Днес, 01.06.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ излъчи собствен клип-приветствие на няколко езика към гостите на Казанлък за 25-я Празник на розата и програмата на МФТФ – Международен фолклорен танцов фестивал, проведен за пръв път в Казанлък, организиран от ДК „Арсенал“.

1993 – Шоумен №1 на България Миодраг Иванов бе водещ на Конкурса за избор на Царица Роза в Казанлък.

1993 – В Казанлък започна да функционира телефон на доверието.

1993 – На стадиона в Казанлък по повод Празника на розата концерт изнесе Тото Кутуньо.

1995 – „Вис виталис“ започна да излъчва новини на всеки кръгъл час.

1996 – Японска делегация от гр. Фукуяма бе на посещение в Казанлък и се срещна с бизнесмени от общината.

1996 – Институтът по розата в Казанлък разпространи открито писмо до всички държавни институции с настояването да не се стига до ликвидация в навечерието на 90-ата годишнина на института. От 9 месеца работещите в него не бяха получавали заплати.

1997 – Своята 30-годишнина отпразнува в този ден ДГ „Мечо Пух“ – Казанлък.

1998 – 30-ата си годишнина отпразнува Детската специализирана болница в с. Бузовград. Театър „Л. Кабакчиев“ представи за децата спектакъла „Пипи сама вкъщи“.

1998 – УНИЦЕФ откри свой магазин в Казанлък.

1998 – Лидерът на Комунистическата партия Александър Паунов бе лектор в поредната дискусия на клуб „Дружба“ в Казанлък.

1999 – След като командването на Пета механизирана Шипченска бригада бе обявило, че 1 юни ще е Ден на отворените врати за учениците от община Казанлък, вратите на поделението не бяха отворени и този ден се превърна в „Ден на затворените врати“.

1999 – В парк „Розариум“ бе проведен детски празник „80 квадрата свобода“.

1999 – 30-ата си годишнина отбеляза детският танцов състав „Палавници“ към Детския комплекс в Казанлък.

1999 – Софийски художници, между които Светлин Русев и ученици на Дечко Узунов, взеха участие в пленера „В Долината на розите“ в Казанлък.

2000 – Органите на пътната полиция започнаха акция „Ваканция. Да пазим живота и здравето на децата“. От началото на годината имаше 5 случая на ранени при ПТП деца.

2000 – За 60 деца с тежки хронични заболявания и със социални проблеми беше организирано специално тържество. Подаръци – играчки осигуриха различни организации в Казанлък.

2000 – Три концертни фолклорни вечери „Изворът да не пресъхва“ бяха проведени в ДК „Арсенал“ по инициатива на танцовите формации на „Арсенал“ АД.

2001 – Със специален празник в ресторант „Магнолия“ приключи благотворителната инициатива на Общинската служба за социално подпомагане – Казанлък „Зарадвай дете!“ – за децата с тежки хронични заболявания и с тежки социални проблеми.

2001 – В музей „Чудомир“ бе открита изложба на деца от японския град Фукуяма.

2001 – В  рамките на Празника на розата бе открита изложба – керамика и литография на Светослав Пармаков и Петър Милев.

2001 – С 3 първи, 2 втори и 1 трета награда се завърнаха деца от Казанлък и региона от участието си в първия Детски фестивал на етносите „Децата заедно за България“, състоял се в Хасково. Първата награда бе за детската вокална група от с. Енина „Калпазанчета – талантчета“ с ръководител Аня Дерменджиева.

2002 – Този бе първият от двата празнични, наситени с много събития, дни по повод Празника на розата, провел се под патронажа на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, който бе гост на града. Той откри Западния транспортен възел „Кремона“ и участва в национална кръгла маса по розопроизводството.

2002 – В този ден бе открита къща-музей „Акад. Петко Стайнов“ в Казанлък.

2002 – С хорови празници бяха чествани 35-ата годишнина на Детски хор „Искра“ и 30-годишнината на Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ – Казанлък.

2002 – Проведен бе 12-ят конкурс за детска песен, организиран от ШИ „Емануил Манолов“.

2002 – Ден на отворените врати организира Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък.

2002 – Румен Денев и Женя Димова завоюваха първите места в поетичния конкурс „Магията любов“.

2003 – Синът на премиера Симеон Сакскобургготски – Кубрат, заедно със съпругата си Карла Ройо Вилярова и техни близки, присъстваха на празничното карнавално шествие в Казанлък в рамките на Празника на розата.

2003 – Безплатен достъп до интернет по случай 1 юни осигури за децата Интернет-клуб „Мания“ в Казанлък.

2003 – Първа в Европа стана Спасина Неделякова – състезателка по спортно катерене от Алпийски клуб „Казанлък“, спечелвайки турнира „Арко“, Италия, в дисциплината трудност. През с. г. Спасина спечели в Австрия още 2 турнира и бе първата и единствена към момента българка с такива постижения.

2004 – В този ден бе поставено началото на тържествата, посветени на 80 г. от създаването на „Арсенал“ АД – на територията на Казанлък.

2004 – 80 г. от създаването си отбеляза казанлъшкият в. „Искра“. Организиран бе празничен турнир по спортна стрелба – първото място спечели отборът на „Властта и приятели“; второто – отборът на радио „Вис виталис“ и ефирна телевизия „Казанлък; третото – отборът на местните печатни издания.

2005  – Съвременна детска книжка – фантастика със заглавие „Въже от светлина“ написаха и илюстроваха 10 деца между 11 и 13 г. от  казанлъшкия Клуб „Фентъзи“ с ръководител Валентина Димова.

2006 – По случай 1-ви юни казанлъшката Пета Шипченска механизирана бригада отново отвори врати за най-малките, които с интерес разгледаха военната техника в бригадата. Във военното подразделение в Казанлък се извършваше голяма част от подготовката на мироопазващите български контингенти.

2006 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски изпрати над 250 персонални писма до абитуриентите във всички казанлъшки училища, различни обществени институции и фирми в региона. С тях те получиха и Обръщението му, в което той с особена острота и загриженост постави въпроса за реализацията на младите хора. Самарски бе автор на инициативата „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“.

2006 – „Щандът на казанлъшката оръжейница „Арсенал“ АД е един от най-атрактивните на изложението за военна техника „Хемус“ 2006, – каза в интервю за „Вис виталис“ търговският директор на фирмата Христо Ибушев. На изложението за първи път бе представена най-новата разработка на фирмата – пистолетът „Арсенал-Компакт“. „Към него се проявява изключителен интерес“, коментира още Ибушев.

2006 – Международният фолклорен танцов фестивал „Казанлък“,2006 бе тържествено открит на пл. „Севтополис“. В него участваха фолклорни танцови формации от България, Гърция, Турция, Македония, Румъния, Русия и Нова Зеландия.

2006 – Открит бе шестият национален фотопленер „В Долината на розите“, в който 10 утвърдени фотографи от цялата страна отразяваха красотата на Розовата долина и Празника на розата. Първият фотографски пленер в Казанлък е проведен през 1985 г.

2006 – Читалище “Цвятко Радойнов” в Крън бе едно от първите 25 читалища в страната, получило лиценз  за професионално обучение в 13 професии сред които: администратори, шивачи, монтьори, фризьори.

2007 – Над 1000 балона, като послание за мир в света в Международния ден на детето, пуснаха към небето участниците в Международната детска асамблея “Знаме на мира”, на която Казанлък бе домакин за първа година. Евгения Живкова, председател на Фондация «Людмила Живкова», откри монумент на Асамблеята със специално изработена камбана. Участниците в Асамблеята изявиха своя талант в Първия национален детски театрален фестивал “Малки деца – големи таланти”. Друга проява бе създаването на най-голямата детска рисунка с послание за мир в Европа “Аз съм дете и обичам …”. Деца от цялата страна станаха автори на най-голямата детска рисунка с дължина 1000 м. В интервю за «Вис виталис» Жени Живкова обяви, че през следващата година официално ще бъдат чествани 10 години от създаването на Фондация «Л. Живкова».

2007 – Илюстрована пощенска карта на тема „100 години от откриването на Опитна станция по розата Казанлък“ бе пусната в продажба в Казанлък. Картата носеше стандартен знак за цената на пощенската услуга, специален пощенски печат и имаше филателна стойност. Тиражът й бе 685 броя.

2007 – 6-годишната Габриела Тодорова от ЦДГ „Звънче“ – Казанлък бе избрана за Мини мис царица Роза 2007 на конкурс с участието на 20 деца от детски заведения от община Казанлък. Тя дефилира в празничното шествие на 3-ти юни заедно с Царица Роза,2007 Лора Георгиева.

2007 – „Време е да си отговорим защо голяма част от младите хора напускат Казанлък и търсят щастието си другаде, далеч от родните си места. Да обединим усилията си като общество и да  отговорим на очакванията на младежите“, – каза в официалното си слово по време на тържествената сесия на Общинския съвет председателят на ОБС Васил Самарски. Той подчерта, че Общинският съвет от година работи в тази насока. Очакваше се публично да бъдат оповестени резултатите и анализът от първото мащабно социологическо проучване, поръчано от Общинския съвет, за нагласите на младите хора съзнателно да изберат община Казанлък за място на своето развитие. Тържественото заседание бе проведено в чест на младите хора в община Казанлък и в чест на техните мечти и надежди. За първи път сесията бе ръководена от председателя на Общинския съвет Васил Самарски и от председателя на Младежкия общински съвет Стелиан Славов.

2008 – В специално писмо до Община Казанлък министър Стефан Данаилов, след консултации с Националния археологически институт и музей при БАН и Центъра за тракология, изрази становището си относно внесената в Министерството на културата докладна записка за проекта “Севтополис” във водите на язовир «Копринка». Предвид значимостта на обекта за културното наследство на България и развитието на туризма в региона той поиска становище на Общината относно провеждането на международен конкурс, който ще даде възможност да се представят по-широк кръг възможни концепции за експониране на посочения археологически обект.

2008 – В Павел баня завърши четвъртият Празник на розата и минералната вода.

В международния фолклорен фестивал взеха участие танцови ансамбли от Русия, Гърция и България. Кулминацията на празника бе изборът на Царица Роза Павел баня 2008 – 18 годишната абитуриентка от  СОУ „Христо Ботев” Даниела Русева.

2008 – Трима нови началник-отдели бяха назначени след конкурс в общинската администрация – за отделите “Нормативно-правно обслужване”,  “Административен” и “Образование , младежки дейности и здравеопазване” – съответно Адриана Тенева, Ваня Иванова и Донка Симеонова.

2008 – «12 ученици от Казанлък са класирани на призови места в крайното класиране на Международното математическо състезание „Европейско кенгуро“, – съобщи в интервю Христо Лесов, зам.-председател на местната секция на Съюза на математиците. В състезанието участваха общо 16 хиляди ученици от 2-ри до 12-ти клас, които в рамките на 75 минути трябваше да решат сложни математически казуси. Деветокласникът Марин Бакърджиев от ПМГ „Н. Обрешков“ бе втори в генералното класиране.

2009 – ПГ по лека промишленост и туризъм традиционно организира Ден на отворените врати. Целта бе кандидат-гимназистите и техните родители да се запознаят на място с материалната база, с условията за учебния процес, със специалностите и програмите, по които ще бъдат обучавани учениците.

2009 – Шест отличия на младежи, проявяващи интерес към журналистиката, връчи екипът на вестник ”Искра”. Наградите бяха дадени за участието на момичетата и момчетата в Работилницата за млади журналисти, организирана по повод 85-тата годишнина на казанлъшкия вестник. Кандидат-журналистите получиха и специалното издание “По стъргалото – джобно помагало за днешни рекламодатели”, събрало 260 автентични текста на обяви, рекламни карета и съобщения от 1924 г. до 1944 г.

2010 – Казанлък бе домакин на уникална изложба от над 200 гоблена, някои от тях шити с години. Своите творби представиха в ДК „Арсенал” 18 жени от страната, представителки на националния клуб „Българска шевица”.
2010 – „Младите хора на Европа – заедно срещу дискриминацията и социалното изключване” – това бе новият проект на Община Казанлък с продължителност 4 месеца, финансиран по Програмата на ЕК „Младежта в действие” на стойност 17 553 евро. В рамките на проекта бе проведен младежки обмен, в който се включиха 31 младежи между 14-17 години и 8 ръководители от 4 държави – България, Франция, Унгария и Румъния.

2011 – Дни на отворените врати организира ръководството на Дома за стари хора № 3 в Казанлък с директор Пенка Ганарева по повод 13-ата годишнина на дома, открит на 1 юни 1998 г. с финансовата помощ на Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия.

2011 – Точно в 10 ч. на 1 юни в двора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” в Казанлък  отекна Вазовото стихотворение „Аз съм българче”. Над 200 деца се включиха в инициативата на Академика БГ за едновременно рецитиране на стихотворението, която се проведе под патронажа на президента Георги Първанов. В инициативата се включиха 152 училища и 40 детски градини от 83 града и 45 села.

2011 – 13 талантливи деца от Казанлък бяха поканени на церемонията по връчването на наградите на фондация „Димитър Бербатов“. Възпитаничката на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра-1860“ и на СОУ „Екзарх Антим I“  – Александра Симеонова бе в призовата тройка във втора възрастова група (V – VIII клас) в категория „Изкуства“ в конкуренция от над 250 деца от цяла България. Сред номинираните бяха и Мария-Йоана Тенева, Сибел Зейнелова и Никола Георгиев. Ученичката в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък Пламена Георгиева бе победител в категория „Изкуства” IX-XII клас.

2011 – В двора на НЧ „Възродена искра” бе проведен детски празник „Аз съм най-най”.

2012 – Нели Славова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”  бе избрана за Царица Роза,2012. Нейни подгласнички станаха  Миглена Георгиева от СОУ „Екзарх Антим Първи“ и Ивона Балъкчиева от НГПИД „Дечко Узунов”. Общо 10 бяха претендентките за титлата Царица Роза. В интервю за „Вис виталис“ Нели сподели за намерението си да учи моден дизайн, както и че има идея как да промени облеклото на Царицата и как – избора на Царица Роза, ако й се предостави такава възможност.

2012 – На 88 години стана в този ден в. „Искра“. На пл. „Севтополис“ екипът на вестника раздаде 88 килограма бонбони и 88 броя на вестника на своите малки и големи приятели и почитатели. Първият брой на вестник „Искра“ излиза на 1 юни 1924 година. Негов създател е Петър Топузов. Той е най-старият общински вестник в България.

2012  – Волейболистките на „Казанлък Волей”, момичета до 12 години, спечелиха златните медали  на Държавното първенство в Шумен.

2012 – В Деня на детето официално бе открита обновената сграда на ОУ „Чудомир”. Строително-ремонтните работи бяха изпълнени в рамките на проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от гр. Казанлък”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Регионално развитие 2007-2013” и от Община Казанлък.

2013 – 1 юни в Казанлък премина под знака на Празника на розата и Деня на детето. Спектакъл, конкурс за детска песен, избор на Мини Царица Роза, а заедно с тях и Фестивал на виното „Розе“, наречен „Вино и рози в Долината на тракийските царе“, бяха част от празничните събития. Казанлъчани и гостите на града се насладиха и на продължаващия Международен фолклорен фестивал, както и на концертите на духовия оркестър при ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и на световно известната пианистка Йоко Нагашима. В навечерието на Деня на Ботев на пл. „Севтополис“ бе проведена тържествена заря-проверка. Празничният ден завърши с концерт на група „Грамофон“.

2014 – 24 казанлъшки красавици от детските градини в Казанлък участваха в превърналия се в традиция конкурс  ”Мини Царица Роза“. Той бе проведен на сцената на площад „Севтополис”. Участничките се представиха в три тура: рецитаторски умения, танци, бални тоалети. Всички момиченца поучиха корони на различни красиви цветя и ленти от Царица Роза,2014  Гергана Петрова и нейните две подгласнички – Ренета Колева и Бетина Миткова. 

2014 – Цветелина Николова спечели поредния си златен медал от силното международно състезание от клас G1 Австрия Оупън в Инсбрук. То се проведе с участието на над 1700 състезатели от цял свят, представители на 40 държави. 

2014 – Отборът на СК „Шори Доджо” – гр. Казанлък се завърна от провелата се 3-та Национална купа по шотокан карате до в гр. Габрово с общо 14 медала.

2014 – Константин Митев и Николай Колев, Ася Динова и Светла Ангелова прибавиха по още една титла от Националната верига на България по плажен волейбол, след като спечелиха турнира Казанлък Мастърс 2014, съответно при мъжете и жените.

2015 – За трета поредна година художникът-график Петър Бояджиев – казанлъчанин, живеещ в Канада, организира международната изложба-конкурс Мини принт /малка графика/. Домакин на това издание бе Художествена галерия – Казанлък. Участваха 90 автори с над 200 творби.

2015 – За четвърта поредна година по време на Празника на розата десетки казанлъчани дегустираха от изделията на изложбата „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“, която бе подредена в парк „Розариум“. Събитието бе реализирано от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм и Община Казанлък.

2015 –  „Проблемът на това управление, на ГЕРБ, е че няма икономическа програма. То не знае, но и не мисли кои са секторите, които да развива, къде да насърчава, как да управлява държавната собственост, как да прави политики за растеж, за повишаване на потреблението и доходите. Затова сега всичко се прави на парче и се запушват едни дупки, но се отварят други”, заяви на среща с членове и симпатизанти на БСП в Стара Загора Драгомир Стойнев, зам.-председател на НС на БСП и депутат от региона. Той каза още, че системата няма да издържи дълго време така и дори да се довърши този мандат, проблемите в икономиката ще се задълбочават.

2015 – За първи път в Града на розите се организира Национално детско надиграване “За ръчица“ под надслов „Деца играят българско хоро“. Организатори на проявата бяха Дора Петкова и Петър Белчев от НЧ „Жар-2002“. 14 клуба от цялата страна се включиха в надиграването, сред тях и 4  местни. На пл. „Севтополис” се състоя 8-то Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, в което  участваха 34 клуба.

2015 – Два сребърни медала завоюваха атлетите на клуб „Цветанка Христова“ от приключилия в София Национален шампионат за юноши и девойки младша възраст. Вицешампиони на копие станаха възпитаниците на треньорката Светла Миткова – Ясмин Бошнак и Валентин Цветков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram