Днес, 04.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – БСП-Казанлък откри на първия етаж на сградата, в която се помещава, дневна обществена читалня – в полза на гражданите, които нямаха възможност да си купуват ежедневници от периодичния печат.

1999 – В предаването „АртРадио“ художникът Борислав Прангов сподели със слушателите спомени за времето, което бе прекарал в Африка и за своята книга-дневник „Моите африкански сънища“.

2000 – Водещата на сутрешния блок Деляна Бобева посрещна утрото с порой от гневни телефонни обаждания на слушатели заради непочистените от снега улици в Казанлък и общината.

2000 – Над 300 търговци се събраха пред сградата на Община Казанлък, за да протестират срещу изискването за касови апарати. „Това не е приумица на Общината, а специална наредба на финансовото министерство“, обясни кметът Стефан Дервишев. Недоволните търговци изпратиха подписка до НС, Министерството на финансите, до синдикатите и до ръководството на СДС в Казанлък. Два дни по-късно 100 от търговците учредиха Сдружение на амбулантните търговци.

2001 – „Дал съм съгласието си да работя в това сдружение, ако то е надпартийно и дейността му е насочена към интересите на България“, каза в интервю за „Вис виталис“ кметът Стефан Дервишев в отговор на въпрос ще участва ли в Сдружението за защита на националните интереси, създадено по инициатива на генералите Марин и Пешлеевски.

2002 – Изключително тежка към тази дата бе пътната обстановка в община Казанлък заради голямата снежна покривка и заледените пътни участъци. Затрудненията – заради снежните преспи и силния вятър, бяха особено големи в гр. Шипка и селата Дунавци, Ясеново, Шейново, Хаджи Димитрово, Голямо Дряново и Долно Изворово.

2002 – Със своя заповед областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова забрани допускането на лица под 18 г. без придружител в увеселителните заведения и продажбата на алкохол на такива лица.

2002 – Водещите на предаването „Пинг-понг“ Цветан Георгиев и Георги Манев поставиха началото на своите закачливи „задълбочени анализи“ на популярни песни от различни жанрове. В този ден обект на техния „анализ“ бе „Луната спи“ на Нети.

2004 – Наказание „Обществено порицание“ чрез оповестяване на присъдата по радио „Вис виталис“ Районният съд в Казанлък наложи на Иван Николов Дянков от Казанлък за това, че на 28 април 2002 г., заедно с други младежи, е хвърлял камъни по преминаващ край гара Калофер бърз влак от Варна до София. Счупените стъкла на вагоните на влака бяха на стойност 196 лв.

2007 – Към този момент на територията на общината функционираха 30 детски градини, 14 от тях – в Казанлък. Капацитетът им общо бе 2332 деца, посещаваха ги 2300. Проблем със записването на деца в детските градини нямаше.

2013 – Пиянска свада завърши фатално в павелбанското село Габарево. С.С. на 36 години от същото село уби с нож баща си – на 55 г.

2016 – Бивш заместник министър в Министерство на културата е новият главен архитект на Община Казанлък. Архитект Георги Стоев от днес заема длъжността Главен архитект в администрацията на Община Казанлък. Архитект Стоев е завършил магистратура във Висш инженерно-строителен институт (ВИСИ), гр. София.

2016 – Милен Христов е Футболист №1 на 2015 г. в Казанлък, това определиха феновете в ежегодната класация, която ФК „Розова долина“ провежда в социалната мрежа Фейсбук. За Милен са гласували освен запалянковци-почитатели и действащи, бивши играчи, президенти и на ФК „берое“, известни български спортисти, журналисти. Той оглави класацията с огромно предимство.

2016 – Снегорините стоят! Възмутен казанлъчанин изпрати снимки в редакцията на 3 снегопочистващи машини. Те са били паркирани пред заведение в източното, като вероятно водачите са решили да похапнат.

2017 – 632 бебета са се родили в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък през 2016 г. Те са със 150 повече от предходната 2015 г., когато в казанлъшкото АГО са проплакали 482 деца.

2017 – След 66 години трима горяни от Павелбанско бяха посмъртно наградени с ордени с указ на президента Плевнелиев. Инициативата да бъдат отличени е на Съюз „Истина“. Церемонията се състоя в Казанлък.

2017 – Казанлъшкият клуб „Селт“ е шести за България в спортното катерене, показа справката на Българската федерация по катерене и алпинизъм за 2016 година. В оценяването на близо 30-те клуба, участвали в състезанията, са отчетени успехите за подрастващи, мъже и жени в нашите и международните стартове.

2018 –  Казанлъчани също се включиха в националния протест за запазването на Пирин. Освен протестните послания за спиране изсичането на уникалния Пирин те извиха и хоро под звуците на гайда и тъпан. Протестите са срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

2019 – Снегът е блокирал пътя до Паметника на свободата на връх Шипка, е видно от кадрите на побелялата Шипка с 20 сантиметра натрупан петъчен сняг. Температурата е минус 10 градуса. Придвижването към върха е възможно за тръгналите на път със зимни гуми, спазващи ограниченията за движение. Пътят е почистен и опесъчен, а времето благоприятно за зимен туризъм.

2020 – За заплати от 850 лева за медицинските сестри в общинското детско здравеопазване и 660 лева за помощния персонал в детските ясли се договориха в Казанлък на заседание на общинския съвет за тристранно сътрудничество. Страните са се договорили да се анализира приходната част на бюджета след първото тримесечие на 2020-а и ако числеността на децата в детските заведения се запази, което означава, че няма да има намаление на държавните средства, може възнагражденията да достигнат договорените в отрасловото споразумение 900 лева.

2020 – Деца, въоръжени с чували, събираха боклуци в междублоково пространство в кв. „Изток“ в Казанлък. Четирите момичета оставиха следобедните игри, за да почистят зелената площ между „14-ти“ и „73-ти“ блок. По думите им „било много мръсно“ и решили да почистят. >Това най-вероятно няма да е първата акция на подрастващите. Минаващи в близост пък определиха самоинициативата на младите, като „похвална“ и „за пример“.

2021 – Над 450 животни от казанлъшко бяха кастрирани, а близо 200 са били изведени от приюта в рамките на изминалата 2020 година, съобщи неправителствената организация „Animal Hope Bulgaria-Kazanlak“. 94 кучета и 96 котки вече си имаха стопани и вече не бяха грижа за дарителите. В целогодишната кампания „Кастрация с доплащане” бяха положени грижи за 45 котки.

2021 – Гръмотевици със силен дъжд се изсипаха над Казанлък в последните часове на 4 януари. Необичайното явление бе рядкост за началото на годината. Необичайни бяха и температурите за тази част от зимата, които бяха много над нулата – цели 9 градуса. На много места по улиците на града от силният дъжд се образуваха големи локви.

2021 – На 04.01.2021 г., по път ІІ-55, в посока гр. Гурково, се бе движил л.а. „Мерцедес“, управляван от 55-годишен мъж. На км 57 поради движение с несъобразена скорост водачът изгубил контрол над автомобила, който излязъл от пътното платно и се блъснал в метална указателна табела и стоманено-бетонна ограда. В резултат на удара, пътниците на задната седалка на автомобила – 29-годишна жена и две деца, на 8 месеца и на 2 години, получиха комоцио. Настанени бяха за лечение в УМБАЛ – Стара Загора, без опасност за живота.

2021 – При проведено в онлайн формат заседание на Централния съвет на ДПС бе избрана структура и състав на Оперативното му бюро, съобщиха на Фейсбук страницата си от Движението. 20-членен е съставът на колективния орган на партията, като е структуриран начело с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, 5-ма заместник-председатели и 14 членове. Народният представител от Старозагорски избирателен район Халил Летифов бе избран от членовете на Централния съвет за заместник- председател с ресор „Зелен пакт, транспорт и информационни технологии“.

2023 – Съдия Михаил Михайлов е определен за изпълняващ функциите „Административен ръководител – председател“ на Районен съд – Казанлък, считано от 03.01.2023 год., до встъпване в длъжност на нов председател на институцията.

2023 – Казанлъшка детска градина дари средства за пациентите на детското отделение на болницата в Казанлък. Сумата от 520 лева, събрана в резултат на коледен базар в ЦДГ „Буратино“, е редоставена за нуждите на МБАЛ “Д-р Хр. Стамболски”. Тя ще бъде използвана за закупуване на стойки за течни разтвори (банки) за лекуващите се деца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram