Днес, 02.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – С над 40 изнервени пациенти, чакащи пред зъболекарски кабинет в поликлиниката в Казанлък, разговаря екип на „Вис виталис“. В интервю стоматологът д-р Григорова обясни причините: няма часове, няма достатъчно стоматолози в поликлиниката, а тези, които работят, протестират; бюджетът е малък, а профилактиката в зъболечението не е добра.

1997 – С 800 дка бе увеличена квотата на ориенталския тютюн за Община Казанлък. Така площта за този вид тютюн стана 10 800 дка.

1998 – Научна конференция на тема „Руско-турската война в политическата съдба на българския народ“ бе проведена в Казанлък с участието на проф. Стефан Дойчев, проф. Николай Генчев, проф. Константин Косев, старозагорския митрополит Панкратий и др.

1998 – Кметът на побратимения руски град Толияти Сергей Жилкин гостува на Казанлък за участие в тържествата по случай Трети март.

1998 – На симпозиум в гр. Лион, Франция – „Античната погребална живопис от 4-ти век пр. Хр. до 4 век след Хр.“ ИМ „Искра“ представи в диапозитиви и оригинални стенописи Мъглижката гробница.

1999 – Актьорът Иван Налбантов, заедно с читалищни колективи от община Казанлък, взе участие в тържествения концерт, посветен на Трети март. В Паметника на Свободата на вр. Шипка бе открита изложба, посветена на 121-та годишнина от Сан-стефанския мирен договор.

1999 – Проверка на Кооперативния пазар в Казанлък констатира увеличение на нитратното съдържание на пресните зеленчуци – с 50% над допустимите норми.

2000 – За 6-ти пореден път казанлъшката фирма „Катекс“ се представи на международното изложение в Париж „Такс уърлд“.

2000 – Радио „Вис виталис“ откри временна рубрика: „35 години Техникум по лека промишленост – Казанлък. История, настояще, перспективи“. До края на м. април с. г. бяха излъчени 10 издания на рубриката.

2001 – Християн-радикалната партия откри клуб на ул. „Ген. Гурко“ 27 в Казанлък.

2002 – Председателят на руската Държавна дума Генадий Селезньов и водената от него парламентарна делегация у нас се поклониха пред загиналите воѝни на Паметника на Свободата и посетиха храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

2003 – Мария Нейкова – областен управител на област Стара Загора, и губернаторът на Самарска област в Русия – Константин Титов, подписаха Споразумение за сътрудничество.

2004 – Заря-проверка в Казанлък по случай Трети март не бе организирана.

2004 – Пенка Соколова, директор на 22-ра детска градина „Дъга“, представи в интервю празничната програма по случай 15 г. от създаването на детското заведение, в която бяха включени 22 прояви през месеците март и април.

2006 – Кулинарна изложба-базар с уникални експонати на различни ястия от националната и световна кухня подредиха по случай 8 март собственици и управители на 12 ресторанта в Казанлък. Средствата бяха предназначени за лечението на казанлъчанина Диян Костов, страдащ от нетипичен младежки артрит, и за Медико-социален дом „Мария Луиза“ в Бузовград. Партньори на кулинарната изложба бяха Радио „Вис виталис“,  „Техноцентър“ и в. „Искра“.

2006 – Композиторът Маргарита Друмева и поетът Красимир Първанов гостуваха на последната вечер от поредицата “Пет зимни вечери с днешните бардове” в рамките на Националния фестивал “Днешните бардове”, организиран за втори път от Община Казанлък, Фондация “Чудомир” и радио “Вис виталис” по повод Чудомировите празници.

2007 – Рецитал по книгата на Янка Ташева „Жива жарава“ подготви Групата за художествено слово „Конферанс“ към Общинския младежки център. На 3-и март радио „Вис виталис“ излъчи в програмата си запис на рецитала.

2007 – Шествие, посветено на 130-тата годишнина от началото на Руско-турската война, организираха ученици на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. То премина по булевард „23-ти пехотен Шипченски полк“ и завърши в двора на Девическия манастир в Казанлък, където учениците поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите руски воѝни и български опълченци в Освободителната война.

2007 – Флаери с изображения на националния флаг, границите на страната и с текста на химна на Република  България, раздаваха на гражданите представители  на младежкия парламент. Инициативата бе по случай националния празник 3 март. На гърба на листовките бе публикувано послание на младежите към обществеността.

2008 – С освещаване на паметна плоча на Васил Левски в храм „Свети Георги“ започна честването  на националния празник на България 3-и март в с. Енина. Плочата бе изградена със средства на дарители.

2011 – 22 ресторанта и 3 сладкарски цеха от община Казанлък се включиха в кулинарната изложба, посветена на 8 март и организирана от казанлъшкото Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите с председател Костадинка Василева. Събраните средства бяха насочени към благотворителни цели.

2011 – С параолимпиеца Дечко Овчаров се срещнаха учениците от  ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Овчаров е възпитаник на това казанлъшко училище, тогава  СПТУ по текстил „Дончо Бояджиев”. Към момента лекоатлетът бе неколкократен сребърен медалист в дисциплината хвърляне на копие и диск за хора с увреждания. Той стана първи на планетата на шампионата в Индия през 2009 г., европейски вицешампион през 2010 г. Спечели златен медал на параолимпийските игри в Нова Зеландия в конкуренция с над 1000 спортисти от 71 страни.

2012 – Бизнесменът Пенко Манев стана новият председател на УС на ФК “Розова долина“, след като в края на ноември 2011 г. „розите“ останаха без президент при оттеглянето на Петко Петков.

2013 – 23-годишната казанлъчанка Гюлен Окан, обучаваща се в Университета по креативно изкуство в Мейдстоун – Англия, и нейният приятел Иван Боянов, и двамата – сред първите ученици по живопис в Школата на казанлъчанката Ваня Запрянова, търсеха по това време лица за проект, целящ да представи контрастите в живота между мечтите на децата и възрастните. Идеята на Окан бе да запише мечтите на възрастни хора и деца, като по този начин се направи паралел между поколенията. Тя осъществи проекта си и той бе представен през м. май в Лондон.

2013 – Плоча в памет на пилотите от въздушните на Негово Величество войски бе открита на територията на Военния гарнизон в Казанлък. Тя бе поставена на паметника с могъщия орел, символизиращ силата и волността на българските военни летци. Паметникът, както е написано на него, е „построен с усърдието и съдействието на летците от въздушното училище и при щедрия паричен дар от летеца капитан Петко Попганчев,1941-1942 г.“. Новата плоча бе в памет на генерал Васил Бойдев – началник на Дирекция по въздухоплаване, полк. Георги Дреников – командир на Въздушен учебен полк – Казанлък, полк. Васил Вълков – командир на 6-и Изтребителен полк – Марино поле, капитан Георги Стрезов – летец от Учебен полк – Казанлък, офицерски кандидат Желю Манолов, летец от Учебен полк – Казанлък и ефрейтор Георги Попов – войник Охранителна рота – летище Казанлък.

2016 – 28-годишен казанлъчанин се е самоубил вчера в село Долно Сахране.По предварителна информация Александър Койновски се е застрелял с пистолет. По непотвърдени все още данни мъжът е бил на антидепресанти.Не е ясно защо е отнел живота си.Александър не е женен, но живеел с приятелката си на семейни начала.

2016 – В навечерието на националния празник 3 март група ентусиасти от Павел баня ушиха и разпънаха 15 метров трибагреник. Той е поставен на наблюдателната кула на връх „Поглед“. Кулата се вижда в радиус от 20 километра.

2016 – От казанлъшкото село Ясеново днес започва Националния туристически поход на жените. Повече от 120 дами-членове на туристически дружества от цялата страна ще направят над 23-часов преход по маршрути в Стара планина. Домакин на 56-я поход на жените е Туристическо дружество „Сърнена гора“ в Стара Загора. Организатор е Българската федерация по туризъм, с изключителното съдействие на община Стара Загора. През годините в похода са участвали общо над 1498 жени.

2017 – На 2-ри март беше учредено сдружение с нестопанска цел „Приятели на фолклора“. Целта на сдружението е да обедини любителите на българския фолклор и изявени фолклористи в Казанлък. Да бъдат запазени и разпространявани традиционните български обичаи.

2018 – Руслан Мъйнов заедно с „Виво Монтана“ гостуваха на сцената на НЧ“Искра“ в Казанлък със съвместна програма от патриотични, възрожденски, народни песни и бойни маршове.Това е премиерният концерт на този проект, а Казанлък бе избран за дебюта в навечерието на Националния празник на страната ни – 3 март и бе в рамките на честванията по повод 140 години от Освобождението на България.„Виво Монтана“ е банда от трима тромпетисти, двама тромбонисти, барабанист и тубаист.

2018 – Паметникът на връх Шипка вече има акт за публично-държавна собственост от 12 февруари 2018 г. Това заяви пред БНТ д-р Чавдар Ангелов, директор Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“.Според документа паметникът е 8-етажна сграда с културно и историческо предназначение. Данъчната ѝ оценка е 147 000 лв. Актът за публична държавна собственост е бил подписан от областния управител на Стара Загора Гергана Микова на 12 февруари т.г.

2019 – Арестуван за подкуп бивш служител на ДАИ Стара Загора бе назначен инспектор правоприлагане в АПИ.

2020 – 53-метровата камбанария на Шипченския манастир продължаваше да се руши. От повече от година голямата камбана не звънеше, тъй като вибрациите също подпомагаха разрушаването. Старозагорската митрополия бе инициирала няколко експертни проверки на камбанарията. Австрийска компания бе направила анализ на тухлите, от които е изградена камбанарията и могат да изработят идентични такива, с каквито е градена преди 121 години. Част от входа на храма бе затворен с метални ограждения вече повече от година, тъй като от кулата продължават да падат парчета. Има пукнатини по нея. За ремонта бяха нужни един милион лева.

2020 – Областният управител на Стара Загора Гергана Микова представи пред екипа на Регионална здравна инспекция – Стара Загора новия директор д-р Станимир Станков.

2020 – Прецедент преди Трети март предизвикаха кметицата на община Казанлък Галина Стоянова и областната управителка Гергана Микова. Те отмениха ритуала на Шипка на 3 март, за което информираха в прессъобщение: „По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 планираното за утре – 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата остава свободен. Въведените временни промени на движението в района остават в сила“. На тържеството бяха потвърдили своето участие президентът Румен Радев и председателката на НС Цвета Караянчева“.

2020 – Военният министър Красимир Каракачанов пристигна в Казанлък с хеликоптер. Тук  прие военния строй на площад „Севтополис“. В центъра на града се състоя официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ. Пред журналисти, коментира ситуацията на гръцко-турската граница. Според министъра ситуацията там е изключително тежка. На българо – турската граница всичко засега е изключително спокойно.

2020 – В Казанлък се проведе първото по рода си факелно шествие в памет на загиналите за свободата и независимостта на България!  От площад „Севтополис“ шествието потегли по ул. „Генерал Скобелев“ към обновения Войнишки паметник в парка „Розариум“, където казанлъчани отдадоха почит пред паметта на героите, загинали за свобода на България.

2020 – Кукерски състав от с.Шейново гони коронавируса със звука на хлопките. Хората от състава, коментираха, че националният празник е време за единение, а тях коронавирусът не ги плаши. Куекерите на 3-ти март бяха в град Шипка.

2021 – В навечерието на 3 март – Националния празник на Република България, храм –паметник „Рождество Христово“ грейна с ново осветление, съобщават от Старозагорската митрополия. Общо 40 осветителни тела бяха подменени с ново, енергоспестяващо LED осветление. Осветени бяха камбанарията, стълбичките към храма, хоровата зала, изцяло подменени бяха външното и дежурното осветление, включително бе осветен и шадраванът в църковния двор.

2021 – Близо 15-метров трикольор спуснаха живеещите в блок на ул.“Батак“ в Казанлък в навечерието на националния ни празник.3-ти март родолюбците посрещнаха по този начин в знак на преклонение към героичната дата от българската история, още повече, че името на улицата им е не по-малко значима и свързана с едно от на-трагичните събития от миналото ни.

2022 – Собственици на аптеки споделят, че в Казанлък има повишено търсене на йодни медикаменти през последните няколко дни, установи проврека на Пресс ТВ. Причината за това, вероятно, са опасения от ядрена война. За последните 6 дни количествата от продадените йод на таблетки се равнява на тези, които се продават обикновено за цяла година.

2022 – На улицата в Казанлък, носеща името на трагичния Батак, отново бе спуснат националния ни трикольор. За поредна година живеещите в 10-етажния блок на „Батак“ 16 почитат по този начин 3 март. Трикольорът е и най-дългия в Казанлък – близо 15 метра. Патриотичната инициатива на казанлъчани е тяхна лична.

2022 – Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова положи цветя на Паметника на връх Шипка, ден преди честването на националния ни празник Трети март. Дипломатката се качи на Шипка , давайки по този начин знак, че няма да се появи на официалната дата 3 март наред с родните ни политици.

2022 – Община Казанлък се включва в Националната благотворителна кампания на БЧК в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна. Даряваше се чрез SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори и по банков път.

2022 – Огромна опашка от чакащи да заредят автомобилите си се изви пред една от големите бензиностанции в града на розите. Научаваме за подобна ситуация и на други места в Казанлък. Още с началото на руската инвазия в Украйна експертите прогнозираха ново поскъпване на горивата. Само за три дни бензинът и дизелът са поскъпнали с 10 стотинки. Най-масовият бензин А95 вече надхвърли 2,77 лв. за литър, а очакванията са скоро да премине и психологическата граница от 3 лв., ако военните действия продължат. Поради страх от скок в цените и заради слуховете, че запасите скоро може да бъдат изчерпани, в много градове на страната днес се извиха опашки за гориво.

2023 – Със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев от 2 март 2023г. временно за директор на ОДМВР-Стара Загора бе назначен старши комисар Лазар Христов. Той бе представен пред служителите на ОДМВР-Стара Загора от министър Демерджиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram