 – С редица инициативи, най-вече – залесяване, Държавното горско стопанство в Казанлък отбеляза традиционната Седмица на гората, която през 2013 г. бе под мотото „Гората и ние”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram