Дневният център за деца с увреждания в Казанлък на 5 години

Ds olil

На 15 октомври от 17.30часа във Военния клуб в Казанлък Дневния център за деца с увреждания ще отбележи своята петгодишнина, с постановката „Работилница за мечти“. Сценарият и режисурата са дело на логопеда в Центъра Ваня Бакърджиева, а по реализирането на спектакъла, в който ролите
се изпълняват от децата, участва целият екип на социалното заведение. В момента тази социална услуга ползват 36 деца с увреждания. За тях се грижат 15 души персонал, трудотерапевт, чието заплащане е осигурено от Фондацияь „Сийдър“ и един служител по Националната програма за хора с увреждания. Дневният център в Казанлък работи по множество програми, които дават своя бездспорен резултат. Сред тях са „Приложетн и поведенчески анализ“ и „Система за комуникация чрез обмяна на картинки“ , категорична е директорът Веска Мараджиева. Немалко са доброволците в годините преминали през ДЦДУ в Казанлък, работили с децата там, а от тази година в Центъра своята студентска практика провеждат и студенти от различни ВУЗ-ове в страната. Успешни партньорства ДЦДУ има с неправителствените организации Фондация „Сийдър“, Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“, МЦР „Взаимопомощ“.
Присъствието на такава социална услуга в Казанлък изцяло преобърна отношението на обществото към децата с увреждания, промени и нашия живот, категорични са родителите на децата , които ползват услугите на ДЦДУ. „Детето ми тук проговори“, „Детето ми тук проходи“ това са само една малка част от изпълнените с надежда думи на родителите, за които след този Център животът има други измерения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram