Днес, 04.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В студиото гостува Спас Мавров – езотерик. В ефир бе представена книгата му „Свръхсетивност“.

1993 – Мая Стоянова представи по радиото една жена с необикновена професия – лейт. Иванка Георгиева от Противопожарната служба в Казанлък.

1996 – Милена Гечева излъчи интервю с народната певица Валя Балканска – първото интервю с нея, дадено за радио „Вис виталис“.

1997 – „Хлябът става за храна“ – такъв надпис се появи в някои от казанлъшките магазини. „Хората напълниха фризерите си с хляб и сега при нас той залежава“, беше обяснението на продавачите. Заради различни слухове – че има проблем с производството и цените, хората се презапасяваха с хляб.

1997 – 844 случая на грип и близо 2000 на остри вирусни инфекции бяха регистрирани към тази дата в Казанлък.

1997 – В принудителен отпуск бяха работниците на „Българска роза-Севтополис“. Изпълнителният директор на фирмата Росен Георгиев бе сменен с Дончо Дончевски.

1997 – Учениците от Крънското училище посетиха постоянната експозиция от макети на дядо Митьо Минев от с. Крън, те се срещнаха с дъщерята на твореца Мария Митева.

1998 – Кметът на Казанлък Иван Гороломов и кметът на побратимения руски град Толияти – Сергей Жилкин, посетиха Несебър – заради намерението на руската страна да построи почивна станция със спортни площадки и увеселителни заведения върху 3-те декара земя, собственост на Община Казанлък.

1998 – СПТУ по машиностроене в „Арсенал“ отбеляза своята 50-годишнина. Скоро след това училището стана част от ПГ „Иван Хаджиенов“.

1999 – По повод националния празник 3 март на посещение в Казанлък бе Негово високопреосвещенство отец Алексий – представител на руската църква в България.

2000 – БНТ излъчи в този ден филм за Казанлък. „В интервюто, което дадох, изразих своята тревога от проблемите в Казанлък“, сподели по повод участието си във филма кметът Стефан Дервишев.

2001 – Със златно отличие се завърна казанлъшкият състезател по свободна борба Недялко Колев от турнира „Злати Ройдев“ в гр. Гълъбово.

2001 – 250 кг риба, уловена от бракониери с мрежа, бе върната обратно в яз. „Копринка“.

2002 – Местна структура на Съюза на свободните демократи бе учредена в този ден в Казанлък. За неин председател бе избран Кирил Якмаджиев.

2003 – В СОУ „Екзарх Антим Първи“ преподавателят по изобразително изкуство Петко Въчев експонира в коридорите на училището атрактивна изложба за видни личности. Той организира с учениците препис на История славянобългарска.

2003 – Ученичката от СОУ „Екзарх Антим Първи“ Габриела Караколева взе участие в работата на българския парламент в рамките на международната инициатива „Мениджър за един ден“.

2003 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев спечели бронзов медал в силния международен турнир в Матансас – Куба.

2005 – По време на мисия в Ирак загина младши сержант Гърди Гърдев от с. Долно Сахране.

2007 – Атанас Чопов, актьор и директор на театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък, получи награда за главна мъжка роля в спектакъла  „Сирена и Виктория“ от Александър Галин. Наградата бе присъдена от театралната критика по време на третото издание на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ в Пловдив. Награди получиха и режисьорът Боян Иванов и Елица Георгиева – сценограф на спектакъла „Амеде“ от Йожен Йонеско.

2007 – Председателят на общинската организация на СДС – Казанлък Николай Александров бе избран за член на Националния съвет на партията.

2010 – От направения отчет за дейността на Казанлъшкия районен съд през 2009 г. от неговия председател Дориана Минчева стана ясно, че през годината са постъпили общо 4604 дела, 1488 от тях – наказателни, останалите – граждански. Средно месечно са завършвани по 31,95 наказателни дела. Най-много през 2009 г. са били престъпленията против собствеността, предимно кражби – 186 броя. 

2013 – Надежда Димитрова, възпитаничка на музикалния педагог Стефка Денева към НЧ „Искра”, от 5-годишна – част от вокална група „Искрици”, взе участие в музикалния проект „Гласът на България“. Два месеца преди това тя бе забелязана от продуцентите на МТВ при завоюването на поредното си отличие в международния форум „Берлинска перла”, определяна като детската Евровизия.

2013 – Казанлъчанинът Иван Богомилов, по професия автомонтьор, с хоби – да разработва архитектурни планове и проекти, представи разработваната си от 10 години идея за разрешаване на проблемите с паркоместата в града – чрез изграждането на паркинги, които да са до 80 см., между и около жилищните кооперации, които да са полувкопани, а над тях да има зелени площи. Пред репортер на „Вис виталис“ Богомилов сподели, че не е правил оценка за това – колко ще струва реализацията на идеята му, но бе сигурен, че ще може да се самоизплати.

2014 – Със специална заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова стартираха действия за регламентирането на гаражите в Казанлък. Не всички техни ползватели имаха сключени договори и не всички плащаха определените месечни такси. Според данни от предходната 2013 г., нерегламентираните гаражи бяха над 1200. Предположенията на Общината беше, че общият им брой е 5000.

2014 – Двама от възпитаниците на треньора Тихомир Владов от казанлъшкия клуб „Таекуондо есктрийм” се завърнаха с първите си медали от чужбина година след основаването на клуба. На Международния таекуондо турнир “10 OMEGA CUP” в Белград Антонио Михайлов – на 11 г., спечели златото в категория до 36 кг., а вицешампионка стана Мартина Узунова – на 12 г., в категория до 33 кг.

2014 – Колоездачът Александър  Алексиев се класира първи в Мароко, в местното „Гран при на Ал Массира”, в категория 1.2. След  над 160 км. националът от Казанлък стана  лидер и носител на трофея в Северозападна Африка с време 2:35:19 часа в най-дългия етап на тридневния тур.

2015 –С водосвет и тържествена програма беше отбелязан 125-годишният юбилей на ОУ „Генерал Скобелев” в с. Скобелево.

2020 – Започна демонтиране на стълбове от несъществуващата тролейбусна мрежа по надлеза. Този участък беше затворен за движение, спиране, паркиране.

2020 – Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, бее готова да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за сформиране и оборудване на звеното и добрата колаборация на ръководствата на двете институции – ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев. Лабораторията бе създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

2021 – Димитър Караниколов е най-добрият въздушен фотограф за 2020 година. Той снима България не само, за да я обикнем повече, а за да я покаже на света от друга гледна точка. Най-добрият въздушен фотограф за 2020 година бе специален гост в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ снощи по bTV. Димитър е от Казанлък, по професия е архитект.

2022 – Състоя се заседание на Областния съвет по сигурност, на което беше обсъдена ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на бежанци от Украйна. От изнесените данни стана ясно, че в момента на територията на областта са настанени 17 украинци в частни квартири в Стара Загора и 5 души в Международния младежки център в града. Представителите на 11-те общини докладваха готовността за настаняване на бежанци и базите, с която разполагат. Всички общини декларираха, че имат възможности да поемат хора от Украйна както в общински жилища, така и в частни имоти. Засега обаче никъде извън областния град не са настанявани украински граждани.

2022 – В Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (скривалища), които са собственост на МВР. Данните бяха изнесени от комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН по време на заседанието на Областния съвет по сигурност, на което беше обсъдена ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на бежанци от Украйна.

2022 – В Стара Загора и в Казанлък има по 8 скривалища, които са собственост на юридически лица. В малките населени места също има такива обекти, собственост на юридически лица. Съгласно изискванията на ЗУТ всички  по-нови сгради също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram