Днес, 01.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – „Това е празникът на лявото единство!“, – така в словото си определи националния събор на БСП на вр. Бузлуджа председателят на партията Жан Виденов.

1997 – Броят на безработните към тази дата в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 7966. Безработицата бе най-висока при 30-40-годишните.

1997 – В „Първи май“ ЕАД – Казанлък бе сключен КТД, според който минималната работна заплата бе 125% от тази за страната, а началната работна заплата – 135%.

1997 – Казанлък бе домакин на научна сесия „100 години социалистически печат – наследство и перспективи“. На връх Бузлуджа започна дискусия на тема „Българската социалистическа партия – привлекателна за младите“.

1998 – На местността „Историческа поляна“ бе проведен общопартийният събор „Бузлуджа,98“ – „Бузлуджа – към лявата алтернатива“.

1999 – В община Казанлък стартира за 6 месеца програмата „Хляб за безработни“. 426 домакинства получаваха по 1 или 2 хляба на човек, приготвени във фирма „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък. Брашното бе предоставено от католическа служба, работеща съвместно с Министерството на труда и социалните грижи.

1999 – ДЮФТС „Арсенал“ се завърна от участие в международния фолклорен фестивал в гр. Коре, Италия.

2000 – Радио „Вис виталис“ започна директно да излъчва новини на ВВС-Лондон и в 22:00 и 24:00 ч.

2000 – За втора поредна година специалисти от Института по розата организираха научна експедиция „Велека“. Те събраха над 100 растения от различни видове. Японски специалисти от университета Круме посетиха института и бяха изненадани от неговия растителен ресурс. Най-висок интерес те проявиха към маслодайната роза.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ Любомир Николов от Казанлък, кореспондент на Би Би Си – Лондон, сподели, че кореспондет на това радио се става преди всичко по критерии за професионализъм. На въпроса: „На какво трябва да се научи българското радио?“, той отговори: „Да говори истината – за света и за България. Би Би Си е най-обективната медия“.

2002 – Почти всички училища в община Казанлък към тази дата бяха с предписания от ХЕИ – основно за ремонтиране на санитарните възли.

2002 – От този ден започна оземляването на безимотни и малоимотни граждани в община Казанлък. По решение на Общинския съвет 588 дка бяха предназначени за даване под наем за 5 години.

2004 – Специален гост на тържествата на левицата на връх Бузлуджа по повод 113 години от създаването на организирано социалистическо движение в България бе Антониу Гутериш – председател на Социалистическия интернационал.

2005 – След завръщането си от Египет кметът Стефан Дамянов обяви на пресконференция, че ще бъде подписан протокол за намерения с Луксор и че по време на срещата си с губернатора на  Александрия ген. Мохамед ел Махгуб е обявил, че подарява 1000 български декоративни рози в памет на загиналите при бомбени атентати в египетския курорт Шарм ел Шейх. Розите трябваше да бъдат изпратени в Египет, за да бъде оформена от тях траурна алея.

2006 – Експозиция на фото-постери „Надежда, полетяла с крилете на жеравите” бе открита в залите на Художествената галерия със съдействието на Асоциация „Хирошима-България“. Проявата бе част от световната кампания за ликвидиране на ядрените оръжия на сдружението „Кметове за мир”, на което Казанлък бе член от 2004 г. 30 фотоса и 26 постера, изобразяващи японски жерави – символ на мира, бяха част от експозицията.

2006 – Седем младежи на възраст от 15 до 18 години от средните училища в Казанлък взеха участие в Европейска младежка среща, която се проведе в Уотърфорд – Ирландия. Сред дискутираните от младежите на България, Франция, Испания и Ирландия теми бяха: “Права и задължения на гражданите във всяка страна”, “Какъв трябва да бъде европейският гражданин в Обединена Европа през погледа на младите хора” и “Кои сме ние?“.

2007 – От този ден влязоха в сила нови цени на водата в Казанлък и региона. Увеличението бе с близо 20%. Цената на помпажната вода бе 1,33 лв. за кубичен метър, 82 ст. за гравитачната вода. За пречистване на отпадъчните води – по 16 ст. на кубичен метър. При промишлените потребители, за пречистване на 3-та степен замърсена вода – по 80 ст. на кубик. Абонатите на Казанлък, Шипка и Крън преминахаа на двумесечно отчитане на водата.

2007 – Министърът на държавната администрация и административната  реформа Николай Василев, председателите на Общинските съвети на Казанлък и Горна Оряховица – Васил Самарски и Георги Рачев, зам.-председателят на ОбС във Велико Търново Милен  Михов и изпълнителният директор на фирма „Контракс“ Йордан Йорданов, подписаха в Казанлък договор за реализирането на първото безхартиено заседание в страната и въвеждането на електронното гласуване в общинските съвети. Пилотното внедряване на системата в трите общини се осъществи след предложение на председателя на ОбС в Казанлък Васил Самарски до Министерството на държавната администрация.

2008 – Казанлъшкият скулптор Димитър Койчев бе единственият българин, който представи страната ни в Десетата международна изложба на Глобал Култур Център, която се проведе в Хонолулу – Хаваите. Със свои творби участваха 40 от най-добрите художници и скулптори в света. Койчев представи своята скулптура “Слънце”.

2008 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита юбилейна изложба, посветена на 140-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя бе организирана от национален парк-музей „Шипка Бузлуджа“, историческия музей в Сливен и историческия музей в Казанлък.         

2009 – Традиционният събор на социалистите, по случай 118-годишнината от основаването на партията, се проведе на връх Бузлуджа. Водещ на митинг-събора под мотото „Сила за промяна“ бе Стефан Данаилов – член на Националния съвет на БСП. Слово произнесе председателят на БСП Сергей Станишев. В концертната програма участваха Петя Буюклиева, ансамбъл „Акрани” и други изпълнители. Състоя се младежка дискусия с участието на над 100 млади социалисти. Забавните празнични прояви приключиха с караоке-дискотека.

2009 – За първи път Казанлък се включи в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която по традиция се провежда в първата седмица на август. Мотото на кампанията бе “Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?”. Световната седмица на кърменето в България се проведе за шести пореден път. Тя бе проведена в повече от 120 страни по света.

2011 – За трета поредна година в Казанлък бе отбелязана Световната седмица на кърменето. Обявената от организаторите тема бе „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване”. На чаша кафе бременни и настоящи майки от Казанлък обсъждаха всякакви въпроси, свързани с кърменето, захранването и отбиването на бебето и детето. Срещата под името „Бебешко кафе“ бе част от инициативите.

2011 – Среща на поколенията под мотото „И след 120 години – съвременници на бъдещето!” се състоя в ДК „Арсенал“. В дискусията се включиха социалисти от различни възрасти, председателят на БСП Сергей Станишев, кандидатът за президент от БСП  Ивайло Калфин, Георги Кадиев и др.

2012 – Казанлъчанин спечели шестия турнир по ускорен шахмат “Кан Крум”. Очаквано при момчетата до 10 години казанлъшкият шахматист Цветан Стоянов, състезател на „Бургас 64“, взе купата с 4,5 точки.

2013 – Представители на три организации от Казанлък станаха членове на Обществения консултативен съвет, който бе създаден към Областния управител на Стара Загора: Цветанка Пискова – председател на КТ „Подкрепа“, Костадинка Василева – председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, и Мария Славова – представител на МЦР „Взаимопомощ“ и член на УС на Национален младежки форум.

2013 – Казанлъчани се разделиха в този ден с ветерана от войната и един от най-видните агрономи в града Димитър Карев.

2014 – Близо 9 милиона лева бе към момента дългът на Община Казанлък. Справката за кредитите бе предоставена за информация на общинските съветници. Към тази сума не бяха включени неразплатените задължения в размер на близо 2 200 000 лв., по данни на администрацията.

2014 – 46 лева месечно струваше посещението на дете в ясла и градина, вместо дотогавашните 24 лева след решение на Общинския съвет. На предложението на кмета Галина Стоянова за увеличаване на цената се противопоставиха съветниците от БСП с аргумента, че е икономически необосновано.

2014 – За реконструкция на улици в град Казанлък и населените места в общината и за общинската пътна мрежа в общинския бюджет за 2014 г. бяха заложени 764 хил. лв. Към момента приключи ремонтът на участъка Ръжена – Розово. Изпълнените дейности възлизаха на 128 537 лв.

2015 – „БСП постоянно се подмладява и дава перспектива на гражданите”. Това заяви в Казанлък председателят на БСП Михаил Миков след дискусията „БСП – промяната е в нас”. Относно паметника на Бузлуджа Миков заяви, че той е паметник, построен като знак на онова паметно събитие, което е оформило вековна история на България. „В момента има разработки, които предвиждат едно разумно използване на паметника, защото той не е само на БСП, той е строен от всички българи и трябва да бъде паметник на всички българи”, заключи Миков.

2015 – В сайта на библиотека “Искра“ libkazanlak.com, в раздела за потребители, бяха качени дигитализирани всички местни вестници за периода 1878-1944 година. Бяха изградени електронен каталог на библиотеката и база данни „Краезнание”. Електронният каталог книги съдържаше 56 000 записа. Електронната база данни „Краезнание“ към момента съдържаше над 28 000 описания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram