Днес е Световният ден на радиото

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото – най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

Първоначалната идея за създаването на такъв ден е на Испанската радиоакадемия и е внесена за обсъждане в световната културна организация на ООН – ЮНЕСКО. След няколкогодишни проучвания и дебати е определена  датата 13-и февруари – рождената дата на радиото на Организацията на обединените нации през 1946 г.

Световният ден на радио за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Днес е Световният ден на радиото

Принос за възникването му имат учените Алесандро Волта, Томас Едисън, Никола Тесла и др.

13 февруари е обявен за Световен ден на радиото по предложение на ЮНЕСКО и с одобрението на Генералната асамблея на ООН.

Възникването на радиото е резултат на продължителен процес, протекъл през втората половина на 19 век. В него вземат участие множество учени, инженери и предприемачи, като Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Томас Едисън, Никола Тесла и др. Поради това е трудно да се посочи един изобретател на радиото и този въпрос често става предмет на спорове.

Най-ранната широка употреба на радиото е в мореплаването за предаване на телеграфни сигнали между кораби и до сушата. Известен случай на използване на радиото е потъването на „Титаник“ през 1912 г. Тогава се осъществява интензивна комуникация между потъващия кораб и съседните съдове, както и със сушата.

През Първата световна война радиото се използва за предаване на заповеди и комуникация от повечето воюващи страни.

Следващото значително подобрение в радиотехниката са приемниците с електронни лампи, изобретени от инженерите на Уестингхаус.

Първата радиопрограма с новини е започнала излъчване на 31 август 1920 г. от радиостанцията 8MK в Детройт.

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. Връзка между Варна и Севастопол се осъществява с апаратура, доставена от фирмата „Маркони“. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram