Днес – Международен ден без покупки или Черен петък?!

Тази година Международният ден без покупки се пада на 27 ноември – Денят на Черния петък. Идеята  е не просто да не се похарчи и стотинка, а да се замислим и да не разхищаваме не само на този ден, а …всеки ден.

Хитринките как да се озаптят потребителските страсти са безброй, но всеки трябва да намери сам своята финансова рецепта. Защото безразборният харчлък се отразява не само върху дебелината на личния ни портфейл, а и върху чистотата на общия ни дом – Земята.

Изчислено е, че само за ден без покупки ще се спестят 900 милиона полиетиленови торбички, за направата на които се изразходват 6 милиарда литра петрол.

Идеята за еднодневния бойкот на шопинга е на канадския художник Тед Дейв, а първото отбелязване на този ден е през 1992 година. Скоро след това започва да се отбелязва във Великобритания, Израел, Австрия, Германия, Нова Зеландия, Норвегия и др. Днес вече в над 60 страни по света се отбелязва като Международен ден без покупки.

МОЛ-ът е новата  вяра, на която се кланят всички – и млади, и стари… Влязат ли там, всички изпадат в еуфория, щурат се напред-назад,  мерят  и купуват, а джобовете изтъняват…Най-после те са наистина щастливи – вече са притежатели на  заветния чифт, за който са хвърлили  една средностатистическа заплата….

Психолозите смятат,  че тези,  които  са ненаситни в купуването на още и още чифтове обувки, всъщност отчаяно се опитват да запълнят  своето усещане за празнота. МОЛ-ът за тях си е ценност, защото  им липсват други.  Искането да се притежават и тези, и тези, и онези… и всички обувки направо се превръща в психоза.

Специалистите дори вече са сложили име на това новото заболяване – ониомания, т.е.  болезнено влечение към  стоки /покупки/.  А когато това болезнено влечение не може да бъде удовлетворено, се стига направо до абстиненция като при наркоманите и алкохолиците…Всъщност всичко, което  събужда някаква тръпка, може да доведе до пристрастяване и зависимост.

Ето защо психолозите и психиатрите определят трупането на много чифтове обувки като зависимост.  В Европа и в България жените имат по 10-тина  чифта /е, има и с доста повече/, докато американките могат да се похвалят с най-малко 50.  Там някои жени отделят специални стаи само за обувките си. Марая Кери пък е отделила цял етаж от къща, който пълни с огромни количества обувки…

Според психолозите и тази мания,  както и всички  други, не могат да се излекуват по друг начин, освен със специализирана помощ…

Непазаруването на този ден е най-популярно в страната, където търговията върви на най-високи обороти. А американците пощуряват по шопинга точно в края на този месец. Последния четвъртък на ноември те честват Деня на благодарността, а пък на следващия ден му казват Черен петък, тъй като тогава магазините свалят цените и започва щуро предколедно пазаруване. Нещо повече, в много фирми дори е неработен ден, за да може служителите да напълнят торбите изгодно, а стотици американци спят пред вратите на МОЛ-овете, за да пазят ред и първи да се втурнат към примамливите оферти.

Всъщност, един ден без пазаруване няма да доведе магазините до фалит, но целта е всеки да се замисли за разумния си избор – дали това, което купува  му трябва, или пък да се откаже да пълни найлоновата торбичка…интересно е днес кой какво ще избере – Ден без покупки или…Черния петък?!

kolaj

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram