Днес, 05.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Радио „Вис виталис“ започна излъчването, по всяко време и безплатно, на „Зов за помощ“ – най-често за спешно кръводаряване за спасяване на човешки живот и за хора, изпаднали в беда. Призивите, както и съобщенията за изгубени домашни любимци, ключове, документи и др., бяха и са безплатни.

1998 – Общинският съвет в Казанлък намали таксата за кучета за гр. Шипка на 5000 /стари/ лева, за Казанлък таксата беше 7000 лв. ОбС увеличи с ок. 350 лева данъците на фризьорите и бръснаро-фризьорите – за година те станаха съответно 350 хил. и 200 хил. /стари/ лева.

1998 – Изпълнителният директор на „Арсенал“ Николай Ибушев“ и директорът на „Томи-шоу“ Иван Томов заминаха за САЩ като част от делегацията от 50 български бизнесмени, придружаващи президента Петър Стоянов.

1998 – По пътя Шипка – Шейново от обилния сняг бяха затрупани 10 МПС – автомобили, тирове и автобуси. 70 военнослужещи от под. 22160 и 20 служители от РПУ-Казанлък изчистиха пътя с помощта на бойни верижни машини.

1999 – КТ „Подкрепа“ в Казанлък отбеляза 10 години от създаването си.

2000 – Събрани на земляческа среща, тракийските бежанци в Старозагорско, наброяващи 40000 души, изпратиха декларация до президента Петър Стоянов, премиера Иван Костов, както и до турския посланик у нас и премиера на Турция, с която настояваха да им бъдат върнати заграбените през 1913 г. от Турция земи.

2001 – 466 души бяха ангажирани в предстоящото преброяване на населението в община Казанлък. 200 хиляди лева бе планирала областната управа за преброяването в областта.

2001 – По случай 100-годишнината на ИМ „Искра“ – Казанлък излезе специално издание на сборника „Казанлък в миналото и днес“ – 6-ти том.

2001 – Гост в студиото бе Пеньо Терзиев, директор на музей „Чудомир“ в Казанлък. Той запозна слушателите с идеята за разработване на проект за довършване работата на Чудомир по отношение на Земляческата дружба в столицата, учредена през 1904 г. В София към момента живееха около 6 хиляди казанлъчани. Самият Чудомир е проучвал казанлъшките родове.

2002 – Най-добрата ни спринтьорка Петя Пендарева се класира пета в бягането на 60 м. в Щутгарт, Германия, с резултат 7,36 сек.

2003 – От компютърна зала на ул. „Стара планина“ в Казанлък бяха откраднати 7 компютъра.

2004 – Председателят на КНСБ в „Арсенал“ Атанас Бозов и Асен Асенов – председател на СФ „Метал-електро“, участваха в международна среща в Нови Сад, Сърбия, на тема „Социално-икономическото развитие и синдикатите в Югоизточна Европа“.

2011 – На частно посещение в община Казанлък бе посланикът на Куба у нас Н. Пр. Терасита Капоте Камачо. Тя се срещна с председателя на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски, който бе и почетен председател на филиала на Асоциацията за приятелство „България – Куба”, както и с ученици и учители от ПГ по лека промишленост и туризъм и ПМГ „Никола Обрешков”.

2012 – Презентация за живота и делото на ген. Христо Луков се състоя в ИМ “Искра“. Генералът е един от героите в Първата световна война. Заемал е поста министър на войната, направил е редица реформи в българската армия. Често е бил в обтегнати отношения с политическото ръководство на държавата. След оттеглянето си от правителството до смъртта си е лидер на Съюза на българските легиони, възприеман като крайно дясна организация. Убит е мистериозно през 1943 г.

2013 – С диплом „Синдикалист на област Стара Загора за 2012 г.” и златна значка бе удостоена Мими Ранева – втори мандат председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители и преподавател по математика в ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Синдикатът, обхващащ всички звена в образованието, имаше в Казанлък 33 организации с над 500 членове.

2013 – Община Павел баня се представи изключително успешно на XXII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр. Перник. Голямата награда за кукерска група – златна маска, извоюваха кукерите от с. Търничене, златен медал за обучение в традицията получиха кукерите от с. Габарево, а турийските кукери завоюваха златото в категорията за атрактивна игра. Среброто в категорията за маски и костюми получиха кукерите от с. Долно Сахране, които се явиха на този фестивал за първи път. Павелбанските кукери бяха отличени с бронзовото отличие сред най-атрактивните кукерски групи от Източна България. В категория „Награда за поддържане и предаване на местната традиция – Кукери” бронзов медал извоюваха кукерите от с. Тъжа.

2015 – За четвърта поредна година Българската асоциация по информационни технологии – БАИТ връчи 12 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. В категорията „Специална награда“ бе номиниран преподавателят по физика от ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък Теодосий Теодосиев.

2017 – Над 200 розови лентички закичиха казанлъшки младежи в Световния ден за борба с рака.  Солидарни с инициативата, обединила хората по света, първите, които получиха символа на борбата с рака, бяха преминаващи през площад „Севтополис“ граждани. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза. В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на злокачественото заболяване.

2019 – Жителите на село Розово настояват за отговори на техните въпроси. Те са притеснени от продължаващото изнасяне на тонове инертни материали от р. Тунджа до моста към селото. Безконтролното, според тях, изнасяне на баластра ще доведе до подкопаване на моста. Заради продължаващите дейности на фирма около р. Тунджа хората заявяват, че драстично е намаляло и нивото на подпочвените води. От Басейнова дирекция, Пловдив, започват спешна проверка в с. Розово, на дейностите, които са свързани с почистването на речното корито.

2019 – Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Обвиняеми са многократно осъждани за престъпления против собствеността, което е обусловило и опасен рецидив и за двамата. Те са освободени от Затвора на различни дати в края на януари тази година, след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“. Инцидентът е от 3 февруари и станал пред блок 19 в квартал „Васил Левски“ в Казанлък. От 78-годишен мъж, чрез сила са откраднати 119 лева, ръчен часовник, мобилен телефон, джобно ножче и чанта с покупки-пет кг захар и кофичка кисело мляко. Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми  двама мъже-на 39 и на 43 години за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Те са задържани за срок от 72 часа и предстои да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. По делото са назначени експертизи на иззетите веществени доказателства, съдебно-медицинска експертиза,  разпитани са свидетели.

2019 – Неизвестни апаши обраха за пореден път вила на възрастен мъж от Казанлък. Кражбата от имота на 83 годишният дядо Иван е за 104 път. Според него този път нахлуването във вилата било повече от арогантно, тъй като крадците буквално разбивали стени, за да влезнат в къщата. По цялата къща се виждат дупки, от които са прониквали вътре. Апашите търсили предимно железа, които да предадат на вторични суровини.

2019 – Близо месец чувалите за бента в Старата река за Йордановден до моста към „Тюлбето“ си стоят в коритото й, видя наш репортер. След 6 януари потребните за ритуала преграждения не са изнесени от общинските работници и се намират във водата. Поддръжката на речното коритото изисква в него да няма дървесна и храстовидна растителност, изкуствени предмети и наноси, които да препятстват течението на водата, особено по време на идващия пролетен сезон и очакваните с него дъждове. Част от дигата обаче си стои и както се казва „Ахо-ихо… и после тихо!“.

2019 – Намериха ром убит в общинско жилище в Казанлък. По първоначална информация около 50-годишен мъж от ромски произход е бил намерен убит в общинското жилище, което е обитавал в Казанлък. Смъртта е настъпила най-вероятно след удар с тъп предмет. Сигналът за трупа е подаден малко след 17 часа днес. Според роднини на убития той живеел сам в общинската къща на бул. „Александър Батенберг“ 71. Имал пораснали деца, но те живеели отделно. Обичал да попийва и най-вероятно е бил в нетрезво състояние, когато е нападнат, допускат част от роднините, събрали се около лобното място на жертвата. Започна огледът от криминалистите на трупа и местопрестъплението. Тротоарът около къщата е отцепен от полицейски служители.

2020 – Постоянни сигналите се подаваха за населени места без ток в региона. Липсва частично електричество в Шейново, в с. Асен, с. Скобелево. Проблеми с електричеството имаше в Радунци, Селци, Сливито, Любеново, Яворово.

2020 – Затвариха Прохода Шипка. Затворени са пътищата към град Шипка и от Шейново към Шипка. Нулева е видимостта в района на „Светицата“. Там имало закъсали над 5 автомобила. Дори варийните коли се движат по навигация, коментираха хората, които са тръгнали да спасяват запушените в прохода. Духаше изключително силен вятър.

2022 – Един от най-изтъкнатите ни родни хореографи казанлъчанинът  Христо Стоянов – ръководител на Представителния фолклорен ансамбъл „Арсенал“ отбелязва, днес, 70 годишен юбилей. Христо Стоянов е легенда в българския фолклор обучил плеяда деца в красотата на народния танц. От дълги години, независимо кой е посланик на Япония в България, той е определян като един от най-ярките културни мостове между България и Япония, където е изнесъл стотици концерти. Неслучайно е почетен гражданин на  Фукуока, Япония. Носител е на десетки държавни отличия и дипломи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram