Днес, 01.04.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – Кметът на Казанлък Бончо Сарафов отговори в интервю на въпроси, свързани с корупцията – за парите на Общината, които са със 100 млн. излишъци, за керемидите на къщата му, за кифличките… „За 100 милиона ще си построя 2-3 вили и една резиденция. За кифличките – фирмата е моя“, каза Сарафов. На въпроса: „Ще се кандидатирате ли?“, отговорът му бе: “Колебая се – за кмет или за депутат“. На въпроса: „Вярно ли е, че 8 години сте бил партиен член?“, кметът Сарафов отговори: „Ох! Труден въпрос… тайна от биографията ми“.

1994 – На въпроси, свързани с корупцията, отговори и заместник-кметът Костадин Димов. Въпрос: „Има ли проблем с новите работни места?“, отговор: „Нашите безработни се свършиха“. Въпрос: „Заплатата Ви за 3-4 месеца е 15 хиляди лева. Корумпиран ли е Костадин Димов?“. Отговор: „Не препоръчвам на никого да дойде на моето място, освен ако няма чувство за хумор“. Въпрос: „Бил ли сте най-големият комунист в този град?“. Отговор: „Може би… съм бил“. Въпрос: „Вие си оставате заклет комунист?“. Отговор: „Твърдо“.

1997 –С исканияза 60-доларови заплати, за прекратяване излизането в принудителни отпуски и за достатъчно суровини за работа работниците на „Първи май-К“ започнаха в този ден ефективни стачни действия. Предупредителна едночасова стачка с икономически искания и за оставка на ръководството започнаха и в ДЗИ – Казанлък.

1997 –Гост в студиото на радиото бе певецът Михаил Йончев. Мая Стоянова разговаря с него за наградите му и „Златният Орфей“, за песните му „Белият гълъб“, „Близо до мен“ и „Не го прави отново“. На въпроса „Какво не правите отново?“, изпълнителят отговори: „Глупостите“. Гост в студиото, в разговор с Владимир Паскалев, бе и певицата Маргарита Хранова, която разказа за себе си и семейството си, за песните „Клетва“ и „Оставаме“, за публиката, за любовта и омразата.

1997 – „Мразя лицемерието и преструвките!“ – категорична бе в интервю за „Вис виталис“ актрисата Стоянка Мутафова след издадената книга за нея „Жрица на смеха“ с автор Северина Гьорова. В същата година се навършиха 40 г. от създаването на Сатиричния театър, в който играеше Мутафова.

1998 – „Не съм срещал друг такъв случай в България – на централно място да се продаде пазар. По отношение на приватизацията на общинските пазари в Казанлък много неща, явно, са ставали под масата“, – заяви в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от Демократичната левица Златко Златев. Общинският пазар в Казанлък бе приватизиран през 1994 г.

1998 – На откритото за първи път в Пловдив Ловно изложение „Арсенал“ се представи с ловна спортна карабина „ФТЛ-96“ и нови модификации ловни патрони.

1999 – Фондът за опазване на околната среда отдели 10 млн. стари лева за почистването на незаконните сметища край стадиона и Художествената гимназия в Казанлък.

1999 – Със спектакъла „Женитба“ от Гогол на Държавния сатиричен театър, станал най-добрият комедиен хит на сезона, бяха закрити Чудомировите празници в Казанлък.

1999 – В Детското предаване на „Вис виталис“ с любопитни разкази за папагалите гостува Доньо Донев, собственик на магазин „Папагал“ в Казанлък.

2000 – Чудомировите празници през 2000 г. бяха закрити с представянето от  Театър „Л. Кабакчиев“ на съвременен вариант на казанлъшка вечеринка – по материали на Катя Терзиева, етнограф.

2000 – В с. Розово се състоя премиера на спектакъла „Старо село накрай света“ от Недялко Йорданов, представен от местния театрален състав.

2001 – Със спектакъла на театър „София“ – „Любовни булеварди“ от Стефан Цанев бяха закрити Чудомировите празници, 2001.

2001 – В района на Павел баня полицията разкри 5 ръчни гранати, 3 от които с взривни устройства, 3 сандъка с 20 автомата „Калашников“ и други оръжейни устройства.

2001 – По Националната програма за временна заетост до 31 декември бе осигурена работа за безработни лица в 5-те общини: Казанлък – 79 души, 36 – Мъглиж, 45 – Павел баня, 29 – Гурково и 28 – Николаево.

2002 – С карикатурната изложба „Рачорачевщини“ и мюзикала „Ще те накарам да се влюбиш“ бяха закрити деветите Чудомирови празници, 2002. Празниците  струваха 40 хил. лева, 3360 лв. постъпиха от продадени билети.

2002 – По инициатива на Обществения комитет за борба със СПИН Казанлък бе домакин на работна среща с участието на представители на различни институции. Към момента болните от СПИН българи бяха 366, регистрираните от началото на годината – 7.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ актьорът Константин Коцев каза, че принципно българският хумор не се отличава от хумора на другите народи; че специфичното в него е, че „малко хитреем“. Той сподели, че не обича вицове; че сатирикът може да се шегува с всичко, дори със смъртта; че първоаприлска шега можеш да си направиш, само ако знаеш много добре на кого я правиш; че най-големият комик на България е Парцалев, който „можеше да събере цял стадион“.

2003 – „Българската култура – в лице и гръб“ бе темата на кръгла маса, проведена в последния ден на Чудомирови празници,2003. „Некролог на българската култура“ прочете поетът Валери Станков, с което предизвика недоволството на председателя на парламентарната комисия по култура Коста Цонев и на зам.-министъра на културата Анда Палиева.

2003 – Спектакълът „Ал,англе“ на Сатиричния театър в София стана Комедийният хит на сезона на Втория национален театрален фестивал, проведен в рамките на Чудомировите празници.

2003 – Институтът по хидравлика чества своята 40-годишнина. За последните 10 години той бе превърнат в производствено предприятие.

2003 – В интервю за „Вис виталис“, по повод броженията на етническа тема, историкът проф. Андрей Пантев заяви: „Етническият мир не може да бъде нарушен. Етническият модел у нас е нарицателен – всички етнически групи са в държавата, а не във федерация, както твърдят някои политически изказвания. Възродителният процес не е изобретение на комунистите, въпреки че при тях се случи. Миналото не трябва да пулсира в днешно време“.

2003 – Самолет МИГ-21 падна в този ден край Павел баня. Нямаше пострадали.

2004 – Спектакълът „Фенове“ от Елин Рахнев на столичния Нов драматичен театър „Сълза и смях“ бе избран за Комедийния хит на сезона по време на Чудомирови празници, 2004.

2005 – Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Пардю и военният аташе на американското посолство Карла Бат посетиха  в село  Долно Сахране родителите на загиналия в Ирак военнослужещ Гърди Гърдев. Бащата Христо Гърдев възприе посещението като извинение, но сестрата на загиналия офицерски кандидат – Мария Баева, заяви: „Семейството ни ще заведе иск срещу американското правителство за смъртта на Гърди Гърдев“. 

2005 – В сравнение с 2003 г. броят на регистрираните престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни, бе намалял от 228 за 2003 г. на 193 за 2004 г. Груповите престъпления през 2004 г. отбелязаха тенденция към увеличение, като през 2003 г. са били 87, а през 2004 г. – 109. 48 от груповите престъпления бяха извършени в съучастие с непълнолетни, а 61 в съучастие с пълнолетни лица.

2005  – Международно биенале  “Майстори на карикатурата”, второ поред,  бе открито в  залата на “Искра“ 4 в рамките на Чудомирови празници, 2005.

2005  – Първоаприлска среща  с Петър Слабаков ”Смешното в живота и в театъра” се проведе в музей „Чудомир“ като част от Чудомирови празници, 2005. По темата актьорът гостува и в студиото на „Вис Виталис“. През месец май 2004 г. той бе получил “Аскеер” за цялостен принос в театралното изкуство.

2006 – Алманах на литературната продукция в Казанлък през 2005 г. представи библиотека „Искра“, съвместно със списание „Кула“, в рамките на Чудомирови празници,2006.

2006 – Пловдивският драматичен театър спечели голямата награда – статуетката  „Чудомир“, на Петия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“, който се проведе в рамките на Чудомировите празници в Казанлък. Наградата бе за спектакъла „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

2007 – Възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов“ Надежда Димитрова и Яна Стефанова завоюваха златни медали от участието си в конкурса „Орфеева дарба“ в София. Нелина Георгиева получи диплом за отлично представяне.

2007 – Актрисата Петя Янкова от казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ получи награда за главна женска роля в спектакъла „Лизистрата“ от Аристофан, представен на  6-я Международен фестивал на Волга „Театрален кръг“, който се проведе в побратимения на Казанлък руски град  Толияти.

2007 – Казанлък бе един от градовете, включени в националната програма „Ваканция и спорт“ на ДАМС, предоставяща възможност на децата да спортуват безплатно през пролетната ваканция от 1 до 9 април.

2007 – Седмият поред моноспектакъл „Сътресение“ на Мариус Куркински спечели наградата на журито – статуетката Чудомир, от 6-тото издание на театралния фестивал „Комедийният хит на сезона.“ Публиката също го определи за най добър спектакъл. В спектакъла са адаптирани три разказа на Николай Хайтов: „Сътресение“, „Страх“ и „Засукан свят“. В интервю за „Вис виталис“ актьорът каза: „Това е театър за един човек, искал съм го още от 90-те години, но все още се уча. Ще правя моноспектакли, докато имам живот в театъра“.

2008 – Спектакълът на Театър “199 – Валентин Стойчев” – “Старицата от Калкута” получи наградата “Чудомир” в Седмото издание на театралния фестивал “Комедийният хит на сезона”. Трикилограмовата статуетка от бронз на Чудомир е изработена от скулптора Велин Дечков. Наградата на публиката, дадена за четвърти път в рамките на Чудомировите празници и комедийния фестивал, получи авторският спектакъл на Камен Донев “Възгледите на един учител за народното творчество”.

2008 – Седемчленният УС на ФК “Розова долина” и президентът Стоян Чипилски подадоха оставки. На следващия ден бе избран нов Управителен съвет.  Бизнесменът Марио Митев пое поста президент на футболния клуб.

2008 – Художествена изложба живопис под надслов „При извора“ откриха в Художествената галерия 10 бивши възпитаници на Националната гимназия по дизайн и пластични изкуства „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък по повод 40 години от основаването на учебното заведение.

2009 – От тази дата Дневният център за деца с увреждания в Казанлък бе на делегиран бюджет. 5 700 лв., според Държавния стандарт, бе годишната издръжка на центъра. „Според Закона за държавния бюджет обаче центърът ползва 90 процента от него. Проблемите, с които се сблъска ръководството за едната му година съществуване, са текущи“, – сподели за “Вис виталис“ директорката Веселина Мараджиева. – С помощта на дарители тези проблеми не стоят на дневен ред“. Центърът стартира дейността си на 1 април 2008 г. по проект на програма Фар.

2009 – Без финалист приключи Театралният фестивал „Комедийният хит на сезона“. Това бе прецедент в 8-годишната история на фестивала, който се провежда в дните на Чудомировите празници. Фаворит на публиката стана постановката на Народния театър „Иван Вазов” – „Женитба“.

2009 – За първи път Казанлък бе домакин на провелия се за 7-ми път конкурс за детска хумористична песен „Жълт банан”. Участваха 9 вокални групи и 20 индивидуални изпълнители.

2009 – „Смее ли се българинът по време на криза?“ – това бе въпросът на Мариана Ганева в анкета с казанлъчани в Деня на хумора. Някои от отговорите бяха: „Смее се на простотията си; Като съм наеден, добре съм, смея се; Да, защото 5 мин. смях раздвижва мускулите; Смее се на немотията си, иначе няма да оцелее; Смея се на бисерите на децата ми“.

2010 – За Секретар на Община Казанлък след конкурс бе назначена Рада Гоцкова. Тя зае поста, след като той бе освободен от Галина Стоянова, назначена за заместник-областен управител на област Стара Загора.

2010 – Над 200 кг. шаран пуснаха във водите на язовир „Копринка“ от казанлъшкото ловно рибарско дружество „Сокол”. Зарибяването бе извършено с т. нар. унгарски гол шаран, рибките бяха от по 20-30 грама.

2011 – Над 150 души от страната се срещнаха на казанлъшкото летище „Кълвача”, за да открият Сезон 2011 и първото състезание за авиомоделизъм с включено т. нар. 3D  летене.

2011 – Книгата  „Тайното знание на Черноморската Атлантида” бе представена в рамките на Чудомирови празници 2011-та.В нея авторите Христо Смоленов и Христо Михайлов доказват, че по българските земи се е намирала най-древната цивилизация на планетата, далеч предшестваща Египет и Шумер.

2013 – По време на официалното закриване на юбилейните 20-и Чудомирови празници в Казанлък бе връчена литературната награда „Чудомир“. Неин носител стана писателят Петър Софрониев за фейлетона му „Минералната вода – начин на употреба“.

2014 – Обзорен репортаж за Чудомирови празници,2014 излъчи радио „Вис виталис“. Носител на 45-ата награда на името на Димитър Чорбаджийски-Чудомир за хумористичен разказ, публикуван във в. „Стършел“, бе Алек Попов за разказа „При термитите на революцията“. В 7-я фотографски конкурс „Човекът до мен“ участваха 1030 фотоса на 343-ма фотографи. Специалната награда бе за казанлъшкия фотограф-художник Александър Иванов. В 13-я фестивал „Комедийният хит на сезона“ за победител зрителите избраха спектакъла на Младежки театър „Николай Бинев“ – София „Г-н Балкански“, постановка на Бина Харалампиева, с участието на Герасим Георгиев – Геро.

2014 – Седемгодишният Димитър Гайдаров, възпитаник на СОУ „Екзарх Антим І“, беше отличен със златен медал и диплом за участието си в Шестия национален конкурс за песенен и инструментален фолклор „Песенна дъга“ на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел.

2014 – Конкурсът „Сомелиер на 2014” бе спечелен от казанлъчанина Йордан Кирилчев, който получи най-големия приз „Сомелиер на годината”. Анна Дундакова – главен организатор на фестивала на виното „Розе“ в Казанлък, стана носител на наградата „Винолюбител на 2014 година”.

2015  – Комедийният хит на сезона в рамките на 14-ия театрален фестивал по време на Чудомировите празници стана спектакълът на Камен Донев „Лекция №2: Възгледите на един учител за всеобщата просвета”. Донев за втори път стана носител на наградата на този театрален фестивал.

2015 – „Все още се смята, че качествената литература се прави в столицата. Уникалният Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който няма аналог в България, показва, че няма такава граница“, – заяви в Казанлък академик Никола Георгиев, който взе участие в научна конференция „Чудомир и нашето съвремие“, в която с доклади бяха включени 17 лектори.

2015 – Писателят-емигрант Румен Иванчев, роден през 1948 г. в София, живеещ от 1990 г. в Рим, бе новият лауреат на националната литературна награда „Чудомир“, връчена му по време на церемонията по закриване на Чудомирови празници,2015. Най-старата литературна награда у нас се присъжда за хумористичен разказ, публикуван във в-к „Стършел. Иванчев я получи за разказа си „Адмиралът“.

2015 – Младият треньор и съдия по спортни танци от казанлъшкия клуб „Киара-Н“ Николай Тенев бе избран за член на УС на Българската федерация по спортни танци. Той бе първият казанлъчанин, избран в ръководството на този модерен и развиващ се спорт.

2015 – Сдружение „Бъдеще за децата” събра над 260 лв. от продажби на мартеници, които предостави за лечението на 23-годишната казанлъчанка Петя Мирчева. Сдружението се включи в кампанията „Усмивка за Петя”, подета от казанлъчани.                                                              

2015 – „Не бяхме доживявали в 22-годишната история на нашите медии да бъдем извикани в полицията и да ни се казва да спрем да говорим“, – каза като гост в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Васил Самарски – един от собствениците на Медийна група „Вис виталис“. Той бе поканен в БНР по повод предстоящото прокурорско обвинение срещу журналиста Георги Манев заради това, че „всявал паника“, като излъчил репортаж за наводненията в западната част на града на 1-ви февруари с. г. и по повод на това, че полицията бе предупредила с протокол медийната група да не пише и да не говори за служители в общинската администрация и да не ги уличава в нищо.

2016 – В началото на месец май, тази година, за улеснение на гражданите Община Казанлък ще предложи новата за града услуга „СМС паркиране“.  Това стана възможно след приемането на Наредба №4 за спиране, паркиране и престой на ППС на територията на града, в която са регламентирани условията и възможностите за паркиране и плащане. След промените те вече стават три: талони за паркиране, паркомати и чрез СМС.

2016 – Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък се включи в кампанията „100 на 100 добро“, в която първите 100 снимки на участници, събрали най-много гласове към момента на приключване на играта,  ще спечелят 100 млади дръвчета.

2016 – Над 100 бяха участниците в 9-я фестивал на хумора и сатирата, който се провежда в мъглижкото село Юлиево.  Трябва да откриваме смеха около нас и се забавляваме, коментираха участниците във Фестивала. Той се провежда с подкрепата на Община Мъглиж и ПП ГЕРБ.

2016 – Казанлъчанинът Виктор Владков, който бе забелязан от международно жури и получи Първа награда в Grand Prize Virtuoso London участва в концерта на победителите в една от най-известните концертни зали в света Роял Албърт Хол  в Лондон.  Конкурсът, който е уникален по рода си събра таланти от 5-те континента.Българинът свири четвърти по ред сред таланти от Австралия, Сащ, Япония, Русия, Китай. Припомняме ви, че  12 годишният  Виктор не е възпитаник на музикално училище, а на казанлъшката математическа гимназия. От малък е в класа по пиано на Елена Юлиянова към ШИ „Е. Манолов“ към НЧ „Искра“. Спечелил е редица национални и международни награди.

2016 – На 01.04.2016г. Комисията за избор на директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“ – гр.Казанлък класира на първо място Димитър Кабаков. Финалните условия на конкурса включваха защита на авторска концепция на тема: „Развитие и утвърждаване на  Общински театър „Любомир Кабакчиев”- гр.Казанлък, като водещ институт в региона“ и проведено събеседване с комисията.

2018 – Статуетката „Чудомир“ бе връчена на театралния колектив на спектакъла „Нашата голяма френска сватба“ на специална церемония, на която бяха и официално закрити 25-те Чудомирови празници, от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

2019 – ГДБОП проведе  в Казанлък Енина и Крън специализирана операция. Става дума за престъпна група занимаваща се със съхранение и продажбата на нелегално оръжие. Арестувани са 6 човека. Очакват се повече подробности за акцията.

2019 – Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”, с главен художествен ръководител Цветан Цочев, получи престижното отличие на ЦИОФФ към ЮНЕСКО –представителен ансамбъл.

2019 – Община Казанлък е сред общините, които с наредби позволяват по-голямо застрояване в парковете и градинките, отколкото позволява законът. Това установи проверка на Върховната административна прокуратура за законността на нормативните актове, свързани със застрояването и опазването на зелените площи, приети от общинските съвети. В хода на проверката са установени 157 наредби, в които са допуснати различни нарушения.

2020 – Работник обгоря при трудова злополука в оръжейния завод „Арсенал“. Инцидентът е станал при самозапалване на барутни смеси в цех 140 на оръжейницата. Нямаше пряка опасност за живота на 47-годишния мъж.

2020 – Откраднати бяха от склад в Долно Сахране лични предпазни средства. В склада се съхранявали предпазни средства за цялата община Павел баня. Откраднати бяха филтри за противогази и защитни маски, които могат да се използват в настоящата борба срещу COVID -19. 

2020 – Седмица трета от карантината се навърши на 1 април. Повечето търговски обекти, които получиха възможност да работят във времето на извънредно положение при спазване на строги епидемиологични норми, са затворили за постоянно или отварят за по няколко часа на ден, показа репортерска проверка. Липсата на клиенти остави без работа повечето магазини за дрехи, обувки, детски стоки и сувенири в централната градска част. Някои от тях обявиха телефони за повикване. На пустите улици „Ген. Скобелев“ и „Искра“ за пореден ден много от магазинчета останаха заключени.

2020 – Буферен паркинг започна да функционира край Гурково, видя екип на Пресс ТВ.  Обособяването на зоната за престой на тежкотоварни камиони бе в частен паркинг, който бе предназначен за изчакване на ТИР-овете, които са ескортирани до граничния пункт „Капитан Андреево“ от полицейски патрули.

2021 – Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи наказание лишаване от свобода за срок от две години, при първоначален „строг“ режим, на криминално проявения 17-годишен  Н. С. Съдът го призна за виновен в това, че на 03.12.2020 г. в гр. Казанлък е отнел найлонова чанта, съдържаща мобилен телефон, портмоне, дебитна карта, карта за столово хранене и сумата от 20 лева, всички вещи на обща стойност 383.50 лева, от владението на 58-годишна жена, с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – издърпване на торбата от ръката на пострадалата, като макар и непълнолетен към момента на извършване на деянието е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него деяние и да ръководи постъпките си.

2022 – Валентин Вълев – Мацата с пореден трофеен улов. 13 килограмов шаран, който е уловил на язовир Жребчево. Шаранът е бил много борбен, коментира Валентин. Преди година той улови в язовира над 80 килограмов сом.  Не са рядкост и трофейните шарани, които успява да улови. Последният 13 килограмов шаран, след улова Валентин отново е пуснал във водите на язовира.

2022 – Казанлъчанката Ивелина Недкова от „Animal Hope Bulgaria- Kazanlak“ премина границата на Украйна и вече на територията на размирната държава. За това тя самата съобщи във Фейсбук. Ива съпровожда продоволствената помощ, събрана тук, за бедстващите бездомни животинки в Украйна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram