Днес, 03.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – За седмица на Районната болница в Казанлък бяха необходими по 1 млн. 200 хиляди /стари/ лева. С големи трудности Общината осигуряваше по 700-800 хиляди лева.

1997 – „Стойте тук!“ – така в интервю за радио „Вис виталис“ се обърна към младите хора в Казанлък 19-годишният Павел Колев, който от 7 години живееше в Женева, Швейцария, заедно с родителите си. Младежът разказа подробности за живота си там, като заключи: „В Швейцария за младите е много трудно, идеално е за 60-годишните. Младите не са самостоятелни. Разделението там е между богати и средни, а не между богати и бедни. Бих останал там, но за малко. България е родната ми страна“.

1998 –В този ден приключи финансовата проверка на Държавен и финансов контрол – Стара Загора в Община Мъглиж. Констатирани бяха 2 незначителни нарушения по Кодекса на труда.

1998 – В Колежа по икономика в Казанлък се състоя промоция на „Уиндоус,98“ за продуктите на „Майкрософт“ за региона.

1998 – Фондация „Оазис“ и галерия „Александър“ откриха фотоизложба на творби от конкурса „Деца в риск“.

1998 – Сдружението „Път“, в което бяха обединени частните превозвачи по линията Казанлък – Стара Загора, дариха на Детската болница в с. Бузовград събрани лични средства от 220 хиляди /стари/ лева.

1998 – РПУ-Казанлък приключи работата си по досиетата за необслужвани кредити от банките. Обработени бяха 165 досиета, по 11 от тях бяха образувани следствени дела.

2000 – До тази дата към КНСБ – Казанлък бяха изградени 4 секции на Младежкия форум в КНСБ.

2000 – Средният добив при житните култури в община Павел баня бе 260-270 кг. от декар.

2000 – Нито един гражданин не посети обявения в този ден открит приемен ден на комисията по култура към Общински съвет-Казанлък.

2001 – Средният добив на ечемик от декар в община Казанлък бе 285 кг. С най-високи добиви – 300 кг/дка, бяха кооперациите в Крън, Копринка, Енина, Хаджи Димитрово и Шейново.

2001 – 12 младежи и девойки получиха дипломи за сервитьори-бармани по реализирания от Съюза на жените „Проксен“ проект „Старт в живота“.

2002 – С финансовата помощ на местни спонсори за участие в един от най-престижните международни хорови конкурси в гр. Превеза, Гърция, замина Детският хор при НЧ „Искра“.

2002 – С 1000 единици, в сравнение с предходната година, бе увеличен броят на оръжията – собственост на физически и юридически лица, в област Стара Загора – от 6076  на 7077.  Органите на реда бяха иззели 160 незаконно притежавания оръжия.

2003 – 17 350 дка бяха засетите с ечемик площи в община Казанлък, с пшеница – над 28 000 декара.

2003 – „Вода за напояване има“, – каза в интервю за „Вис виталис“ началникът на Напоителни системи – Казанлък Иван Бакалов и уточни, че средната цена за напояване на 1 декар със земеделски култури е 10 лв. и 8 ст.

2003 – РПУ-Казанлък отчете в този ден дейността си за първото полугодие на 2003 г. 1361 бяха регистрираните престъпления, 47% от тях бяха разкрити. 100-процентова бе разкриваемостта на убийствата, опитите за убийства и блудствата. Най-нисък бе процентът на разкритите кражби на МПС. Възникнали бяха 36 пожара, лъжливите повиквания бяха 9.

2003 – 10 гимназисти от 4 казанлъшки училища, водени от зам.-кмета Кирил Кирилов и Станислава Балканска – директор на Алианс Франсез, заминаха за побратимения на Казанлък френски град Сент Ерблен, където участваха в Европейска среща на младите хора от Испания, Ирландия, Франция и България.

2005 – Казанлък бе на второ място в областта по брой загинали при ПТП за първите шест месеца на 2005-та година. 9 бяха убитите при 258 тежки пътнотранспортни произшествия, станали на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък. В Старозагорска област от 1-ви януари до 30 юни бяха регистрирани 1 066 ПТП, при които загиналите бяха 21, ранените – 203-ма. С 11 по-малко бяха загиналите в сравнение със същия период на 2004-та година.

2005 – Лекоатлетът от клуб  „Казанлък“  Енчо Щерев стана първи при хвърлянето на диск с резултат 43 м и 75 см в международния възпоменателен турнир „Вулпев – Бахчеванов“, домакин на който бе Пловдив.

2006 – За активно отразяване на дейностите на фондация „Математика и информатика“ бе отличен журналистът от радио „Вис виталис“ Цветан Георгиев. За високи постижения бяха наградени 21 ученици и 13 преподаватели. Това бяха 9-тите поред годишни награди на фондацията.

2006 – Съответно първа и втора награда завоюваха възпитаничките на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“ – пианистките Александра Симеонова и Виргиния Костадинова на Втория национален фестивал.   

2007– Според данни на НЕК в страната най-чувствително бе намалял обемът на яз. «Копринка». При общ обем от 142 млн. куб. м. към момента обемът му бе 54 млн. куб. м. За новините на «Вис виталис» ръководителят на водното съоръжение инж. Стоян Георгиев съобщи, че няма нищо тревожно в намаляването обема на язовира, тъй като той се използва предимно за напояване на селскостопанските площи в казанлъшкото и старозагорско поле. Преди повече от 10 години яз. «Копринка» е бил източен до 20 милиона куб. м. вода.

2008 – 33 бяха случаите на лаймска болест в петте общини в района на Казанлък от началото на годината, в т.ч. две деца на възраст 3 и 8 години. 10 от случаите бяха в Казанлък.

2009 – “Приказки от минали времена” от Ръдиард Киплинг бе новото предложение за децата в афиша на казанлъшкия театър, чиято предпремиера бе играна в този ден.

2010 – В мултимедийната зала на ИМ „Искра” бе открита изложба, представяща за първи път използваните стари мерки, теглилки и монети из българските земи – до приемане на Закона за мерките и теглилките в Княжество България през 1888 г. 

2012 – Девет години от своето създаване отбеляза Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” в Казанлък.

2013 – Десет години от основаването си отбеляза Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък в присъствието на родители на деца с увреждания, специалисти и съмишленици. „Бъдеще за децата с увреждания“ бе член на Националната мрежа на децата от три години, а от скоро бе и член на УС на Мрежата. Сред ползотворните партньорства на сдружението бе и това с  радио „Вис виталис“.

2013 – „В Павел баня перат чаршафи с минерална вода“. Тази информация бе огласена в този ден на сайта на курортния град. Причината бе проблем, свързан с хигиенната градска баня. Въведен бе режим при използването на минералната вода, басейните бяха пълни наполовина, почиващите си тръгваха по-рано от плануваното.

2014 – Общинската конференция на БСП – Казанлък избра Николай Терзиев за временен председател на партията до свикването на отчетно-изборна конференция. Терзиев бе заместник-председател от 2012 г. на партийната организация.

2014 – Новият президент на Ротари клуб в Казанлък стана дизайнерът Иван Найденов. Смяната на президентите и ръководните лица става на 6 месеца. За церемониалмайстор ротарианците избраха фотограф-художника Бедрос Азинян.

2017 – Буреносен вятър повали десетки дървета в района на ЖП линията между мъглижките села Ветрен и Дъбово.

2019 – Фирми в Стара Загора няма да работят, заради високите цени на тока Енергоемки производства и предприятия в Стара Загора ще бъдат спрени, заради високата цена на електроенергията на свободната борса, предупредиха в съобщение до медиите от „Холдинг Металик“.

2019 – Претърсване в домовете на четирима полицейски служители на КАТ в Казанлък се извърши, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Причината за акцията са съмнения за участието им в корупционни схеми. Със сигурност след днешната операция някои от тях, ако не и четиримата, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за длъжностни престъпления, потвърди прокурор Атанасов, като уточни, че вече има събрани доказателства в тази посока. И четиримата полицаи са редови. Само един от тях е с по-висок чин. Същевременно се проверява и версия за възможното им косвено участие в мистериозната смърт през декември миналата година на началника на казанлъшкия КАТ – Тодор Николов, който изчезна и след два дни бе открит мъртъв в автомобила си в безлюдна местност. От полицията тогава обявиха, че Николов се е самоубил. Сега се проверява дали четиримата му подчинени не са подпомогнали самоубийството му, разкри още прокурор Атанасов. Проверката е разпоредена от гл.прокурор Стотир Цацаров, случаят е поет от Националната следствена служба.

2019 – Малко след като в Казанлък се разрази буря около 21 часа, силният вятър събори дърво върху автомобил на ул. „6-ти септември“ 11. За това съобщиха читатели на ПРЕСС ТВ и изпратиха снимки и видео. Те съобщиха и че са подали сигнал на спешния телефон 112, а полицията и пожарната са реагирали светкавично и на 5-та минута са били на мястото на инцидента и веднага са се заели да освободят колата и пространството от загиналото в буря дърво.

2019 – Трафикът на ул.“Капитан Петко Войвода“ е невъзможен от 21:00 часа насам, заради рухнало от бурята тази вечер дърво на платното. Наш репортер уточнява, че падналото стъбло е препречило перпендикулярно движението на улицата край училище „Чудомир“.

2019 – След снощната буря кабел е провиснал на пътя близо до западната част на магазин „Диана“ в западното. Провисналият кабел пречи на преминаващите с автомобили. Опасният участък е маркиран с червен парцал.

 2020 – Три години и половина, след като бяха посадени 40 декоративни дръвчета от треньори и спортисти от казанлъшките спортни клубове, подкарани от Борис Кърчев и Йоана Йончева – Фильова, кандидати за депутати от ГЕРБ през 2017г. от гората нямаше и помен. В този момент на нейно място се изграждаше модерен мини футболен тренировъчен комплекс, който бе почти завършен. Само година след, като бяха посадени, казанлъчани алармираха, че гората не се подържа и дръвчетата са обречени на гибел.

2020 – В РУ-Казанлък е получен сигнал, че в гр. Николаево, “Възраждане”, е възникнал скандал, преминал в сбиване, в следствие на което 42-годишен мъж е нанесъл удар с нож в гърба на 41-годишен мъж. Пострадалият бе настанен за лечение в УМБАЛ – Стара Загора с прободна рана в гърба, без опасност за живота. Образувано бе досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 1 от НК. Извършителят към момента се укрива.

2021 – Почина едно от най-ярките имена в областта на културата в Казанлък – Пеньо Терзиев. До последно хората в региона и страната го помнят като дългогодишен ръководител на Фондация „Чудомир“. Той е съставител на многотомно издание за именития Димитър Чорбаджийски и признат за най-задълбочените изследователи на неговото творчество. Под ръководството на Пеньо Терзиев дълги години Казанлък бе наричан културната столица на България, когато тук се провеждаха Чудомировите празници. Човек с безкрайно голям афинитет към културата. Пеньо Терзиев бе познат и като брилянтен учител, чието слово помнят поколения. Човек който дълги години обединяваше културната общественост в региона. Помогнал на стотици да издадат свои книги, както и за реализацията на редица изключително мащабни проекти.  Дълги години член на Ротари Клуб Казанлък.

2021 – Клон от вишна се сцепи и падна върху автомобил. Инцидентът стана на ул. „Съединение“ в Казанлък. Екип на пожарната се отзова веднага на сигнала и започна разчистване на блокираната улица

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram