Днес, 03.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Казанлък бе учредено Сдружение на приятелите на Испания „Надежда“.

1997 – Започна работа базата в с. Горно Изворово – организирана бе лятната почивка на учениците от община Казанлък.

1997 – „Процесът по приватизацията на фирмата приключи, предстоят касова приватизация и конкурси. Работниците са пуснати „ан блок“ в отпуски за 4 седмици“, заяви в интервю директор на „Севт“ АД  г-н Николов.

1997 – „Идеята за хармонията между тялото и духа – това е и философия, и бойно изкуство“, – обясни в интервю на Красимир Ганев Пламен Маринов, който разказва историята на китайските бойни изкуства, за монаха Данмо и учението в манастира Шаолин.

1998 – 25-тата си годишнина отбеляза в този ден Общинският младежки дом – Казанлък.

1998 – Специалната награда за цялостно участие в Националния конкурс за детска рисунка „Франция, здравей!“ спечелиха децата от Детския комплекс в Казанлък.

1998 – Община Казанлък спечели и второто дело за собствеността на детския лагер в с. Равда.

1998 – Костадин Костадинов и Иво Якимов спечелиха първите места на републиканските турнири по тенис на маса „Топ 12“.

1998 – Състоя се премиерата на първата книга на Стоянка Минева „Път по рана“.

1999 – Членовете на Българския лекарски съюз в Казанлък изпратиха до всички най-важни институции в страната и града обръщение-декларация, в което заявиха, че не могат да поемат пълна отговорност за здравето на хората в общината поради натрупани и неразрешени финансови проблеми.

1999 – Правилник за организацията на общинските съвети бе изготвен в Казанлък по време на работно заседание на Съвета на председателите на общинските съвети от страната.

1999 – 11 фолклорни ансамбъла, в т. ч. 4 чуждестранни, взеха участие в открития в този ден в Казанлък Международен фолклорен танцов фестивал „Долината на розите“.

2000 –Състоя се премиерата на четвъртата книга на Веселин Стоянов „Белите полета на спомена“.

2000 – В този ден кметът Стефан Дервишев откри Центъра за информация и услуги на населението в община Казанлък.

2001 – Управителят на фирма „Доблен“ Иван Добрев прогнозира в интервю, че по време на розобера ще бъдат набрани по 300 кг. от декар. Към момента фирмата имаше ок. 500 дка собствени насаждения с рози и ок. 1000 дка с лавандула.

2001 –Гост на Казанлък по случай Деня на града и Празника на розата бе президентът Петър Стоянов.

2001 – В розовите градини край с. Горно Черковище се състояха традиционните ритуали „Розобер“ и „Розоварене“.

2001 – Пред клуба на дейците на културата бе експонирана изложба-базар на изкуствата на художници от Гимназията за промишлени форми в Казанлък „Акад. Дечко Узунов“.

2001 – Поетът Валери Станков от гр. Варна спечели наградата от конкурса „Магията любов“, организиран от Община Казанлък и в. „Искра“.

2002 – В този ден се навършиха 2 години от създаването в Казанлък на Центъра за информация и услуги. Над 10 хиляди бяха обработените молби за периода, 370 – жалбите от граждани, недоволни най-често от незаконното строителство, близо 6 хиляди бяха молбите, отнасящи се основно за строителство.

2002 – СДС – Казанлък се обяви против затварянето на детските градини през лятото, след като зам.-кметът Кирил Кирилов информира, че в Казанлък ще дежурят две детски градини – в кварталите „Изток“ и „Запад“.

2003 – Фотограф-художникът от Казанлък Бедрос Азинян бе автор на оформлението на корицата на сп. „ФО“. Публикувана бе една от най-новите му композиции „Той, Тя, Тя“.

2003 –Ученици от Стара Загора нарисуваха в този ден най-голямата карта на България с площ 500 кв. м. – в знак на протест срещу Закона за регионалното развитие, който определи 6 административни района, между които не беше Стара Загора.

2003 – По 1 лв. 35 ст. за килограм се изкупуваше розовият цвят в кампания, 2003.

2004 – Фото-портретите на две казанлъшки дами – Петя Кефалова, пиар на Община Казанлък, и Виолета Маринова – управител на агенция за недвижими имоти, бяха включени в изложбата на фоторепортера на БНТ и БТА Светлозар Недев „Тя, жената, която може и знае защо“, която събра снимките на 35 успели в различни сфери дами от Старозагорска област.

2005 – Четирима бяха Почетните граждани на Казанлък, за удостояването на които Общинският съвет взе решение: д-р Георги Китов – за изключителни постижения в областта на археологията и издигане престижа на община Казанлък; инж. Пеньо Кирацов – за огромния принос за индустриалното развитие и културния просперитет на града; Добромир Гущеров – за дългогодишната му обществено-полезна дейност за издигане престижа на общината и направените дарения с непреходна стойност, и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион – за цялостната му дейност и големия  му принос за развитието и просперитета на Казанлък в областта на духовната сфера и укрепване баланса между различните вероизповедания. С вписване в Почетната книга бяха  удостоени: арх. Кръстьо Попов, Урсула Коста и д-р Радка Арнолд.

2005 – С тържествена церемония и издигане знамето на Казанлък беше открит в този ден реконструираният площад „Севтополис“. Проектанти  на обновения център бяха арх. Иванка Гераскова и арх. Димитър Димитров. Площадът беше реконструиран за по-малко от 2 месеца със средства на Община Казанлък и Програма „Красива България“.

2005 – Вторият туристически триатлон „Бодлите на розата“, организиран основно от ТД „Орлово гнездо“ в рамките на Празника на розата, стартира в този ден от Лъвовата чешма. В него се включиха 30 туристи от Казанлък, Стара Загора, Сливен, София и др. градове на страната. 

2005 – Открит бе офис на “Римини газ”. Фирмата обяви намерението си да инвестира 35 млн. лева в проекта по газифицирането на Казанлък, което да приключи през 2006 г.

2005 – По време на Празника на розата екипът на радио „Вис виталис“ прие гости – колеги от радио „Нов век“ във ВАЗ – гр. Толияти, побратимен на Казанлък. В Долината на розите бе заснето едно от изданията на поредицата „Самарски съдби“ – гр. Самара.

2006 – Японският традиционен театър „Кьоген“ гостува в Казанлък по време на

Празника на розата. Своя спектакъл представиха актьори от школата „Окура“. Театралната форма Кьоген възниква в Япония преди около 700 години през периода Муромачи (14 в.) и се изпълнява в паузите между сериозните пиеси от театър Но. Пиесите на Кьоген представляват комедиен диалог, чиято тематика се фокусира върху емоциите и живота на обикновения човек.

2006 – Три изцяло реконструирани обекта бяха открити в Казанлък в този ден в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, областната управителка Мария Нейкова и други гости. Открит бе реконструираният на стойност 211 672 лева предгаров площад, към който бе изграден и паркинг за над 30 автомобила. Открити бяха и обновената спортна зала на стадион „Севтополис“, втората в България с терафлексно покритие, и ремонтираното Инфекциозно отделение на болницата в Казанлък.

2006 – В ОДК „Св. Иван Рилски“ се проведе заключителният етап на националния конкурс „Казанлъшка роза“ в раздела по биология. По темата „Казанлъшка маслодайна роза“ твориха 58 участници, а до защита бяха допуснати 13 деца. Председател на журито бе Христо Ламбев – експерт по етерично-маслени култури в Института по розата в Казанлък. Гости на тържествената вечер по награждаването на лауреатите в конкурса бе 30-членна делегация на Европейската асоциация на института за неформално образование през свободното време на децата и младежите.

2006 – В Изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба живопис на 20 казанлъшки художници, които представиха над 40 творби на тема „Натюрморт“.

2006 – 27 деца на възраст от 4 до 7 г. се включиха в конкурса за детска песен, организиран за 16-та поредна година от ШИ „Емануил Манолов“ в рамките на Празника на розата. Първа награда бе присъдена на Иван Костадинов, второто и третото място бяха за Десислава Иванова и Стефан Гешев. Голямата награда спечели Теодора Манджурова. При децата 6-7 г. се откроиха Валентино Бабат, Дана Мария Стайнова и Петър Добринов, съответно класирани на първо, второ и трето място. Голямата награда в тази група бе за Ивелина Делчева.

2007 – Посланници от 12 държави бяха сред официалните гости на Празника на розата в Казанлък. В този ден официално бе открит реконструираният православен храм „Св. пророк Илия“ в квартал „Кулата“. В традиционното празнично шествие участие взеха над 2 600 души. Заключителният концерт от програмата за Празника на розата бе с участието на народната певица Николина Чакърдъкова.

2008 – Боньо Мирчев остана кмет на село Енина – според решение на Административния съд в Стара Загора. Съдът отхвърли оспорването на Решение на ОИК в Казанлък за регистрирането на кандидата за кмет в Енина. Жалбата срещу решението на Избирателната комисия бе подадена от кандидат-кметовете в Енина Мирчо Ченалов от партия ГЕРБ и Сава Койчев от Комунистическата партия на България.  

2008 – ОДЗ „Еделвайс“ представи петата си поред постановка на детската театрална студия „Смехоранчета», в която участваха 31 деца  –  „Спящата красавица“ по Шарл Перо. Сценарият и режисурата бяха дело на педагогическия екип на детското заведение с подкрепата на Театър „Л. Кабакчиев“.

2008 – Зам.-министърът на културата Надежда Захариева връчи грамоти на наградените ученици от Националния младежки конкурс за изящни и приложни изкуства. Министерството на културата присъди 41 награди на даровити деца от гимназиите по изкуствата. Първа награда и стипендия спечели Емел Осман Тисова – в 9 клас на НГПИД „Акад. Д. Узунов“, специалност „Промишлен дизайн“. В конкурса участваха 180 произведения на 142 ученици от училищата по изкуствата.

2009 – На ученическите игри по лека атлетика в Сливен отборите на ПМГ „Н. Обрешков“ 8-10 клас и ОУ „Мати Болгария“ 5-7 клас момчета спечелиха първо и второ място в отборното класиране и множество индивидуални награди.

2009 – Към този момент продължаваше оценяването на щетите в сградите на ЛХМ „Чудомир” и ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, сериозно пострадали от проливния дъжд и градушката, поразила и посевите в Казанлъшко на 30 май с. г. От спешен ремонт се нуждаеха покривите на музея и гимназията, в чийто училищен двор няколко дни разчистваха останките от поваленото от бурята вековно дърво. На мястото му посадиха ново дръвче.

2010 – Поради отпаднала необходимост от тях, Министерският съвет взе решение да се отнеме от ПГ „Иван Хаджиенов“ в гр. Казанлък правото на управление върху имоти – публична държавна собственост и ги обяви за имоти – частна държавна собственост. Имотите са в Казанлък и са построени върху територия, собственост на „Арсенал“ АД: учебна сграда с два корпуса, учебна сграда с кабинети по практика и складове.

2010 – Лаура Сантисо – изпълнителка на фламенко, представи пред учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” своя танцов фламенко-спектакъл. Сантисо имаше идея в бъдеще да създаде в Казанлък своя школа.

2011  – За първи път в Казанлък бе проведен Националният фестивал  на виното „Вино и рози“ – по време на Празника на розата. При закрита дегустация бе проведен и конкурсът за „Розе“ 2011 година.

2011 – По време на тържественото заседание на местния парламент, открито от председателя Васил Самарски, с участието на гости от побратимените градове, бе подписана Харта за засилено сътрудничество в сферите на културата, образованието, спорта, икономиката и туризма между Казанлък и френския град Грас. Тя бе официално подписана от кметовете Стефан Дамянов и Жан- Пиер Лелю. Официално бе открита в Казанлък сградата-хексагон на Алианс Франсез, строена 4 години.

2012 – Над 30 деца в две възрастови групи – 4-5 години и 6-7 години, дебютираха  на сцената на читалище „Искра” в 22-то издание на Конкурса за детска песен. Над 500 бяха раздадените награди за 22 години, 30 бяха наградите в 22-то издание на конкурса. Участниците, удостоени с първа награда, получиха и покана за обучителен курс във Вокална студия „Искрица” при НЧ „Искра-1860”. Михаела Дончева, Петър Георгиев, Никол Добрева бяха носителите на първа награда в раздела 4-5 години, а при по-големите с първо място бяха Иво Балджиев и Валентина Демирева. Журито  присъди и специални награди на дуета Рая и Радина Йовчеви и на Виктория Налбантова .

2012  – 98 деца от 12 български града участваха в националния  конкурс „Една българска роза“, който се проведе във Военния клуб в Казанлък. Признанието на журито заслужиха 11 казанлъшки таланти, сред които  Мария Попова,  Мариела Ганчева, Мария Ангелова, Маргарита Баролова.

2012  – Рекордьорката в хвърлянето на копие за девойки младша възраст Станислава Василева от ЛК „Цветанка Христова” – Казанлък спечели втора титла в дисциплината за 2012 г. от Държавното първенство за девойки младша възраст, което се проведе в София на Националния стадион „Васил Левски”.

2013 – Казанлък тържествено отбеляза 110 години от провеждането на Празника на розата. Събитията в празничната програма започнаха още от средата на месец май, като подготовката за тях бе започнала година по-рано. Официално празниците бяха открити на 31-ви май с тържествена церемония на централния площад, където бе предадена капсула с посланията на девойките, носителки на титлата Царица Роза, за да бъде вградена в бъдещия Музей на розата и отворена след 110 години. Със званието Почетен гражданин на Казанлък бе удостоен скулпторът Доко Доков, автор на скулптурата „Тракийката“ на централния площад. Над 7 хиляди души взеха участие в карнавално шествие, разделено на 10 тематични блока и преминали под мотото „Красота без граници и възраст“. Сред участниците в празничното шествие бяха представители на побратимените с Казанлък градове: Надканижа – Унгария, Верия – Гърция, Толияти – Русия, Търговище – Румъния, Кочани – Македония, както и група от Казахстан.

2013 – Всичките 22 участнички в конкурса за избор на Мини Мис Царица Роза, състоял се на пл. „Севтополис“, получиха корони от Царица Роза,2013 Юлия Николова.

2013  – Първата копка на Информационно-комуникационен център за услуги в гр. Мъглиж направиха кметът Господин Господинов и Гергана Савова, представител на неправителствената организация „Европа за нас”.

2013 – Спечелилите първи места в 23-я конкурс за детска песен, организиран от НЧ ”Искра”, получиха възможност да се обучават, безплатно и без да полагат задължителния конкурсен изпит, във вокалната група „Искрици” с ръководител Стефка Денева.

2013  – 68 деца, четвъртокласници от ОУ „Чудомир”, получиха свидетелствата си за завършен начален етап. Своя поздрав поднесоха мажоретките от студио „Чудо” и членовете на клуба по приложно колоездене, водени от Йовка Пашова. Сред получилите удостоверения за завършен 4-ти клас с отличие, бяха и четиримата талантливи възпитаници на преподавателката Роза Крушева, които участваха в списването на книжката „Магията на думите”. Това бяха децата от 4 „в” клас Теодор Господинов, Гергана Атанасова, Елизара Минчева и Андриан Димитров.

2014 – Рекорден брой творби участваха в поетичния конкурс „Магията любов“. „687 лирични произведения постъпиха при организаторите на 14-тото издание на конкурса. 229 автори от цялата страна изпратиха по три стихотворения, както предвижда регламентът“, потвърди в интервю Женя Димова от Сдружение „Кула“.

2014 – За първи път в Казанлък бе избрал да покаже третия си филм „Забранените кралства на Хималаите-Кралство Мустанг“ от поредицата за Забранените кралства нашият съгражданин Илиян Дончев. Бизнесменът и меценат Дончев е сценарист, оператор и режисьор на филмите си.

2014 – За първи път Община Казанлък стартира прием на документи за подпомагане на асистираната репродукция за семейства по метода ин витро. Това стана след  решение на Общинския съвет и приет Правилник за подпомагане на процедури ин витро на лица с репродуктивни проблеми. В бюджета бяха предвидени средства в размер на 7500 лв.

2014 – „Бялата маслодайна роза е подходяща за биологично производство. Тя може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони“, каза в интервю директорът на Института по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов. „По-устойчива е спрямо гъбните болести, по-малко е взискателна към почвите и в сравнение с червената роза – по-издръжлива на ниски температури“, допълни той. В Института работеха за създаване на нови сортове рози, които да са подходящи за сушене на цвета.

2014 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна с младежите от ПМГ „Никола Обрешков“ и ПГ по лека промишленост и туризъм, които бяха на бейзболно обучение във Форт Уейн, Индиана, по линия на Американската организация „Уърлд Партнерс България“. По време на посещението те посетиха Световната бейзболна академия във Форт Уейн и проведоха обучение там. Учениците бяха придружавани от учителите по физическо възпитание Николай Скляров и Симеон Кушев, както и от Ричард Уитмър, управител на „Уърлд Партнерс България“, и съпругата му. В ПГ по лека промишленост и транспорт по бейзбола бяха запалени 40 ученици, от които 20  момичета. За тренировки, както на отбора, пътувал по САЩ, така и на останалите любители на този спорт, база в Казанлък липсваше.

2015 – Снимки на отровни змии разпространиха в социалните мрежи казанлъчани. Някои специалисти коментираха, че заради влажния сезон популацията на влечугите се увеличава. В Казанлъшко за последните седмици имаше двама ухапани от отровни змии.

2015 – Състезателите на казанлъшкия клуб по ММА – СК „Аргус ММА“ се завърнаха с медали от Държавното първенство за аматьори във Враца. Над 200 бойци от 24 клуба се състезаваха в две игрални зони: клетка и татами. Шампионски титли за Казанлък спечелиха Гюлтен Котелов в категория до 65 кг и Тенчо Караенев – до 93 кг.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram